Baile Galvanice: Beneficii pentru organism, reguli, contraindicatii
Baile galvanice sunt un tip de tratament terapeutic care implica utilizarea curentului electric continuu (CC) in scopuri medicale. Acest tip de terapie imbina hidroterapia cu curentul electric, putand fi aplicata atat in cazul memebrelor superioare, cat si pentru cele inferioare. Acest tip de terapie a fost dezvoltat in secolul al XIX-lea si a fost numit astfel in onoarea fizicianului italian Luigi Galvani, care a studiat interactiunea electricitatii cu organismele vii.
Intr-o sedinta de baie galvanica, pacientul este plasat intr-un recipient cu apa sau alt lichid conductiv, iar o pereche de electrozi sunt conectati la un aparat care genereaza un curent electric continuu. Unul dintre electrozi, numit catod, este plasat in lichid, in timp ce celalalt, numit anod, este conectat la pacient sau plasat in apropierea zonei de tratament. Prin aplicarea curentului electric continuu, se creeaza un flux de ioni in organism, care poate avea diverse efecte terapeutice. Baile galvanice pot fi utilizate in tratamentul unor afectiuni precum dureri articulare si musculare, inflamatii, edeme, tulburari circulatorii si alte afectiuni in care se doreste stimularea circulatiei sanguine si reducerea inflamatiei.
Ce inseamna o baie galvanica
Beneficiarii se vor afla intr-o apa ce are o temperatura de 34 de grade Celsius, in timp ce curentul electric, cu o tensiune de maxim 60 de volti se propaga, insa la o intensitate slaba. Acest curent trece prin corp, ameliorand durerile. Curentul utilizat este galvanic, deoarece are un efect termic constant. In medicina, curentul galvanic se poate utiliza sub forme distincte. De exemplu, atunci cand se folosesc electrozi discutam despre o galvanizare simpla. Ionogalvanizarea este o procedura prin care in organism se introduc medicamente in forma ionizata. In baile galvanice pacientul poate resimti senzatie de furnicaturi sau intepaturi. Procedura cu bai galvanice dureaza aproximatix 15-20 de minute.
In timpul procedurii se folosesc curentii de joasa si medie frecventa. Cei din urma au efecte multiple, printre care si actiune exitomotoare de profunzime. Curentii de medie frecventa au o actiune profunda intrucat au capacitatea de a penetra foarte bine pielea. Pe langa efectul excitomor, curentii de frecventa medie au si actiune analgetica, decontranturanta, vasculotrofica. Curentii galvanici exercita urmatoarele proprietati medicinaleꓽ
Puternic efect vasodilatator
Stimulare neuromusculara la nivelul electrodului negativ
Puternic efect antialgic (calmeaza durerea)
Efect antiinflamator
In ce afectiuni pot fi utile baile galvanice
Baile galvanice pot fi utile intr-o varietate de afectiuni, deoarece pot avea multiple efecte terapeutice asupra organismului. Unele dintre afectiunile in care baile galvanice pot fi utilizate ca parte a tratamentului includ:
Afectiuni reumatice
Baile galvanice pot fi benefice in cazul artritei reumatoide, osteoartritei, spondilitei anchilozante si altor afectiuni reumatice. Ele pot contribui la reducerea durerii, inflamatiei si rigiditatii articulare.
Afectiuni musculare
Baile galvanice pot fi utilizate in tratamentul contracturilor musculare, durerilor musculare cronice si afectiunilor musculare asociate cu inflamatia.
Afectiuni ale sistemului nervos
Baile galvanice pot fi utile in cazul neuropatiilor periferice, parezei si paraliziei, in special in recuperarea functionala a muschilor si stimularea regenerarii nervoase.
Alte afectiuni ale sistemului nervos in care baile galvanice pot fi utileꓽ
Plex brahial
Nevralgii si nevrite de sciatic
Trigemen
Tulburari circulatorii
Baile galvanice pot contribui la imbunatatirea circulatiei sanguine si limfatice. Ele pot fi utile in cazul insuficientei venoase, varicelor, ulceratiilor venoase si a altor afectiuni circulatorii periferice.
