Pentru comenzi telefonice: 0374.471.155
Pentru comenzi telefonice: 0374.471.155 | Program Call Center: Luni - Vineri, 9:30 - 17:00
Stimati clienti, datorita sarbatorilor Pascale este posibil sa apara intarzieri in livrarile coletelor. Ne cerem scuze pentru inconvenient. Paste fericit, plin de sanatate!
Ingrijirea paliativa: Ce rol are in asistenta medicala, cum trebuie aplicata corect

Ingrijirea paliativa: Ce rol are in asistenta medicala, cum trebuie aplicata corect

Postat in: Sanatatea ta
Alexandra Nelepcu
de , Farmacist Diriginte
Data publicării: 23 august 2023 Ultima actualizare: 24 august 2023

Ingrijirea paliativa se concentreaza pe ameliorarea suferintei si imbunatatirea calitatii vietii pacientilor care se confrunta cu boli grave, cum ar fi cancerul, afectiunile cardiovasculare, afectiunile neurologice progresive si alte boli terminale. Scopul principal al ingrijirii paliative este de a oferi confort si sprijin atat pacientului, cat si familiei sale. Ingrijirea paliativa este multidisciplinara si implica o abordare holista a ingrijirii pacientului. Echipa de ingrijire paliativa este formata din profesionisti din diferite domenii, inclusiv medici, asistente medicale, asistenti sociali, psihologi si voluntari special pregatiti. Acestia lucreaza impreuna pentru a adresa nevoile fizice, emotionale, sociale si spirituale ale pacientilor si ale familiilor lor.

Serviciile furnizate in ingrijirea paliativa pot include controlul simptomelor, gestionarea durerii, consiliere si suport emotional, asistenta in luarea deciziilor medicale, coordonarea serviciilor de sanatate si planificarea ingrijirii. Ingrijirea paliativa se concentreaza, de asemenea, pe comunicarea deschisa si onesta intre pacient, familie si echipa medicala, pentru a asigura o intelegere clara a situatiei si a optiunilor disponibile. Ingrijirea paliativa poate fi oferita impreuna cu tratamentul curativ sau ca singura forma de ingrijire in stadiile avansate ale unei boli. Scopul principal este de a sprijini pacientul in gestionarea simptomelor si a suferintei asociate cu boala, in timp ce ii ofera confort si ii permite sa traiasca cat mai bine posibil.

Este important de mentionat ca ingrijirea paliativa nu se concentreaza exclusiv pe finalul vietii. Aceasta poate fi introdusa intr-un stadiu timpuriu al bolii si poate fi oferita pe o perioada lunga de timp, adaptandu-se nevoilor individuale ale pacientului pe masura ce boala progreseaza. Pe ce se concentreaza:

Ameliorarea simptomelor: Ingrijirea paliativa se concentreaza pe controlul simptomelor neplacute asociate cu boala, cum ar fi durerea, greata, oboseala, dispneea si anxietatea. Echipa de ingrijire paliativa lucreaza impreuna cu pacientul pentru a identifica si gestiona eficient aceste simptome, imbunatatind astfel calitatea vietii.

Sprijin emotional si psihologic: Pacientii care se confrunta cu boli grave pot experimenta o gama larga de reactii emotionale si psihologice, cum ar fi frica, tristetea, anxietatea si depresia. Ingrijirea paliativa ofera consiliere si suport emotional atat pacientilor, cat si familiilor lor, ajutandu-i sa faca fata cu aceste aspecte si sa se adapteze la provocarile pe care le implica boala.
Comunicare si luarea deciziilor: Ingrijirea paliativa faciliteaza o comunicare deschisa si onesta intre pacient, familie si echipa medicala. Aceasta implica discutii privind optiunile de tratament, prognosticul si obiectivele ingrijirii. Echipa de ingrijire paliativa ajuta pacientii sa ia decizii informate, bazate pe valorile si preferintele lor personale.

Ingrijirea familiei: Ingrijirea paliativa acorda o atentie deosebita sprijinirii si ingrijirii familiilor pacientilor. Echipa de ingrijire paliativa ofera consiliere, educatie si resurse pentru a ajuta familiile sa se adapteze la situatia dificila, sa gestioneze ingrijirea pacientului si sa faca fata pierderii. Coordonarea ingrijirii: Ingrijirea paliativa asigura coordonarea si integrarea serviciilor medicale si sociale pentru pacient.

Cand este utila ingrijirea paliativa si cum trebuie aplicata corect

Ingrijirea paliativa este utila intr-o varietate de situatii si etape ale unei boli grave sau terminale. Cand poate fi benefica ingrijirea paliativa:

Diagnostic recent al unei boli grave: Dupa un diagnostic dificil, ingrijirea paliativa poate fi introdusa inca de la inceput, pentru a sprijini pacientul si familia in a face fata impactului emotional si fizic al bolii, precum si pentru a planifica si a gestiona ingrijirea pe termen lung. Boala in stadiu avansat: In stadiile avansate ale unei boli grave sau terminale, ingrijirea paliativa este esentiala pentru a controla simptomele neplacute, pentru a oferi sprijin emotional pacientului si familiei si pentru a imbunatati calitatea vietii in aceasta etapa dificila.

