Pentru comenzi telefonice: 0374.471.155
Pentru comenzi telefonice: 0374.471.155 | Program Call Center: Luni - Vineri, 9:30 - 17:00
Black Friday la Spring | Comenzi telefonice: 0374.471.155
Stimati clienti, datorita sarbatorilor Pascale este posibil sa apara intarzieri in livrarile coletelor. Ne cerem scuze pentru inconvenient. Paste fericit, plin de sanatate!
Cheilita angulara: cum apare, preventie si tratament

Cheilita angulara: cum apare, preventie si tratament

Alexandra Nelepcu
de , Farmacist Diriginte
Data publicării: 27 noiembrie 2024 Ultima actualizare: 27 noiembrie 2024

Cheilita angulara este o afectiune a pielii, caracterizata prin inflamarea unui colt al gurii sau al ambelor colturi. Desi apare initial in zona comisurilor labiale, acest tip de inflamatie se poate extinde si asupra buzelor ca atare sau a pielii fetei. Afla in cele ce urmeaza care sunt cauzele acestei afectiuni, ce simptome are cheilita angulara, ce optiuni de tratament exista si cum poate fi prevenita, precum si care sunt celelalte tipuri de cheilita. Boala inflamatorie care poate dura cateva zile sau se poate extinde pe termen nedefinit, cheilita angulara afecteaza cu precadere anumite categorii de populatie. Este necesara o vizita la medic pentru un diagnostic clar.

Cheilita angulara este asociata in peste 80% dintre cazuri cu buzele crapate sau persoanele care sun predispuse la buze crapate pot dezvolta complicatii si se ajunge la aceasta afectiune. De ce apare si cum se poate preveni descopera in acest material.

Buzele crapate, ce boli pot ascunde

Odata cu venirea toamnei, a diferentelor de temperatura intre zi si noapte si umiditatea scazuta pot provoca iritatii, uscaciuni sau chiar craparea buzelor daca nu avem grija. Iar daca stam prost si cu sistemul imunitar exista riscul ca infectiile contactate la nivelul buzelor sa se extinda si in organism. In plus, nu doar cauzele externe pot usca sau crapa buzele. Anumite infectii fungice sau boli cu transmitere sexuala pot avea ca simptom si afectarea buzelor.  La ce trebuie sa fim atenti si cand trebuie sa mergem sa consultam un doctor dermatolog daca ne trezim cu buze uscate sau crapate vom descoperi in materialul urmator. 

Multa lume nu este constienta de faptul ca buzele uscate pot fi semnalele unei boli de care suferim. Desigur, nu tot timpul trebuie sa insemne ca avem probleme de sanatate. Uneori pot fi si factorii externi. Buzele uscate pot aparea la copii, la femei si la barbati. 

Legatura dintre buze crapate si cheilita angulara

Afectiune inflamatorie care apare la unul dintre colturile gurii sau la ambele, cheilita angulara este cunoscuta si sub numele de stomatita angulara. Practic, persoanei afectate ii apar la colturile gurii cruste care se crapa la miscarea buzelor, sangereaza si devin dureroase. Pacientul se plange de arsuri in zona respectiva, mancarimi si inrosirea pielii.

Cheilita angulara poate afecta orice persoana, indiferent de varsta. Desi aceasta problema de sanatate poate sa apara spontan la oricine, in general, cheilita angulara se dezvolta la persoanele in varsta care au proteze sau la adolescentii si tinerii care poarta aparate dentare, la persoanele care poarta masti de protectie zilnic, ca parte a muncii lor, precum si la copiii care folosesc suzeta, care isi sug degetele sau care saliveaza in exces.

 

 Principalele cauze ale buzelor uscate

In primul rand, buzele uscate se vor manifesta datorita umezelii, a frigului, a soarelui, a vantului si a umezirii repetate a buzelor cu ajutorul salivei. Uneori, chiar si alimentele picante pot favoriza manifestarea buzelor uscate. Unele medicamente folosite pentru scaderea nivelului de colesterol sau supradoza cu vitamina A pot avea efecte secundare precum buzele uscate. Persoanele deshidratate si subnutrite se vor lovi cel mai des de aceasta problema.

Alte cauze precum factori alergeni si iritanti pot duce spre aceasta suferinta a buzelor. Insa, in spatele buzelor uscate si crapate se pot ascunde afectiuni medicale. Disfucntiile tiroidiene, bolile intestinale si deficitul de vitamine sunt doar cateva dintre ele.

Problemele corelate cu tiroida se vor manifesta si prin efectul buzelor uscate, deoarece disfunctiile tiroidei duc spre uscarea cavitatii bucale si a buzelor. Deficientele vitaminelor B sau nivelul scazut de Zinc, reda acelasi efect.

Printre alte afectiuni se numara si Boala Crohn ce este responsabila cu afectarea intregului tract gastrointestinal. In cazul in care pacientul prezinta buze sever uscate si crapate, ce se asociaza cu tulburarile intestinale si durerile acute de burta, buzele uscate sunt o indicator al unei afectiuni medicale.

