Mesteacanul: cum se foloseste si ce beneficii aduce organismului
Mesteacanul este un arbore originar din Sud-estul Asiei si creste inalt de pana la 22 metri. Scoarta sa este alba, iar frunzele verzi, ovale si ascutite. Sunt in jur de 40 de specii de mesteacan ce ofera beneficii evidente pentru sanatate. Toate acestea contin o substanta foarte eficienta numita “seva de mesteacan”. Aceasta se produce prin umezirea scoartei de mesteacan ce favorizeaza actiunea unui ferment numit betuloza.
De la mesteacan se folosesc atat frunzele, cat si scoarta si seva pentru a se prepara diverse remedii naturiste. Frunzele trebuie culese la sfarsitul primaverii pentru a beneficia de cat mai multe proprietati curative. Frunzele sunt des folosite pentru tratarea infectiilor tractului urinar. Seva de mesteacan are nenumarate proprietati terapeutice si se poate utiliza atat intern, cat si extern.
Aplicata extern, seva de mesteacan ajuta la tratarea diverselor patologii si boli ale pielii cum ar fi psoriazisul, eczemele, dermatitele. Scoarta de mesteacan are proprietati diuretice, antiinflamatorii, antiseptice, laxative, analgezice si febrifuge, iar frunzele de mesteacan au proprietati antiseptice, diuretice, coleretice, dezinfectante, cicatrizante, purificatoare, astringente, colagoge si coleretice.
In compozitia mesteacanului se afla o cantitate importanta de: vitamina C, acizi fenolici, nicotinici si acetilsalicilici, tanini, caroteni si principii amare, mucilagii, rasini si substante antiseptice vegetale. Mesteacanul contine zaharuri, saponine, betulina, flavonoizi, uleiuri esentiale, betulinol si metilbetulenol.
Beneficiile mesteacanului pentru sanatate
Proprietati diuretice
Mesteacanul este o planta eficienta pentru eliminarea retentiei de lichide si pentru ameliorarea infectiilor urinare dar si pentru tratarea reumatismului, durerilor artritice, guta. Preparatele cu scoarta de mesteacan ajuta la ameliorarea durerilor musculare folosite pe cale externa sub forma de unguente, lotiuni sau ulei esential. Remediile naturiste cu mesteacan au nevoie de recomandarile medicului fitoterapeut inainte de a fi utilizate.
Proprietati terapeutice
Mesteacanul este un arbore complet, astfel ca se pot folosi aproape tot de la el - frunzele, scoarta, mugurii, seva si inclusiv lemnului acestuia care are proprietati antiseptice in scopuri curative. Frunzele de mesteacan sunt astringente si se folosesc pentru proprietatile lor diuretice. Acestea reduc marimea pietrelor la rinichi si ameliorează colicile nefritice, guta, reumatismul, fiind foarte eficiente si pentru retentia de lichide.
In uz extern, infuzia din frunze de mesteacan sau din scoarta se adauga in apa de baie si ajuta la tratarea bolilor cutanate precum: eczemele, rozaceea, herpesul, psoriazisul, acneea, furunculele, eritemele. Mugurii de mesteacan sunt foarte eficienti pentru afectiunile ficatului si a vezicii biliare. Scoarta de mesteacan sub forma de infuzie este extrem de eficienta in caz de gripa si febra intermitenta. Seva de mesteacan este un foarte bun remediu diuretic.
Utilizari externe ale mesteacanului
Ajuta la slabit: este un remediu naturist eficient ce faciliteaza pierderea in greutate avand in vedere ca mesteacanul are proprietati hipolipemiante si hipocolesterolemiante.
Stimulent renal sau nefritic: mentine buna functionare a rinichilor, in acest sens fiind recomandate infuziile de mesteacan, de 2-3 ori pe zi. Seva de mesteacan contine zaharuri si este un eficient remediu diuretic ce previne formarea calculilor renali, dizolva nisipul si pietrele la rinichi. De asemenea, ajuta la tratarea infectiilor urinare sau precum cistita, pielonefrita, dificultati de mictiune si altele.
Febrifug: mesteacanul ajuta la scaderea febrei si tratarea infectiilor.
Antibacterian: mesteacanul este foarte eficient pentru combaterea infectiilor din corp.
Diuretic: stimuleaza functia renala, elimina lichidele din organism si trateaza afectiunile ce necesita eliminarea lichidelor.
Anti-inflamator: indeparteaza inflamatiile externe si interne cum sunt colita, gastrita, artrita, dermatita.
Anti-gripal: datorita efectului sudorific ajuta la combaterea racelilor si a gripei. In acest sens, se foloseste o infuzie din frunze de mesteacan cu frunze de tei si sucul de la o jumatate de lamaie.
Anti-reumatic: mesteacanul ajuta la reducerea problemelor artritice, a articulatiilor inflamate si a durerilor musculare cauzate de lovituri. Pentru aceste afectiuni se poate folosi infuzia din frunze sau cataplasme care se aplica pe zona inflamata.
Anti-spastic: ajuta la combaterea colicilor stomacale.
Hipocolesterolemiant: scade nivelul de colesterol si faciliteaza normalizarea acestuia.
Uleiul esential din frunze de mesteacan amelioreaza durerile reumatice sau artritice
Este indicat ca uleiul de mesteacan sa fie amestecat cu un ulei de masline, de migdale sau de cocos inainte de a fi aplicat pe piele. Combaterea celulitei: masajele realizate cu un ulei de baza care contine ulei esenial de mesteacan ajută la drenarea depozitelor de grasime acumulate in corp. Extractul din frunze de mesteacan poate fi folosit cu un vaporizator si ajuta in cazul infectiilor pulmonare si la purificarea mediului ambiant.
