Pentru comenzi telefonice: 0374.471.155
Pentru comenzi telefonice: 0374.471.155 | Program Call Center: Luni - Vineri, 9:30 - 17:00
Stimati clienti, datorita sarbatorilor Pascale este posibil sa apara intarzieri in livrarile coletelor. Ne cerem scuze pentru inconvenient. Paste fericit, plin de sanatate!
Gradinaritul: o activitate care te ajuta sa scapi de stres si anxietate

Gradinaritul: o activitate care te ajuta sa scapi de stres si anxietate

Postat in: Sanatatea ta
Alexandra Nelepcu
de , Farmacist Diriginte
Data publicării: 26 aprilie 2023 Ultima actualizare: 27 aprilie 2023

Gradinaritul este o activitate excelenta pentru a scapa de stres si anxietate. Aceasta activitate poate fi benefica din mai multe motive. Astfel, poate ajuta la relaxarea si reducerea stresului. Specilistii sunt de parere ca a lucra cu pamantul, plantele si cu natura, in general, este o forma terapeutica pentru a scapa de stres. Cand te concentrezi asupra gradinii tale, este mai usor sa uiti de grijile si problemele cotidiene si sa-ti canalizezi energia intr-o activitate pozitiva.

Principalele beneficii ale gradinaritului

Gradinaritul poate imbunatati starea de spirit
Atunci cand vezi cum plantele tale cresc si se dezvolta, te poti simti mandru de ceea ce ai creat. De asemenea, gradinaritul poate fi o activitate sociala, daca imparti gradina ta cu alti oameni, si poate fi o modalitate buna de a construi si mentine relatii sociale pozitive.

Gradinaritul poate fi o activitate fizica buna
Lucrul in gradina poate implica sapatul, plantatul, stropitul si alte activitati fizice care pot fi benefice pentru sanatatea ta fizica si pentru starea ta de spirit.

Poate fi o modalitate buna de a te conecta cu natura
Daca traiesti intr-un mediu urban sau suburban, poate fi dificil sa-ti gasesti un timp si un loc pentru a fi in natura. Gradinaritul poate fi o modalitate buna de a te simti mai conectat cu natura, chiar daca esti in oras. Daca locuiesti la bloc, iti poti amenaja o mini gradina pe balcon

Mentinerea unei tensiuni arteriale optime
O multime de cercetari stiintifice sugereaza ca exercitiile fizice fac parte din beneficiile pentru sanatate ale gradinaritului, deoarece pot contribui la mentinerea unei greutati sanatoase si a nivelurilor tensiunii arteriale. Doar interactiunea cu flora va poate imbunatati starea de spirit si sanatatea mintala. In principiu, se stie ca nivelurile de cortizol ale oamenilor scad intr-un mediu calm si verde. Poate de aceea am auzit intotdeauna ca natura are un impact mare asupra sanatatii si bunastarii.

Gradinaritul arde multe calorii
Aceasta este o veste buna pentru cei care petrec deja ore intregi sapand si plantand plante perene. Gradinaritul este considerat un exercitiu de intensitate moderata. Puteti arde aproximativ 330 de calorii facand o ora de gradinarit usor si de lucru in gradina, ceea ce inseamna mai mult decat mersul pe jos intr-un ritm moderat pentru aceeasi perioada de timp.

Poate scadea tensiunea arteriala
Cu doar 30 de minute de activitate fizica moderata, in majoritatea zilelor saptamanii, tensiunea arteriala ridicata poate fi prevenita si controlata. De fapt, gradinaritul sau greblarea frunzelor timp de 30 pana la 45 de minute este recomandat ca exemple simple de cum sa petreci 30-45 de minute facand activitate in gradina si sa obtii in acelasi timp beneficiile pentru sanatate ale gradinaritului.

