Pentru comenzi telefonice: 0374.471.155
Pentru comenzi telefonice: 0374.471.155 | Program Call Center: Luni - Vineri, 9:30 - 17:00
Black Friday la Spring | Comenzi telefonice: 0374.471.155
Stimati clienti, datorita sarbatorilor Pascale este posibil sa apara intarzieri in livrarile coletelor. Ne cerem scuze pentru inconvenient. Paste fericit, plin de sanatate!
Sarcina sanatoasa: Riscurile pentru copil ale unei nasteri premature

Sarcina sanatoasa: Riscurile pentru copil ale unei nasteri premature

Postat in: Mama si copilul
Alexandra Nelepcu
de , Farmacist Diriginte
Data publicării: 8 mai 2023 Ultima actualizare: 8 mai 2023

Conceptul de nastere prematura sau nastere prematura, conform Organizatiei Mondiale a Sanatatii (OMS), se refera la o nastere care are loc inainte de saptamana 37 de sarcina. In general, consecintele si complicatiile nasterii premature sunt mai mici cu cat este mai dezvoltat nou-nascutul. Acest lucru inseamna ca o nastere prematura de 36 saptamani prezinta un risc mai mic pentru copil decat una care apare la 34 saptamani. Nasterea prematura este o situatie in care bebelusul se naste inainte de a ajunge la termenul de 37 de saptamani de gestatie. Aceasta situatie poate fi asociata cu anumite complicatii medicale care pot afecta sanatatea bebelusului.

Cauze care pot duce la o nastere prematura

Se estimeaza ca aproximativ 5-10% din nasteri au loc prematur. Desi in unele cazuri poate fi suspectata cauza nasterii premature, in cele mai multe cazuri etiologia exacta este destul de confuza. Unele dintre cele mai frecvente cauze legate de nasterea unui copil prematur sunt:

Supradistensie uterina: Pierderea tonusului muscular al uterului care impiedica acest organ sa-si recupereze dimensiunea naturala.
Infectia uterina sau inflamatia: Anumite componente bacteriene pot deteriora membranele fetale, provocand ruperea acestora si declansarea nasterii premature. O infectie care afecteaza in mod specific uterul poate provoca, de asemenea, travaliu prematur.
Sangerare vaginala care poate aparea in timpul sarcinii.
Desi o femeie nu prezinta complicatii in timpul dezvoltarii sarcinii si urmeaza toate ingrijirile necesare in timpul sarcinii, este posibil sa se declanseze o nastere prematura, deoarece, din pacate, aceasta complicatie poate aparea spontan.

Factori de risc
Exista o serie de factori de risc cunoscuti care pot creste sansa de nastere prematura. Cu toate acestea, mai mult de jumatate din aceste nasteri sunt considerate a avea loc in sarcini care nu prezinta factori de risc identificabili.

Factori de risc maternali
Anumite conditii la o femeie gravida pot creste riscul de nastere prematura. Unele dintre ele includ:

Obiceiuri nesanatoase de viata in timpul sarcinii.
Obezitatea sau cresterea excesiva in greutate in timpul sarcinii.
Femeia sufera de procese infectioase.
A suferit anterior un travaliu prematur.
Tensiune arteriala ridicata.
Fumatul.
Consumul de droguri.
Stres fizic sau psihologic sever

In plus, factorii sociali, cum ar fi statutul economic si educatia, precum si factorii psihosociali, cum ar fi stresul, pot creste riscul de nastere prematura. Cu toate acestea, acest lucru nu inseamna ca prezenta unora dintre acesti factori implica in mod necesar prematuritatea.

Factori de risc gestationali
Unele conditii in timpul sarcinii pot facilita nasterea prematura, cum ar fi:

Sarcina multipla.
Prezenta excesiva a lichidului amniotic.
Cervixul nu ramane inchis.
Sangerare in primul trimestru.
Defecte placentare.

