Impotenta: De ce apare, cum se poate preveni, metode de tratament
Disfunctia erectila, cunoscuta si sub numele de impotenta sexuala masculina, este incapacitatea persistenta de a obtine sau mentine o erectie care permite un act sexual satisfacator. Ar trebui sa fie diferentiata de alte probleme sexuale, cum ar fi lipsa dorintei, modificari ale ejacularii (ejaculare prematura, ejaculare intarziata si absenta ejacularii) sau tulburari de orgasm. Disfunctia sexuala este o problema foarte frecventa la barbatii de varsta mijlocie si la cei mai in varsta, insa poate aparea si la alte categorii de varsta. Functia sexuala normala necesita:
Pastrarea libidoului (dorinta sexuala) - Dorinta sexuala este controlata de productia de hormoni sexuali masculini (testosteron) si influentata de boli hormonale, psihiatrice si diverse medicamente.
Debutul si mentinerea unei erectii - Este nevoie de o sosire corespunzatoare a sangelui in penis si o inervatie adecvata, controlata de creier si executata de nervii care ajung in zona.
Ejacularea - Este controlata de anumiti nervi care contracta violent epididimul, veziculele seminale si prostata.
Impotenta nu ar trebui sa fie niciodata considerata un proces normal, desi este mult mai frecventa la varste inaintate, de obicei, deoarece la aceste varste sunt mult mai frecvente diferite boli asociate cu inaintarea in varsta.
Care sunt cauzele impotentei?
Cauzele impotentei sunt diverse si adesea mai multe dintre ele coincid la aceeasi persoana. Lipsa de sange ajunge la vasele de sange ale penisului in momentul erectiei (cauza arteriala) sau incapacitatea de a pastra sangele stocat in venele penisului pentru a mentine o erectie suficient de lunga (cauza venoasa). Acestea reprezinta cele mai frecvente cauze ale impotentei datorate unei boli organice (nu psihologice).
Impotenta este asociata si cu alte procese care provoaca arterioscleroza (obstructia arterelor de catre placile grase din interior), cum ar fi boala coronariana, boala cerebrovasculara, boala arteriala periferica, diabetul, tensiunea arteriala ridicata, fumatul, obezitatea, colesterolul ridicat,. Cu cat arterioscleroza este mai severa, cu atat este mai probabil sa apara impotenta. In mod similar, cu cat este mai severa impotenta, cu atat este mai mare posibilitatea de a dezvolta boli coronariene si alte boli legate de arterioscleroza. Din acest motiv, impotenta este considerata un factor de risc pentru dezvoltarea bolii coronariene. Lipsa stimulilor pentru a incepe erectia (psihologica, hormonala sau probleme cu aparitia impulsurilor nervoase).
Cauza psihologica - Diverse boli, cum ar fi depresia, anxietatea sau situatii cum ar fi lipsa atractiei sexuale, conflictele maritale, inhibarea sexuala sau teama de transmitere a bolilor cu transmitere sexuala, pot produce disfunctie erectila. Majoritatea pacientilor cu cauze organice au sau dezvolta ulterior probleme psihologice.
Cauza neurologica - Bolile maduvei spinarii si diverse afectiuni care modifica nervii sistemului autonom (cum ar fi diabetul, scleroza multipla, alcoolismul, chirurgia zonei pelvine, cum ar fi chirurgia prostatei etc.) pot produce, de asemenea, impotenta.
Cauza hormonala - Cresterea prolactinei si scaderea testosteronului (hipogonadism) pot produce disfunctie erectila.
Alte boli, cum ar fi hipertrofia prostatei, sunt, de asemenea, asociate cu impotenta.
Medicamente - Acestea produc disfunctie erectila prin diferite mecanisme. Se estimeaza ca 1 din 4 pacienti tratati in clinici specializate prezinta disfunctie erectila din acest motiv. Cu toate acestea, multe dintre aceste medicamente sunt utilizate pentru a trata boli care pot produce, de asemenea, impotenta, astfel incat este dificil sa se diferentieze care este motivul real al disfunctiei erectile. De exemplu, la un pacient care a avut un atac de cord, impotenta poate fi datorata prezentei aterosclerozei, problemelor psihologice legate de teama de angina in timpul actului sexual sau de a lua medicamente implicate in disfunctia erectila. Medicamentele care au fost asociate cu disfunctia erectila includ:
Diuretice (medicamente pentru urinare)
Antihipertensive. beta-blocante si calcioantagonisti
Gemfibrozil – folosit pentru a reduce trigliceridele
Diverse antidepresive, anxiolitice si medicamente pentru psihoza
Medicamente pentru Parkinson
Antihistaminice
Medicamente pentru ulcerul peptic: Ranitidina si cimetidina
Unii hormoni, de exemplu pentru tratamentul cancerului de prostata
Corticosteroizi
Unii agenti chimioterapeutici
Unele antiepileptice
Alcool, cocaina si marijuana
Cum este diagnosticata disfunctia sexuala?
