Pentru comenzi telefonice: 0374.471.155
Pentru comenzi telefonice: 0374.471.155 | Program Call Center: Luni - Vineri, 9:30 - 17:00
Stimati clienti, datorita sarbatorilor Pascale este posibil sa apara intarzieri in livrarile coletelor. Ne cerem scuze pentru inconvenient. Paste fericit, plin de sanatate!
Intoxicatia cu metale grele la copii: Ce trebuie facut, complicatii si preventie

Intoxicatia cu metale grele la copii: Ce trebuie facut, complicatii si preventie

Postat in: Mama si copilul
Alexandra Nelepcu
de , Farmacist Diriginte
Data publicării: 21 aprilie 2023 Ultima actualizare: 24 aprilie 2023

Intoxicatia cu metale grele este o problema de sanatate ce poate pune viata in pericol, iar copiii sunt expusi in mod special riscului, deoarece organismul lor este inca in curs de dezvoltare. In timp ce majoritatea metalelor grele sunt importante pentru sanatatea noastra, excesul poate fi daunator.

Exista nenumarate substante care pot fi toxice la diferite niveluri, dar metalele grele au o relevanta speciala in tulburarile cognitive si neurodezvoltare, deoarece acestea traverseaza bariera placentara, sunt excretate prin laptele matern si sunt in special neurotoxice.  Bebelusii in special sunt vulnerabili la metalele grele, deoarece organele lor principale de eliminare (rinichi, ficat si intestin) sunt inca imature si nu au aceeasi capacitate de detoxifiere ca cea a unui adult.

Metale grele neurotoxice

Cupru
Acest mineral este necesar pentru buna functionare a corpului uman, cantitatile adecvate sunt sanatoase, dar cantitatile excesive pot fi toxice, in special pentru ficat si creier. Este adesea intalnita la copiii cu ADHD. Cuprul se regaseste adesea in apa de la robinet care trece prin tevile de cupru si, de asemenea, in vase si alte ustensile de gatit antice, precum si in urmatoarele alimente: nuci, cacao, cafea, ceai, soia, ficat, seminte, crustacee si germeni.

Cuprul supraactiveaza creierul, producand o stare metabolica de stres cronic, care apare cu nervozitate, hiperactivitate psihica si tulburari in atentie. Reduce cantitatea de neurotransmitator GABA, necesara pentru o buna functionare a creierului si a proceselor mentale. Consumul de alimente cu substante care antagonizeaza efectul cuprului trebuie sa includa crom, sulf, vitamina C si zinc. Acesti nutrienti pot fi luati si prin suplimente alimentare. Evitarea alimentelor bogate in cupru: Nuci, cacao, cafea, ceai, soia, ficat, seminte oleaginoase, crustacee.

Plumb
Acest metal este foarte toxic si nu are niciun beneficiu pentru corpul uman. Este letal la doze mari, iar la doze mai mici este toxic si poate produce ADHD, autism. Plumbul se poate regasi in vopsea, munitie, insa exista si in aer din cauza poluarii. Este absorbit prin inhalare, pe cale orala si prin piele si este depozitat in principal in oase.

Ce efecte produce intoxicatia?

Reduce IQ-ul, capacitatea de invatare si creste activitatea fizica a copiilor. Simptomatologia fizica caracteristica a persoanelor intoxicate cu plumb implica probleme digestive, cum ar fi dureri abdominale, gaze, greata si apetit scazut. Putem evita intoxicatia traind intr-un mediu fara poluare, consumand apa imbuteliata (mai ales daca locuim intr-o casa veche) si evitand contactul cu obiecte care contin plumb (munitie de vanatoare, plumb de pescuit, etc.)

Se recomanda consumul de alimente sau suplimente care contin calciu, fier, zinc, vitamina C si vitamina B, deoarece acestea antagonizeaza absorbtia sau maresc eliminarea plumbului acesteia. Suplimentele trebuie recomandate si supravegheate de un expert.

Mercur
Este un metal greu neurotoxic, bioacumulativ si teratogen. Modifica sinteza practic a tuturor neurotransmitatorilor, astfel incat va fi deosebit de periculos la copiii cu ADHD si autism. In special la pesti, cei mai in varsta si cu un continut mai mare de grasimi (ton, somon etc.) vor avea o acumulare mai mare de mercur in corpul lor. Exista, de asemenea, o cantitate mare de mercur in aliajele metalice ale amalgamului dentar.

Vaccinurile pot contine, de asemenea, acest metal, deoarece este folosit ca un conservant sub forma de tiomersal. Anterior, termometrele aveau mercur. Dermatita, ADHD, epilepsie, autism, intarzieri de invatare si multe alte probleme metabolice in general.

Cum putem preveni otravirea?

