Pentru comenzi telefonice: 0374.471.155
Pentru comenzi telefonice: 0374.471.155 | Program Call Center: Luni - Vineri, 9:30 - 17:00
Stimati clienti, datorita sarbatorilor Pascale este posibil sa apara intarzieri in livrarile coletelor. Ne cerem scuze pentru inconvenient. Paste fericit, plin de sanatate!
Hipermetropia, viciu de refractie: De ce apare, cum se poate trata

Hipermetropia, viciu de refractie: De ce apare, cum se poate trata

Alexandra Nelepcu
de , Farmacist Diriginte
Data publicării: 18 martie 2024 Ultima actualizare: 19 martie 2024

Hipermetropia este o afectiune a ochilor in care imaginea unui obiect se formeaza in spatele retinei, in loc sa se formeze direct pe retina. Acest lucru se intampla atunci cand globul ocular are un focalizare deficitara sau este prea scurt, ceea ce face ca razele de lumina sa se intersecteze dupa ce trec prin ochi. Practic, in cazul hipermetropiei, imaginea unui obiect apropiat va fi perceputa neclar, iar pacientii pot intampina dificultati in focalizarea si vederea de aproape, cum ar fi cititul sau lucrul la calculator. In acelasi timp, vederea la distanta poate fi mai putin afectata, sau in unele cazuri, pacientii pot avea dificultati de vedere la distanta si de aproape.

Hipermetropia, viciu de refractie: Cum se traduce acest fenomen

Atunci cand proiectarea imaginilor nu se face corect pe suprafata retinei, vederea este neclara. Vederea neclara poate fi cauzata de hipermetropie (focalizarea luminii este in spatele retinei), de miopie (razele de lumina focalizeaza in fata retinei) sau de astigmatism (imaginea se formeaza in mai multe locuri). Toate aceste situatii reprezinta vicii de refractie, insotite de tulburari de vedere.

Pe scurt, Hipermetropia este un viciu de refractie, ce implica prezenta de dioptrii cu plus. Manifestarea principala este vederea neclara, atat la distanta, cat mai ales la aproape. Ochiul hipermetrop face efort permanent la toate distantele, iar pe masura ce se inainteaza in varsta creste dependenta fata de ochelari.

 

 

 

 

Cum se manifesta hipermetropia?

Hipermetropia este o eroare de refractie care face ca obiectele din apropiere sa para neclare. Se intampla atunci cand forma ochiului face sa se concentreze lumina in spatele retinei (un strat de tesut sensibil la lumina in partea din spate a ochiului), in loc sa se concentreze pe ea. Daca aveti hipermetropie, medicul dumneavoastra va poate prescrie ochelari de vedere sau lentile de contact pentru a va ajuta sa vedeti clar. Cele mai frecvente simptome ale hipermetropiei sunt:

Probleme in a vedea lucrurile de aproape;
Oboseala ochilor (atunci cand ochii va simt obositi sau dor);
Dureri de cap – mai ales cand citesti;

Daca aveti hipermetropie usoara, este posibil sa nu observati niciun simptom. De aceea, este important sa faceti examene regulate de ochi, astfel incat medicul dumneavoastra sa se poata asigura ca vedeti cat mai clar posibil. Copiii cu hipermetropie severa pot prezenta, de asemenea, un risc mai mare pentru alte probleme oculare, cum ar fi ochi incrucisati sau ambliopie (ochi lenes). Ambliopia, cunoscuta ca „ochiul lenes” in limbaj uzual, este o afectiune oftalmologica intalnita cu precadere la copii. Consta intr-o performanta slaba a unuia dintre ochi si se dezvolta in special in primii sapte ani de viata. Ochiul lenes este o afectiune a sistemului ocular, caracterizata prin vederea slaba a unuia dintre ochi. Creierul ignora din ce in ce mai mult imaginile primite de la organul afectat si se bazeaza doar pe cel sanatos. In timp, problema se agraveaza si vederea ochiului neutilizat (ignorat de creier) se degradeaza si mai mult.

