Pentru comenzi telefonice: 0374.471.155 | Program Call Center: Luni - Vineri, 9:00 - 18:00
Stimati clienti, datorita sarbatorilor Pascale este posibil sa apara intarzieri in livrarile coletelor. Ne cerem scuze pentru inconvenient. Paste fericit, plin de sanatate!
Ce este bila si la ce ajuta

Ce este bila si la ce ajuta

Alexandra Nelepcu
de , Farmacist Diriginte
Data publicării: 27 decembrie 2019 Ultima actualizare: 11 ianuarie 2023

Poate că nu toți cunosc localizarea bilei sau rolul ei pentru organism, dar sărurile biliare în digestie au un rol esențial și cand apar probleme la bila, in momentele în care s-au depozitat în structuri prea multe substante, pot aparea pietre la fiere.Litiaza biliara sau pietrele la fiere afecteaza la nivel global peste 800.000.000 de oameni. Iar persoanele care au o bila lenesa sau dischinezie biliara sufera de aceasta afectiune in numar mult mai mare.

Cum recunosti crizele de bila?

In primele stadii, orice problema la bila este asimptomatica. Altfel spus, majoritatea pacienților nu au niciun fel de dureri, iar în cele mai fericite dintre cazuri, pietrele sunt descoperite la o ecografie abdominală banala.

De ce se formeaza pietre

Principalul vinovat al apariției pietrelor la fiere este colesterolul. Iar femeile sunt de două ori mai predispuse decât bărbațîi să fie diagnosticate cu litiaza biliară. Calculii biliari sunt influentati in prima faza de sedentarism si alimentatia bogata in grasimi saturate si nesaturate si mai putine legume si fructe. In momentul in care se simte în gura un gust amar puternic e semn ca ai o boala asociata cu bila/fierea.

Altfel spus, alimentația bogată în grăsimi animale, în dulciuri rafinate, lipsa de activitate fizică sunt factori care duc spre probleme la fiere. Cei supraponderali sau obezi au un risc mai mare de litiază biliară iar România s-a modificat semnificativ procentul acestor pacienți. Romania ocupa locul III ca număr de supraponderali în Europa, iar 25% dintre români fiind obezi, asta inseamna ca in urmatorii ani vor creste numarul de cazuri de litiaza biliara.

Cum poti preintampina crizele de litiaza biliara

In natura exista anumite plante care au un efect tonic amar. In această categorie intră anghinarea, care are un rol detoxifiant la nivelul ficatului. Totodată, dupa ce savuram un ceai de aghinare, e bine sa ne odihnim cel putin 30-40 minute culcați pe partea dreapta, pentru a stimula secreția bilei si a ajuta ficatl.. Alte plante cu efecte tonice amare sunt cicoarea și păpădia, care ne stimulează digestia și secreția de bilă. La fel de bun este si armurariul care este un hepatoprotector și hepatoregenerator excelent.

Complicații ale bolilor de fiere

In cazul in care pietrele de la bila migreaza către pancreas poate aparea o complicație numita pancreatita si atunci este impetuos necesar sa se apeleze la un chirurg pentru ca intr-o astfel de situatie este bine sa se intervina cat mai rapid.

Dischinezia biliară sau „fierea leneșă” - cauze, simptome și tratament

Dischinezia biliară, cunoscută sub numele de „fiere leneșă” este o afectiune care are legatura cu regimul alimentar, obiceiurile de alimentatie si anumite vicii alimentare - consumul exagerat de fast-food, dulciuri, bauturi carbogazoase, alcool.

Doctorii nu recomanda persoanelor supraponderale alimentatia bogata in grasimi saturate si nesaturate, si la fel de periculos este mancatul seara dupa ora 19. In plus, lipsa de activitate fizică, folosirea liftului si a scarilor rulante in locul a 10-15 minute de miscare poate cauza complicatii.

Daca primele semne de dischinezie sunt asimptomatice, specialistii recomanda ca daca avem senzatii de greata cu o frecventa din ce in ce mai crescuta si dureri apasatoare in partea dreapta, sau stari generale de rau, e bine sa apelam la un specialist. Dischinezia biliara este de fapt o tulburare de motilitate și de tonus al căilor biliare extrahepatice și aici ne referim la vezica biliară sau la colecist, la canalul cistic.

Remedii pentru persoanele care au probleme cu fierea

Asa cum am spus de la inceput, problemele asociate cu bila/fierea sunt legate in mod direct de obiceiurile alimentare. E bine sa evitam sa mancam repede, sa amestecam mancarea cu alcoolul, sa evitam mancatul in fata calculatorului sau televizorului, trebuie să mâncăm în liniște, să mestecam bine alimentele, să evităm tot ce înseamnă tocătură, prăjeli, rântaș, maioneze, mezeluri, alimente afumate din comerț, produse pe baza de margarina, dulciuri.