Evitarea amalgamelor metalice, deoarece exista intotdeauna alte alternative care sunt inofensive. Eliminarea absoluta a consumului de peste mentionat mai sus in timpul sarcinii, alaptarii si pana cand copilul depaseste varsta de 3 ani. Consumul de alimente sau suplimente care contin: Seleniu, zinc, vitamina C, vitamina E.

Cele mai comune locuri unde creste riscul expunerii la intoxicatie cu metale grele

In ustensile de gatit (daca gatim alimente acide, se dizolva mai mult), conserve de alimente (acelasi lucru se va intampla daca alimentele ambalate sunt acide) bauturi racoritoare, conserve, antiacide stomacale, conservanti alimentari industriali, folie de aluminiu, cosmetice (foarte frecvente in deodorante, dar gasite si in altele) in apa potabila urbana (unele sunt purificate cu aluminiu, dar lasa reziduuri din acesta in apa) si in unele vaccinuri.

Ce probleme de sanatate pot provoca excesul sau intr-un organism?

Alzheimer, ADHD, probleme de invatare si alte probleme neurologice si cognitive in general. Aluminiul multiplica toxicitatea mercurului, adica, daca avem un continut ridicat de ambele simultan, efectul sau toxic este sinergic si poate fi extrem de grav.

Cum putem preveni otravirea?

Scoaterea din casa a tuturor ustensilelor si resurselor de bucatarie pe care le-am mentionat mai sus, consumul de apa imbuteliata, utilizarea cosmeticelor naturale sau fara aluminiu, inlocuirea antiacidelor cu saruri de aluminiu cu lemn dulce.

Ingerarea unor cantitati adecvate de zinc in dieta este benefica, deoarece acest lucru ii antagonizeaza absorbtia. Fibrele impiedica, de asemenea, absorbtia la nivel intestinal, astfel incat o dieta bogata in fructe si legume va ajuta la reducerea acesteia.

Este un metal extrem de toxic, dozele mai mici decat cele anterioare pot avea efecte mai daunatoare. Din moment ce industrializarea masiva a inceput in toate domeniile vietii noastre, mediul a devenit excesiv de poluat cu acest metal, iar cazurile de otravire au crescut.

Care sunt produsele care pot induce intoxicatia cu metale grele la copii?

In principal cele mai periculoase produse care trebuie evitate din proximitatea celor mici sunt: vopseaua galbena, portocalie, rosie, fumul de tutun,  alimente congelate, in special crustacee si fructe de mare, peste de talie mare si unele produse non-organice, cum ar fi cereale, ciupercile si multe alte produse care nu sunt bio, deoarece pe acest gen de produse se folosesc ingrasaminte si pesticide care pot contine particule periculoase de metale grele. De asemenea, cadmiu poate fi si in aer, apa de la robinet din zonele industrializate, in baterii.

Ce probleme de sanatate pot provoca acumularea de metale grele in organism? Cum le putem evita?

Leziuni renale si hepatice imediate, acestea sunt primele organe care sunt afectate. Afectarea rinichilor va declansa pietre la rinichi si tensiune arteriala ridicata. Tulburari imunitare, cancer, tulburari mentale, cum ar fi ADHD. Hranindu-ne cu produse ecologice, evitand fumul de tigara, evitand expunerea la vopsea in general, folosind masca in cazul utilizarii vopselelor pulverizate sau a prafului, deoarece particulele de cadmiu sunt raspandite prin aer si acest metal este usor absorbit prin inhalare.

In general, este important sa fiti constienti de riscurile intoxicatiei cu metale grele si sa luati masuri pentru a proteja sanatatea copiilor dumneavoastra. Daca exista suspiciunea unei intoxicatii cu metale grele, trebuie sa contactati imediat medicul pediatru sau medicul de familie pentru evaluare si tratament.

Efectele otravirii cu mercur. Cat de toxica este intoxicatia cu metale grele si mercur

Efectele clinice ale otravirii cu mercur depind de forma si, in unele cazuri, de calea de administrare. In general, sistemele neurologice, gastro-intestinale si renale sunt predominant afectate. Simptomele acute dupa inhalarea vaporilor elementali de mercur includ dificultati de respiratie, febra / frisoane, tuse, greata, varsaturi, diaree, gust metalic, dureri de cap, slabiciune si vedere incetosata.

In cazuri severe, pacientii pot dezvolta leziuni pulmonare acute si tulburari respiratorii severe cu hipoxemie. Dupa metabolizarea mercurului elementar ingerat sau injectat in saruri anorganice, pacientii pot dezvolta, de asemenea, semne de toxicitate, inclusiv tremor si insuficienta renala, de obicei din necroza tubulara acuta. Aspiratia de mercur metalic este adesea asociata cu afectarea pulmonara.