Edeme
Baile galvanice pot ajuta la reducerea edemelor si a inflamatiei, stimuland drenajul limfatic si circulatia fluidelor.
Afectuni ale aparatului locomotor
Post-reumatice – entorse, fracturi, luxatii, contuzii.
Reumatice – artrite, epicondilite, mialgii, artroze, tendinite, poliartrita reumatoida, tenosinovite
Afectiuni dermatologice
Cicatrici cheloide
Acnee
Eczeme
Afectiuni cardiovasculare
Boala Raynaud
Insuficienta venoasa cronica
Acrocianoza
Afectiuni ortopedice
Sechele posttraumatice
Ce beneficii au baile galvanice
Baile galvanice pot oferi o serie de beneficii terapeutice. Iata cateva dintre beneficiile potentiale ale utilizarii bailor galvanice:
Reducerea durerii
Baile galvanice pot ajuta la reducerea durerii asociate cu afectiuni reumatice, musculare sau nervoase. Ele pot avea un efect analgezic si pot contribui la relaxarea muschilor si a tesuturilor.
Diminuarea inflamatiei
Prin stimularea circulatiei sanguine si limfatice, baile galvanice pot ajuta la reducerea inflamatiei in zonele afectate. Acest efect poate fi benefic in cazul afectiunilor inflamatorii cronice sau acute.
Imbunatatirea circulatiei
Baile galvanice pot stimula circulatia sanguina si limfatica in zonele tratate. Acest lucru poate contribui la aportul crescut de oxigen si nutrienti catre tesuturi, favorizand vindecarea si regenerarea.
Relaxare musculara
Baile galvanice pot ajuta la relaxarea muschilor si la reducerea tensiunii musculare. Acest efect poate fi benefic in cazul stresului muscular, contracturilor si altor afectiuni care implica tensiune musculara excesiva.
Stimularea regenerarii tesuturilor
Curentul electric aplicat in baile galvanice poate contribui la stimularea regenerarii tesuturilor, inclusiv a celor nervoase si a muschilor. Acest aspect poate fi important in procesul de recuperare dupa leziuni sau interventii chirurgicale.
Relaxare si bunastare generala
Baile galvanice pot oferi o senzatie de relaxare si confort. Ele pot contribui la reducerea stresului si imbunatatirea starii generale de bine.
Baile galvanice au contraindicatii?
In ciuda beneficiilor pe care le ofera, baile galvanice nu se recomanda in anumite situatii si conditii medicale:
Sarcina
Perioada menstruala
Epilepsie
Scleroza multipla
Tuberculoza
Pacientilor care au pacemaker
Tumori
Afectiuni maligne (canceroase)
Dermatita
Inflamatii ale pielii
Ulcer varicos
Boli limfatice
Afectiuni inflamatorii venoase
Probleme cardiace: Persoanele cu afectiuni cardiace grave, precum insuficienta cardiaca congestiva sau aritmii severe, ar trebui sa evite utilizarea bailor galvanice. Acest lucru se datoreaza influentei curentului electric asupra ritmului cardiac.
Probleme renale: Persoanele cu insuficienta renala severa ar trebui sa evite baile galvanice, deoarece acestea implica utilizarea apei si potentialul dezechilibru hidroelectrolitic.
Afectiuni cutanate deschise: Daca aveti rani deschise, ulcere, infectii cutanate sau orice alta leziune deschisa la nivelul zonei tratate, ar trebui sa evitati baile galvanice in acea zona, deoarece exista un risc de infectare sau agravare a leziunilor.
Proteze metalice sau alte dispozitive medicale: Unele proteze metalice sau alte dispozitive medicale implantate pot interactiona cu curentul electric din baile galvanice. In astfel de cazuri, este important sa consultati medicul sau specialistul care va monitorizeaza dispozitivele medicale pentru a determina daca este sigur sa utilizati baile galvanice.