Cheilita angulara poate fi recunoscuta dupa inflamatiile existente din colturile gurii. Este o cauza frecvent intalnita la persoanele ce prezinta buze uscate. Ea poate fi provocata de catre:

  •   Temperaturile scazute;
  •   Vant;
  •   Candidoze bucale;
  •   Infectiile cronice, inclusiv HIV;
  •   Deficite imunitare.

 

Cheilita angulara cronica este provocata de catre leziunile datorate soarelui, intrand in zona precanceroaselor cutanate. In general se va manifesta pe buza inferioasa, fiind mai expusa la radiatii. Majoritatea iritatiilor, fie ele acute sau cronice, vor provoca exfolierea buzelor, implicit efectul buzelor uscate.

Muscarea si umezirea repetata a buzelor va deshidrata zona, chiar daca noi credem ca are un efect invers. Tinerii vor suferi cel mai des de pe urma acestor ”vicii”. Si de data aceasta, buza inferioara este mult mai afectata ca si buza superioara. Insa, obiceiul de umezire si muscare a buzelor in mod repetat este asociat cu stari de nervozitate, de stres si de anxietate din motive psiho-emotionale.

Este important de stiut faptul ca buzele vor fi mai sensibile in prezenta factorilor externi precum frigul sau curentii de aer, fata de restul partilor fetei. Totul se datoreaza structurii lor specifice. Buzele sunt protejate de un strat foarte subtire si delicat, fiind foarte vascularizate. Prin urmare, buzele se vor usca de 10 ori mai mult decat orice alta parte a pielii.

Alte afectiuni ce sunt scoase la suprafata cu ajutorul buzelor uscate sunt:

  1.       Lichen planus – afectiune inflamatorie a pielii. Se va manifesta prin mancarimi si denivelari violet pe corp, inclusiv in zona buzelor;
  2.       Pemfigus paraneoplastic – afectiune rara, boala autoimuna ce este asociata cu cancerul. Adesea apare sub forma unor eruptii cutanate, fiind caracterizata de eroziunea orala. Buzele vor crapa, vor sangera si vor provca dureri insuportabile, roseata si inflamatii.

 Cum se pot trata buzele uscate?

Balsamul de buze sau cremele hidratante si emoliante pentru fata sunt bine venite in tratarea buzelor uscate. Cele mai eficiente vor fi cele ce contin ceara naturala si uleiuri. Componentele vor forma o beriera pe suprafata buzelor. Unele persoane aleg sa foloseasca balsamuri de buze pe baza de vaselina sau parafina, atat pentru tratarea, cat si pentru prevenirea buzelor uscate.

Toate produsele ce se folosesc pentru tratarea buzelor uscate vor avea efecte de emoliere si hidratare. Acestea sunt necesare indiferent daca este vara sau iarna. Ele vor mentine umezeala naturala la nivelul buzelor si vor proteja de factorii externi nocivi. Prin urmare, ii vor oferi tesutului cutanat de la nivelul buzelor timp suficient de vindecare.

In cazul buzelor sever afectate se vor utiliza creme pe baza de hidrocortizoni. Acestea sunt preparate in farmacii. Sunt utilizate atat ca si tratament, cat si ca si preventie. Produsele naturale utilizate in procesul de tratare si preventie sunt:

  •   Ulei de cocos;
  •   Ulei de masline;
  •   Ulei de shea;
  •   Mierea cruda.

 Este recomandata evitarea produsele cu cotinut de:

  •   Parfumuri;
  •   Pigmenti;
  •   Mentol;
  •   Acid salicilic;
  •   Camfor.

 

Cum se pot preveni buzele uscate?

Este necesar sa evitam sa ne umezim buzele. Chiar daca avem tendinta sa le umezim pentru a reduce senzatia de uscaciune a lor, procesul are efectul invers, deoarece saliva agraveaza situatia. Se poate utiliza un balsam de buze constant, in fiecare zi. In zilele reci putem folosi balsamuri de buze cu un nivel de grasimi ridicat, iar in zilele toride, putem utiliza creme cu factor de protectie de minim 15. Evitarea alimentelor picante este o alta metoda de preventive.

Buzele, la fel ca si restul pielii, necesita o hidratare corecta. Astfel, ele vor putea face fata cu brio efectelor gerului si a expunerii la radiatiile solare. Putem utiliza chiar si un umidifactor pentru mediul ambiental, in cazul in care aerul este mult prea uscat. In cazul in care problema nu dispare, ba chiar din contra, se agraveaza, atunci este important sa vizitam un dermatolog pentru investigatii amanuntite.

