Pentru comenzi telefonice: 0374.471.155
Pentru comenzi telefonice: 0374.471.155 | Program Call Center: Luni - Vineri, 9:30 - 17:00
Sarbatori fericite!
Black Friday la Spring | Comenzi telefonice: 0374.471.155
Stimati clienti, datorita sarbatorilor Pascale este posibil sa apara intarzieri in livrarile coletelor. Ne cerem scuze pentru inconvenient. Paste fericit, plin de sanatate!
Hormonul luteinizant sau LH: Cum il identifici, importanta lui in stabilirea fertilitatii

Hormonul luteinizant sau LH: Cum il identifici, importanta lui in stabilirea fertilitatii

Postat in: Mama si copilul
Alexandra Nelepcu
de , Farmacist Diriginte
Data publicării: 9 septembrie 2024 Ultima actualizare: 9 septembrie 2024

LH (luteinizing hormone) este un hormon endocrin produs si eliberat de glanda pituitara anterioara (hipofiza). Acesta are un rol important in reglarea functiei sistemului reproducator, atat la barbati, cat si la femei. Nivelurile de LH pot fi masurate prin teste de laborator pentru a evalua functia endocrina si pentru a investiga diferite afectiuni medicale. Hormonul luteinizant (LH) este un hormon esential in reglarea ciclului menstrual la femei. In fiecare luna, ciclul menstrual este impartit in doua faze principale: faza foliculara si faza luteala. In faza foliculara, care incepe in prima zi a menstruatiei, nivelurile de LH sunt relativ scazute.

In aceasta faza, un alt hormon numit hormonul foliculostimulant (FSH) stimuleaza dezvoltarea foliculilor ovarieni. Foliculii sunt structuri in ovare care contin ovocitele (celulele oua) si produc estrogen. Pe masura ce foliculii se maturizeaza, producerea de estrogen creste treptat. La mijlocul ciclului menstrual, aproximativ in jurul celei de-a 14-a zile intr-un ciclu regulat de 28 de zile, nivelurile de estrogen ating un punct culminant. Acest varf de estrogen stimuleaza o crestere brusca a nivelurilor de LH. Aceasta se numeste "varful de LH" sau "varful LH" si este cunoscut si sub denumirea de "ovulatie". Varful de LH declanseaza eliberarea ovocitului matur din foliculul ovarian. Ovocitul este apoi eliberat in trompele uterine si este pregatit pentru fertilizare. Aceasta eliberare a ovocitului este ceea ce se numeste ovulatie. Nivelurile ridicate de LH sunt necesare pentru ca ovulatia sa se produca.

Dupa ovulatie, foliculul ramas in ovar se transforma intr-un corp galben, numit corpul luteal, care produce progesteron. Acesta este inceputul fazei luteale a ciclului menstrual. LH ajuta la mentinerea corpului luteal, stimuland producerea de progesteron. Daca nu are loc fertilizarea si implantarea unui embrion, nivelurile de LH si progesteron scad, iar endometrul (mucoasa uterina) se desprinde, declansand menstruatia. Prin urmare, hormonul LH are o importanta critica in reglarea ovulatiei si a ciclului menstrual la femei. Monitorizarea nivelurilor de LH poate fi utila pentru a determina momentul cel mai fertil din ciclul menstrual si pentru a planifica sarcina sau contraceptia.

 

Ce este LH si cum se masoara corect

Masurarea hormonului luteinizant este baza eficacitatii testelor de ovulatie care sunt utilizate pentru identificarea momentelor fertile ale femeii, adica, in care exista posibilitati mai mari de a atinge sarcina. Cu toate acestea, in testele de sange este utilizat pentru a evalua starea si functionalitatea ovarelor. Masurarea sa si cea a hormonului stimulator al foliculilor sunt obligatorii in studiile de fertilitate, deoarece permite identificarea unei insuficiente ovariene sau chiar a unei posibile defectiuni a hipotalamusului atunci cand se produc hormoni care faciliteaza secretia acestui lucru de catre hipofizar. In plus, acest test este un marker de baza al menopauzei. In orice caz, cifrele considerate normale sunt urmatoarele:

  • Inainte de ovulatie (faza foliculara): 2-6 unitati pe litru de sange
  • In timpul ovulatiei: 6-20 de unitati pe litru de sange
  • Faza luteala (dupa ovulatie): 3-8 unitati pe litru de sange
  • In menopauza: mai mult de 30 de unitati pe litru de sange

Retineti, totusi, ca nivelurile de LH sunt in mod normal scazute daca se iau contraceptive orale si, de asemenea, femeile care sufera de anorexie prezinta niveluri scauzte. Cu toate acestea, pot indica si existenta anumitor patologii, cum ar fi insuficienta ovariana, tulburari de hipotalamus, hipopituitarism, hiperprolactinemie sau deficienta de gonadotropina. In schimb, daca nivelul hormonilor luteinizanti este mai mare decat cifrele raportate in fiecare circumstanta, acestea indica existenta unui dezechilibru hormonal, dar poate fi, de asemenea, indicativ pentru absenta ovulatiei, de exemplu, sindromul ovarului polichistic, sindromul Turner, insuficienta ovariana sau menopauza precoce.