In general, ambliopia este unilaterala (afecteaza doar un ochi), insa poate fi si bilaterala (ambii ochi sunt afectati). Boala poate avea forme usoare (acuitate vizuala peste medie), medii sau severe (capacitatea ochiului lenes este sub 10-20%). Vederea slaba a unuia dintre ochi poate trece neobservata pentru o perioada indelungata, mai ales in cazul copiilor. Din acest motiv, sunt recomandate controale de specialitate periodice, pentru a descoperi din timp orice problema oculara.

Hipermetropia apare atunci cand globul ocular devine prea scurt din fata in spate sau cand exista probleme cu forma corneei (stratul frontal clar al ochiului) sau a cristalinului (o parte interioara a ochiului care ajuta la concentrarea ochiului). Aceste probleme fac ca lumina sa se concentreze in spatele retinei, in loc sa fie asupra ei - si asta face ca obiectele din apropiere sa para neclare. Majoritatea oamenilor care sufera de hipermetropie se nasc cu ea, dar este posibil sa nu provoace probleme de vedere pana cand imbatranesti. Simptomele hipermetropiei pot varia in functie de gradul de afectare si de varsta persoanei afectate. Printre manifestarile comune ale hipermetropiei se numara:

  • Vedere incetosata la apropiere: Persoanele cu hipermetropie pot avea dificultati in a vedea clar obiecte aflate la o distanta mica, cum ar fi textul din carti, ecranele de telefon sau laptop.
  • Necesitatea de a tine obiectele aproape pentru a le vedea clar: Persoanele cu hipermetropie pot simti nevoia de a tine obiectele aproape de ochi pentru a le putea vedea mai bine.
  • Oboseala oculara: Efortul suplimentar depus de ochi pentru a focaliza corect poate duce la oboseala oculara si disconfort.
  • Dureri de cap: In unele cazuri, hipermetropia netratata poate provoca dureri de cap, mai ales dupa perioade prelungite de lectura sau munca la calculator.
  • Vedere clara la distanta: De obicei, persoanele cu hipermetropie pot vedea bine la distanta, deoarece imaginile se focalizeaza in spatele retinei, iar asta nu afecteaza vederea la distanta. Copiii cu hipermetropie pot prezenta, uneori, si simptome suplimentare, cum ar fi dificultati de concentrare in timpul cititului, scaderea performantelor scolare sau strabism.

Cum se poate corecta hipermetropia?

Tehnica Lasek - Tehnica se bazeaza pe proprietatea epiteliului cornean (primul strat al corneei) de a se regenera in mod natural si consta in indepartarea partiala a acestui strat. Ulterior, corneea se remodeleaza cu ajutorul laserului, astfel obtinandu-se corectarea dioptriilor. Prin tehnica LASEK, epiteliul indepartat se repozitioneaza dupa tratamentul laser, fiind inlocuit treptat de epiteliul nou.

Tehnica Femto LASIK - este o metoda moderna de corectie a dioptriilor ce necesita utilizarea a doua tipuri de laser: Femto si Excimer. Operatiile de reducere a dioptriilor sunt realizate printr-un tratament rapid, personalizat, fara sunet, fara miros, independent de mediul inconjurator, cu o precizie de sub un micron, respectand curbura corneana.

Implant in scop refractiv - Este o tehnica operatorie similara cu operatia de cataracta, in cadrul careia lentila din interiorul ochiului, ce poarta numele de cristalin, este inlocuita cu un cristalin artificial multifocal cu o dioptrie adaptata nevoilor ochiului respectiv. Astfel, dupa operatie, pacientul nu mai are nevoie de ochelari. Dupa implantare, cristalinul artificial ramane functional tot restul vietii.

Implant de lentila intraoculara - Tehnica presupune pozitionarea unei lentile in interiorul ochiului, printr-o incizie de mici dimensiuni care nu necesita coasere, in spatele irisului (partea colorata a ochiului) si in fata cristalinului natural. Aceasta focalizeaza razele de lumina la nivelul retinei intr-o imagine clara.