Diagnosticul de impotenta va fi pus de catre medicul urolog si necesita un istoric medical complet si o examinare, iar ulterior se va vor efectua si teste sange, in special cele pentru masurarea nivelului de prolactina si cel al testosteronului. Testele mai complexe nu sunt, in general, necesare, insa se pot indica de catre medicul specialist. Este necesar ca pacientul sa discute deschis cu medicul, deoarece sinceritatea conduce la stabilirea unui plan de tratament care sa fie eficient. Ar trebui sa se ia in considerare retragerea sau inlocuirea unor medicamente care ar putea fi responsabile pentru aparitia disfunctiilor erectile.
De asemenea, va fi nevoie si de modificarea favorabila a factorilor de risc cardiovascular. Astfel, pierderea in greutate la persoanele obeze, exercitiile fizice regulate, renuntarea la fumat si reducerea stresului pot imbunatati disfunctia erectila. Multi medici sugereaza ca alegerea tratamentelor pentru impotenta sau disfunctie erectila ar trebui sa treaca de la mai putin invaziva la invaziva. Ajutorul psihologic este recomandat la barbatii sub 40 de ani, deoarece in aceste cazuri cauza bolii este de obicei psihologica. Chiar si in cazurile de impotenta/disfunctie erectila din cauza problemelor fizice, multi barbati au nevoie de ajutor psihologic pentru a depasi problemele de stima de sine derivate din aceasta boala.
Medicul va decide care este cel mai bun tratament pentru tratarea disfunctiei erectile, in functie de severitatea si de cauza ce a condus la aparitia afectiunii. Se poate prescrie un tratament farmacologic, iar actiunea acestora se bazeaza pe sporirea efectelor oxidului nitric, care este o substanta chimica naturala, ce se produce in organism si care are rol in relaxarea muschilor penisului. Cu acest tratament se va creste fluxul sanguin, pacientul recapatandu-si functiile erectile.
Aceste medicamente nu trebuie administrate de catre persoanele care nu au probleme erectile, deoarece nu actioneaza ca un afrodisiac. De asemenea, exista si contraindicatii cu privire la administrarea acestor pilule, chiar si pentru cele pe baza de plante, eliberate fara prescriptie medicala. Prin urmare, se recomanda consultarea medicului daca pacientul indeplineste urmatoareleꓽ urmeaza un tratament medicamentos cu nitrati, are afectiuni cardiace si/sau prezinta valori scazute ale tensiunii arteriale (hipotensiune arteriala).
Medicamentele pentru tratarea disfunctiei erectile trebuie sa fie administrate doar la indicatia medicului, dupa ce acesta, pe baza examenului clinic si a analizelor de sange, considera necesitatea prescrierii tratamentului.
Suferi de impotenta? Afla de ce trebuie sa consumi extract din MUIRA PUAMA?
Cunoscuta si sub denumirea de „lemn de potenta”, Muira Puama a fost folosita de mult timp de poporul amazonian pentru a gestiona o varietate de afectiuni legate de varsta. Este comercializat in Brazilia ca „stimulant corporal, tonic energetic si afrodisiac”. Poate fi util in special in sustinerea raspunsului erectil sanatos si restabilirea libidoului la barbatii care sufera de efectele oboselii sau plangeri legate de varsta.
Muira Puama contine „steroli”, elementele de baza ale hormonilor sexuali, cum ar fi testosteronul. Un studiu a constatat ca aceasta planta relaxeaza corpul cavernos - o zona asemanatoare unui burete care retine sangele in timpul unei erectii. Aceasta relaxare permite mai mult sange sa curga catre penis, producand un raspuns erectil mai puternic si mai ferm. Dr. Jacques Maynberg a efectuat doua studii la Institutul de Sexologie din Paris, unde a oferit barbatilor afectati de libido scazut si capacitatea erectila diminuata Muira Puama timp de doua saptamani. In ambele studii, intre 60% - 70% dintre barbati au raportat o crestere notabila a libidoului si o imbunatatire a capacitatii lor de a mentine o erectie.
Si asta nu e tot. Popoarele indigene din Amazon au consumat Muira Puama de secole ca remediu pentru un sistem nervos central lent. Cand aceasta planta a fost studiata de Siqueira si colab. pentru efectul sau asupra sistemului nervos central, s-a descoperit ca „radacinile Muira Puama poseda diverse activitati ale sistemului nervos central, inclusiv efecte anxiogene usoare” – ceea ce inseamna ca ajuta la stimularea SNC, care poate duce la cresterea performantei mentale si a rezistentei fizice.