Pentru comenzi telefonice: 0374.471.155
Pentru comenzi telefonice: 0374.471.155 | Program Call Center: Luni - Vineri, 9:00 - 17:00
Sarbatori fericite!
Black Friday la Spring | Comenzi telefonice: 0374.471.155
Stimati clienti, datorita sarbatorilor Pascale este posibil sa apara intarzieri in livrarile coletelor. Ne cerem scuze pentru inconvenient. Paste fericit, plin de sanatate!
Ce este bila si la ce ajuta

Ce este bila si la ce ajuta

Alexandra Nelepcu
de , Farmacist Diriginte
Data publicării: 27 decembrie 2019 Ultima actualizare: 11 ianuarie 2023

Poate că nu toți cunosc localizarea bilei sau rolul ei pentru organism, dar sărurile biliare în digestie au un rol esențial și cand apar probleme la bila, in momentele în care s-au depozitat în structuri prea multe substante, pot aparea pietre la fiere.Litiaza biliara sau pietrele la fiere afecteaza la nivel global peste 800.000.000 de oameni. Iar persoanele care au o bila lenesa sau dischinezie biliara sufera de aceasta afectiune in numar mult mai mare.

Cum recunosti crizele de bila?

In primele stadii, orice problema la bila este asimptomatica. Altfel spus, majoritatea pacienților nu au niciun fel de dureri, iar în cele mai fericite dintre cazuri, pietrele sunt descoperite la o ecografie abdominală banala.

De ce se formeaza pietre

Principalul vinovat al apariției pietrelor la fiere este colesterolul. Iar femeile sunt de două ori mai predispuse decât bărbațîi să fie diagnosticate cu litiaza biliară. Calculii biliari sunt influentati in prima faza de sedentarism si alimentatia bogata in grasimi saturate si nesaturate si mai putine legume si fructe. In momentul in care se simte în gura un gust amar puternic e semn ca ai o boala asociata cu bila/fierea.

Altfel spus, alimentația bogată în grăsimi animale, în dulciuri rafinate, lipsa de activitate fizică sunt factori care duc spre probleme la fiere. Cei supraponderali sau obezi au un risc mai mare de litiază biliară iar România s-a modificat semnificativ procentul acestor pacienți. Romania ocupa locul III ca număr de supraponderali în Europa, iar 25% dintre români fiind obezi, asta inseamna ca in urmatorii ani vor creste numarul de cazuri de litiaza biliara.

Cum poti preintampina crizele de litiaza biliara

In natura exista anumite plante care au un efect tonic amar. In această categorie intră anghinarea, care are un rol detoxifiant la nivelul ficatului. Totodată, dupa ce savuram un ceai de aghinare, e bine sa ne odihnim cel putin 30-40 minute culcați pe partea dreapta, pentru a stimula secreția bilei si a ajuta ficatl.. Alte plante cu efecte tonice amare sunt cicoarea și păpădia, care ne stimulează digestia și secreția de bilă. La fel de bun este si armurariul care este un hepatoprotector și hepatoregenerator excelent.

Complicații ale bolilor de fiere

In cazul in care pietrele de la bila migreaza către pancreas poate aparea o complicație numita pancreatita si atunci este impetuos necesar sa se apeleze la un chirurg pentru ca intr-o astfel de situatie este bine sa se intervina cat mai rapid.

Dischinezia biliară sau „fierea leneșă” - cauze, simptome și tratament

Dischinezia biliară, cunoscută sub numele de „fiere leneșă” este o afectiune care are legatura cu regimul alimentar, obiceiurile de alimentatie si anumite vicii alimentare - consumul exagerat de fast-food, dulciuri, bauturi carbogazoase, alcool.

Doctorii nu recomanda persoanelor supraponderale alimentatia bogata in grasimi saturate si nesaturate, si la fel de periculos este mancatul seara dupa ora 19. In plus, lipsa de activitate fizică, folosirea liftului si a scarilor rulante in locul a 10-15 minute de miscare poate cauza complicatii.

Daca primele semne de dischinezie sunt asimptomatice, specialistii recomanda ca daca avem senzatii de greata cu o frecventa din ce in ce mai crescuta si dureri apasatoare in partea dreapta, sau stari generale de rau, e bine sa apelam la un specialist. Dischinezia biliara este de fapt o tulburare de motilitate și de tonus al căilor biliare extrahepatice și aici ne referim la vezica biliară sau la colecist, la canalul cistic.

Remedii pentru persoanele care au probleme cu fierea

Asa cum am spus de la inceput, problemele asociate cu bila/fierea sunt legate in mod direct de obiceiurile alimentare. E bine sa evitam sa mancam repede, sa amestecam mancarea cu alcoolul, sa evitam mancatul in fata calculatorului sau televizorului, trebuie să mâncăm în liniște, să mestecam bine alimentele, să evităm tot ce înseamnă tocătură, prăjeli, rântaș, maioneze, mezeluri, alimente afumate din comerț, produse pe baza de margarina, dulciuri.

Ce avem voie in schimb? Ceaiuri pe baza de sunatoare, planta care pe langa efectele benefice pentru bila este ideala pentru relaxare si ca antidepresiv, lavanda o alta planta care ajuta organismul sa se relaxeze, ideala in ceaiuri sau tincturi. De obicei plantele de munte stimuleaza secretia de bila si ajuta digestia. La fel de sanatos este și sucul de coacăze roșii, dar și extractul de rozmarin.

Informatiile din acest articol nu trebuie sa inlocuiasca consultarea unui specialist sau vizita la un medic. Orice recomandare medicala continuta de acest material are scop pur informativ. Concluziile sau referintele nu sunt tipice si pot varia de la individ la individ si pot depinde de stilul de viata al fiecaruia, de starea de sanatate, dar si de alti factori. Aceste informatii nu trebuie sa inlocuiasca un diagnostic avizat.