Pentru comenzi telefonice: 0374.471.155
Pentru comenzi telefonice: 0374.471.155 | Program Call Center: Luni - Vineri, 9:00 - 17:00
Sarbatori fericite!
Black Friday la Spring | Comenzi telefonice: 0374.471.155
Stimati clienti, datorita sarbatorilor Pascale este posibil sa apara intarzieri in livrarile coletelor. Ne cerem scuze pentru inconvenient. Paste fericit, plin de sanatate!
Ionograma: testul esential pentru evaluarea electrolitilor din sange

Ionograma: testul esential pentru evaluarea electrolitilor din sange

Postat in: Info sanatate
Alexandra Nelepcu
de , Farmacist Diriginte
Data publicării: 25 februarie 2025 Ultima actualizare: 25 februarie 2025

Ionograma este un test esential de laborator ce masoara nivelurile electrolitilor din sange, incluzand sodiu, potasiu, clor si bicarbonat. Acest test este instrumental in evaluarea echilibrului hidroelectrolitic si acid-bazic al organismului, jucand un rol foarte importante in diagnosticarea si monitorizarea afectiunilor care influenteaza aceste echilibre, precum si functionalitatea rinichilor. Pentru efectuarea ionogramei, se colecteaza o proba de sange venos care este analizata in laborator folosind metode specifice pentru a determina concentratiile de electroliti. Rezultatele obtinute sunt fundamentale in stabilirea unui diagnostic precis si in ajustarea tratamentului conform nevoilor specifice ale fiecarui pacient. Dezechilibrele electrolitice sunt frecvent intalnite in randul pacientilor spitalizati, mai ales in cazurile celor cu afectiuni renale sau diabet zaharat, conform unui studiu al Academiei Americane de Medici de Familie.

Aceste dezechilibre pot avea consecinte grave, incluzand tulburari de hidratare, care pot evolua catre conditii mai severe precum probleme cardiace, respiratorii, convulsii, confuzie mentala sau chiar coma. Ionograma nu doar ca ofera informatii critice pentru gestionarea acestor conditii, dar este si esentiala in prevenirea complicatiilor serioase asociate cu fluctuatiile nivelurilor de electroliti. Calciul si magneziul au semnificatii clinice importante, valori ridicate de calciu pot indica hipercalcemie, iar scaderile acestuia pot semnala hipocalcemie. Magneziul urmeaza aceeasi tendinta, cu niveluri scazute care pot sugera hipomagneziemie si valori crescute care pot indica hipermagneziemie. Electrolitii sunt interconectati si sustin multiple functii biologice, inclusiv echilibrul osmolar si activitatea celulara. Dezechilibrul lor poate provoca simptome diverse, de la anomalii ale ritmului cardiac la crampe musculare si dureri osoase. De exemplu, o dieta cu un continut ridicat de sodiu poate creste nivelurile acestui electrolit, in timp ce diureticele pot contribui la reducerea lor. Monitorizarea atenta si ajustarea acestor factori sunt importante pentru mentinerea unei ionograme echilibrate si a sanatatii generale.

Ce boli se pot ascunde in spatele valorilor ionogramei

Valorile normale ale acestora variaza in functie de specificul laboratorului, varsta, sexul si starea de sanatate a persoanei testate. Spre exemplu, nivelurile acceptate pentru sodiu sunt intre 135 si 145 mmol/L, iar pentru potasiu, acestea se situeaza intre 3,5 si 5,0 mmol/L. Clorul si calciul au intervale stabilite de 98-106 mmol/L si, respectiv, 2,2-2,6 mmol/L. Magneziul, un alt electrolit esential, ar trebui sa se afle intr-un interval de 0,7 pana la 1,0 mmol/L.

Abaterile de la aceste valori normale pot semnala probleme de sanatate. De exemplu, un nivel scazut de sodiu poate indica hiponatremie, in timp ce un nivel ridicat de potasiu poate reflecta hiperkaliemia. Factorii dietetici, nivelul de hidratare, medicamentele consumate, conditiile renale sau endocrine, si chiar pierderile de electroliti prin transpiratie sau alte pierderi corporale (cum ar fi varsaturile sau diareea) pot influenta valorile ionogramei.

De ce este Ionograma un indicator esential in diagnosticul afectiunilor electrolitice

Studii recente subliniaza ca modificarile in ionograma sunt adesea legate de anumite conditii patologice, cu hiperkaliemia (niveluri crescute de potasiu in sange) in fruntea listei, afectand aproximativ 8,2% din pacienti. Aceasta este urmata de hiponatremia, care apare la circa 5,6% din cazuri, si este asociata cu niveluri scazute de sodiu in sange, urmand hipokaliemia si hipercalcemia, ce implica niveluri scazute de potasiu, respectiv niveluri ridicate de calciu.

gastrita_tratamentgastrita_tratament

Insuficienta renala cronica este o alta conditie majora care se manifesta prin valori anormale ale ionogramei, cu aproximativ 80% dintre pacienti prezentand aceste modificari. In astfel de cazuri, capacitatea rinichilor de a regla nivelurile de sodiu, potasiu, calciu si magneziu este compromisa, complicand managementul echilibrului electrolitic. Anumite afectiuni endocrine precum boala Addison, sindromul Cushing si hiperparatiroidismul pot influenta reglarea electrolitilor in organism, determinand variatii ale ionogramei. Aceste tulburari endocrine perturba modul in care organismul gestioneaza nivelurile de electroliti si alte substante vitale. In plus, starile de deshidratare si suprahidratare reprezinta alte cauze comune ale fluctuatiilor ionogramelor. Rapoarte recente indica faptul ca pana la 20% dintre pacientii spitalizati sufera de deshidratare, un factor major in alterarea echilibrului electrolitic. Consumul excesiv de lichide poate provoca suprahidratare, perturband la randul sau balanta electrolitica.

