Lemnul de Santal: De la parfumuri la suplimente, cum il recunosti
Lemnul de santal este un lemn aromat al arborelui de santal, care este cunoscut sub denumirea sa stiintifica de Santalum album. Acesta este un arbore mic si partial parazitar care creste in mare parte in India, Indonezia, Sri Lanka si alte parti ale Asiei de Sud-Est. Lemnul de santal este valorizat pe intreg globul multumita aromei sale distinctive si a utilizarilor sale diverse.
Lemnul de santal are o culoare galbena pana la brun inchis si o textura fina. Acesta se face remarcat pentru mirosul sau dulce, lemnos si aromatic, care devine mai puternic si mai placut pe masura ce lemnul imbatraneste. Aroma sa diferita a facut ca lemnul de santal sa fie in mod traditional utilizat in parfumerie, aromaterapie si produse cosmetice.
Multumita proprietatilor sale aromatice, lemnul de santal este de cele mai multe ori utilizat in productia de ulei de santal, care este folosit in multe produse, inclusiv parfumuri, sapunuri, lotiuni si lumanari aromatice. Este, in egala masura, utilizat si in productia de arta si sculpturi, pentru ca lemnul de santal este foarte usor de taiat si are o rezistenta foarte buna. Cu toate acestea, din cauza cererii ridicate si a exploatarii necontrolate, unele specii de arbori de santal sunt in pericol de extinctie, iar folosirea lemnului de santal este reglementata in multe tari.
Care sunt proprietatile lemnului de santal?
Lemnul de santal prezinta cateva proprietati medicinale si este de obicei folosit in medicina traditionala. Cateva dintre aceste proprietati sunt urmatoarele:
Efecte calmante si relaxante - Aroma lemnului de santal prezinta un efect calmant si relaxant asupra sistemului nervos. Acesta este folosit in aromaterapie cu scopul de a reduce stresul, anxietatea si insomniile. Bineinteles ca, acesta este utilizat si cu scopul de a imbunatatii starea de spirit si de a promova relaxarea.
Proprietati antiinflamatorii - In componenta uleiului de santal se gasesc numerosi compusi cu proprietati antiinflamatorii, de exemplu santalolul. Compusii acestia pot contribui la diminuarea inflamatiei si a rosetii pielii, fiind deseori utilizat in tratamentul iritatiilor cutanate, dermatitei si eczemelor.
Proprietati antiseptice - Uleiul de santal prezinta proprietati antiseptice si antimicrobiene, putand astfel contribui la prevenirea infectiilor. Acesta este utilizat de multe ori in produsele de ingrijire orala, spre exemplu pastele de dinti naturale, cu scopul de a preveni afectiuni ale cavitatii bucale si a gingiilor.
Proprietati afrodisiace - Lemnul de santal este cunoscut si pentru proprietatile sale afrodisiace si este folosit cu scopul de a stimula dorinta sexuala si de a imbunatati libido-ul in medicina traditionala.
Proprietati astringente - Acest lemn prezinta proprietati astringente, acest lucru insemnand ca poate ajuta la strangerea tesuturilor si a porilor pielii. Acesta este utilizat in produse cosmetice cu scopul de a diminua excesul de ulei si pentru a trata problemele pielii, cum ar fi acneea si punctele negre.
Este necesar de mentionat faptul ca, utilizarea lemnului de santal in scopuri medicinale poate fi diferita in functie de cultura si de practicile traditionale. Inainte de a pune in uz lemnul de santal pentru scopuri medicale, este indicat sa consultati un specialist in domeniul sanatatii sau un medic pentru a obtineti sfaturi adecvate si sigure in functie de nevoile dumneavoastra.
Cum actioneaza lemnul de santal asupra organismului si pielii?
Lemnul de santal este considerat un produs terapeutic multumita proprietatilor sale calmante, relaxante si vindecatoare. Aroma sa distinctiva si compusii chimici care se gasesc in uleiul de santal prezinta efecte benefice asupra corpului si a mintii. Cateva dintre motivele pentru care lemnul de santal este apreciat in acest mod sunt urmatoarele:
Efecte calmante si relaxante - Aroma acestui lemn prezinta efecte calmante si relaxante asupra sistemului nervos. Prin inhalarea sau aplicarea uleiului de santal se poate contribui la reducerea stresului, anxietatii si tensiunii mentale. Acesta este folosit in practicile de relaxare, meditatie si aromaterapie cu scopul de induce o stare de liniste si de pace interioara. Proprietati antiinflamatorii si antiseptice - Uleiul din lemn de santal are in componenta compusi cu proprietati antiinflamatorii si antiseptice care, pot ajuta la diminuarea inflamatiei si la prevenirea infectiilor. Prin aplicarea locala, acest ulei poate fi folositor in tratarea iritatiilor cutanate, arsurilor minore, taieturilor si altor afectiuni ale pielii.
