Pentru comenzi telefonice: 0374.471.155 | Program Call Center: Luni - Vineri, 9:00 - 18:00
Stimati clienti, datorita sarbatorilor Pascale este posibil sa apara intarzieri in livrarile coletelor. Ne cerem scuze pentru inconvenient. Paste fericit, plin de sanatate!
Lipotimie: Ce este, de ce apare, cum se poate preveni

Lipotimie: Ce este, de ce apare, cum se poate preveni

Probabil ca cel putin o data in viata, fiecare dintre noi a avut senzatia ca este pe punctul de a lesina, ca totul se invarte in jur. Sincopa falsa sau disconfortul real, aceste senzatii acopera adesea simptomele lesinului. Lipotimia poate sa apara brusc, fara a fi declansata de un factor anume, sau poate sa apara din cauze precum caldura excesiva, stresul sau febra.

Se poate intampla oriunde si oricand sa aveti stari de lesin: la birou, spre exemplu, daca nu ati mancat sau daca va incearca emotii puternice. Oricine poate prezenta risc de lipotimie sau stari de lesin, dar adultii in varsta sunt cei mai vulnerabili, mai ales datorita bolilor cronice asociate. Lipotimia este definita in termini populari ca fiind starea de lesin. Aceasta apare in momentul in care vascularizarea nu se mai produce in parametrii normali, iar creierul nu se mai poate oxigena conform parametrilor normali. Lipotamia poate duce spre o pierdere temporara a cunostintei.

Lipotimia sau lesinul poate sa apara in lipsa unui factor declansator, in lipsa unui simptom sau pur si simplu in cazul expunerii la caldura sau la stres excesiv. Chiar daca de cele mai multe ori se manifesta asa, este de preferat sa se consulte un medic, fiind cel mai potrivit pentru stabilirea factoriilor exacti ce au condus spre lesin. Lipotimia este o sursa comuna a deceselor, mai ales daca se intampla la volan sau in timp ce te afli intr-un spatiu unde daca aluneci poti sa te lovesti la cap, la tampla cum ar fi piscina, dus, baie. Varstnicii trecuti de 65 de ani vor acuza macar o data pe an prezenta unor stari de lesin. Cum putem evita starile de lipotimie descopera in acest material.

 Care sunt tipurile de lipotimie?

Lipotimia in relatie cu sistemul nervos este cea mai frecventa forma de lesin intalnita. Este cauzata de catre o dereglare temporara la nivelul sistemului nervos autonom. Acest tip de lesin mai este denumit si ca sincopa vasovagala. Este caracterizata de reducerea brusca a presiunii sangelui si a batailor inimii ce conduc spre o intrerupere temporara a aportului de sange si de oxigen la nivelul creierului.

Lesinul in relatie cu sinusul carotidian este specific persoanelor ce au o inclinatie spre dezvoltarea sinusului carotidian hipersensibil. Este cunoscuta si sub numele de sindromul sinusului carotidian. Artera carotidiana are rol in reglarea fluxului de sange de la nivelul gatului. Stimulii care pot afecta sinusul carotidian sunt:

  • Purtarea unei haine cu un guler mult prea mulat;
  • Purtarea unei camasi mult prea stramte in jurul gatului sau a unei cravate, papion prea strans;

Este rar intalnit la persoanele sub 40 de ani. Cei mai afectati de acest tip de lesin sunt barbatii seniori.

Lipotimia si presiunea sangvina scazuta este des intalnita la persoanele aflate in ultimii ani ai vietii. Cand o persoana se ridica brusc, gravitatia va atrage sangele spre picioare. Prin urmare, presiunea sangelui va scadea. Sistemul nervos actioneaza prin cresterea ritmului cardiac, diminuand diametrul vaselor de sange.

Lesinul in relatie cu inima apare doar in momentul in care sangele este intrerupt din cazua unei probleme a cordului. Este cunoscuta ca si sincopa cardiaca. Cauzele sunt:

  • Aritmiile;
  • Stenoza valvelor cardiace;
  • Infarctul miocardic.

Lipotimia din cauza neurologica se manifesta prin convulsii. In acest caz, inconstienta rezulta dupa eliminarea de impulsuri electrice anormale la nivelul creierului. Este urmata de o confuzie si de o dezorientare la trezire. Atacul cerebral poate determina o astfel de lipotimie.

 Care sunt simptomele lipotimiei?

Cele mai intalnite simptome ale lipotimiei sunt:

  • Senzatiile de ameteala, insotite de greata:
  • Instabilitate – tremurul mainilor sau al picioarelor;
  • Senzatii de somnolenta;
  • Pierderea cunostintei;
  • Caderea;
  • Incetosarea privirii.  