Varful LH induce, de asemenea, conversia foliculului preovulator intr-un corpus luteum, care va fi responsabil pentru producerea hormonului progesteron pentru a maturiza endometrul si a permite implantarea embrionului. O alta functie importanta a LH este stimularea celulelor de tec din ovar pentru producerea de androgeni, precursorii hormonali ai hormonilor sexuali feminini, cum ar fi estradiolul. Analiza LH ar trebui facuta la inceputul ciclului menstrual, cand nivelul sau este la inceput si poate fi comparat cu o valoare de referinta. In mod normal, determinarea LH este solicitata impreuna cu alti hormoni precum FSH, estradiol, TSH, prolactina etc. Valoarea normala a hormonului LH in ziua a 3-a a ciclului menstrual este cuprinsa intre 2-10 mUI / ml. In cazul obtinerii unei valori anomale a LH, cauzele ar putea fi urmatoarele:

LH scazutꓽ hipogonadism, suprimare hipotalamica, tulburari alimentare, hiperprolactinemie, hipopituitarism sau sindrom Kallman.
LH crescutꓽ Menopauza precoce, sindrom Turner, sindrom Swyer, hiperplazie suprarenala congenitala, sindrom ovarian polichistic sau tumora hipofizara.
Toate aceste modificari pot provoca modificari ale menstruatiei si amenoreei, adica absenta conducatorului.

Rolul hormonului LH la barbati

La barbati, LH stimuleaza productia de testosteron in celulele Leydig din testicule. Nivelurile ridicate de LH pot indica o disfunctie a testiculelor sau o tulburare a productiei de testosteron. Ca si la femei, sinteza LH la barbati incepe cu aparitia pubertatii. LH este responsabil pentru producerea hormonilor sexuali masculini, androgeni, care provoaca aparitia caracterelor sexuale secundare.

Steroidogeneza apare in celulele Leydig ale testiculelor. Datorita actiunii LH, aceste celule sintetizeaza testosteronul, hormonul responsabil pentru stimularea formarii spermatozoizilor ( spermatogeneza ) in tubulii seminiferi. Testosteronul are, de asemenea, o functie de reglementare in ciclul reproducator masculin. Cand nivelurile sale sunt foarte mari, testosteronul trimite un semnal creierului, care inceteaza sa elibereze GnRH si, prin urmare, nu are secretie de LH.

Analiza LH la barbat serveste la diagnosticarea unei probleme de insuficienta testiculara sau anomalii ale creierului. Valoarea normala a hormonului LH la barbatii cu varsta adulta este cuprinsa intre 1-9 mUI / ml. In cazul obtinerii unei valori anomale a LH, cauzele ar putea fi urmatoarele:

  • LH scazutꓽ hipogonadism, suprimare hipotalamica, tulburari alimentare, hipopituitarism sau sindrom Kallman.
  • LH crescutꓽ insuficienta testiculara, sindrom Klinefelter, anorexie sau tumora hipofizara.

Rolul hormonului LH in fertilitate

Hormonul luteinizant (LH) joaca un rol crucial in fertilitatea feminina si masculina. In ceea ce priveste fertilitatea feminina, LH are mai multe functii importante:

  • Stimularea ovulatiei: LH este responsabil de declansarea ovulatiei, procesul prin care ovocitul matur este eliberat din foliculul ovarian. Varful de LH, numit si varful LH, este un semnal pentru ovocit de a fi eliberat in trompa uterina, unde poate fi fertilizat de catre spermatozoid.
  • Reglarea productiei de progesteron: Dupa ovulatie, foliculul ovarian ramas se transforma intr-un corp galben, numit corpul luteal, care produce progesteron. LH ajuta la mentinerea corpului luteal si stimuleaza productia de progesteron. Progesteronul este esential in pregatirea uterului pentru implantarea si mentinerea unui embrion in cazul unei posibile sarcini.
  • Monitorizarea fertilitatii: Monitorizarea nivelurilor de LH poate fi utila pentru a identifica momentul cel mai fertil din ciclul menstrual. Testele de ovulatie, care masoara nivelurile de LH in urina, pot ajuta femeile sa determine cand sunt cele mai fertile si pot creste sansele de conceptie.
    In ceea ce priveste fertilitatea masculina, LH are, de asemenea, un rol semnificativ:
  • Stimularea productiei de testosteron: In organismul masculin, LH stimuleaza celulele Leydig din testicule sa produca testosteron. Testosteronul este esential pentru dezvoltarea si functionarea normala a organelor reproductive masculine, inclusiv a spermatozoizilor.
  • Reglarea productiei de spermatozoizi: Nivelurile adecvate de LH sunt necesare pentru o productie sanatoasa de spermatozoizi. LH actioneaza in mod indirect asupra celulelor Sertoli din testicule, care sunt implicate in dezvoltarea si maturarea spermatozoizilor.