Ce riscuri si complicatii poate avea nasterea prematura

Nasterea prematura poate fi asociata cu anumite complicatii medicale care pot afecta sanatatea bebelusului. Iata cateva dintre aceste complicatii:

Probleme respiratorii: Bebelusii nascuti prematur pot avea dificultati in respiratie, deoarece plamanii lor nu sunt complet dezvoltati.
Probleme cu digestia: Aceste probleme pot include reflux gastroesofagian, necroza intestinului subtire sau intoleranta la hrana.
Probleme cu temperatura corpului: Acest lucru se datoreaza faptului ca bebelusii prematuri au o cantitate mai mica de grasime corporala, care ii ajuta sa mentina temperatura corpului. Aceasta poate duce la hipotermie si alte probleme. Probleme cu sistemul imunitar: Bebelusii nascuti prematur pot avea un sistem imunitar slab dezvoltat, ceea ce ii face mai vulnerabili la infectii si boli.

Control slab al nivelului de glucoza din sangeꓽ Datorita imaturitatii lor in sistemele de reglare a glucozei si pentru a avea mai putine depozite de glucagon si grasime. Poate aparea o scadere a nivelului de glucoza (hipoglicemie), ceea ce poate duce la risc neurologic. Cu toate acestea, pot aparea, de asemenea, dificultati in metabolizarea glucozei sau niveluri prea ridicate (hiperglicemie), care pot avea, de asemenea, efecte nedorite. Niveluri scazute de celule rosii din sange (anemie) din cauza lipsei de sange de la mama prin cordonul ombilical, infectie, etc. Daca anemia este severa, poate duce la tahicardie, putand fi necesara o oxigenare suplimentara si transfuzie de sange.

Icter - Ingalbenirea pielii (icter), din diferite motive care duc la cresterea bilirubinei: Imaturitate hepatica, hematocrit initial crescut, reabsorbtia hematoamelor, incompatibilitatea grupului sanguin intre mama si nou-nascut. Uneori, necesita tratament sub forma de fototerapie si, in mod exceptional, alte tratamente mai complexe. Bilirubina actioneaza ca un antioxidant benefic pentru pacient, dar daca numarul depaseste anumite valori, poate provoca leziuni ale sistemului nervos central.

Infectii - Una dintre cauzele care pot declansa nasterea prematura, in special in cele mai mici, este infectia membranelor care inconjoara fatul sau corioamniotis si aceasta infectie poate fi transmisa fatului. In plus, copiii prematuri sunt mai expusi riscului de infectie: Sepsis (infectie pe scara larga), pneumonie, meningita, din cauza imaturitatii in mecanismele de aparare si, de asemenea, deoarece multi bebelusi se nasc inainte de transferul imunoglobulinelor materne prin placenta, in special in ultimul trimestru de sarcina.

Insuficienta respiratorie - Plamanii sunt organele care exprima cea mai mare imaturitate la nou-nascutul prematur. Corticosteroizii sunt administrati mamei pentru a ajuta la maturizare, precum si alte organe, atunci cand se asteapta o nastere inainte de 34 saptamani de gestatie, ori de cate ori este posibil.

Alte dificultati respiratorii - In cazul in care nou-nascutul prezinta dificultati respiratorii dupa nastere, din cauza imaturitatii sale in plamani (boala membranei hialine), va necesita sprijin respirator in primele zile. Acesti plamani imaturi sunt mai expusi riscului de complicatii, cum ar fi evacuarea aerului (emfizem pulmonar sau pneumotorax), infectie (pneumonie) sau maturare si crestere anormala (displazie bronhopulmonara, boala pulmonara cronica).

Hemoragie cerebrala - este frecventa la bebelusii nascuti prematuri, care au patologii grave. Modificari ale ritumului cardiac si ale tensiunii arteriale - ductul arterial este canalul care conecteaza artera aortica cu artera pulmonara si trebuie sa se inchida spontan in primele ore sau zile de viata. Daca acest lucru nu se intampla, poate duce la supraincarcare cardiaca sau pulmonara (tahicardie si edem pulmonar).

