Leucoree: Simptome, cauze si tipuri de tratament
Leucoreea este o secretie vaginala anormala care poate aparea la femei. Aceasta secretie poate varia in textura, culoare si cantitate si poate fi un simptom al unei infectii sau a altor probleme de sanatate. Printre cauzele posibile ale leucoreei se numara infectia cu candida sau alte tipuri de infectii fungice, vaginoza bacteriana, infectiile cu transmitere sexuala, cum ar fi chlamydia sau gonoreea, vaginita atrofica (o afectiune asociata cu menopauza), reactii alergice sau iritatii si unele afectiuni ale organelor reproducatoare.
Simptomele asociate cu leucoreea pot include secretii vaginale anormale, miros neplacut, mancarime, iritatii si durere. Este important ca femeile care observa o secretie vaginala anormala sa consulte un medic pentru un diagnostic si tratament adecvat. Tratamentul poate varia in functie de cauza subiacenta a leucoreei si poate include medicamente antifungice, antibiotice sau alte tratamente, in functie de caz. Prevenirea leucoreei poate fi realizata prin mentinerea unei igiene adecvate a organelor genitale, evitarea lenjeriei stranse sau a hainelor care pot irita pielea, utilizarea protectiei adecvate in timpul contactului sexual, in plus fata de controale regulate la medicul ginecolog.
Leucoree - generalitati
Cuvantul leucoree este echivalent cu descarcarea vaginala si este principalul simptom al infectiilor genitale inferioare. Este una dintre principalele cauze ale consultatiei ginecologice, impreuna cu durerea si modificarea fluxurilor menstruale. Aceasta nu constituie un semn de boala, dar daca volumul sau este exagerat, este insotit de iritatii, prurit, durere sau daca aspectul sau capata o consistenta anormala, este recomandat sa se consulte specialistul. Exista o descarcare vaginala normala numita leucoree fiziologica, iar acest flux se observa la nou-nascuti, la pubertate, in faza preovulatorie a ciclului menstrual, in perioadele de excitare sexuala, in timpul sarcinii si in puerperiu.
Detectarea germenului poate fi clinica, dar este intotdeauna mai bine sa se faca o detectare a agentului cauzal, astfel incat tratamentul sa fie mai specific si eficient. Detectarea germenilor se poate face prin teste directe, cu culturi specifice (aerobe si anaerobe) cu detectarea fragmentelor de perete bacteriene prin tehnici de laborator. Odata ce agentul cauzal a fost identificat, medicul va prescrie un tratament adecvat fie oral, vaginal sau ambele. Terapia injectabila poate fi necesara in unele cazuri.
Leucoreea este o tulburare care apare foarte des la femei si se caracterizeaza prin fluxuri vaginale abundente, de obicei in faza pre-menstruala (intr-un astfel de caz, influenta hormonilor feminini o poate face mai abundenta). Uneori se poate datora unei infectii sau existentei unui corp strain in vagin, dar in multe altele nu se supune niciunei cauze patologice si, desi nu inceteaza sa fie inconfortabila, nu poarta nicio problema de sanatate.
In acest din urma caz se numeste leucoree fiziologica si se caracterizeaza prin faptul ca fluxul este de obicei albicios si chiar translucid si nu are miros neplacut. Daca cantitatea excretata este foarte mare, poate provoca iritatii la nivelul vulvei. Multe femei vin la cabinetul ginecolog pentru aceasta problema.
Leucoreea si manifestarea ei - fiziologica si patologica
Leucoreea poate fi fiziologica sau patologica. Leucoreea fiziologica depinde de descarcarea cervicala si de scalarea vaginala. Secretia cervicala este perioovulatorie, cu aparitia unei secretii asemanatoare albusului de ou si transparenta, in timp ce scalarea vaginala este laptoasa. Leucoreea patologica este mai abundenta, de culoare variabila, cu miros, apare si dupa contact sexual. Exista semne functionale insotitoare, mancarime vulvara, intepaturi, dispareunie, dureri pelvine, disurie, printre altele. Partenerul sexual poate avea, de asemenea, iritatii. Exista mai multe tipuri de leucoree, care difera in functie de culoare, consistenta si alte caracteristici. Acestea includ:
Leucoree alba - o secretie alba, grosiera sau branzoasa, care poate fi un simptom al infectiei cu candida.
Leucoree galbena - o secretie galbena sau verzui, care poate fi un simptom al vaginozei bacteriene sau al unei infectii cu transmitere sexuala.
Leucoree gri - o secretie gri sau albicioasa, care poate fi un simptom al vaginitei atrofice sau al altor afectiuni.
Leucoree maro sau rosiatica - o secretie maro sau rosiatica, care poate fi un simptom al unei infectii cu transmitere sexuala sau al unei leziuni a colului uterin.
Leucoree apoasa - o secretie apoasa, care poate fi un simptom al unei infectii cu transmitere sexuala sau al unei afectiuni ale organelor genitale.
In candidoza vaginala, secretia are un aspect branzos, fiind lipsita, in general, de miros.
In vaginoza bacteriana, secretia este abundenta, albicioasa, fluida, omogena, uneori are un miros urat (peste putrezit) si se lipeste de peretii vaginali.
In cazul infectiei cu Trichomonas Vaginalis, secretia este abundenta, verzuie sau galbena, avand un miros neplacut intens.
In cazul infectiei cu Gonoree sau Chlamydia, leucoreea este galbuie, verzuie sau tulbure .