Sarurile anorganice de mercur sunt caustice, iar un aport acut produce gastroenterita hemoragica severa cu durere abdominala, adesea asociata cu gustul metalic. Pacientii pot prezenta senzatie de arsura in gura, leziuni dentare si salivare excesiva. Leziunile renale acute rezulta atat din toxicitatea directa a ionilor de mercur, cat si din scaderea perfuziei renale cauzata de soc, insa pacientii pot avea, de asemenea, sindrom nefrotic.

Lucruri mai putin cunoscute despre intoxicatia cu mercur

Bibligrafie:

Adams PD, Afonine PV, Bunkoczi G, Chen VB, Davis IW, Echols N, Headd JJ, Hung LW, Kapral GJ, Grosse-Kunstleve RW, McCoy AJ, Moriarty NW, Oeffner R, Read RJ, Richardson DC, Richardson JS, Terwilliger TC, Zwart PH. PHENIX: a comprehensive Python-based system for macromolecular structure solution. Acta Crystallogr D Biol Crystallogr. 2010;
Amatsu S, Sugawara Y, Matsumura T, Kitadokoro K, Fujinaga Y. Crystal structure of Clostridium botulinum whole hemagglutinin reveals a huge triskelion-shaped molecular 2013;
Arndt JW, Gu J, Jaroszewski L, Schwarzenbacher R, Hanson MA, Lebeda FJ, Stevens RC. The structure of the neurotoxin-associated protein HA33/A from Clostridium botulinum suggests a reoccurring beta-trefoil fold in the progenitor toxin complex. J Mol Biol. 2005;
Arnon SS, Schechter R, Inglesby TV, Henderson DA, Bartlett JG, Ascher MS, Eitzen E, Fine AD, Hauer J, Layton M, Lillibridge S, Osterholm MT, O'Toole T, Parker G, Perl TM, Russell PK, Swerdlow DL, Tonat K. Botulinum toxin as a biological weapon: medical and public health management. JAMA. 2001;
Barthelson R, Mobasseri A, Zopf D, Simon P. Adherence of Streptococcus pneumoniae to respiratory epithelial cells is inhibited by sialylated oligosaccharides. Infect Immun. 1998;

Articole similare
Intoxicatia cu plumb: Cum se manifesta, pericole pentru organism Intoxicatia cu plumb: Cum se manifesta, pericole pentru organism

Plumbul poate afecta aproape fiecare organ si sistem din corp, iar otravirea cu plumb nu poate fi inversata sau anulata. Nu exista un nivel sigur de plumb in sange. Un copil cu intoxicatie cu plumb nu poate dezvolta noi abilitati in acelasi ritm ca alti copii. Chiar si nivelurile scazute de plumb din sange s-au dovedit a afecta IQ-ul unui copil, atentia si performanta academica.

17 mai 2024
Edited 17 mai 2024
citește articolul
Intoxicatia cu aluminiu: Cat este de periculoasa pentru organism, preventie Intoxicatia cu aluminiu: Cat este de periculoasa pentru organism, preventie

Intoxicatia cu aluminiu poate fi cauzata de expunerea indelungata la cantitati ridicate de aluminiu, cum ar fi inhalarea pulberilor de aluminiu sau consumul de alimente sau lichide care contin cantitati mari de aluminiu. Aluminiul poate fi, de asemenea, absorbit prin piele. Simptomele intoxicatiei pot include dureri de cap, oboseala, dureri musculare, pierderea memoriei, confuzie, iritabilitate si insomnie. In cazurile severe, pot aparea si convulsii sau coma.

17 mai 2024
Edited 17 mai 2024
citește articolul
Intoxicatia cu histamina: Cum o recunosti, cum se poate preveni Intoxicatia cu histamina: Cum o recunosti, cum se poate preveni

Histamina este un compus care apartine grupului aminelor biogene, produs de o mare diversitate de bacterii care decarboxileaza aminoacidul esential histidina. In alimentele cu continut ridicat de acest aminoacid, cum ar fi produsele lactate, carnea si pestele, se poate forma histamina, atunci cand conditiile de temperatura ridicata si aciditate scazuta o permit.

20 aprilie 2023
Edited 20 aprilie 2023
citește articolul

Informatiile din acest articol nu trebuie sa inlocuiasca consultarea unui specialist sau vizita la un medic. Orice recomandare medicala continuta de acest material are scop pur informativ. Concluziile sau referintele nu sunt tipice si pot varia de la individ la individ si pot depinde de stilul de viata al fiecaruia, de starea de sanatate, dar si de alti factori. Aceste informatii nu trebuie sa inlocuiasca un diagnostic avizat.

Top 10 produse recomandate

Articolele 1 la 4 din 9 total

Pagina