Pentru comenzi telefonice: 0374.471.155 | Program Call Center: Luni - Vineri, 9:00 - 18:00
Stimati clienti, datorita sarbatorilor Pascale este posibil sa apara intarzieri in livrarile coletelor. Ne cerem scuze pentru inconvenient. Paste fericit, plin de sanatate!
Herniile parastomale: Cauze, simptome si optiuni de tratament

Herniile parastomale: Cauze, simptome si optiuni de tratament

Data publicării: 13 iulie 2023

Herniile parastomale sunt complicatii care pot aparea la persoanele care au o stoma, adica o deschidere chirurgicala creata in peretele abdominal pentru a permite trecerea materiilor fecale sau a urinei. Herniile parastomale se dezvolta atunci cand o parte din intestin sau tesuturile adiacente ies prin orificiul de la nivelul stomii si formeaza o umflatura sau o proeminenta in peretele abdominal.

Cauze ale herniilor parastomale

Cauzele exacte ale herniilor parastomale nu sunt pe deplin intelese, dar exista mai multi factori care pot contribui la aparitia lor. Acesti factori pot include:

Slabiciunea peretelui abdominal: Operatia de realizare a stomii poate slabi peretele abdominal in jurul stomii, permitand intestinului sa iasa prin aceasta zona.
Tensiune excesiva: Tensiunea excesiva asupra stomii in perioada postoperatorie sau cresterea presiunii intraabdominale (de exemplu, ca urmare a efortului fizic intens sau a constipatiei) poate contribui la formarea unei hernii parastomale. Factori individuali: Factorii individuali, cum ar fi varsta, obezitatea, prezenta unei infectii sau a unei boli pulmonare obstructive cronice (BPOC), pot creste riscul de dezvoltare a unei hernii parastomale.

Factori de risc
In ceea ce priveste factorii dependenti de pacient, urmatorii parametri sunt de obicei enumerati ca fiind importanti:

Varsta > 60 Ani
Obezitate cu Indice de masa corporala > 30 Kg / M2
Circumferinta Taliei > 100 Cm
Diabet
Fumatul
Infectie sistemica si locala
Munca fizica grea
Tuse cronica si/sau boala pulmonara obstructiva cronica
Terapie cu steroizi
Tulburari alimentare sau imune si tulburari ale metabolismului colagenului
Boala Crohn
Cancer
Ischemie.
Luand in considerare factorii chirurgicali, datele disponibile sugereaza ca incidenta herniei parastomale creste in timp, ajungand intre 59% si 76% dupa 20 de ani.

Simptome
Simptomele herniilor parastomale pot varia, dar pot include:

O umflatura sau o proeminenta in zona stomii.
Disconfort sau durere in zona herniei.
Dificultati in gestionarea sacului de stoma.
Schimbari ale formei sau dimensiunii stomii.

Herniile parastomale se manifesta prin aparitia unei umflaturi sau proeminente in zona stomii. Simptomele specifice pot varia de la o persoana la alta si pot include:

Umflatura sau proeminenta: Se formeaza o umflatura in zona stomii, care poate varia ca dimensiune si poate fi vizibila sau simtita prin palpare. Aceasta poate fi mai evidenta atunci cand persoana este in picioare sau face efort fizic.
Disconfort sau durere: Unele persoane pot simti disconfort sau durere in zona herniei parastomale. Durerea poate fi persistenta sau poate aparea doar in anumite situatii, cum ar fi ridicarea de greutati sau efortul fizic intens.
Dificultati in gestionarea sacului de stoma: Hernia parastomala poate afecta pozitionarea si aderenta corecta a sacului de stoma, ceea ce poate face mai dificila gestionarea si fixarea adecvata a dispozitivului de stoma.
Schimbari ale formei sau dimensiunii stomii: Unele hernii parastomale pot afecta forma sau dimensiunea stomii. Aceasta poate duce la dificultati in aplicarea dispozitivului de stoma si poate necesita ajustari ale acestuia.
Este important sa consulti medicul specialist daca observi oricare dintre aceste simptome sau suspectezi o hernie parastomala. Acestia pot realiza o evaluare adecvata si pot recomanda optiuni de tratament sau management pentru a ameliora simptomele si a preveni complicatii ulterioare.

