Pentru comenzi telefonice: 0374.471.155 | Program Call Center: Luni - Vineri, 9:00 - 18:00
Stimati clienti, datorita sarbatorilor Pascale este posibil sa apara intarzieri in livrarile coletelor. Ne cerem scuze pentru inconvenient. Paste fericit, plin de sanatate!
Inflamatia tractului urinar: Simptome, cauze, preventie si tratament

Inflamatia tractului urinar: Simptome, cauze, preventie si tratament

Postat in: Cuplu si sex
Alexandra Nelepcu
de , Farmacist Diriginte
Data publicării: 18 februarie 2023 Ultima actualizare: 20 februarie 2023

Foarte multe persoane se confrunta deseori cu usturime la urinare. Femeile sunt predispuse la acest disconfort, insa si barbatii pot suferi de aceasta afectiune. Una dintre principalele cauze este infectia urinara dar mai poate fi vorba si de diabet sau chiar cancer. Din nefericire, in ultima vreme numarul infectiilor urinare a crescut simtitor.

Cei care acuza dureri in cazul urinarii sunt persoanelor in varsta si femeile. Uneori aceasta senzatie de arsura este usoara sau moderata in timpul urinarii, dar alteori durerea poate fi destul de grava. Daca te afli intr-una dintre aceste situatii este nevoie sa urmezi un tratament corespunzator pentru usturime cu scopul de a indeparta infectia de baza. Aceste infectii sunt cauzate de cele mai multe ori de bacterii, dar pot sa apara si din cauza unei inflamatii a tractului urinar. In cazul femeilor, bacteriile ajung mult mai rapid in vezica urinara. In plus, femeile insarcinate sau cele aflate la menopauza prezinta un risc crescut de a dezvolta infectii urinare.

Afectiuni medicale care pot provoca usturime la urinare

Usturimea in timpul urinarii poate fi cauzat de o serie de probleme de sanatate, inclusiv infectii ale tractului urinar, inflamatii, probleme ale vezicii sau ale prostatei sau utilizarea excesiva a produselor de igiena care pot irita uretra. Tratamentul pentru usturime in timpul urinarii poate include antibiotice, medicamente pentru a calma iritatia, schimbari ale dietei sau ale stilului de viata, sau interventii chirurgicale in cazuri grave.

Iata si alte afectiuni medicale care pot provoca usturime la urinare:

prostatita
Atunci cand barbatii se confrunta cu usturime la urinare poate aparea prostatita. Aceasta afectiune  reprezinta de fapt inflamatia prostatei care poate oferi o senzatie de arsuri, disconfort si usturime la urinare.

cistita
Cistita reprezinta de fapt inflamatia mucoasei vezicii urinare. Cistita interstitiala este cel mai frecvent tip de cistita si provoaca sensibilitate si durere in vezica urinara si regiunea pelviana.

uretrita
Uretrita este inflamatia uretrei, care apare deseori din cauza unei infectii bacteriene. Uretrita provoaca de multe ori usturime la urinare. Aceasta se trateaza cu ajutorul antibioticele specifice pentru tratarea infectiilor care ajuta la mentinerea sanatatii cailor urinare si a aparatului urinar.

epididimita
Epididimita este inflamatia epididimului si afecteaza doar barbatii. Epididimul este situat in partea din spate a testiculelor si are rolul de a stoca si transporta spermatozoizii din testicule.

boala inflamatorie pelvina
Aceasta tulburare poate afecta trompele uterine, ovarele, colul uterin si uterul si poate provoca dureri care apar in timpul relatiilor sexuale si usturime la urinare. Aceasta reprezinta o infectie grava provocata de o bacterie care afecteaza vaginul si organele de reproducere.

uropatie obstructiva
Uropatia obstructiva apare atunci cand la nivelul vezicii urinare apare o obstructie care impiedica eliminarea urinei si o face sa se intoarca in rinichi.

pietre la rinichi
Pietrele la rinichi reprezinta cristale dure formate din substantele chimice care se gasesc in urina - calciu, oxalat, urati, cistina, xantin si fosfat. Acestea pot provoca durere intensa si disconfort, dar si usturime la urinare.

administrarea medicamentelor
Anumite medicamente, cum ar fi antibioticele pot avea ca efect secundar usturimea la urinare.

produse de igiena inadecvate
Usturimea la urinare nu este intotdeauna cauzata de o infectie, ci si de produsele pe care le utilizati in zona genitala. Unele lotiuni pot irita in special tesuturile vaginale provocand disconfort.

Cum poti preveni aceasta usturime?

