Maseaua de minte: Cand apare, de ce apare si cum trebuie extrasa
Maseaua de minte, cunoscuta si sub numele ”de-al treilea molar”, este ultima masea din arcada dentara. In general, adultii au patru masele de minte, cate una in fiecare colt al arcadei dentare, pe partea de sus si pe partea de jos, in partea din spate a gurii. Acestea sunt cele mai indepartate si, de obicei, ultimele dinti permanenti care erupt in cavitatea orala. Deoarece maselele de minte erupt la o varsta mai tarzie, de obicei in jurul varstei de 17-25 de ani sau chiar mai tarziu, ele sunt numite „masele de minte”, sugerand ca apar cand persoana este mai matura sau ”mai inteleapta”.
In multe cazuri, maselele de minte trebuie extrase. Inainte de a decide daca extragerea maselelor de minte este necesara, este esential sa consultati un dentist, care va evalua pozitia si starea dintilor si va oferi o recomandare adecvata. Unii oameni pot avea masele de minte sanatoase, care pot fi pastrate si ingrijite in mod corespunzator, in timp ce altii pot intampina probleme si va fi necesara extractia lor pentru a mentine sanatatea orala.
Simptome asociate cu durerea de masea de minte
Acestea pot varia in functie de cauza durerii si de severitatea problemei. In general, durerea de masea de minte poate fi insotita de urmatoarele:
Durere localizata in zona maselei de minte: Durerea poate fi localizata in spatele gurii, in colturile arcadei dentare, acolo unde se afla maselele de minte.
Sensibilitate la caldura sau la frig: Maseaua de minte afectata poate deveni mai sensibila la temperaturi extreme, cum ar fi bauturi calde sau reci.
Inflamatie si umflaturi ale gingiilor: Maseaua de minte care erup incomplet sau care este impactata poate provoca inflamatie si umflaturi ale gingiilor din jurul zonei.
Durere la inghitire sau vorbire: In unele cazuri, maseaua de minte afectata poate provoca disconfort sau durere atunci cand vorbiti sau inghititi.
Gust neplacut sau miros: In cazurile de infectie sau inflamatie, maseaua de minte poate provoca un gust neplacut sau un miros neplacut in gura.
Durere de cap sau de maxilar: Durerea de masea de minte poate iradia in alte zone ale capului sau maxilarului, provocand dureri de cap sau de maxilar.
Dificultati in deschiderea gurii: In cazurile severe de impactare sau inflamatie, maseaua de minte poate limita deschiderea gurii.
Decizia de a extrage sau nu o masea de minte depinde de mai multi factori, cum ar fi pozitia si alinierea maselelor de minte, starea de sanatate orala a pacientului, prezenta sau absenta problemelor dentare asociate si alte aspecte individuale specifice fiecarui caz. In multe cazuri, maselele de minte pot erup intr-un mod normal si sanatos, fara a cauza probleme majore. Daca maseaua de minte erupe complet, ocupa un spatiu corect in arcadele dentare si potate fi curatata si ingrijita in mod corespunzator, nu este necesara extractia. Cu toate acestea, maselele de minte pot fi supuse extractiei in anumite cazuri.
Extractia maselelor de minte poate fi necesara intr-o serie de situatii, iar decizia finala va fi luata de catre dentist in functie de evaluarea specifica a cazului. Motive comune pentru care maseaua de minte poate fi extrasa:
Impactarea sau eruptia incompleta: Maseaua de minte poate sa nu aiba suficient spatiu in arcadele dentare pentru a se pozitiona corect sau sa erupa complet. In astfel de cazuri, maseaua de minte poate ramane blocata sub gingie sau sa erupa intr-o pozitie incorecta, ceea ce poate cauza durere, inflamatie sau infectii.
Dinti inclinati: Daca maseaua de minte erup incomplet si nu are suficient spatiu pentru a se alinia corect cu dintii vecini, poate exercita o presiune excesiva asupra acestora, indreptandu-i intr-o pozitie incorecta. Aceasta situatie poate afecta alinierea generala a dintilor si poate duce la aparitia altor probleme dentare.
Carii dentare: Datorita pozitiei lor din spatele gurii si dificultatii de curatare corespunzatoare, maselele de minte sunt predispuse la dezvoltarea cariilor dentare. In cazul in care o masea de minte este afectata de carii si nu poate fi restaurata in mod corespunzator, poate fi necesara extractia ei.
Infectii si inflamatii ale gingiilor: Maseaua de minte care erup incomplet sau intr-o pozitie incorecta poate fi inconjurata de tesut gingival care favorizeaza acumularea bacteriilor si aparitia infectiilor gingivale sau a pericoronaritei (inflamatie acuta a gingiei care acopera dintii de minte).
Necesar pentru tratament ortodontic: Uneori, maselele de minte pot exercita presiune asupra dintilor vecini, ceea ce poate interfera cu tratamentul ortodontic sau cu rezultatele stabilizarii alinierii dintilor dupa terminarea tratamentului ortodontic.
Extragerea maselei de minte este o procedura stomatologica care poate fi efectuata de mai multi specialisti stomatologi, in functie de complexitatea cazului si de pregatirea profesionala a medicului. Este indicat ca procedura sa se faca de catre un specialist in chirurgie orala maxilo-faciala si nu de un medic stomatolog generalist, intrucat chirurgii au pregatire suplimentara in interventii chirurgicale orale si au experienta in extrageri mai dificile.