Cum se trateaza hernia parastomala

Tratamentul herniei parastomale poate varia in functie de dimensiunea herniei, simptomele asociate, starea generala a pacientului si preferintele individuale. Optiunile de tratament pot include:

Monitorizare si management conservator: In cazul herniilor mici si asimptomatice, medicul poate recomanda monitorizarea atenta a herniei si evitarea factorilor de risc care pot agrava hernia, cum ar fi ridicarea greutatilor sau efortul fizic intens. Pot fi recomandate si tehnici de gestionare a stomii pentru a asigura o aplicare adecvata a dispozitivului de stoma si a minimiza disconfortul.
Purtarea de curele de sustinere a stomii: Pentru herniile parastomale mai mari sau simptomatice, medicul poate recomanda utilizarea de curele de sustinere a stomii pentru a ajuta la mentinerea herniei in pozitie si pentru a reduce simptomele. Aceste curele pot oferi suport suplimentar in zona stomii si pot contribui la confortul si gestionarea stomiei.
Chirurgie pentru repararea herniei: In anumite cazuri, se poate recomanda interventia chirurgicala pentru a repara hernia parastomala. Chirurgul poate utiliza diferite tehnici chirurgicale, cum ar fi sutura herniei, plasarea unei plase de sustinere sau reconstructia stomiei. Decizia de a efectua interventia chirurgicala si tipul specific de procedura vor fi luate in considerare in functie de evaluarea individuala a pacientului.

Unele dintre cele mai comune proceduri chirurgicale pentru repararea herniei parastomale includ:

Sutura herniei: In aceasta procedura, chirurgul reface peretele abdominal prin suturarea defectului herniar. Aceasta poate fi o optiune adecvata pentru herniile mici si in cazul pacientilor care nu pot suporta alte interventii mai complexe.
Plasarea unei plase de sustinere: In multe cazuri, chirurgul poate opta pentru plasarea unei plase de sustinere (mesh) pentru a intari peretele abdominal si a preveni recurenta herniei. Plasa este plasata in jurul stomiei pentru a sustine zona si a preveni aparitia herniei.
Interventia chirurgicala pentru repararea herniei parastomale poate fi efectuata atat intr-un mod deschis (prin incizie abdominala) cat si intr-un mod laparoscopic (utilizand cateva incizii mici si un instrument special numit laparoscop). Tehnica specifica va depinde de cazul individual si de abilitatile chirurgului.

Sfaturi pentru prevenirea herniei parastomale

Pentru a preveni aparitia sau recurenta herniei parastomale, poti lua in considerare urmatoarele sfaturi:

Respecta indicatiile postoperatorii: Dupa interventia chirurgicala de realizare a stomii, respecta cu atentie indicatiile si recomandarile medicului. Acestea pot include instructiuni privind ridicarea greutatilor, activitatea fizica si modul corect de gestionare a stomii.
Evita efortul fizic excesiv: Ridicarea greutatilor sau efortul fizic intens pot pune presiune asupra zonei stomii si pot creste riscul de aparitie a herniei parastomale. Incearca sa eviti activitatile care solicita excesiv musculatura abdominala si care pot crea tensiune asupra stomii.
Mentine o greutate sanatoasa: Obezitatea poate creste presiunea intraabdominala si poate contribui la slabirea peretelui abdominal. Mentinerea unei greutati sanatoase poate reduce riscul de aparitie a herniei parastomale.
Asigura-te ca ingrijirea stomii este adecvata. Spala zona cu apa si sapun bland, usuca bine pielea si utilizeaza produse de ingrijire adecvate pentru stoma. O igiena corecta poate ajuta la mentinerea sanatatii pielii si la prevenirea complicatiilor care pot contribui la aparitia herniei.

Evita constipatia si diareea deoarece pot creste presiunea abdominala si pot afecta tranzitul intestinal, ceea ce poate contribui la aparitia herniei. Consuma o dieta echilibrata, bogata in fibre si asigura-te ca ai un aport adecvat de lichide pentru a mentine un tranzit intestinal sanatos.

Evita tusea puternica intrucat poate exercita presiune asupra stomii si poate creste riscul de aparitie a herniei. Daca suferi de afectiuni respiratorii sau tuse persistenta, discuta cu medicul despre metode de gestionare adecvata a simptomelor.

Programul de monitorizare periodica si consultatiile de urmarire cu medicul specialist sunt importante pentru depistarea precoce a oricaror complicatii sau semne de hernie parastomala. Acestea pot ajuta la interventia timpurie si la managementul adecvat al herniei.

Baile Galvanice: Beneficii pentru organism, reguli, contraindicatii. Se pot folosi daca suferi de hernie?