Principalele motive pentru care este important sa corectezi hipermetropia includ:

  • Vedere incetosata la apropiere: Persoanele cu hipermetropie pot avea dificultati in focalizarea obiectelor apropiate, cum ar fi cititul, scrisul sau utilizarea dispozitivelor electronice. Corectarea hipermetropiei cu ochelari sau lentile de contact ajuta la imbunatatirea vederii la apropiere.
  • Oboseala oculara: Datorita efortului suplimentar pe care il depun ochii pentru a se concentra la apropiere, persoanele cu hipermetropie pot experimenta oboseala oculara, dureri de cap sau disconfort.
  • Performanta scolara si profesionala: Copiii cu hipermetropie netratata pot avea dificultati la scoala, ceea ce poate afecta performantele scolare. La fel, adultii cu hipermetropie pot avea dificultati la locul de munca, in special in cazul activitatilor care necesita vedere clara la apropiere.
  • Dezvoltarea viziunii binoculare: Corectarea hipermetropiei este esentiala pentru dezvoltarea viziunii binoculare adecvate la copii. In absenta corectiei, copiii pot dezvolta ambliopie (ochiul lenes) sau alte probleme de vedere binoculara.
  • Siguranta rutiera: O vedere clara este esentiala pentru siguranta rutiera. Persoanele cu hipermetropie necontrolata pot avea dificultati la condus sau in alte activitati care necesita o vedere clara la distanta.
  • Prevenirea unor complicatii oculare: Hipermetropia netratata poate duce la efort ocular excesiv si poate creste riscul de afectiuni oculare, cum ar fi conjunctivita sau alte infectii oculare.

Din spatele secretelor ochilor umani. Ce trebuie sa stii

Din spatele secretelor ochilor umani

  • Aproximativ 80% din amintirile pe care le avem le datoram ochilor, acestea inregistrandu-se vizual.
  • Doar 8% din populatia globului se naste cu ochi albastri. Aceasta culoare a ochiului uman a aparut in urma unei mutatii genetice, in urma cu circa 10.000 de ani.
  • Se estimeaza ca doar 2% din populatia lumii are ochi verzi, fiind cea mai rara culoare a ochilor. La polul opus de afla ochii caprui, cu nuanta cea mai comuna a irisului.
  • Muschii ochiului sunt cei mai activi muschi din tot corpul. Ei functioneaza si in timpul somnului.
  • Atunci cand privim o persoana care ne place, cand suntem excitati, cand simtim o bucurie sau o teama foarte mare, pupilele se dilata cu pana la 45%.
  • Ochiul uman poate sa distinga 500 de nuante diferite de gri si 10 milioane de nuante de culori.
  • In esenta, exista trei culori primare-rosu, verde si albastru- care alcatuiesc milioane de culori deosebite.
  • Fiecare ochi are trei receptori, cate unul pentu fiecare culoare primara, care sunt responsabili pentru crearea experientei de culoare, stimulate in diferite combinatii. 
  • Corneea ochiului uman este asemanatoare cu cea a rechinilor, aceasta din urma putand fi folosita la om intr-o interventie chirurgicala pentru un transplant de cornee.
  • Fiecare ochi contine 107 milioane de celule, toate fiind sensibile la lumina.
  • Ochiul uman are un diametru de aproximativ 2,5 cm si cantareste in jur de 8 grame.
  • Oamenii folosesc expresia „cat ai clipi” pentru ca muschiul ocular este cel mai rapid din corp. O clipire dureaza intre 100 si 150 de milisecunde, astfel ca este posibil sa clipim de cinci ori intr-o secunda. Oamenii clipesc, in medie de 17 ori pe minut, de 14.280 de ori pe zi si de 5,2 milioade de ori pe an.
  • Ochiul uman se poate concentra pe aproximativ 50 de lucruri pe secunda.
  • Noi vedem cu creierul, nu cu ochii. In cele mai multe cazuri, vederea in ceata sau distorsionata nu are nicio legatura cu globul ocular. Este vorba despre o problema la nivelul cortexului vizual din creier.
  • Ochii folosesc 65% din energia creierului, mai mult decat orice alta parte a corpului.
  • Ochiul este un organ complex, cu peste 2 milioane de componente. In organism este pe locul doi, fiind intrecut doar de creier.
  • La nastere, ochiul unui copil are aproximativ 75% din dimensiunea unui ochi de adult. La celelalte organe procentul este mult mai mic.
  • O tumoare rara, numita „dermoid limbic„ poate face ca din globul ocular al unei persoane sa creasca fire de par.
  • Nou-nascuţii vad totul cu susul in jos pana cand creierul lor invaţa sa proceseze informaţia corect. Nou-nascutii au o acuitate vizuala extrem de scazuta. Bebelusii abia veniti pe lume nu pot percepe o imagine clara la o distanta mai mare de 20-40 de centimetri. Acuitatea lor vizuala este de 5%-10%.