Tratament curativ insotit de ingrijire paliativa: In unele cazuri, ingrijirea paliativa poate fi oferita in paralel cu tratamentul curativ, pentru a sprijini pacientul in gestionarea efectelor secundare ale tratamentului, a simptomelor si a aspectelor emotionale si psihologice asociate cu boala si tratamentul. Pacienti care nu raspund la tratamente curative: In situatia in care tratamentele curative nu mai sunt eficiente sau nu mai sunt o optiune, ingrijirea paliativa devine principalul obiectiv al ingrijirii medicale. Acesta se concentreaza pe ameliorarea simptomelor, pe mentinerea confortului si pe sprijinirea pacientului si familiei in gestionarea acestei etape.

Ingrijirea paliativa joaca un rol crucial in ingrijirea pacientilor aflati in etapa finala a vietii lor. Scopul principal este de a asigura confortul, de a controla simptomele, de a oferi sprijin emotional si psihologic pacientului si familiei si de a facilita o trecere pasnica si demna catre sfarsitul vietii. Ingrijirea paliativa poate fi aplicata intr-o varietate de boli grave si in stadii terminale:

Cancer: Ingrijirea paliativa este adesea oferita pacientilor cu cancer in diferite stadii ale bolii, inclusiv in etapele avansate sau terminale. Scopul este de a controla simptomele, de a oferi sprijin emotional si psihologic si de a imbunatati calitatea vietii pacientului si a familiei. Afectiuni cardiovasculare avansate: Pacientii cu insuficienta cardiaca congestiva avansata, insuficienta cardiaca refractara sau alte afectiuni cardiovasculare pot beneficia de ingrijire paliativa pentru gestionarea simptomelor, imbunatatirea calitatii vietii si sprijinirea pacientului si a familiei in fata unui prognostic rezervat.

Afectiuni neurologice progresive: Ingrijirea paliativa este utila in boli neurologice cum ar fi boala Parkinson, scleroza laterala amiotrofica, scleroza multipla progresiva si alte afectiuni care determina deteriorarea progresiva a functiilor neurologice. Ingrijirea paliativa poate ajuta la gestionarea simptomelor, la abordarea problemelor fizice si emotionale si la sprijinirea pacientului si a familiei in fata evolutiei bolii.

Boli respiratorii cronice: Pacientii cu boli respiratorii cronice, cum ar fi boala pulmonara obstructiva cronica (BPOC), fibroza pulmonara sau insuficienta respiratorie cronica, pot beneficia de ingrijire paliativa pentru a controla simptomele respiratorii, pentru a sprijini gestionarea bolii si pentru a imbunatati calitatea vietii.

Insuficienta renala cronica in stadiu terminal: Pacientii cu insuficienta renala cronica in stadiu terminal care nu sunt eligibili pentru transplantul renal sau pentru dializa pot beneficia de ingrijire paliativa. Ingrijirea paliativa se concentreaza pe controlul simptomelor, pe gestionarea dificultatilor fizice si emotionale si pe sprijinirea pacientului si a familiei in aceasta etapa a bolii.
Ingrijirea paliativa se concentreaza pe gestionarea simptomelor neplacute asociate cu boala. Acest lucru poate implica administrarea de medicamente pentru a ameliora simptomele, terapii non-medicamentoase, cum ar fi tehnici de relaxare sau terapie fizica, si abordari complementare, cum ar fi acupunctura sau masajul terapeutic.

Controlul durerii este o componenta esentiala a ingrijirii paliative. Echipa de ingrijire paliativa utilizeaza o combinatie de analgezice si alte tehnici, cum ar fi terapia fizica, terapia ocupationala sau terapia prin exercitii, pentru a ajuta la ameliorarea durerii si la imbunatatirea confortului pacientului. Fiecare situatie este unica, iar momentul potrivit pentru a initia ingrijirea paliativa poate varia in functie de nevoile individuale ale pacientului si ale familiei. Discutia cu echipa medicala poate ajuta la determinarea momentului potrivit pentru a beneficia de ingrijirea paliativa.

 

Terapia Scrambler: tratamentul revolutionar pentru durerile cronice

Terapia Scrambler este o forma de terapie non-invaziva utilizata pentru gestionarea si reducerea durerii cronice. Aceasta implica utilizarea unui dispozitiv numit "Scrambler" pentru a modula semnalele de durere transmise de la nivelul nervilor catre creier. Principiul de baza al terapiei Scrambler este acela de a inlocui semnalele de durere cu semnale non-dureroase, prin intermediul unor impulsuri electrice transmise prin electrozi plasati pe piele in apropierea zonelor dureroase. Aceste semnale non-dureroase isi propun sa "confuzeze" creierul, determinandu-l sa perceapa senzatii de alta natura decat durerea.