Baile galvanice sunt un tip de tratament terapeutic care implica utilizarea curentului electric continuu (CC) in scopuri medicale. Acest tip de terapie imbina hidroterapia cu curentul electric, putand fi aplicata atat in cazul memebrelor superioare, cat si pentru cele inferioare. Acest tip de terapie a fost dezvoltat in secolul al XIX-lea si a fost numit astfel in onoarea fizicianului italian Luigi Galvani, care a studiat interactiunea electricitatii cu organismele vii.

Intr-o sedinta de baie galvanica, pacientul este plasat intr-un recipient cu apa sau alt lichid conductiv, iar o pereche de electrozi sunt conectati la un aparat care genereaza un curent electric continuu. Unul dintre electrozi, numit catod, este plasat in lichid, in timp ce celalalt, numit anod, este conectat la pacient sau plasat in apropierea zonei de tratament. Prin aplicarea curentului electric continuu, se creeaza un flux de ioni in organism, care poate avea diverse efecte terapeutice. Baile galvanice pot fi utilizate in tratamentul unor afectiuni precum dureri articulare si musculare, inflamatii, edeme, tulburari circulatorii si alte afectiuni in care se doreste stimularea circulatiei sanguine si reducerea inflamatiei.

Ce sunt baile galvanice?

Bibliografie:

Evaluating the efficacy of lavender aromatherapy on peripheral venous cannulation pain and anxiety: A prospective, randomized study.
Karaman T, Karaman S, Dogru S, Tapar H, Sahin A, Suren M, Arici S, Kaya Z.Complement Ther Clin Pract. 2016 May;23:64-8. doi: 10.1016/j.ctcp.2016.03.008. Epub 2016 Mar 25.PMID: 27157961 
Can lavender oil inhalation help to overcome dental anxiety and pain in children? A randomized clinical trial.
Arslan I, Aydinoglu S, Karan NB.Eur J Pediatr. 2020 Jun;179(6):985-992. doi: 10.1007/s00431-020-03595-7. Epub 2020 Feb 6.PMID: 32030454 Clinical Trial.
The effects of lavender and rosemary essential oils on test-taking anxiety among graduate nursing students.
McCaffrey R, Thomas DJ, Kinzelman AO.Holist Nurs Pract. 2009 Mar-Apr;23(2):88-93. doi: 10.1097/HNP.0b013e3181a110aa.PMID: 19258850 Clinical Trial.
Aromatherapy massage with lavender essential oil and the prevention of disability in ADL in patients with osteoarthritis of the knee: A randomized controlled clinical trial.
Nasiri A, Mahmodi MA.Complement Ther Clin Pract. 2018 Feb;30:116-121. doi: 10.1016/j.ctcp.2017.12.012. Epub 2017 Dec 12.

Articole similare
Tipuri de matreata si solutii de preventie Tipuri de matreata si solutii de preventie

Dermatita seboreică este o inflamație cronică a pielii care se poate dezvolta în anumite părți ale corpului, unde este o concentrare mare de glande sebacee. Asta include scalpul, gâtul, în spatele urechilor, fața și sprâncenele. Acest tip de mătreață seamănă cu cea pentru păr gras, doar că poate ataca si alte zone precum sprâncenele, și este mult mai agresivă.

6 aprilie 2020
Edited 13 ianuarie 2023
citește articolul
9 beneficii ale argintului coloidal pentru sanatate 9 beneficii ale argintului coloidal pentru sanatate

S-a dovedit clinic ca argintul coloidal este eficient in lupta împotriva bronșitei și pneumoniei atunci când este ingerat, dar este si mai eficient atunci când este utilizat ca si ingredient principal in cadrul unor solutii de tip aerosoli. Practic particulele de argint si ionii de argint au contact direct cu germenii aflați în plămâni, cei care cauzează bronșita sau pneumonia.

6 aprilie 2020
Edited 26 iunie 2023
citește articolul
De ce avem nevoie de Calciu in organism? De ce avem nevoie de Calciu in organism?

În organism necesarul zilnic de calciu poate fi acoperit din alimentație, daca avem grijă la cantitatile de mancare. În jurul calciului circula o multime de mituri, mai ales cand vorbim de calciul obținut din produsele lactate. Da, se gaseste in cea mai mare cantitate in aceste produse, dar nu toate sunt neaparat bune pentru organism, mai ales ca exista persoane care au intoleranta la lactoza.