Care sunt cauzele lipotimiei?

Cauze de la care poate aparea lesinul incep de la temperaturi ridicate, deshidratari si stres emotional, ajungand pana la anumite boli. Bolile care pot favoriza lipotimia sunt:

  • Diabetul;
  • Ateroscleroza;
  • Aritmia;
  • Anxietatea;
  • Atacurile de panica;
  • Bolile specifice de inima;
  • Bolile pulmonare.

Unele substante active pot cauza lipotimia, datorita faptului ca scad drastic tensiunea arteriala. Medicamentele pentru tratarea hipertensiunii, a alergiilor, a depresiei sau a anxietatii pot fi responsabile pentru episoadele de lesin daca se face abuz de ele si nu se administreaza conform medicului. Alte cauze asociate cu lipotomia mai sunt:

  • Traume emotionale;
  • Deshidratarea;
  • Efortul fizic;
  • Durerile severe;
  • Scaderea brusca a tensiunii;
  • Scaderea brusca a glicemiei;
  • Hiperventilatia;
  • Sarcina;
  • Anemia;
  • Consumul abuziv de alcool; 

 Cum poate fi diagnosticata o persoana cu lipotimie?

Lesinul poate fi inofensiv in majoritatea cazurilor. Pe de alta parte, poate fi si un semn al unei boli grave de care sufera pacientul. Cel mai recomandat este ca persoana care a trecut printr-un asemnea episod, sa mearga la un consult medical. Vor fi realizate mai multe teste si analize, printre care si:

  • Electrocardiograma – inregistreaza activitatea electrica a inimii;
  • Testarea in cadrul unui laborator – presupune prelucrarea sangelui si se poate vedea daca este vorba despre anemie sau modificari la nivelul metabolismului;
  • Testul de stres – utilizeaza un ECG pentru a se inregistra activitatea electrica a inimii. Se realizeaza pe o banda de alergare sau pe o bicicleta stationara.
  • Testul TILT – va inregistra tensiunea arteriala si ritmul cardiac pe minut. Va arata reflexe cardiovasculare anormale ce pot provoca o sincopa.
  • Testarea reflexa autonoma – se vor realiza teste pentru monitorizarea arteriala, a fluxului sangvin, a ritmului cardiac, temperatura pielii si transpiratia la anumiti stimuli. 

Cum se poate preveni lipotimia?

Lipotimia este o afectiune ce poate fi prevenita. Persoana ce sufera de lesin poate scapa sau reduce riscurile de a se intampla prin intermediul unor reguli aplicate cu recurenta. Mese regulate si hidratarea corespunzatoare este esentiala pentru un stil de viata sanatos. Minimul de 3 mese pe zi si de 2 litri de lichide este recomandat pentru oricine. In cazul in care se depune efort fizic intens, atunci va fi nevoie de o cantitate mai mare de lichide.

Pentru persoanele ce au de petrecut mai mult timp in caldura, este recomandata sprijinirea de un obiect, asezarea pe o banca sau bautul apei in mici inghitituri. Pentru cei ce simt ca ametesc dintr-o data, atat pe strada, cat si intr-un mijloc de transport public, se pot aseza cu capul intre genunchi pentru a evita lesinul.

Astfel, un simplu si singular episod a lipotimiei nu va ridica motive de ingrijorare. Daca insa aceste episode se repeta constant este indicat ca persoana ce trece printr-o astfel de experienta sa mearga la un consult medical de specialitate. Riscul de a avea inca un episod de lesin creste in momentul in care individul a trecut deja prin asa ceva.

Tratamentul va depinde de ceea ce spune medicul.Unele dintre metodele abordate in tratarea lesinurilor sunt:

  • Anumite medicamente in functie de afectiuni;
  • Purtarea unor ciorapi compresivi pentru imbunatatirea circulatiei sangelui;
  • Modificarea stilului alimentar;
  • Implementarea unui stimulator cardiac pentru mentinerea ritmului cardiac.

 

 

 

 

Sursa: https://www.medicinenet.com/fainting_syncope/definition.htm

 

Bibliografie:

Dr. Simi Paknikar. (2014, August 14). Fainting / Syncope - References. Medindia. Retrieved on Sep 16, 2022 from https://www.medindia.net/symptoms/fainting-reference.htm.

Dr. Simi Paknikar. "Fainting / Syncope - References". Medindia. Sep 16, 2022. <https://www.medindia.net/symptoms/fainting-reference.htm>.

Dr. Simi Paknikar. "Fainting / Syncope - References". Medindia. https://www.medindia.net/symptoms/fainting-reference.htm. (accessed Sep 16, 2022).

