Pentru comenzi telefonice: 0374.471.155
Pentru comenzi telefonice: 0374.471.155 | Program Call Center: Luni - Vineri, 9:00 - 17:00
Sarbatori fericite!
Black Friday la Spring | Comenzi telefonice: 0374.471.155
Stimati clienti, datorita sarbatorilor Pascale este posibil sa apara intarzieri in livrarile coletelor. Ne cerem scuze pentru inconvenient. Paste fericit, plin de sanatate!
Inovatie in medicina: Cum ajuta moleculele NAD+ si NMN la regenerarea celulara si intinerirea organismului

Inovatie in medicina: Cum ajuta moleculele NAD+ si NMN la regenerarea celulara si intinerirea organismului

Alexandra Nelepcu
de , Farmacist Diriginte
Data publicării: 10 februarie 2025 Ultima actualizare: 11 februarie 2025

Azi ne dorim mai mult ca oricand sa ne pastram organismul sanatos si tanar cat mai mult timp. Dar o multime de factori si elemente determina ca organismul nostru sa imbatraneasca prematur. Anumite obiceiuri cum ar fi fumatul, consumul de alcool, stresul sunt doar cateva dintre cauzele externe care contribuie la procesul de imbatranire accelarata.  Cum putem inceniti acest procest natural si ireversibil? Dincolo de alimentatia sanatoasa care ar trebui sa faca parte dintr-un stil de viata echilibrat, dincolo de antioxidantii pe care ii gasim in anumite alimente, cercetatorii au descoperit ca anumite molecule din organism sunt responsabile la nivel celular de procesul de imbatranire si daca avem grija sa le suplimentam prin diferite produse farmaceutice putem incetini procesul de imbatranire celulara. Cum sa folosim aceste produse cat mai sanatos si cum actioneaza ele asupra organismului uman descopera in acest material.

Cum actioneaza factorii externi in procesul de imbatranire prematura a pielii

Imbatranirea organismului uman este un proces ireversibil care nu poate fi eliminat dar, gratie ultimelor inovatii in domeniu poate fi incetinit chiar de la nivel celular si molecular. Toti stim faptul ca odata cu trecerea timpului, organismul nostru sufera o serie de schimbari care afecteaza functiile fiziologice, precum metabolismul, capacitatea de a repara tesuturile si imunitatea, printre altele. Incepem sa pierdem colagen inca de la 30-35 de ani si arterele, venele incep sa acumuleze reziduri. Totodata, stilul de viata, alimentatia, radicalii liberi, stresul sunt factori care accelera procesul de imbatranire celulara atat de la suprafata pielii cat si din interior. Aceste schimbari duc la declinul functional si la cresterea riscului de aparitie a bolilor legate de varsta, cum ar fi bolile cardiovasculare, diabetul, cancerul si dementa. In aceasta lupta cu timpul, cercetatorii s-au focusat in ultimii ani sa creeze suplimente si tratamente anti-imbatranire, bazate pe antioxidanti, terapia cu celule stem sau cocktailuri de proteine care sa actioneze la nivel celular si macro-molecular.

Toti stim de exemplu, ca primele semne vizibile de imbatranire sunt ridurile. De ce apar? Ridurile de expresie sunt contractii ale muschilor de sub piele care apar atunci cand suntem concentrati sau cand ne miram, atunci cand zambim sau cand suntem nervosi. Practic, orice grimasa a fetei implica o reasezare a liniilor tenului. Avem riduri inclusiv in zona degetelor. Poate ati observat ca atunci cand incordati un deget pielea de la articulatii se contracta sau se dilata dupa caz. In general, ridurile de expresie se formeaza intre sprancene, pe partea laterala a narilor, pe frunte sau in colturile ochilor. Altfel spus, ridurile ajuta pielea si tenul sa se miste asa cum avem nevoie, doar ca odata cu inaintarea in varsta ele nu mai dispar si raman fixate in anumite pozitii din cauza faptului ca organismul incepe sa te transforme odata cu trecerea timpului.