1 aprilie 2020
Edited 11 ianuarie 2023
citește articolul

Informatiile din acest articol nu trebuie sa inlocuiasca consultarea unui specialist sau vizita la un medic. Orice recomandare medicala continuta de acest material are scop pur informativ. Concluziile sau referintele nu sunt tipice si pot varia de la individ la individ si pot depinde de stilul de viata al fiecaruia, de starea de sanatate, dar si de alti factori. Aceste informatii nu trebuie sa inlocuiasca un diagnostic avizat.

Top 10 produse recomandate

Articolele 1 la 4 din 9 total

Pagina
Top 10 cele mai citite articole
Ceai de cimbrisor: beneficii, utilizari, contraindicatii
Ceai de cimbrisor: beneficii, utilizari, contraindicatii
Cimbrisorul este o planta apreciata pentru calitatile sale curative. Creste spontan si poate fi usor recunoscut dupa mirosul aromat. Este bogat in taninuri, substante amare, flavonoizi si numerosi acizi organici. Astfel, infuzia de cimbrisor este folosita frecvent in afectiuni precum cele nervoase....
Aloe vera: proprietati si beneficii pentru sanatate
Aloe vera: proprietati si beneficii pentru sanatate
Aloe vera are proprietati de hidratare a pielii, pastrand-o elastica, sanatoasa si stralucitoare. Aloe vera este perfecta pentru tenul gras, pentru ca o hraneste fara sa o incarce.
Saturatia de oxigen: cum o masori, care sunt valorile normale la adulti si la copii
Saturatia de oxigen: cum o masori, care sunt valorile normale la adulti si la copii
Saturatia de oxigen este unul dintre cei mai importanti indicatori pentru sanatatea ta. O saturatie scazuta poate duce la diferite complicatii si la necesitatea unei asistente medicale de urgenta sau a unei masti de oxigen. Sunt considerate normale pentru saturatia de oxigen valorile de peste 95%.
Antihistaminice: ce sunt, cum se folosesc si ce beneficii au
Antihistaminice: ce sunt, cum se folosesc si ce beneficii au
Antihistaminicele functioneaza prin oprirea unei substante numite histamina care afecteaza celulele din organism. Histamina este o substanta chimica eliberata atunci cand organismul detecteaza ceva daunator, cum ar fi o infectie.
Colagenul: ce beneficii are si de ce este important in organism
Colagenul: ce beneficii are si de ce este important in organism
Pielea reprezinta 16% din greutatea totala a corpului. Mai mult decat atat, in mod surprinzator, pana la 50 000 din celulele pielii mor in fiecare minut, iar aproape 50% din praful din gospodărie e format din celelule moarte ale pielii.
Vitamina D3: Beneficii, doza necesara si efectele carentei
Vitamina D3: Beneficii, doza necesara si efectele carentei
Vitamina D3 este una dintre numeroasele substante nutritive de care organismul are nevoie pentru a ramane sanatos. Este produsa de organism in mod natural atunci cand pielea este expusa la soare.
Psoriazis: cum arata, de ce apare si cum se trateaza
Psoriazis: cum arata, de ce apare si cum se trateaza
Psoriazisul este o afectiune dermatologica cronica - Vezi aici care sunt cauzele aparitiei, cele mai intalnite simptome si cum poti diagnostica la timp boala pentru a aplica tratamentul corect.
Ulei de cocos: beneficii, utilizare si motive sa il folosesti
Ulei de cocos: beneficii, utilizare si motive sa il folosesti
Uleiul de cocos a devenit in ultimii ani unul dintre cele mai ravnite produse cosmetice datorita calitatilor sale miraculoase, atat in ingrijirea pielii, cat si a parului.
10 sfaturi pentru cand vrei sa ramai gravida
10 sfaturi pentru cand vrei sa ramai gravida
Atunci cand vrei sa ramai gravida trebuie sa stii ca nu este de ajuns sa renunti la pastilele anticonceptionale si atat. Din pacate, mediul actual de viata a facut ca gradul de fertilitate al femeilor sa scada dramatic, iar infertilitatea sa devina o problema de sanatate la nivel mondial. Este...
Smochinele: Beneficii pentru organism, reguli de consum
Smochinele: Beneficii pentru organism, reguli de consum
Smochinele sunt bogate in substante nutritive si sustin sanatatea organismului. Beneficiile consumului de smochine sunt nenumarate avand in vedere ca vorbim despre un fruct deosebit de complex. Smochinele sunt bogate in substante nutritive si sustin sanatatea organismului. Beneficiile consumului de...