Ce avem voie in schimb? Ceaiuri pe baza de sunatoare, planta care pe langa efectele benefice pentru bila este ideala pentru relaxare si ca antidepresiv, lavanda o alta planta care ajuta organismul sa se relaxeze, ideala in ceaiuri sau tincturi. De obicei plantele de munte stimuleaza secretia de bila si ajuta digestia. La fel de sanatos este și sucul de coacăze roșii, dar și extractul de rozmarin.

Informatiile din acest articol nu trebuie sa inlocuiasca consultarea unui specialist sau vizita la un medic. Orice recomandare medicala continuta de acest material are scop pur informativ. Concluziile sau referintele nu sunt tipice si pot varia de la individ la individ si pot depinde de stilul de viata al fiecaruia, de starea de sanatate, dar si de alti factori. Aceste informatii nu trebuie sa inlocuiasca un diagnostic avizat.

Top 10 produse recomandate

Articolele 1 la 4 din 9 total

Pagina
Top 10 cele mai citite articole
Aloe vera: proprietati si beneficii pentru sanatate
Aloe vera: proprietati si beneficii pentru sanatate
Aloe vera are proprietati de hidratare a pielii, pastrand-o elastica, sanatoasa si stralucitoare. Aloe vera este perfecta pentru tenul gras, pentru ca o hraneste fara sa o incarce.
Saturatia de oxigen: cum o masori, care sunt valorile normale la adulti si la copii
Saturatia de oxigen: cum o masori, care sunt valorile normale la adulti si la copii
Saturatia de oxigen este unul dintre cei mai importanti indicatori pentru sanatatea ta. O saturatie scazuta poate duce la diferite complicatii si la necesitatea unei asistente medicale de urgenta sau a unei masti de oxigen. Sunt considerate normale pentru saturatia de oxigen valorile de peste 95%.
Antihistaminice: ce sunt, cum se folosesc si ce beneficii au
Antihistaminice: ce sunt, cum se folosesc si ce beneficii au
Antihistaminicele functioneaza prin oprirea unei substante numite histamina care afecteaza celulele din organism. Histamina este o substanta chimica eliberata atunci cand organismul detecteaza ceva daunator, cum ar fi o infectie.
Colagenul: ce beneficii are si de ce este important in organism
Colagenul: ce beneficii are si de ce este important in organism
Pielea reprezinta 16% din greutatea totala a corpului. Mai mult decat atat, in mod surprinzator, pana la 50 000 din celulele pielii mor in fiecare minut, iar aproape 50% din praful din gospodărie e format din celelule moarte ale pielii.
Vitamina D3: Beneficii, doza necesara si efectele carentei
Vitamina D3: Beneficii, doza necesara si efectele carentei
Vitamina D3 este una dintre numeroasele substante nutritive de care organismul are nevoie pentru a ramane sanatos. Este produsa de organism in mod natural atunci cand pielea este expusa la soare.
Psoriazis: cum arata, de ce apare si cum se trateaza
Psoriazis: cum arata, de ce apare si cum se trateaza
Psoriazisul este o afectiune dermatologica cronica - Vezi aici care sunt cauzele aparitiei, cele mai intalnite simptome si cum poti diagnostica la timp boala pentru a aplica tratamentul corect. Psoriazisul nu afecteaza organismul doar ca boala in sine, ci, din cauza manifestarilor estetice, are un...
Ulei de cocos: beneficii, utilizare si motive sa il folosesti
Ulei de cocos: beneficii, utilizare si motive sa il folosesti
Uleiul de cocos a devenit in ultimii ani unul dintre cele mai ravnite produse cosmetice datorita calitatilor sale miraculoase, atat in ingrijirea pielii, cat si a parului.
10 sfaturi pentru cand vrei sa ramai gravida
10 sfaturi pentru cand vrei sa ramai gravida
Atunci cand vrei sa ramai gravida trebuie sa stii ca nu este de ajuns sa renunti la pastilele anticonceptionale si atat. Din pacate, mediul actual de viata a facut ca gradul de fertilitate al femeilor sa scada dramatic, iar infertilitatea sa devina o problema de sanatate la nivel mondial. Este...
Smochinele: Beneficii pentru organism, reguli de consum
Smochinele: Beneficii pentru organism, reguli de consum
Smochinele sunt bogate in substante nutritive si sustin sanatatea organismului. Beneficiile consumului de smochine sunt nenumarate avand in vedere ca vorbim despre un fruct deosebit de complex. Smochinele sunt bogate in substante nutritive si sustin sanatatea organismului. Beneficiile consumului de...
Virusul Nipah: Simptome, rata de mortalitate, preventie si tratament
Virusul Nipah: Simptome, rata de mortalitate, preventie si tratament
Acest virus este gasit in special la liliacii frugivori (liliacii care se hranesc cu fructe) si poate fi transmis la oameni prin intermediul contactului direct cu fluidele corporale infectate ale animalelor sau prin consumul de produse contaminate de la animale infectate, precum laptele de liliac...