Dr. Simi Paknikar. 2021. Fainting / Syncope - References. Medindia, viewed Sep 16, 2022, https://www.medindia.net/symptoms/fainting-reference.htm.

16 septembrie 2022

Informatiile din acest articol nu trebuie sa inlocuiasca consultarea unui specialist sau vizita la un medic. Orice recomandare medicala continuta de acest material are scop pur informativ. Concluziile sau referintele nu sunt tipice si pot varia de la individ la individ si pot depinde de stilul de viata al fiecaruia, de starea de sanatate, dar si de alti factori. Aceste informatii nu trebuie sa inlocuiasca un diagnostic avizat.

Top 10 cele mai citite articole
Ceai de cimbrisor: beneficii, utilizari, contraindicatii
Ceai de cimbrisor: beneficii, utilizari, contraindicatii
Cimbrisorul este o planta apreciata pentru calitatile sale curative. Creste spontan si poate fi usor recunoscut dupa mirosul aromat. Este bogat in taninuri, substante amare, flavonoizi si numerosi acizi organici. Astfel, infuzia de cimbrisor este folosita frecvent in afectiuni precum cele nervoase....
Aloe vera: proprietati si beneficii pentru sanatate
Aloe vera: proprietati si beneficii pentru sanatate
Aloe vera are proprietati de hidratare a pielii, pastrand-o elastica, sanatoasa si stralucitoare. Aloe vera este perfecta pentru tenul gras, pentru ca o hraneste fara sa o incarce.
Lapte praf: Legatura dintre varsta copilului si formulele de lapte
Lapte praf: Legatura dintre varsta copilului si formulele de lapte
Laptele praf este un produs care nu lipseste din alimentatia bebelusilor. De cand a fost descoperita prima formula (undeva in perioada 1890-1895) pana azi, laptele praf este prezent in toate casele de familii care au copii.
Virusul HPV: ce este, cum se transmite, simptome, preventie
Virusul HPV: ce este, cum se transmite, simptome, preventie
HPV este cea mai comuna infectie transmisa pe cale sexuala la nivel global. Majoritatea oamenilor sunt infectati cu ea la un anumit moment din viata. In 2018 se estimau 569.000 de cazuri noi, si 311.000 de decese cauzate de cancer cervical la nivel mondial.
Saturatia de oxigen: cum o masori, care sunt valorile normale la adulti si la copii
Saturatia de oxigen: cum o masori, care sunt valorile normale la adulti si la copii
Saturatia de oxigen este unul dintre cei mai importanti indicatori pentru sanatatea ta. O saturatie scazuta poate duce la diferite complicatii si la necesitatea unei asistente medicale de urgenta sau a unei masti de oxigen. Sunt considerate normale pentru saturatia de oxigen valorile de peste 95%.
Ghimbirul: tot ce trebuie sa stii despre beneficiile lui si contraindicatii
Ghimbirul: tot ce trebuie sa stii despre beneficiile lui si contraindicatii
Ghimbirul are efecte benefice in scaderea in greutate. Un studiu publicat in 2012 atesta faptul ca un consum regulat de ghimbir creste termogeneza alimentelor si stimuleaza satietatea. Aceste proprietati previn gustarile dese si nevoia de a ingera cantitati mari de alimente calorice. In plus,...
Scarlatina: simptome, diagnostic si tratament
Scarlatina: simptome, diagnostic si tratament
Scarlatina este o boala declansata de o toxina generata de streptococii beta-hemolitici de grup A. Transmiterea se face pe cale respiratorie, prin tuse, stranut, ras, vorbit, de la bolnavii cu scarlatina, cu angina streptococica sau purtatorii sanatosi de streptococ beta-hemolitic de grup A la...
Psoriazis: cum arata, de ce apare si cum se trateaza
Psoriazis: cum arata, de ce apare si cum se trateaza
Psoriazisul este o afectiune dermatologica cronica - Vezi aici care sunt cauzele aparitiei, cele mai intalnite simptome si cum poti diagnostica la timp boala pentru a aplica tratamentul corect.
Ulei de cocos: beneficii, utilizare si motive sa il folosesti
Ulei de cocos: beneficii, utilizare si motive sa il folosesti
Uleiul de cocos a devenit in ultimii ani unul dintre cele mai ravnite produse cosmetice datorita calitatilor sale miraculoase, atat in ingrijirea pielii, cat si a parului.
Ceaiul din frunze de papadie: beneficii pentru sanatate, contraindicatii
Ceaiul din frunze de papadie: beneficii pentru sanatate, contraindicatii
Ceaiul de papadie este recunoscut pentru proprietatile sale de mii de ani. Papadia este printre cele mai controversate plante folosite de-a lungul anilor in medicina traditionala.