In unele situatii, extractia maselei de minte poate fi parte dintr-un plan de tratament ortodontic, pentru a face loc pentru alinierea corecta a dintilor. In acest caz, ortodontul poate recomanda extractia si poate efectua procedura. Daca extractia maselei de minte este necesara din cauza problemelor parodontale, un medic stomatolog specializat in parodontologie poate fi indicat sa efectueze procedura.
Este important sa consultati un medic stomatolog pentru o evaluare amanuntita a maselei de minte si pentru a discuta optiunile de tratament. Medicul va va informa cu privire la complexitatea cazului si va va recomanda specialistii potriviti pentru extractie, in cazul in care este necesar. In general, extractiile simple pot fi efectuate in cadrul cabinetului stomatologic, iar extractiile mai complexe pot necesita interventii chirurgicale sau tehnici speciale care sa fie efectuate intr-o clinica stomatologica mai specializata. In cele din urma, fiecare caz este unic, iar decizia de a extrage sau nu maseaua de minte va fi luata de catre specialistul stomatolog in urma unei evaluari amanuntite. Este important sa primiti sfaturi profesionale si sa aveti o discutie deschisa cu medicul inainte de a lua o decizie.
Pentru a avea o buna sanatate orala, este important sa se realizeze evaluari periodice la dentist pentru a se monitoriza evolutia dintilor de minte si a se identifica eventualele probleme intr-un stadiu precoce. Specialistul va concluziona daca este necesara extractia sau nu si va planifica procedura cu grija pentru a asigura confortul si recuperarea rapida a pacientului.
Cum alegi apa de gura dupa ce ti-a aparut maseaua de minte
Apa de gura cu alcool sau apa de gura fara alcool reprezinta doar un pas in rutina de igiena dentara, rolul ei fiind acela de a reducere numarul de bacterii timp de pana la 8 ore, dar si de a indeparta mirosul neplacut. Exista mai multe tipuri de apa de gura in functie de anumite ingrediente si de rolul pe care acestea vor sa-l rezolve. Ca idee, fie ca vorbim de apa de gura Listerine sau de apa de gura Anaftin, in functie de anumite substante avem si apa de gura antiseptica, apa de gura cu clorhexidina, apa de gura cu fluor sau apa de gura care elimina in timp placa bacteriana.
Antiseptica si antibacteriana
Apa de gura care contine substante antibacteriene precum clorhexidina, clorura de cetilpiridiniu, timolul si triclosanul, si se foloseste impotriva bacteriilor care cauzeaza gingivita, placa bacteriana si halitoza au un regim special de administrare. De aceea, alegem acest tip de apa de gura ca masura de combatere a infectiilor bucale si afectiunilor gingivale.
Antibacteriana terapeutica
Apa de gura terapeutica este cea care se prepara numai dupa prescriptia medicului. Aceasta are o actiune antibacteriana si antiseptica mai puternica si deci contine substante mai concentrate. O astfel de apa poate contine antibiotice, antiinflamatoare, antifungice si chiar elemente antiacide, toate pentru un efect mai puternic.
Apa de gură cu fluor
Apa de gura cu fluor este, de fapt, o apa de gura cu un continut de 0,05 fluorura de sodiu, care aduce un surplus de fluor persoanelor care au nevoie de el. Folosirea zilnica ajuta aceste persoane sa-si remineralizeze dantura si sa o mentina intr-o stare buna de sanatate. Fluorul este un mineral care ajuta smaltul dintilor intarindu-i, drept pentru care mult timp a fost prescris intensiv copiilor in diferite forme, in convingerea ca acestia vor avea o dentitie mai sanatoasa. S-a dovedit insa ca fluorul nu protejeaza gingiile de inflamatii si nu actioneaza impotriva placii bacteriene, motiv pentru care acesta nu poate inlocui periajul si ata dentara.
BIBLIOGRAFIE:
Suri, S., Passi, J. S., Goyat, J. Chia Seed (Salvia Hispanica L.) – A New Age Functional Food. 4th International Conference on Recent Innovations in Science Engineering and Management, 2001;
Koh AS, Pan A, Wang R, Odegaard AO, Pereira MA, Yuan JM, Koh WP. The association between dietary omega-3 fatty acids and cardiovascular death: the Singapore Chinese Health Study, 2002;
Albert CM, Oh K, Whang W, Manson JE, Chae CU, Stampfer MJ, Willett WC, Hu FB. Dietary α-linolenic acid intake and risk of sudden cardiac death and coronary heart disease. Circulation, 2010;
Lemaitre RN, King IB, Mozaffarian D, Kuller LH, Tracy RP, Siscovick DS. n− 3 Polyunsaturated fatty acids, fatal ischemic heart disease, Cardiovascular Health Study. Am J Clin Nutr, 2003;
Souza Ferreira C, de Sousa Fomes LD, Espirito Santo da Silva G, Rosa G. Effect of chia seed (Salvia hispanica L.) consumption on cardiovascular risk factors in humans: a systematic review, 2009;
Nieman DC, Gillitt N, Jin F, Henson DA, Kennerly K, Shanely RA, Ore B, Su M, Schwartz S. Chia seed supplementation and disease risk factors in overweight women: a metabolomics investigation;