Apnee -  Pauze respiratorii, mai mult sau mai putin prelungite, de obicei din cauza imaturitatii sistemului nervos. Acestea sunt, de obicei, insotite de scaderea ritmului cardiac si / sau saturatia de oxigen. Inflamatie intestinala severa (enterocolita necrozanta) - Poate fi una dintre cele mai grave complicatii ale bebelusilor nascuti prematur. Acest lucru se datoreaza faptului ca nu suficient sange ajunge la o zona mai mult sau mai putin extinsa a intestinului si apare o leziune in mucoasa intestinala care poate fi extinsa sau ajunge la perforare.

Sarcina ectopica: cauze, complicatii, tratament. Cand se recomanda o nastere prematura?

Aceasta problema este una dintre cele mai periculoase patologii ce poate aparea la mame. Daca sarcina etopica nu este depistata intr-un timp util, sarcina extrauterina poate duce chiar spre moarte. O astfel de complicatie va putea fi descoperita strict de catre un medic specialist, deoarece in primul trimestru, pacienta nu va prezenta simptome.

Simptomele se vor manifesta pe masura ce sarcina va avansa. Insă, o astfel de sarcina nu poate fi finalizata sub nici o forma. Dupa cum am specificat anterior, ovocitul se poate implanta in afara endometrului la nivele diferite. Prin urmare, vor exista diferite tipuri de sarcina ectopica.

Sarcina extrauterina (numita si sarcina ectopica) este acea sarcina care se formeaza in afara uterului, provocand numeroase probleme de sanatate si putand chiar sa reprezinte un pericol vital, daca nu este tratata la timp. Altfel spus, o sarcina normala este aceea care se formeaza si se dezvolta in interiorul uterului (intrauterin), dupa ce are loc fecundarea ovulului in trompa uterina si apoi, acesta migreaza catre uter, unde se va implanta in termen de 5-6 zile de la fecundare. Odata formata sarcina, aparatul reproducator isi schimba comportamentul, unul dintre primele semne fiind absenta menstruatiei.

Ce inseamna o sarcina extrauterina?

 

Articole similare
Sarcina sanatoasa: Ce alimente nu ai voie sa consumi in timpul sarcinii? Sarcina sanatoasa: Ce alimente nu ai voie sa consumi in timpul sarcinii?

Mercurul este un element cu un nivel foarte ridicat de toxicitate. De obicei, acesta se gaseste in apa poluata si nu prezinta nici un nivel minim de siguranta pentru expunere. In cantitati ridicate, poate fi foarte toxic pentru sistemul nervos, sistemul imunitar si chiar pentru rinichi. Poate cauza si probleme serioase de dezvoltare a copilului, cu efecte adverse chiar si in cantitati minime

19 septembrie 2024
Edited 19 septembrie 2024
citește articolul
Acidul folic: rol, beneficii in sarcina, surse Acidul folic: rol, beneficii in sarcina, surse

Sarcina este cea mai frumoasa perioada din viata unei femei si, totodata, este si momentul in care femeia ar trebui sa aiba cea mai mare grija de ea, pentru ca toate actiunile de acum se rasfrang asupra fatului si, implicit, ulterior, asupra bebelusului. Din acest motiv in acest material vom vorbi despre acidul folic si importanta acestuia in perioada de sarcina si nu numai.

16 aprilie 2024
Edited 6 decembrie 2024
citește articolul
Sarcina sanatoasa: Cum sa gestionezi eficient schimbarile de comportament Sarcina sanatoasa: Cum sa gestionezi eficient schimbarile de comportament

Din momentul in care ai ramas insarcinata te astepti la tot felul de schimbari in corpul tau. Unele le stii deja si stii la ce sa te astepti, dar vor mai fi si niste modificari la nivelul poftelor, pe care le stii deja, dar care vor fi neobisnuite de multe ori si greu de depasit.

20 martie 2023
citește articolul

Informatiile din acest articol nu trebuie sa inlocuiasca consultarea unui specialist sau vizita la un medic. Orice recomandare medicala continuta de acest material are scop pur informativ. Concluziile sau referintele nu sunt tipice si pot varia de la individ la individ si pot depinde de stilul de viata al fiecaruia, de starea de sanatate, dar si de alti factori. Aceste informatii nu trebuie sa inlocuiasca un diagnostic avizat.

Top 10 produse recomandate