Bibliografie:

Abdel-Rahim IR, Using of endophytic Saccharomycopsis fibuligera and thyme oil for management of gray mold rot of guava;
Alamgeer, Pharmacological evaluation of antihypertensive effect of aerial parts of Thymus linearis benth;
Ali G, Chemical composition, α-glucosidase inhibitory and anticancer activity of essential oil of Thymus vulgaris leaves;
Alshaikh NA, Susceptibility of fluconazole-resistant Candida albicans to thyme essential oil;
Boruga O, Thymus vulgaris essential oil: chemical composition and antimicrobial activity;
Damtie D, Toxicity and oviposition deterrent activities of thyme essential oils against Anopheles arabiensis;
Deletre E, Repellent, irritant and toxic effects of 20 plant extracts on adults of the malaria vector Anopheles gambiae;
El-Darier SM, An in vitro study on antimicrobial and anticancer potentiality of thyme and clove oils;

Articole similare
Stresul: Efectele negative asupra creierului, metode tratament Stresul: Efectele negative asupra creierului, metode tratament

Stresul, oboseala cronica, anxietatea si depresia au efecte negative nu doar asupra creierului, ci si asupra intregului organism, stand la baza declasarii multor probleme de sanatate. Dar atunci cand efectele lui se resimt la nivelul creierului, totul degenereaza pentru ca un creier bolnav nu va putea gestiona corect celelalte operatiuni care asigura supravietuirea. 

26 iulie 2024
Edited 26 iulie 2024
citește articolul
Laringita, cauze, simptome si tratament Laringita, cauze, simptome si tratament

Laringita este o afectiune care se manifesta prin inflamarea si iritarea laringelui si poate fi acuta (pe termen scurt) sau cronica (pe termen lung), cu toate ca, in cele mai multe cazuri, conditia este temporara si nu are consecinte grave. Laringele joaca un rol important in procesele de respiratie, inghitire si vorbire, protejarea acestuia fiind, deci, esentiala.

25 octombrie 2016
Edited 1 iulie 2023
citește articolul
Tipurile de colesterol si efectele acestora asupra organismului nostru Tipurile de colesterol si efectele acestora asupra organismului nostru

Colesterolul este un tip de substanta grasa care se gaseste in majoritatea alimentelor de origine animala, insa poate fi produs si de organismul nostru. Acesta are rolul de a mentine integritatea celulara, de a sustine buna functionare a sistemului nervos si imunitar si de a participa la sinteza anumitor hormoni, dar si a bilei. Colesterolul se imparte in doua mari categorii: colesterol „bun”, HDL, si colesterol „rau”, LDL.

31 mai 2016
Edited 1 iulie 2023
citește articolul

Informatiile din acest articol nu trebuie sa inlocuiasca consultarea unui specialist sau vizita la un medic. Orice recomandare medicala continuta de acest material are scop pur informativ. Concluziile sau referintele nu sunt tipice si pot varia de la individ la individ si pot depinde de stilul de viata al fiecaruia, de starea de sanatate, dar si de alti factori. Aceste informatii nu trebuie sa inlocuiasca un diagnostic avizat.

Top 10 produse recomandate

Articolele 1 la 4 din 9 total

Pagina