Infectiile urinare: cauze, factori de risc, diagnostic si tratament

Infectiile urinare: cauze, factori de risc, diagnostic si tratament

Alexandra Nelepcu
de , Farmacist Diriginte
Data publicării: 22 august 2024 Ultima actualizare: 22 august 2024

Infectiile urinare afecteaza un numar foarte mare de persoane, iar studiile arata ca cele mai predispuse sunt femeile, incidenta afectiunii fiind de 1:2 in randul acestora. Mai mult, aceste infectii tind sa se repete, cateodata chiar si ani la rand. De ce apar si cum pot fi evitate vom descoperi din acest material

Ce sunt infectiile urinare?

Cum apare o infectie urinara?

Care sunt simptomele unei infectii urinare?

Cum se trateaza si cum se pot preveni infectiile urinare?

Tot ce vrei sa stii despre urina

Ce sunt infectiile urinare

Infectiile urinare sunt printre cele mai raspandite infectii bacteriene si pot afecta orice parte a sistemului urinar, de la uretra la vezica urinara si plamani. In general, sistemul imunitar elimina aceste bacterii, insa atunci cand agentii patogeni trec de sistemul nostru de aparare, se inmultesc necontrolat si duc la aparitia infectiilor. Mai jos poti afla care sunt simptomele infectiilor urinare, de cate tipuri sunt si cum pot fi tratate.

Infectiile de tract urinar (ITU) apar atunci cand tractul urinar – steril, in conditii normale – este contaminat cu agenti patogeni (bacterii, ciuperci, paraziti). In majoritatea cazurilor, infectiile urinare sunt urmarea infectarii cu Escherichia coli, o bacterie care populeaza tractul digestiv si care – mai ales in cazul femeilor, care au uretra de cinci ori mai scurta decat cea a barbatilor si, deci, mai aproape de orificiul anal – poate ajunge, prin uretra, in tractul urinar. Infectia se poate localiza la nivelul oricareia dintre partile componente ale tractului urinar: uretra sau vezica urinara (ITU joasa) si uretere si rinichi (ITU inalte).

Pe fondul diferentelor anatomice, femeile cu varste intre 20-50 de ani sunt de 50 de ori mai predispuse la a contracta infectii urinare, decat barbatii din aceeasi categorie de varsta. Dupa 50 de ani, raportul de vulnerabilitate la infectii urinare femei-barbati se inverseaza, din cauza cresterii frecventei bolilor de prostata.

<

Cum apare o infectie urinara?

Motivul pentru care infectia apare mai des la femei este legata de lungimea uretrei, canalul care face legatura dintre vezica si prin care este eliminata urina. La femei, uretra este mai scurta, iar acest lucru favorizeaza aparitia si inmultirea rapida a bacteriilor. Un alt motiv este legat de faptul ca anusul este situat in apropiere de aparatul urinar, iar bacteriile din jurul anusului pot fi transmise cu usurinta catre uretra.

In cele mai multe cazuri, bacteria care care provoaca aparitia infectiilor urinare este Escherichia coli (E.coli). Aceasta poate afecta orice parte a sistemului urinar, care este compus din rinichi, uretra si vezica. De obicei, cele mai multe infectii afecteaza partea de jos a sistemului urinar, adica vezica si uretra. Atunci cand nu sunt tratate la timp, infectiile pot ajunge la rinichi si pot provoca pielonefrite, cunoscute ca infectii ale tractului urinar superior.

In functie de zona afectata, infectiile urinare pot fi clasificate in urmatoarele trei categorii:

  • cistita - este cel mai comun tip de infectie care afecteaza de obicei doar femeile. Aceasta reprezinta o inflamatie a vezicii urinare, fiind cauzata de bacteria E.coli, provenita din zona anusului.
  • uretrita - aceasta reprezinta o inflamatie a uretrei si apare de obicei la barbati, insa poate afecta si femeile. Uretrita este cauzata de agenti patogeni precum Chlamydia si gonococul, care se transmit cu usurinta prin contact sexual neprotejat.
  • pielonefrita - reprezinta o inflamatie la nivelul rinichilor, cauzata de o cistita care nu a fost tratata la timp. Cistita acuta favorizeaza agravarea infectiei si transmiterea ei din vezica in rinichi. Poate afecta si barbatii, fiind una dintre infectiile urinare comune la copiii cu varste mai mici de un an.

descopera diferentele dintre cistita si anexita

Care sunt simptomele unei infectii urinare?


Manifestarile cu care se confrunta persoanele afectate variaza in functie de localizarea infectiei urinare: de la nevoie acuta si frecventa de urina, asociata cu senzatie de usturime si arsura la urinare (in uretrite), presiune si disconfort in partea de jos a abdomenului, asociata cu urinari frecvente si dureroase, chiar cu sange in unele cazuri (in cistite), pana la febra, frisoane, stari de greata si voma, precum si dureri la nivelul spatelui, pe partea rinichiului infectat (in pielonefrite).