Cum ajuta acidul hialuronic pielea ? Cum poate preveni acidul hialuronic cheilita angulara

Acidul hialuronic aduce numeroase beneficii pielii si poate fi administrat sub forma de injectii, fiole, pastile sau ca parte integranta a produselor cosmetice. Una din principalele sale proprietati este capacitatea de a mentine apa la suprafata pielii, ceea ce implicit implica hidratarea sa. De asemenea, acidul hialuronic, gratie capacitatii sale de a atrage moleculele de apa, umple ridurile si cicatricile lasate de acnee, insa conditia este sa fie folosit constant deoarece este foarte usor absorbit de organism. Aplicarea cremelor cu acid hialuronic conduce in timp la netezirea liniilor fine si la corectarea ridurilor de expresie.

Recomandarea noastra sunt fiolele cu acid hialuronic Gerovital H3 Evolution care datorita concentratiei optime si a ingredientelor inovatoare ajuta nu doar la refacerea rezervelor hidrice din piele, ci si la protejarea fibrelor de colagen si elastina, care dau fermitate si suplete pielii. Injectiile cu acid hialuronic sunt folosite pentru marirea buzelor si conturarea fetei. Interesul pentru folosirea acidului hialuronic ca ingredient in tot mai multe produse de ingrijire a pielii a aparut odata cu descoperirea ca volumul de acid hialuronic din epidermă scade cu varsta si dupa perioada 26 - 30 de ani, atat la femei cat si la barbati procentul se diminueaza cu pana la 60%. 

De ce are nevoie pielea noastra de acid hialuronic? Pentru ca acesta actioneaza ca un burete care absoarbe apa si o pastreaza in toate tesuturile epiteliale si nu numai. In randurile ce urmeaza vom exemplifica impactul pe care il are acidul hialuronic asupra diferitelor tipuri de ten. Ca forma de administrare exista in medicina si cosmetica mai multe variante prin care acidul hialuronic poate fi absorbit total sau local in functie de nevoi. Astfel, exista injectii cu acid hialuronic, pastile cu acid hialuronic in diferite dozaje ca si suplimente alimentare, exista pe piata de specialitate acid hialuronic in capsule, acid hialuronic in fiole, acid hialuronic de tip crema sau acid hialuronic special pentru riduri.

Bibliografie:

Barrett, T.: Hyaluronic Acid Salt - A Mechanoelectrical Transducer , Biochim Biophys Acta 385, 157, 1975;

Bettelheim, F.: Crystalline Sodium Hyaluronate , Nature 182, 1301, 1958;

Bettelheim, F., and Philpott, D.: Electron Microscopic Studies of Hyaluronic Acid - Protein Gels , Biochim Biophys Acta 34, 124, 1959;

Block, A., and Bettelheim, F.: Water Vapor Sorption of Hyaluronic Acid , Biochim Biophys Acta 201, 69, 1970;

Articole similare
Acidul azelaic: Cum se foloseste, beneficii pentru ten si piele Acidul azelaic: Cum se foloseste, beneficii pentru ten si piele

Acidul azelaic este unul dintre ingredientele active atunci cand vorbim de tratamentul acneei. Totusi trebuie sa avem grija cand si cum il folosim pentru ca administrarea lui ar trebui facuta doar sub stricta supraveghere a unui dermatolog. Acidul azelaic face parte din categoria acizilor carboxilici, fiind regasit in mod natural in cereale (secara, grau, orz). Acesta ofera numeroase beneficii atunci cand este aplicat pe piele, astfel incat pe langa proprietatile sale antibacteriene, antiinflamatorii, antioxidante si depigmentare, este utilizat pentru a trata unele tipuri de acnee, pentru a imbunatati petele, pentru a reduce roseata.

2 octombrie 2024
Edited 2 octombrie 2024
citește articolul
Keratoza seboreica: Cum apare, preventie, metode de tratament Keratoza seboreica: Cum apare, preventie, metode de tratament

Keratoza seboreica este strans legata de cantitatea de sebuum din epiderma. Glanda sebacee se naste din foliculul firului de par pe care il lubrifiaza. Acolo unde glandele sebacee sunt mai multe, vom avea fire de par mai subtiri. 

1 februarie 2023
Edited 1 februarie 2023
citește articolul
Betacarotenul: Cum il recunosti, beneficii pentru organism Betacarotenul: Cum il recunosti, beneficii pentru organism

Importanţa betacarotenului se datoreaza faptului ca acest compus este convertit in pro-vitamina A in organism, vitamina care alaturi de vitaminele E şi C, ajuta la mentinerea sistemului imunitar, a vederii si a sanatatii in general. In plus, betacarotenul este deosebit de eficient in protejarea pielii de efectele daunatoare ale radiaţiilor ultraviolete.

15 ianuarie 2023
Edited 1 februarie 2023
citește articolul

Informatiile din acest articol nu trebuie sa inlocuiasca consultarea unui specialist sau vizita la un medic. Orice recomandare medicala continuta de acest material are scop pur informativ. Concluziile sau referintele nu sunt tipice si pot varia de la individ la individ si pot depinde de stilul de viata al fiecaruia, de starea de sanatate, dar si de alti factori. Aceste informatii nu trebuie sa inlocuiasca un diagnostic avizat.