Cum putem incetini procesul de imbatranire celulara cu ajutorul moleculelor NAD+ si NMN

Inainte de a vorbi de incetinirea procesului de imbatranire, trebuie sa intelegem cum se desfasoara, la nivel molecular imbatranirea celulara.

regenerare_celulararegenerare_celulara

Daca pana acum cativa ani se credea ca procesul de imbatranire este strict legat de mediul extern - factori de poluare, factori de stres, alimentatia, obiceiurile toxice (consum de droguri, alcool, tutun) studiile au studiile au demonstrat ca mostenirea genetica poate juca un rol major in procesul de imbatranire. Atunci cand cercetatorii au modificat anumite gene in laborator au descoperit ca anumite proteine si molecule pot influenta ADN-ul uman si pot incetini imbratinirea celulara.

Intelegerea genomului uman si a modului cum interactioneaza genele este inca un capitol la inceput de drum avand in vedere miliardele de miliarde de variante prin care genele pot interactiona intre ele. Epigenetica este stiinta care incearca sa lamureasca harta genomului uman. In acest context, intelegerea bazei moleculare si celulare a imbatranirii a crescut exponential in ultimii ani si acum este acceptat in comunitatea stiintifica ca imbatranirea este un proces maleabil. La fel cum poate fi accelerat din cauza consumului anumitor substante, poate fi, de asemenea, incetinit si chiar inversat. Acest lucru are implicatii de anvergura pentru atitudinea si abordarea noastra fata de imbatranire, prezentand oportunitatea de a intra intr-o noua era a medicinei regenerative celulare, nu numai pentru a gestiona semnele externe ale imbatranirii, ci si pentru a dezvolta terapii care sprijina organismul sa se repare si sa se restabileasca inapoi la o stare de bunastare interna. 

Ce este NAD+ si acum ajuta la accelerarea metabolismului si la rutina antiaging

NAD+ este acronim pentru nicotinamide adenine-dinucleotide si este o coenzima care se regaseste in toate celulele corpului, implicandu-se in sute de procese metabolice. O multime de dovezi demonstreaza acum ca o scadere a dinucleotidei celulare de nicotinamida adenina (NAD+) este o caracteristica a imbatranirii si poate juca un rol in acest proces. Altfel spus, NAD+ joaca un rol esential in metabolismul celular si este un co-substrat pentru enzimele care joaca roluri cheie in caile care modifica imbatranirea. Astfel, interventiile care cresc NAD+ pot incetini anumite aspecte ale traiectoriei de imbatranire si exista un mare interes pentru metodele de restaurare a NAD+ celular. 

Imbatranirea este un fenomen complex si multifactorial care include multe efecte la nivel sistemic care sunt in cele din urma determinate de schimbari critice la nivel celular. Este recunoscut ca exista noua schimbari celulare cheie care stau la baza cascadei de evenimente care duc la declinul sistemic legat de varsta. Aceste cauze celulare ale imbatranirii au fost bine caracterizate si sunt denumite in comunitatea de cercetare in domeniul imbatranirii drept „semnele distinctive ale imbatranirii”.

De exemplu, imbatranirea pielii – probabil cel mai recunoscut semn al imbatranirii – a fost descrisa in mod traditional la nivel histologic, dar acum se intelege ca aceste modificari rezulta din esecuri mai specifice la nivel celular, dezvaluind noi tinte terapeutice cu potentialul de a aborda imbatranirea la cauza sa radacina.

Pielea imbatranita demonstreaza, de asemenea ca are la baza o disfunctie mitocondriala, un semn distinctiv al imbatranirii, care este direct legat de stresul oxidativ, expresia crescuta a MMP-1, atrofia dermica si hiperplazia epidermica. In acest context s-a descoperit ca daca exista o crestere de NAD+ in organism, la nivel celular aceasta imbunatateste functia mitocondriala, activeaza mitofagia (reciclarea mitocondriilor disfunctionale) si imbunatateste capacitatea de regenerare a keratinocitelor.