Infuzie pentru eliminarea lichidelor
Ingrediente: o cana de apa plata si 2 lingurite de frunze uscate de mesteacan. Se lasa la fiert 10 minute apoi se lasa acoperit timp de 10 minute, se strecoara si se consuma cate 3 cani de infuzie pe zi.
Infuzie pentru durerile articulare
Aceasta infuzie reduce inflamatiile si ajuta la eliminarea lichidelor ce se acumuleaza la nivelul articulatiilor. Este nevoie de o cana de apa plata, o lingurita de frunze uscate de mesteacan si una de o scoarta de salcie. 200 ml apa se pun la fiert si se adauga cateva frunze de mesteacan. Se da deoparte, se acopera 10 minute, apoi se strecoara si se consuma cate 2-3 cani pe zi.
Contraindicatii legate de folosirea frunzelor sau a lemnului de mesteacan
Preparatele si remediile cu mesteacan trebuie folosita doar la indicatiile unui medic fitoterapeut. Mesteacanul nu este toxic si nici nu prezinta efecte adverse, insa nu trebuie consumat de catre persoanele alergice la aspirina si nici de catre femeile insarcinate si cele care alapteaza.
Mesteacanul poate interactiona cu anumite medicamente si poate fi contraindicat pentru persoanele cu anumite afectiuni medicale, cum ar fi alergiile la polen sau la aspirina. De asemenea, este important sa se vorbeasca cu un medic inainte de a utiliza orice supliment alimentar sau de a incepe un tratament cu mesteacan.
Intrebari frecvente despre mesteacan
Ce utilizari are mesteacanul?
Mesteacanul are multe utilizari. Scoarta sa alba este folosita pentru a face hartie, mobila si alte produse de lemn. Frunzele si ramurile sale sunt utilizate in medicina traditionala pentru a trata diferite afectiuni, cum ar fi inflamatia si durerea. De asemenea, mesteacanul este folosit in industria cosmetica si alimentara.
Care sunt beneficiile pentru sanatate ale mesteacanului?
Mesteacanul are multiple beneficii pentru sanatate. Frunzele sale sunt bogate in compusi naturali cu proprietati antiinflamatorii si antioxidante, care pot ajuta la reducerea inflamatiei si a stresului oxidativ in organism. De asemenea, mesteacanul poate ajuta la reglarea nivelului de zahar din sange si poate avea un efect diuretic.
Cum se poate folosi mesteacanul acasa?
Mesteacanul poate fi folosit acasa pentru a face ceaiuri, infuzii sau tincturi din frunzele si ramurile sale. De asemenea, scoarta alba a mesteacanului poate fi utilizata pentru a face decocturi sau tincturi care pot fi aplicate extern pentru a ajuta la reducerea inflamatiei si a durerii.
Cum ajuta extractul de mesteacan la imbunatatirea memoriei?
Un creier sanatos precum si alte componente ale sistemului nervos au nevoie de hidratare si substante nutritive pentru a lucra la capacitate maxima. Oamenii de stiinta au descoperit ca exista produse si substante care ajuta la imbunatatirea memoriei pe termen lung si la stimularea memoriei in situatii cheie. De exemplu, s-a intamplat vreodata sa aveti un examen si sa nu va puteti concentra la fel ca in alte situatii? Si in acest caz ca si in alte situatii totul poate sa fie legat de anumite vitamine si minerale esentiale pentru buna functionare a creierului.
Acizi grasi omega-3 precum si alti aminoacizi au capacitatea de a imbunatati procesele congnitive, iar capacitatea de concentrare, memorie si rapiditatea comenzilor neuronale este direct influentata de odihna, anumite diete, vitamine, minerale. Anumite alimente, inclusiv fructele și legumele, au nutrienți care pot impiedica deteriorarea creierului, in timp ce suplimentele nutritive care contin acesti nutrienți s-au dovedit a sprijini memoria si mentinerea functionalitatii creierului.
Atunci cand ai probleme cu anumite procese ce tin de componente legate creier, e bine sa intelegi cum functioneaza creierul uman si care componenta a memoriei are nevoie de un boost de energie.Ca idee, dintr-o multime de substante care ajuta procesele cognitive si de memorare, acetil l carnitina este o substanta extrem de importanta care si-a castigat statutul de ajutor pentru creier in ultimii ani.
BIBLIOGRAFIE:
Suri, S., Passi, J. S., Goyat, J. Chia Seed (Salvia Hispanica L.) – A New Age Functional Food. 4th International Conference on Recent Innovations in Science Engineering and Management;
Koh AS, Pan A, Wang R, Odegaard AO, Pereira MA, Yuan JM, Koh WP. The association between dietary omega-3 fatty acids and cardiovascular death: the Singapore Chinese Health Study;
Albert CM, Oh K, Whang W, Manson JE, Chae CU, Stampfer MJ, Willett WC, Hu FB. Dietary α-linolenic acid intake and risk of sudden cardiac death and coronary heart disease. Circulation;
Souza Ferreira C, de Sousa Fomes LD, Espirito Santo da Silva G, Rosa G. Effect of chia seed (Salvia hispanica L.) consumption on cardiovascular risk factors in humans: a systematic review;
Nieman DC, Gillitt N, Jin F, Henson DA, Kennerly K, Shanely RA, Ore B, Su M, Schwartz S. Chia seed supplementation and disease risk factors in overweight women: a metabolomics investigation;