Timpul petrecut in aer liber este bun pentru oase
Cand esti in aer liber si pielea ta este expusa la soare, corpul tau produce vitamina D. Aceasta vitamina, de asemenea, regasita in peste si alimente fortificate, cum ar fi laptele, ajuta organismul sa absoarba calciul, un mineral esential pentru formarea oaselor. Nu uita faptul ca pentru a profita din plin de beneficiile pentru sanatate ale gradinaritului, ar trebui sa aplici protectie solara pe ten si corp, pentru a minimiza efectele nocive ale radiatiilor solare, care exista chiar si atunci cand nu este soare.  

Cultivarea propriilor alimente te poate ajuta sa mananci mai sanatos
In plus fata de exercitiile fizice pe care le vei obtine de la gradinarit, un teren productiv poate promova, de asemenea, o dieta mai buna, oferindu-ti posibilitatea de a avea produse proaspete si sanatoase. Specialistii recomanda consumul a cel putin 2 cani de legume si 1 cani de fructe pe zi pentru a obtine substantele nutritive necesare si pentru a reduce riscul bolilor cronice.

In acest sens, gradinaritul ajuta oamenii sa dezvolte un obicei de durata de a manca suficiente fructe si legume. Acest lucru poate functiona nu numai prin furnizarea de legume proaspete, dar, de asemenea, face mai probabil ca cei mici sa doreasca sa incerce alimente pe care nu le-au mancat inainte, astfel incat si ei vor obtine beneficiile pentru sanatate ale gradinaritului.

Gradinaritul poate ameliora stresul
Gradinaritul este asociat pozitiv cu reducerea simptomelor de depresie si anxietate, potrivit unei cercetari efectuate in anul 2017, care a analizat 22 de studii de caz diferite.

Desi in Romania rar sau aproape deloc se practica, in alte tari, unele spitale sau centre pentru persoanele varstnice folosesc chiar gradinaritul si aranjamentele florale ca un tip de reabilitare pentru persoanele care se recupereaza de la leziuni, accidente vasculare cerebrale, interventii chirurgicale si alte conditii. Exista programe recunoscute de terapie horticola care ajuta pacientii sa-si reconstruiasca sanatatea fizica si mentala. Nu numai ca gradinaritul le ofera oamenilor control asupra unei situatii in care s-ar putea simti neputinciosi, dar ii invata si o noua abilitate care le poate restabili increderea in sine.

Poate promova relatiile in comunitate
Acesta este un alt beneficiu pentru sanatate al gradinaritului. Mentinerea sau imbunatatirea relatiilor cu ceilalti imbunatateste stima de sine si promoveaza o stare de spirit mai buna. Nu trebuie neaparat sa ai o gradina singur, o poti imparti cu rude/vecini. Oamenii care lucreaza in gradini amplasate la comun arata o stima de sine semnificativ mai buna, o modificare pozitiva a dispozitiei si o sanatate generala mai buna in comparatie cu cei care nu lucreaza in gradina, potrivit unui studiu efectuat in 2016. Cel mai important, activitatile efectuate in gradina au diferite nivele de complexitate, astfel incat gradinaritul poate fi practicat de oricine.

Gradinaritul te poate face mai fericit
Plantele in crestere pot ajuta, de asemenea, la imbunatatirea starii de spirit. Acesta este unul dintre marile beneficii pentru sanatate ale gradinaritului, deoarece gradinaritul este legat de cresterea calitatii vietii si reducerea tulburarilor de dispozitie. Acest lucru poate avea legatura cu modul in care se schimba perspectiva oamenilor care practica aceasta activitate.

Unele persoane afirma faptul ca gradinaritul ii face mai optimisti, in timp ce altele considera ca a planta si creste ceva verde, ceva real, ceva viu, este cu siguranta incurajator. In concluzie, gradinaritul poate fi o activitate minunata pentru a scapa de stres si anxietate si pentru a imbunatati starea ta de spirit si sanatatea fizica. In plus, este o modalitate buna de a te conecta cu natura si de a construi si mentine relatii sociale pozitive.