S-a constatat, de asemenea, ca o acumulare dermica dependenta de varsta de proteine ​​modificate oxidativ si deteriorate provoaca disfunctii ale pielii. Proteinele ECM, cum ar fi colagenul, devin glicate pentru a forma produse finale de glicatie avansata (AGES) conducand la rigiditate dermica si flexibilitate scazuta.  Autofagia mediaza reciclarea AGES si a altor proteine ​​defectuoase si reducerea activitatii autofagice in varsta. Se gaseste ca fibroblastele reduc colagenul, hialuronanul si elastina, conducand in mod colectiv la deteriorarea integritatii dermice si a fragilitatii pielii. Datele in crestere indica faptul ca mentinerea unui NAD+ ridicat este esentiala pentru activarea mediata a cailor autofagiei si eliminarea proteinelor celulare deteriorate. Altfel spus, o prezente mai mare de NAD+ in organism nu doar ca ajuta la fixarea colagenului prezent in organism dar ajuta celulele sa accelereze procesele metabolice pentru a crea colagenul de care are nevoie pielea pentru a-si pastra elasticitatea.

Ce este NMN si cum te poate sustine in procesele metabolice vitale

NMN (nicotinamida mononucleotida) este precursor si stimulator natural al NAD+, o coenzima prezenta in toate celulele si o substanta esentiala pentru sustinerea vietii. Ajuta la mentinerea sanatatii si tineretii corpului si a mintii. Altfel spus, componenta NMN stimuleaza functionarea la parametrii maximi ai molecului NAD+.  NMN este studiat la nivel mondial cu privire la rolul sau in longevitate. Un studiu clinic realizat pe oameni in 2022, a aratat ca, administrat zilnic timp de doua luni, NMN are potentialul de a ridica nivelul NAD+ din organism, ceea ce este corelat cu un nivel de energie mai ridicat si un efect anti-imbatranire. Altfel spus, NMN actioneaza ca un precursor imediat al NAD+ si ajuta la integrarea in parametrii optimi a acesteia in toate procesele metabolice. 

Ce este ciclul Krebs si de ce e vital in procesele metabolice de incetinire a procesului de imbatranire celulara

Ciclul Krebs este un ciclu de reactii chimice, care este folosit de catre toate organismele aerobe pentru a genera energie prin oxidarea acetatului provenit din carbohidrati, grasimi si proteine in dioxid de carbon si electroni. In plus, ciclul furnizeaza precursori pentru biosinteza, incluzand aici anumiti aminoacizi, precum si agentul de reducere NAD+, care este implicat in numeroase reactii biochimice. 

Numele acestei cai metabolice este derivat de la acidul citric (un acid tricarboxilic) care este mai intai consumat si apoi regenerat prin aceasta secventa de reactii pentru a complete ciclul. In plus, in ciclu se consuma acetat (sub forma de acetil-CoA) si apa, se reduce NAD+ la NADH, si se produce dioxid de carbon. NADH-ul generat prin ciclul acizilor tricarboxilici este utilizat ulterior in procesele de fosforilare oxidativa. Rezultatul net al acestor doua cai strans legate este oxidarea de substante nutritive pentru a produce energie sub forma de ATP si pentru a ajuta la procesele metabolice de la nivel celular. Unul dintre procesele vitale este modul in care respira mitocondriile iar NMN prin stimularea producerii de NAD+ sustine practic tot ciclul metabolic.

Cum se administreaza moleculele NAD+ si NMN. La ce trebuie sa fim atenti

ten_fara_riduriten_fara_riduri

In functie de mai multi parametrii legati de varsta, boli deja instalate in organism, sex, atat NMN cat si NAD+ se pot folosi in urmatoarele scenarii:

  • Oboseala cronica: Persoanele care sufera de oboseala cronica isi pot suplimenta dieta cu produse care contin NAD+ si NMN;
  • Imbatranire prematura: Scaderea nivelului de NAD este asociata cu semnele de imbatranire prematura, cum ar fi ridurile, pielea uscata si fragila. Prin administrarea  de NAD+ asociat cu NMN se pot reduce vizibil semnele imbatranirii;
  • Tulburari cognitive: NAD+ alaturi de NMN sunt recomandati in tratarea tulburarilor cognitive, cum ar fi pierderea memoriei sau dificultatile de concentrare. Prin stimularea functiilor cerebrale si cresterea nivelului de NAD, putem imbunatati performanta noastra cognitiva;
  • Inflamatie cronica: NAD+ alaturi de NMN au proprietati antiinflamatorii puternice, care pot ajuta la reducerea inflamatiei cronice in organism. Vorbim aici de afectiuni precum artrita reumatoida sau boala inflamatorie intestinala;