Infectiile urinare pot aparea si pe fondul unor infectii cu transmitere sexuala (Chlamydia, Herps simplex si altele), motiv pentru care disconfortul abdominal si usturimea la urinare pot fi considerate simptome de cauza genitala.

Cum se trateaza si cum se pot preveni infectiile urinare?

Pentru ca tractul urinar sa ramana „curat”, este important sa tinem cont de o serie de factori ce tin de stilul de viata: de la obiceiul de a ne spala mainile de fiecare data inainte de a folosi toaleta si de a nu amana sa mergem sa urinam atunci cand simtim nevoia si pana la asigurarea unei bune imunitati locale si generale. De asemenea, dat fiind ca mare parte dintre infectiile urinare se transmit pe cale sexuala, este foarte importanta crearea rutinei de a urina dupa actul sexual si de a asigura igiena organelor sexuale (inainte si dupa sex).

In ceea ce le priveste pe femei – care, prin anatomia aparatului lor genital, sunt mai expuse la astfel de infectii –, mai exista unele detalii care fac diferenta intre sanatate si boala. Este vorba, in primul rand, despre felul cum se foloseste hartia igienica (atentie, directia corecta de stergere este dinspre partea din fata catre partea din spate, pentru a nu contamina orificiul uretral cu bacterii din zona anala!). Apoi, trebuie evitata folosirea lenjeriei intime de tip tanga, a protej slipurilor zilnice parfumate si a unor produse nepotrivite pentru igiena intima, deoarece favorizeaza si intretin infectiile urinare.

Daca o infectie urinara isi face simtita prezenta, se recomanda, de obicei, urmarea unui tratament cu antibiotic, pentru distrugerea agentului patogen cauzator. Se practica prescrierea unor antibiotice cu spectru larg, care actioneaza asupra celor mai intalniti agenti patogeni (Escherichia coli sau Staphylococcus saprophyticus, de exemplu). Totusi, pentru ca antibioticul sa fie cel potrivit, ordinea corecta este realizarea unei antibiograme pe baza analizei de urocultura. Insa, in lipsa unor masuri de prevenire a recidivelor, agentii patogeni pot dezvolta rezistenta la antibiotic, ceea ce ar face mult mai dificila tratarea infectiilor urinare.

Ca in orice alta patologie infectioasa, tratamentul infectiilor urinare incepe cu identificarea microbului care provoaca problemele. In acest sens, este nevoie ca o proba din prima urina a zilei – recoltata in conditii de perfecta igiena, din jetul de mijloc – sa fie dusa imediat la un laborator de analize.

Daca rezultatul de la urocultura arata o infectie, se va face antibiograma, pentru a sti exact la ce tip de antibiotic este sensibil microbul in cauza. De-abia dupa aceea, medicul poate prescrie un tratament cu antibiotic, pe o durata de sapte-zece zile. Respectarea indicatiilor de administrare a antibioticului este importanta, pe moment, pentru succesul tratamentului si, pe termen lung, pentru a preveni aparitia efectului de rezistenta la antibioticul respectiv.

Pe langa tratamentul medicamentos propriu-zis, importante sunt si masurile de crestere a imunitatii generale (cu probiotice) si locale (comprimate, ceaiuri si suc de merisor, dar fara zahar!), precum si respectarea stricta a igienei locale.

Tot ce vrei sa stii despre urina

Urina umana este formata in proportie de 95% din apa, iar restul este uree si sare in proportii egale 2,5% si respectiv 2,5%. Totodata in urina se mai gasesc hormoni, nutrienti si creatina. De-a lungul unei vieti, rinichii elimina aproape un milion de litri de apa prin urina.

Altfel spus, un adult poate produce aproape 6 cani de 250 ml de urina pe zi. La un adult sanatos, vezica poate tine aproximativ 3 cani de urina pana la maxim cinci ore. Dar este periculos sa te abtii de la urinat. O femeie a murit dupa ce a refuzat sa urineze in cadrul unei competitii sportive.

In trecut, se pare ca oamenii foloseau mostre din propria urina ca si apa de gura. Se credea ca amoniacul din urina albeste dintii si protejeaza impotriva tartrului. Guiness Book a notat un record mondial mai putin obisnuit. Se pare ca un barbat a putut urina in continuu aproape 9 minute.

Urina este un important indicator si poate oferi informatii vitale legate de sanatatea rinichilor, a inimii si a functiei ficatului. Nu doar culoarea urinei ci si mirosul conteaza.

• Un miros puternic de amoniac poate indica deshidratarea.

• Un miros usor ranced poate indica o boala a ficatului.

• Un miros intepator ar putea indica o infectie a vezicii urinare.

• Un miros dulceag poate arata ca omul sufera de diabet.

Culoarea de urina poate varia in functie de alimentatie. Daca luam anumite medicamente sau consumam anumite legume poate varia de la galben strident la portocaliu rosiatic. Totodata, o culoare maronie a urinei poate indica pietre la rinichi sau leziuni ale ficatului. Sunt dovezi care arata ca romanii foloseau urina ca cerneala invizibila pentru a scrie mesaje secrete. Cuvintele apareau doar la incalzirea hartiei la o lumanare.