Cea mai buna metoda pentru prevenirea acestor afectiuni este igiena locala si consumul de lichide. Apa ajuta la diluarea urinei si creste frecventa urinarii, ceea ce faciliteaza eliminarea bacteriilor din tractul urinar. Iata care sunt masurile de igiena pe care trebuie sa le ai in vedere:

urineaza imediat dupa contactul sexual, pentru a impiedica migrarea bacteriilor catre tractul urinar;
evita produsele de ingrijire intima care contin alcool si parfum pentru ca acestea pot afecta uretra,
evita sa speli lenjeria intima, cu detergenti sau inalbitori puternici;
consuma merisoare uscate sau bea ceai de merisoare, deoarece acestea impiedica bacteriile sa se prinda de peretii tractului urinar;
urineaza cat mai des si evita sa te abtii de la urinare, deoarece in caz contrar cresc sansele de aparitie a bacteriilor.
Tratament pentru usturimea din timpul urinarii
Orice infectie care este tratata in mod corespunzator nu iti pune in pericol sanatatea. Tratamentele ajuta la vindecarea infectiilor si la mentinerea sanatatii tractului urinar.

De obicei, pentru tratarea cistitelor, se recomanda folosirea antibioticelor deoarece acestea  inlatura rapid bacteriile care au cauzat infectia urinara. Acestea pot sa difere in functie de starea de sanatate a persoanei si de tipul de bacterii care se afla in urina. Antibioticele trebuie luate doar in urma prescriptiei medicului urolog.

Nu trebuie sa tratati cu indiferenta nici o infectie urinara minora, deoarece aceasta se poate transforma intr-o infectie grava la rinichi daca nu este tratata corespunzator. In urma rezultatelor analizelor de urina, vei primi tratamentul adecvat si vei putea scapa de acest disconfort acut. Medicatia potrivita este aleasa in functie de germenul cauzator, prezent in urina, deoarece trebuie prescris antibioticul la care bacteriile existente sunt mai sensibile. Doar in acest fel, tratamentul prescris  se dovedeste a fi unul eficient.

Sunt potrivite antiinflamatoarele pentru ameliorarea simptomelor?

In cazul in care simptomele sunt usoare sau moderate, medicii pot prescrie un medicament din clasa antiinflamatoarelor pentru ameliorarea simptomelor. De asemenea, se recomanda consumul de lichide care ajuta la curatarea in mod natural a bacteriilor.  Dupa 7 zile de la  finalizarea tratamentului, pentru a sti exact daca infectia s-a vindecat, trebuie sa repetati analizele la urina. De asemenea, puteti incerca si tratamentele naturiste. Acestea se dovedesc a fi remedii excelente in anumite situatii.  Printre cel mai des intalnite tratamente naturiste se numara ceaiurile diuretice care joaca un rol important in ameliorarea simptomelor.

De asemenea, este indicata si administrarea probioticelor sau bacteriilor bune, pentru a pastra un echilibru natural al florei intestinale si a intari sistemul imunitar. Acestea ajuta la restabilirea echilibrului bacterian natural si impiedica dezvoltarea infectiei. In plus, consumul de alimente care contin vitamina C ajuta la ameliorarea infectiilor urinare deoarece ajuta urina sa fie mai acida. Tine cont de toate aceste informatii si scapa rapid de senzatia de usturime in timpul urinarii.

Legatura dintre incontinenta urinara si infectiile ale vezicii urinare

Incontinenta urinara se declanseaza atunci cand apare o slabire a muschilor pelvini care sustin vezica si care controleaza fluxul urinar. Desi asociata cu inaintarea in varsta, incontinenta urinara poate sa apara la orice varsta. Sunt cazuri cand ea apare ca urmare a statului excesiv in frig sau in pozitii incomode pe scaun, sau dupa nastere.

Sunt statistici care arata ca incidenta incontinentei urinare este mai frecventa la femeile care au nascut pe cale naturala decat la femeile care au apelat la operatia de cezariana. In plus, sarcina si nasterea slabesc muschii din zona pelvisului si afecteaza nervii zonei pelvine. Astfel, pierderile de urina se pot declansa imediat dupa nastere sau, cel mai adesea, multi ani mai tarziu, in perioada postmenopauzei.

Alti factori de risc sunt prolapsul vaginal (musculatura si tesuturile zonei pelvine sustin nu doar vezica, ci si organele reproducatoare), alte patologii ale zonei pelvine (rupture de perineu, infectiile tractului urinar, cancerul de col), precum si interventiile chirugicale (in cazul femeilor, histerectomia; in cazul barbatilor, operatia de adenom de prostata). O alta posibila cauza o reprezinta greutatea in exces, dar si afectiunile respiratorii cronice (tusea frecventa din bronsita, de exemplu, favorizeaza urinarea involuntara).