Proprietati afrodisiace - Acest lemn este considerat a fi un afrodisiac natural, acest lucru insemnand ca poate stimula dorinta sexuala si poate imbunatati libido-ul. Aroma lemnului de santal este una exotica si prezinta proprietati stimulative asupra sistemului nervos care pot spori romantismul si intimitatea in cuplu. Aromaterapie si echilibrare emotionala - Aroma acestui lemn are, in aceeasi masura, efecte psihologice pozitive. Se spune despre uleiul de santal ca stimuleaza centrul emotional al creierului si ca poate contribui la echilibrarea emotiilor, diminuarea stresului si a anxietatii, imbunatatirea stimei de sine si a increderii.
Beneficii asupra pielii - Uleiul de santal prezinta proprietati hidratante si de infrumusetare a pielii. Acesta poate ajuta la hidratarea pielii uscate, la reducerea inflamatiei si a iritatiilor, precum si la regenerarea celulelor pielii. Este folosit in produse cosmetice si de ingrijire a pielii cu scopul de a obtine o piele sanatoasa si radianta. Este necesar de subliniat faptul ca, efectele terapeutice ale lemnului de santal pot varia de la om la om si ca folosirea acestuia in scopuri medicinale sau terapeutice trebuie sa fie facuta cu intelepciune si in conformitate cu recomandarile si indicatiile unui medic sau unui specialist in domeniu.
Lemnul de santal poate fi utilizat in scopuri terapeutice in diferite situatii, insa cu conditia de a fi utilizat in mod corespunzator si in conformitate cu indicatiile specialistilor. Cateva situatii in care lemnul de santal poate fi considerat util in terapie sunt urmatoarele:
Relaxare si reducerea stresului - Aroma acestui lemn prezinta proprietati calmante si relaxante, lucru ce il face perfect pentru a ajuta la reducerea stresului si anxietatii.
Imbunatatire starii de spirit - Acest lemn se face remarcat pentru efectele sale pozitive asupra starii de spirit. Aroma sa poate stimula sentimente de calm, fericire si liniste interioara.
Tratarea iritatiilor cutanate - Uleiul de santal prezinta proprietati antiinflamatorii si antiseptice, astfel facandu-l folositor in tratarea iritatiilor si inflamatiilor pielii.
Sceletium: Miracolul Africii, o planta care te ajuta sa scapi de anxietate
Sceletium, o planta suculenta care isi are originea in Africa de Sud, este cunoscuta si sub denumirea de Kanna, iar numele sau stiintific este „Sceletium tortuosum”. Pe parcursul timpului, aceasta a fost utilizata de catre populatiile indigene din regiune, pentru proprietatile sale medicinale si pentru efectele sale psihotrope. Aceasta planta are in alcatuire o diversitate de substante active, spre exemplu alcaloizii si compusii mesembrinati, care sunt responsabili de efectele sale. Sceletium a fost folosit in mod traditional pe post de afrodisiac, cu scopul de a stimula apetitul si energia, dar si pentru a diminua anxietatea, stresul si depresia. In egala masura, planta a mai fost utilizata si in practicile tribale pentru a creste rezistenta si pentru a contribui la adaptarea la conditiile de mediu dificile.
In prezent, sceletium este comercializat pe post de supliment alimentar sau in forma de extract, capsule sau pulbere. Acesta este promovat pe post de remediu natural pentru diminuarea anxietatii, imbunatatirea dispozitiei si cresterea energiei mentale. Cu toate acestea, este necesar de stiut faptul ca cercetarile stiintifice cu vedere la folosirea sa sunt inca limitate si nu exista suficiente dovezi pentru a sustine in mod concludent eficacitatea sau siguranta utilizarii acestuia.
Inainte de a pune in consum orice supliment alimentar sau planta medicinala, inclusiv sceletium, este recomandat sa discutati cu un profesionist medical. Acest lucru se practica deoarece planta poate intra in contact cu alte medicamente pe care le puteti consuma sau cu alte afectiuni medicale pe care le prezentati, iar in urma acestora aparand efecte adverse.
Bibliografie:
Abdel-Rahim IR, Using of endophytic Saccharomycopsis fibuligera and thyme oil for management of gray mold rot of guava;
Alamgeer, Pharmacological evaluation of antihypertensive effect of aerial parts of Thymus linearis benth;
Ali G, Chemical composition, α-glucosidase inhibitory and anticancer activity of essential oil of Thymus vulgaris leaves;
Alshaikh NA, Susceptibility of fluconazole-resistant Candida albicans to thyme essential oil;
Boruga O, Thymus vulgaris essential oil: chemical composition and antimicrobial activity;
Damtie D, Toxicity and oviposition deterrent activities of thyme essential oils against Anopheles arabiensis;
Deletre E, Repellent, irritant and toxic effects of 20 plant extracts on adults of the malaria vector Anopheles gambiae;
El-Darier SM, An in vitro study on antimicrobial and anticancer potentiality of thyme and clove oils;