"Sindromul vezicii timide" este un lucru real. Se numeste Parureza si este un tip de fobie in care oamenii nu sunt in stare sa faca pipi in locuri publice. Conform Paruresis.org, 21 de milioane de oameni sufera de aceasta tulburare de anxietate numai pe teritoriul Statelor Unite ale Americii.

Sursa foto: shutterstock

citeste si despre incontinenta urinara

SURSE DOCUMENTARE:

https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/urinary-tract-infection/symptoms-causes/syc-20353447

https://www.healthline.com/health/urinary-tract-infection-adults

REFERINTE:

  1. Wein AJ, et al., eds. Infections of the urinary tract. In: Campbell-WalshUrology. 11th ed. Philadelphia, Pa.: Elsevier; 2016. https://www.clinicalkey.com. Accessed June 30, 2017.
  2. Ferri FF. Urinary tract infection. In: Ferri's Clinical Advisor 2017. Philadelphia, Pa.: Elsevier; 2017. https://www.clinicalkey.com. Accessed June 30, 2017.
  3. Bladder infection (urinary tract infection—UTI) in adults. National Institute of Diabetes and Digestive and Kidney Diseases. https://www.niddk.nih.gov/health-information/urologic-diseases/bladder-infection-uti-in-adults. Accessed June 30, 2017.
  4. Urinary tract infections (UTIs). The American College of Obstetricians and Gynecologists. https://www.acog.org/Patients/FAQs/Urinary-Tract-Infections-UTIs. Accessed June 30, 2017.
  5. Urinary tract infections. National Institutes of Health. https://nihseniorhealth.gov/urinarytractinfections/whatareurinarytractinfections/01.html. Accessed June 30, 2017.
  6. Hooton TM, et al. Acute uncomplicated cystitis and pyelonephritis in women. https://www.uptodate.com/contents/search. Accessed June 30, 2017.
  7. Hooton TM, et al. Recurrent urinary tract infection in women. https://www.uptodate.com/contents/search. Accessed June 30, 2017.
  8. Cranberry. National Center for Complementary and Integrative Health. https://nccih.nih.gov/health/cranberry. Accessed June 30, 2017.
  9. Takhar SS, et al. Diagnosis and management of urinary tract infection in the emergency department and outpatient settings. Infectious Disease Clinics of North America. 2014;28:33.
  10. Overactive bladder (OAB): Lifestyle changes. Urology Care Foundation. https://urologyhealth.org/urologic-conditions/overactive-bladder-(oab)/treatment/lifestyle-changes. Accessed July 3, 2017.

Articole similare
De ce apare cancerul de prostata, grupele de risc si cum se poate preveni barbat-batran

Cancerul de prostata este o afectiune in care celulele maligne se formeaza in tesutul prostatei. Aceasta este o glanda mica aflata la baza vezicii urinare si care produce lichidul seminal. Depistarea precoce a cancerului de prostata se poate face prin teste de screening, cum ar fi testul PSA (antigenul specific prostatic). Acest test masoara nivelul PSA din sange si poate indica prezenta cancerului de prostata. Daca nivelul de PSA este crescut, medicul poate recomanda teste suplimentare, cum ar fi biopsia prostatei, pentru a confirma diagnosticul.

30 septembrie 2024
Edited 30 septembrie 2024
citește articolul
Cancerul ganglionilor limfatici: De ce apare, simptome, cum se poate preveni Cancerul ganglionilor limfatici: De ce apare, simptome, cum se poate preveni

Limfomul Hodgkin este un cancer al ganglionilor limfatici. Sistemul limfatic este o retea de organe, ganglioni limfatici, canale si vase de sange care produc si transporta limfa din tesuturi in fluxul sanguin, fiind astfel o parte esentiala a sistemului imunitar al organismului

19 august 2024
Edited 19 august 2024
citește articolul
Dr. Daciana Toma: Cand vine vorba de cancerul la san, inca nu am invatat cat de importanta e preventia Dr. Daciana Toma: Cand vine vorba de cancerul la san, inca nu am invatat cat de importanta e preventia

Campania nationala "Tu ai facut investigatiile la san anul acesta?" isi propune sa sensibilizeze femeile cu privire la importanta efectuarii regulate a investigatiilor la san si sa le incurajeze sa consulte medicii pentru recomandari despre tipurile de investigatii, momentul si locatiile potrivite pentru realizarea acestora.

26 iunie 2024
Edited 26 iunie 2024
citește articolul

Informatiile din acest articol nu trebuie sa inlocuiasca consultarea unui specialist sau vizita la un medic. Orice recomandare medicala continuta de acest material are scop pur informativ. Concluziile sau referintele nu sunt tipice si pot varia de la individ la individ si pot depinde de stilul de viata al fiecaruia, de starea de sanatate, dar si de alti factori. Aceste informatii nu trebuie sa inlocuiasca un diagnostic avizat.