Meloterapia: Ce este, cum te poate ajuta sa depasesti tulburarile bipolare si episoadele de depresie

Muzica poate fi un instrument foarte util in lupta impotriva stresului. Ascultarea muzicii poate avea un efect calmant asupra creierului si poate ajuta la reducerea nivelului de cortizol, hormonul stresului, in corp. De asemenea, muzica poate fi folosita intr-un mod activ, prin cantat sau prin dans, pentru a ajuta la eliberarea tensiunii acumulate in corp. Exista diferite tipuri de muzica care pot fi folosite pentru a reduce stresul, in functie de preferintele individuale.

Muzica clasica sau cea ambientala poate fi foarte relaxanta, in timp ce muzica cu ritmuri rapide poate fi mai potrivita pentru a ajuta la eliberarea energiei acumulate. In plus, muzica poate fi combinata cu alte tehnici de reducere a stresului, cum ar fi meditatia sau yoga, pentru a crea un mediu mai calm si relaxant. In timp ce tehnologia moderna a creat multe posibilitati de a asculta muzica, este important sa gasim un mediu linistit si oportunitatea de a ne concentra asupra muzicii si a efectelor pe care le are asupra noastra.

Ce trebuie sa stii despre meloterapie

Bibliografie:

Adrian C. and Hammen C. (1993). Stress exposure and stress generation. Journal of Consulting and Clinical Psychology, 61;
Alpern L. and Lyons-Ruth K. (1993). Preschool children at social risk: Chronicity and timing of maternal depressive symptoms and child behavior problems at school and at home. Development and Psychopathology;
Amaro H. and Zuckerman B. (1990). Drug use among adolescent mothers. In A.R. Stiffman, editor; and R.A. Feldman, editor. (Eds.), Advances in Adolescent Mental Health, Volume IV: Sexual Activity, Childbearing and Childrearing Pediatrics. London: Jessica Kingsley Publishers;

 

Articole similare
Stresul: Efectele negative asupra creierului, metode tratament Stresul: Efectele negative asupra creierului, metode tratament

Stresul, oboseala cronica, anxietatea si depresia au efecte negative nu doar asupra creierului, ci si asupra intregului organism, stand la baza declasarii multor probleme de sanatate. Dar atunci cand efectele lui se resimt la nivelul creierului, totul degenereaza pentru ca un creier bolnav nu va putea gestiona corect celelalte operatiuni care asigura supravietuirea. 

26 iulie 2024
Edited 26 iulie 2024
citește articolul
Suferi de stres? Cele mai simple 10 metode de relaxare la tine acasa Suferi de stres? Cele mai simple 10 metode de relaxare la tine acasa

Cauzele stresului sunt multiple si de obicei reprezinta un cumul de surse. Stresul poate fi legat de starea de sanatate, de dificultatile financiare, de problemele de la locul de munca, de tensiunile din familie, de dorinta de a avea un statut sau de a ajunge la un anumit standard impus de noi sau de societate si lista poate continua.

16 mai 2021
Edited 6 februarie 2023
citește articolul
Stres si oboseala sau anxietate si depresie? Stres si oboseala sau anxietate si depresie?

Stresul, oboseala cronica, anxietatea si depresia sunt tulburari psihologice si emotionale care afecteaza din ce in ce mai multe persoane, extrem de compatibile cu mediul de viata actual.

12 octombrie 2018
Edited 28 martie 2023
citește articolul

Informatiile din acest articol nu trebuie sa inlocuiasca consultarea unui specialist sau vizita la un medic. Orice recomandare medicala continuta de acest material are scop pur informativ. Concluziile sau referintele nu sunt tipice si pot varia de la individ la individ si pot depinde de stilul de viata al fiecaruia, de starea de sanatate, dar si de alti factori. Aceste informatii nu trebuie sa inlocuiasca un diagnostic avizat.

Top 10 produse recomandate

Articolele 1 la 4 din 7 total

Pagina