Este intotdeauna recomandat sa consultati un medic sau un specialist inainte de a incepe un tratament cu bai galvanice. Acestia vor putea evalua afectiunea dumneavoastra, vor tine cont de istoricul medical si vor oferi recomandari personalizate in functie de nevoile dumneavoastra individuale. Beneficiile specifice ale bailor galvanice pot varia in functie de afectiunea tratata si de raspunsul individual al fiecarei persoane.
Ce contine lavanda? Cum te poate ajuta in baile galvanice
Principiul activ al florilor de lavanda este uleiul volatil, al carui continut difera in functie de specie, varietate, soi, moment de recoltare sau forma de conditionare. Florile proaspete contin pana la 0,8% ulei volatil, iar cele uscate pana la 1,5%. Din punct de vedere cantitativ, componentele principale care imprima si mirosul de baza al produsului Lavandulae aetheroleum sunt linaloolul (20-35%) si acetatul de linalil (30-55%), insa aroma este determinata si prin aportul cineolului, camforei sau geraniolului. Lavandulolul, acetatul de lavandulil, cis- si trans-ocimenul sunt compusii caracteristici ai uleiu.ui de levantica, iar perila-alcoolul este important datorita actiunii sale farmacologice.
Alti compusi identificati in produsul vegetai sunt: flavonoide (mai ales sub forma flavon-7-glucozdelor, care se acumuleaza cu preponderenta in frunze), cumarine (dihi- drocumarina, herniarina, umbeliferona), fitosteroli si, nu in ultimul rand, taninuri (5-10%), intre care se distinge ca importanta farmacologica acidul rozmarinic, care este de fapt o depsida formata prin esterificarea acidului a-hidroxi-dihidro-cafeic cu acidul cafeic; de asemenea, produsul contine acid oleanolic si acid ursolic.
In ceea ce priveste compozitia chimica a uleiurilor volatile de lavanda folosite in aromaterapie, aceasta difera de la o specie la alta. Daca pentru Lavandulae angustifoliae aetheroleum aromaterapia cere un continut de 40-50% esteri (predominand acetatul do lilalil), 30-40% monoterpenoli (mai ales linalool), 7-13% hidrocarburi monoterpenice (in principal ocimen), 8% sescviterpene si 1,5% oxizi, in cazul uleiului volatil separat din L. latifolia continutul in monoterpenoli trebuie sa se incadreze intre 35 si 40% (preponderent linalool), 25 si 35% oxizi (mai ales 1,8-cineol), 10 si 20% monoterpencetone (cu borneona importanta cantitativ), 5 si 8% hidrocarburi monoterpenice si pana la 2% sescviterpene si esteri.
Tot ce vrei sa stii despre lavanda
Bibliografie:
Evaluating the efficacy of lavender aromatherapy on peripheral venous cannulation pain and anxiety: A prospective, randomized study.
Karaman T, Karaman S, Dogru S, Tapar H, Sahin A, Suren M, Arici S, Kaya Z.Complement Ther Clin Pract. 2016 May;23:64-8. doi: 10.1016/j.ctcp.2016.03.008. Epub 2016 Mar 25.PMID: 27157961
Can lavender oil inhalation help to overcome dental anxiety and pain in children? A randomized clinical trial.
Arslan I, Aydinoglu S, Karan NB.Eur J Pediatr. 2020 Jun;179(6):985-992. doi: 10.1007/s00431-020-03595-7. Epub 2020 Feb 6.PMID: 32030454 Clinical Trial.
The effects of lavender and rosemary essential oils on test-taking anxiety among graduate nursing students.
McCaffrey R, Thomas DJ, Kinzelman AO.Holist Nurs Pract. 2009 Mar-Apr;23(2):88-93. doi: 10.1097/HNP.0b013e3181a110aa.PMID: 19258850 Clinical Trial.
Aromatherapy massage with lavender essential oil and the prevention of disability in ADL in patients with osteoarthritis of the knee: A randomized controlled clinical trial.
Nasiri A, Mahmodi MA.Complement Ther Clin Pract. 2018 Feb;30:116-121. doi: 10.1016/j.ctcp.2017.12.012. Epub 2017 Dec 12.