Suplimentele care au la baza NAD+ si NMN pot fi administrate de la minim 30 de ani si e important sa nu se depaseasca doza recomandata de medicul specialist care poate varia de la o capsula la maxim 2. Nu se recomanda administrarea acestor suplimente copiiilor, adolescentilor , femeilor insarcinate sau care alapteaza.

Bibliografie:

1. Madhwal 1.López-Otín C, Blasco MA, Partridge L, Serrano M, Kroemer G. The hallmarks of aging. Cell. 2023;

2.Sharma R, Ramanathan A. The aging metabolome-biomarkers to hub metabolites. Proteomics. 2021;

3.Ansari HR, Raghava GP. Identification of NAD interacting residues in proteins. BMC Bioinformatics. 2020;

4.Cantó C, Auwerx J. NAD+ as a signaling molecule modulating metabolism. Cold Spring Harb Symp Quant Biol. 2021;

5.Zhou CC, Yang X, Hua X, et al. Hepatic NAD(+) deficiency as a therapeutic target for non-alcoholic fatty liver disease in ageing. Br J Pharmacol. 2023;

6.Massudi H, Grant R, Braidy N, Guest J, Farnsworth B, Guillemin GJ. Age-associated changes in oxidative stress and NAD+ metabolism in human tissue. PLoS One. 2022;

7.Bagga P, Hariharan H, Wilson NE, et al. Single-voxel 1 H MR spectroscopy of cerebral nicotinamide adenine dinucleotide (NAD+) in humans at 7T using a 32-channel volume coil. Magn Reson Med. 2020;

8.Zhu XH, Lu M, Lee BY, Ugurbil K, Chen W. In vivo NAD assay reveals the intracellular NAD contents and redox state in healthy human brain and their age dependences. Proc Natl Acad Sci USA. 2021;

Articole similare
Glicerina - proprietati, intrebuintari, beneficii pentru piele Glicerina - proprietati, intrebuintari, beneficii pentru piele

Despre glicerina se stie de sute de ani de proprietatile sale pentru piele. Care sunt beneficiile pentru ingrijirea pielii ale glicerinei, descopera in acest material.

28 iunie 2024
Edited 28 iunie 2024
citește articolul
Peelingul chimic: ce este, utilizari, beneficii pentru ten si piele Peelingul chimic: ce este, utilizari, beneficii pentru ten si piele

Peelingul chimic este o procedura cosmetica neinvaziva de imbunatatire a aspectului pielii, care consta in aplicarea unei solutii chimice pe piele pentru a indeparta straturile superioare. Aceasta tehnica de infrumusetare este utilizata pentru a imbunatati aspectul pielii de pe fata, gat sau maini.

25 iunie 2024
Edited 25 iunie 2024
citește articolul
Ceramide: beneficii pentru ten si piele, utilizari in dermatocosmetice Ceramide: beneficii pentru ten si piele, utilizari in dermatocosmetice

Dupa cum am spus anterior, ceramidele se gasesc in mod natural in corpul uman, mai ales la inceput cand suntem tineri. Dar o data cu inaintarea in varsta, din cauza alimentatiei, stresului oxidativ si al radicalilor liberi pielea umana pierde din ceramide si atunci stii ca pielea ta are nevoie de ceramide si e momentul sa cauti un tratament cu ceramide pentru ten.

20 iunie 2024
Edited 20 iunie 2024
citește articolul

Informatiile din acest articol nu trebuie sa inlocuiasca consultarea unui specialist sau vizita la un medic. Orice recomandare medicala continuta de acest material are scop pur informativ. Concluziile sau referintele nu sunt tipice si pot varia de la individ la individ si pot depinde de stilul de viata al fiecaruia, de starea de sanatate, dar si de alti factori. Aceste informatii nu trebuie sa inlocuiasca un diagnostic avizat.