In concluzie, hormonul LH joaca un rol esential in fertilitatea feminina si masculina. La femei, LH este implicat in ovulatie, productia de progesteron si monitorizarea fertilitatii. La barbati, LH stimuleaza productia de testosteron si regleaza productia de spermatozoizi. Barbatii cu o calitate seminala scazuta fac deseori acest test hormonal. Printre multiplele cauze ale sterilitatii masculine se numara cele care depind de interactiunea dintre creier si testicul. In plus, nivelurile de LH pot fi utile si in diagnosticarea sau monitorizarea altor afectiuni endocrine, cum ar fi sindromul ovarelor polichistice (SOP), hipogonadismul hipogonadotrop, amenoreea (absenta menstruatiei), precum si in evaluarea functiei hipofizare.

Ciclul menstrual si perioada cea mai fertila din timpul ovulatiei

Pentru o femeie care isi doreste un copil este extrem de important sa inteleaga si sa descopere perioada fertila a ciclului menstrual, astfel incat sa creasca sansa ca raporturile sexuale pe care le are cu partenerul sa duca spre o sarcina fericita. Atunci cand o femeie incearca sa ramana gravida, timpul este vital. Ovulul si spermatozoidul pot fuziona intr-un ou zigot atata timp cat ei se intalnesc si se unesc prin procesul de fecundare. Pentru ca aceasta sa se intample, raportul sexual trebuie sa aiba loc in zilele fertile ale ciclului menstrual.

Fereastra fertila sau perioada fertila reprezinta intervalul de timp al ciclului menstrual cu cea mai mare probabilitate ca un raport sexual sa rezulte intr-o sarcina,e perioada cand ovulatia femeii atinge punctul maxim. Studiile au aratat ca aceasta perioada are o durata de 6 zile, incepand cu 5 zile anterior ovulatiei si terminandu-se in ziua ovulatiei; cele mai fertile zile sunt incepand cu 2 zile anterior si in ziua ovulatiei.

Bibliografie:

Prevention of neural tube defects: results of the Medical Research Council Vitamin Study. MRC Vitamin Study Research Group, authors. Lancet. 1991;

De Wals P, Tairou F, Van Allen MI, et al. Reduction in neural-tube defects after folic acid fortification in Canada. 2007;

Pietrzik K, Bailey L, Shane B. Folic acid and l-5-methyltetrahydrofolate: comparison of clinical pharmacokinetics and pharmacodynamics. 2010;

Bodnar LM, Himes KP, Venkataramanan R, et al. Maternal serum folate species in early pregnancy and risk of preterm birth. Am J Clin Nutr. 2010;

Articole similare
Anemia feripriva: simptome, cauze, tratament Anemia feripriva: simptome, cauze, tratament

In termeni medicali, anemia reprezinta scaderea cantitatii de hemoglobina din interiorul eritrocitelor, adica niveluri sub 12 g/dl la femei si sub 13 g/dl la barbati. Anemia poate fi o manifestare a unor afectiuni subiacente, ascunse, care necesita investigatii suplimentare pentru stabilirea unui diagnostic corect, care sa permita initierea unui tratament tintit. Anemia poate aparea dupa donarea de sange daca a fost mascata de alte afectiuni precum stres, de lipsa poftei de mancare, deshidratare sau poate fi temporara sau pe termen lung si poate varia de la usoara moderata sau severa, in funcție de valoarea hemoglobinei. 

16 septembrie 2024
Edited 16 septembrie 2024
citește articolul
Floarea pasiunii, Passiflora: Beneficii si proprietati pentru sanatate Floarea pasiunii, Passiflora: Beneficii si proprietati pentru sanatate

Floarea-pasiunii (Passiflora incarnata Linnaeus) este o planta medicinala, utilizata peste tot in lume, in mod special pentru contributia pe care o poate avea la reducerea starilor de anxietate si a manifestarilor stresului.

9 septembrie 2024
Edited 9 septembrie 2024
citește articolul
Alunitele: ce sunt, cand sunt periculoase, evaluare si tratament Alunitele: ce sunt, cand sunt periculoase, evaluare si tratament

Alunitele difera nu doar in privinta culorii, ci si a formei, marimii si a numarului prezent pe suprafata corpului. In general, o alunita obisnuita nu are un diametru mai mare de 6 mm, are marginile bine conturate, iar culoarea este uniforma si influentata de tenul persoanei (are un colorit mai intens cu cat tenul este mai inchis la culoare).

21 iulie 2021
Edited 15 noiembrie 2023
citește articolul

Informatiile din acest articol nu trebuie sa inlocuiasca consultarea unui specialist sau vizita la un medic. Orice recomandare medicala continuta de acest material are scop pur informativ. Concluziile sau referintele nu sunt tipice si pot varia de la individ la individ si pot depinde de stilul de viata al fiecaruia, de starea de sanatate, dar si de alti factori. Aceste informatii nu trebuie sa inlocuiasca un diagnostic avizat.

Top 10 produse recomandate