In cazul bolii inflamatorii pelvine, leucoreea este abundenta, fiind insotita de un miros neplacut.
De asemenea, cancerul cervical sau infectia cu virusul HPV pot genera modificari ale leucoreei.
Candidoza vulvo-vaginala: Cauzata de cresterea excesiva a ciupercilor gasite fiziologic in vagin.
Vaginoza bacteriana: Infectie cauzata de supraaglomerarea bacteriilor gasite in mod natural in vagin.
Infectii cu transmitere sexuala, cum ar fi chlamydia, gonoreea sau trichomoniaza.
Utilizarea antibioticelor care modifica echilibrul bacterian in vagin.
Cancerul colului uterin (colul uterin).
Cervicita: Inflamatia colului uterin.
Boala inflamatorie pelvina.
Sapunuri, lotiuni si alte produse pentru igiena intima care sunt iritante si modifica flora bacteriana a vaginului. Leucoreea poate fi, de asemenea, cauzata de prezenta corpurilor straine, cum ar fi un dispozitiv intrauterin sau un tampon uitat. Lucrul obisnuit in acest caz este ca leucoreea provoaca un miros neplacut si este insotita de iritatii si durere. De obicei, simptomele dispar atunci cand corpul strain este indepartat, dar trebuie sa fiti foarte atenti cu acest tip de leucoree, deoarece in cazuri grave poate aparea un sindrom de soc septic, provocand afectarea diferitelor organe si punand viata in pericol.
Tratament pentru leucoree
Controalele ginecologice sunt esentiale pentru detectarea precoce a leucoreei. Pentru leucoreea patologica, tratamentul va depinde de cauza. Daca este o infectie, va fi necesar sa se determine agentul infectios care provoaca secretia anormala, pentru care ginecologul va solicita o analiza a fluxului vaginal. In functie de caz, medicul poate solicita si efectuarea altor teste pentru a exclude alte boli. Odata ce agentul infectios a fost identificat, medicul ginecolog poate indica cel mai eficient tratament. Leucoreea fiziologica, pe de alta parte, tinde sa scada in timp si nu necesita, de obicei, un tratament specific. Cu toate acestea, pentru a imbunatati atat leucoreea fiziologica, cat si cea patologica, puteti urma aceste recomandari:
Spalati zona vaginala numai cu apa si pastrati-o cat mai uscata posibil.
Renuntati la dusurile intra-vaginale, deoarece acestea afecteaza echilibrul bacterian din vagin si pot promova infectii.
Purtati lenjerie de bumbac si evitati hainele stramte.
Ce este dismenoreea si cum poate influenta aparitia leucoreei
Femeile se pot confrunta cu o serie de afectiuni specifice, care afecteaza sistemul reproducator. Uneori apar doar mici probleme trecatoare, insa alteori poate fi vorba despre boli grave. Afectiunile ginecologice pot avea o serie de cauze si manifestari si pot fi intalnite chiar si la adolescente. Afectiunile ginecologice sunt boli care afecteaza sistemul reproductiv feminin, inclusiv organele reproductive, tesuturile si hormonii. Acestea pot include tulburari hormonale precum sindromul ovarelor polichistice (PCOS), sindromul premenstrual (PMS) si menopauza. Alte afectiuni ginecologice includ incontinenta urinara, prolapsul uterin si probleme legate de sterilizare si fertilizare.
Dismenoreea reprezinta termenul care descrie durerile menstruale. Acest tip de afectiune poate fi de doua feluri: dismenoree primara si secundara. Dismenoreea primara este reprezentata de durerile recurente din timpul menstruatiei iar dismenoreea secundara este asociata cu diverse afectiuni ginecologice. In timpul menstruatiei, uterul se contracta iar uneori apar contractii foarte puternice. In timpul acestor contractii, uterul poate comprima vasele de sange din jur, intrerupand astfel transportul de oxigen catre muschii din aceasta zona. Astfel se produc durerile menstruale primare. In ceea ce privesc durerile menstruale secundare acestea apar din cauza unor afectiuni ale sistemului reproducator.
Durerile apar de obicei cu 1-2 zile inainte de inceperea menstruatiei si se manifesta in zona abdominala inferioara, lombara si uneori si in zona coapselor. Uneori acestea se asociaza cu senzatii de oboseala si diaree. De regula, incep sa dispara odata cu inaintarea in varsta. Durerile asociate cu dismenoreea secundara sunt usor diferite. Acestea apar inainte de inceperea menstruatiei si dureaza mai mult, insa nu sunt asociate si cu alte simptome.
Bibliografie:
Columbia University Go Ask Alice: “Does taking the pill increase the size of your breasts?”
Cornell Health: “Missed a Birth Control Pill? Here’s what to do.”
Informed Health Online: “Contraception: Do hormonal contraceptives cause weight gain?”
Mayo Clinic: “Morning-after pill,” “Birth control pills for acne?” “Birth control pill FAQ: Benefits, risks and choices.”
Nemours Foundation: “For Teens: Birth Control Pill,” “Birth Control Pill.”
Princeton University The Emergency Contraception Website: “Answers To Frequently Asked Questions About …”
U.S. Department of Health and Human Services Office on Women's Health: “Birth Control Pill,” “Acne,” “Menopause Symptom Relief and Treatments,” “Emergency contraception.”
U.S. Department of Health and Human Services Office of Population Affairs: “Birth Control Fact Sheet.”
National Health Service (U.K.): “When will my periods come back after I stop taking the pill?” “Will a Pregnancy Test Work if I'm on the Pill?”