Terapia Scrambler este folosita in special pentru tratamentul durerii neuropatice cronice, cum ar fi nevralgia postherpetica, neuropatia diabetica, sindromul de durere regionala complexa (SDRC), neuralgia de trigemen, neuropatia periferica si alte afectiuni care implica durere cronica de origine nervoasa.

Terapia Scrambler este considerata o optiune de tratament non-invaziva, fara efecte secundare semnificative raportate. Cu toate acestea, fiecare persoana poate raspunde diferit la terapie, iar rezultatele pot varia in functie de tipul si severitatea durerii. Este important sa discuti cu un medic sau terapeut specializat pentru a evalua daca terapia Scrambler ar fi potrivita pentru tine si pentru a primi indrumari si recomandari adecvate in privinta tratamentului durerii cronice.

Bibliografie:

1. Gold R.; Kappos L.; Arnold D.L.; et al. (September 20, 2012). "Placebo-Controlled Phase 3 Study of Oral BG-12 for Relapsing Multiple Sclerosis". N Engl J Med. 367 (12): 1098–1107; 

2. "Scientists look to cut cow flatulence". phys.org. March 21, 2008. Volhard, J. "Darstellung von Maleinsäureanhydrid" Justus Liebig's Annalen der Chemie 1892, volume 2019;

3. Llica, R-A., Kloetzer, L. and Galaction,A-I. Fumaric acid: production and separation. Biochemistry Letters, 2018;

4. Das, R.K., Brar, S.K., and Verma, M. Fumaric acid: production and application aspects. In: Brar SK, Sarma SJ, Pakshirajan K (eds) Platform chemical biorefinery: future green chemistry, Elsevier, Amsterdam, (2016);

Articole similare
Licopen: Un antioxidant cu multiple beneficii pentru sanatate, unde il gasim in natura Licopen: Un antioxidant cu multiple beneficii pentru sanatate, unde il gasim in natura

Consumul de licopen reduce incidenta bolilor cardiovasculare si a cancerului la san, prostata, plamani si tractul gastrointestinal. Prelucrarea termica creste eliberarea de licopen, iar in cadrul unui studiu s-a evidentiat faptul ca licopenul regasit in pasta de rosii este de 2,5 ori mai disponibil pentru absorbtie decat rosiile proaspete. de rosii. Licopenul mai este intalnit in natura si in pepenele rosu, pepenele galben dar si in fructe exotice precum lichi.

13 iunie 2024
Edited 13 iunie 2024
citește articolul
Glanda Timus si importanta sa pentru sistemul imunitar Glanda Timus si importanta sa pentru sistemul imunitar

Timusul sau glanda Timus este o mica glanda imuna si endocrina care se afla intre inima si stern, sub glanda tiroida. Este deja dezvoltat in a cincea saptamana de gestatie. La bebelusi si copii, timusul functioneaza la capacitate maxima. In jurul varstei de 15 ani incepe un proces degenerativ natural, timusul scazand progresiv ca marime si functionare. In cele din urma, la adulti, capacitatea sa este mult diminuata, iar acest lucru poate conduce la declansarea diferitelor afectiuni.

27 iulie 2023
Edited 27 iulie 2023
citește articolul
Hidrosalpinx: cauze, simptome si optiuni de tratament Hidrosalpinx: cauze, simptome si optiuni de tratament

Hidrosalpinx este o afectiune medicala care afecteaza trompele uterine la femei. Apare atunci cand un tub uterin este blocat si umplut cu un fluid, de obicei din cauza inflamatiei sau a unei infectii. Termenul "hidrosalpinx" este derivat din cuvinte grecesti: "hidro" care inseamna apa si "salpinx" care inseamna tub. Trompele uterine sunt locul de intalnire pentru ovule si sperma si mecanismul prin care ovulul fertilizat calatoreste in uter. Daunele aduse acestui pasaj minuscul si delicat pot inhiba conceptia si sarcina. 

27 iulie 2023
citește articolul

Informatiile din acest articol nu trebuie sa inlocuiasca consultarea unui specialist sau vizita la un medic. Orice recomandare medicala continuta de acest material are scop pur informativ. Concluziile sau referintele nu sunt tipice si pot varia de la individ la individ si pot depinde de stilul de viata al fiecaruia, de starea de sanatate, dar si de alti factori. Aceste informatii nu trebuie sa inlocuiasca un diagnostic avizat.

Top 10 produse recomandate

Articolele 1 la 4 din 9 total

Pagina