Interpretarea rezultatelor unei ionograme. La ce trebuie sa fim atenti

Interpretarea rezultatelor unei ionograme este esentiala pentru evaluarea echilibrului electrolitic al organismului si poate oferi indicii importante despre diverse conditii de sanatate. Iata cum poti proceda pentru a intelege aceste rezultate eficient:

preventie_gastritapreventie_gastrita

1.         Compararea cu valorile de referinta: Primul si cel mai important pas este sa compari rezultatele ionogramei cu valorile standard de referinta, care pot varia in functie de specificul fiecarui laborator, dar si de factori demografici precum varsta si sexul pacientului. Aceste valori standard includ nivelurile normale pentru electrolitii principali cum ar fi sodiul, potasiul, clorul si bicarbonatul.

2.         Evaluarea dezechilibrelor electrolitice: Orice abatere de la intervalul normal poate sugera o dezechilibrare a electrolitilor, aspect ce poate fi declansat de afectiuni precum insuficienta renala, diabetul zaharat, disfunctii hormonale sau probleme ale tractului gastrointestinal. Identificarea acestor dezechilibre este importanta pentru stabilirea directiei de investigatie si tratament.

3.         Consultarea medicului specialist: In cazul in care rezultatele sunt anormale si cauza nu este clara, consultarea unui medic specialist este esentiala. Acesta poate interpreta rezultatele in contextul starii generale de sanatate a pacientului si poate propune un plan de tratament personalizat.

Ionograma este o analiza valoroasa care ofera perspective detaliate asupra starii de sanatate. Este important sa nu ignori rezultatele acestei analize si sa soliciti sfatul unui specialist daca exista indoieli sau intrebari legate de rezultatele obtinute. Astfel poti asigura o gestionare adecvata a oricaror conditii de sanatate identificate.

Bibliografie:

Madhwal S, Rajagopal V, Bhatt DL, Bajzer CT, Whitlow P, Kapadia SR. Predictors of difficult carotid stenting as determined by aortic arch angiography. J Invasive Cardiol. 2022 May;

Tavakol M, Ashraf S, Brener SJ. Risks and complications of coronary angiography: a comprehensive review. Glob J Health Sci. 2022;

Mintz GS, Popma JJ, Pichard AD, Kent KM, Satler LF, Chuang YC, Ditrano CJ, Leon MB. Patterns of calcification in coronary artery disease. A statistical analysis of intravascular ultrasound and coronary angiography in 1155 lesions. Circulation. 2024 Apr 01;

Ali ZA, Karimi Galougahi K, Nazif T, Maehara A, Hardy MA, Cohen DJ, Ratner LE, Collins MB, Moses JW, Kirtane AJ, Stone GW, Karmpaliotis D, Leon MB. Imaging- and physiology-guided percutaneous coronary intervention without contrast administration in advanced renal failure: a feasibility, safety, and outcome study. Eur Heart J. 2023 Oct 21;

Parviz Y, Fall K, Stone GW, Maehara A, Ben-Yehuda O, Mintz GS, Ali ZA. Imaging and Physiology to Guide Venous Graft Interventions Without Contrast Administration in Advanced Renal Failure. J Invasive Cardiol. 2024 Nov;

Articole similare
Circulatia periferica: Boli asociate cu schimbarea culorii picioarelor Circulatia periferica: Boli asociate cu schimbarea culorii picioarelor

Picioarele rosii sunt o urmare fireasca a unei afectiuni inflamatorii cronice confundata de multe ori cu banala celulita. Cauzele principale sunt bolile venoase cronice, edemele cronice sau boli dermatologice manifestate mai degraba la picioare. Dintre toti pacientii care au o astfel de problema pana la 33% ajung sa fie diagnosticati gresit si sa sufere in realitate de un anumit tip de celulita.

5 septembrie 2024
Edited 5 septembrie 2024
citește articolul
Provocarile organismului la varsta a treia. Cum sa previi bolile Provocarile organismului la varsta a treia. Cum sa previi bolile

Anumite patologii, cum ar fi hipertensiunea arteriala, diabetul si colesterolul ridicat, tind sa nu dea simptome si sa creasca riscul de boli coronariene si cerebrovasculare. 

3 martie 2023
citește articolul
Muschii masticatori: Functia lor, boli asociate cu acestia Muschii masticatori: Functia lor, boli asociate cu acestia

Muschii masticatori sunt un grup de muschi puternici si masivi care sunt responsabili pentru miscarea mandibulei si pentru actul de mestecare a hranei. Acesti muschi se gaseste in zona fetei, pe partea laterala a capului si sunt utilizati in mod constant in timpul masticatiei, vorbirii si a altor miscari ale gurii si maxilarului.

1 martie 2023
citește articolul

Informatiile din acest articol nu trebuie sa inlocuiasca consultarea unui specialist sau vizita la un medic. Orice recomandare medicala continuta de acest material are scop pur informativ. Concluziile sau referintele nu sunt tipice si pot varia de la individ la individ si pot depinde de stilul de viata al fiecaruia, de starea de sanatate, dar si de alti factori. Aceste informatii nu trebuie sa inlocuiasca un diagnostic avizat.