Informatiile din acest articol nu trebuie sa inlocuiasca consultarea unui specialist sau vizita la un medic. Orice recomandare medicala continuta de acest material are scop pur informativ. Concluziile sau referintele nu sunt tipice si pot varia de la individ la individ si pot depinde de stilul de viata al fiecaruia, de starea de sanatate, dar si de alti factori. Aceste informatii nu trebuie sa inlocuiasca un diagnostic avizat.

Top 10 produse recomandate

Articolele 1 la 4 din 9 total

Pagina
Top 10 cele mai citite articole
Aloe vera: proprietati si beneficii pentru sanatate
Aloe vera: proprietati si beneficii pentru sanatate
Aloe vera are proprietati de hidratare a pielii, pastrand-o elastica, sanatoasa si stralucitoare. Aloe vera este perfecta pentru tenul gras, pentru ca o hraneste fara sa o incarce.
Saturatia de oxigen: cum o masori, care sunt valorile normale la adulti si la copii
Saturatia de oxigen: cum o masori, care sunt valorile normale la adulti si la copii
Saturatia de oxigen este unul dintre cei mai importanti indicatori pentru sanatatea ta. O saturatie scazuta poate duce la diferite complicatii si la necesitatea unei asistente medicale de urgenta sau a unei masti de oxigen. Sunt considerate normale pentru saturatia de oxigen valorile de peste 95%.
Antihistaminice: ce sunt, cum se folosesc si ce beneficii au
Antihistaminice: ce sunt, cum se folosesc si ce beneficii au
Antihistaminicele functioneaza prin oprirea unei substante numite histamina care afecteaza celulele din organism. Histamina este o substanta chimica eliberata atunci cand organismul detecteaza ceva daunator, cum ar fi o infectie.
Colagenul: ce beneficii are si de ce este important in organism
Colagenul: ce beneficii are si de ce este important in organism
Pielea reprezinta 16% din greutatea totala a corpului. Mai mult decat atat, in mod surprinzator, pana la 50 000 din celulele pielii mor in fiecare minut, iar aproape 50% din praful din gospodărie e format din celelule moarte ale pielii.
Vitamina D3: Beneficii, doza necesara si efectele carentei
Vitamina D3: Beneficii, doza necesara si efectele carentei
Vitamina D3 este una dintre numeroasele substante nutritive de care organismul are nevoie pentru a ramane sanatos. Este produsa de organism in mod natural atunci cand pielea este expusa la soare.
Psoriazis: cum arata, de ce apare si cum se trateaza
Psoriazis: cum arata, de ce apare si cum se trateaza
Psoriazisul este o afectiune dermatologica cronica - Vezi aici care sunt cauzele aparitiei, cele mai intalnite simptome si cum poti diagnostica la timp boala pentru a aplica tratamentul corect. Psoriazisul nu afecteaza organismul doar ca boala in sine, ci, din cauza manifestarilor estetice, are un...
Ulei de cocos: beneficii, utilizare si motive sa il folosesti
Ulei de cocos: beneficii, utilizare si motive sa il folosesti
Uleiul de cocos a devenit in ultimii ani unul dintre cele mai ravnite produse cosmetice datorita calitatilor sale miraculoase, atat in ingrijirea pielii, cat si a parului.
10 sfaturi pentru cand vrei sa ramai gravida
10 sfaturi pentru cand vrei sa ramai gravida
Atunci cand vrei sa ramai gravida trebuie sa stii ca nu este de ajuns sa renunti la pastilele anticonceptionale si atat. Din pacate, mediul actual de viata a facut ca gradul de fertilitate al femeilor sa scada dramatic, iar infertilitatea sa devina o problema de sanatate la nivel mondial. Este...
Smochinele: Beneficii pentru organism, reguli de consum
Smochinele: Beneficii pentru organism, reguli de consum
Smochinele sunt bogate in substante nutritive si sustin sanatatea organismului. Beneficiile consumului de smochine sunt nenumarate avand in vedere ca vorbim despre un fruct deosebit de complex. Smochinele sunt bogate in substante nutritive si sustin sanatatea organismului. Beneficiile consumului de...
Virusul Nipah: Simptome, rata de mortalitate, preventie si tratament
Virusul Nipah: Simptome, rata de mortalitate, preventie si tratament
Acest virus este gasit in special la liliacii frugivori (liliacii care se hranesc cu fructe) si poate fi transmis la oameni prin intermediul contactului direct cu fluidele corporale infectate ale animalelor sau prin consumul de produse contaminate de la animale infectate, precum laptele de liliac...