Pentru comenzi telefonice: 0374.471.155
Pentru comenzi telefonice: 0374.471.155 | Program Call Center: Luni - Vineri, 9:00 - 17:00
Sarbatori fericite!
Black Friday la Spring | Comenzi telefonice: 0374.471.155
Stimati clienti, datorita sarbatorilor Pascale este posibil sa apara intarzieri in livrarile coletelor. Ne cerem scuze pentru inconvenient. Paste fericit, plin de sanatate!
Morcovii dragon: Reguli de consum, beneficii pentru organism

Morcovii dragon: Reguli de consum, beneficii pentru organism

Postat in: Dieta si sport
Alexandra Nelepcu
de , Farmacist Diriginte
Data publicării: 4 iunie 2024 Ultima actualizare: 4 iunie 2024

Morcovul obisnuit este poate cea mai folosita leguma din bucataria romaneasca si internationala. Plin de nutrienti si de vitamine, minerale, morcovul va da un gust deosebit oricarui tip de mancare si va aduce culoare in farfurie. In lume exista o multime de soiuri si tipuri de morcovi, dintre acestea cel mai interesant este morcovul dragon. Morcovii dragon sunt cilindrici, au cam 15-20 cm lungime, au o forma alungita de regula, varful este mai rotunjit. In functie de sol si de conditiile de crestere, de dezvoltare, morcovii dragon pot sa fie mai mici sau mai grosi. Culoarea lor este rosu spre mov, sunt un pic rigizi la atingere, au o pielita usor moale, dar in interior continutul este crocant, dens, portocaliu deschis, centrul lor fiind galben. Gustul este unul echilibrat, ai si ceva dulce, si putin picant, condimentat, cu note de pamant si plante.

Ii gasesti tot anul, Daucus carota, asa cum se mai numesc morcovii dragon, apartin familiei Apiaceae. Se pastreaza bine odata ce este cultivat, creste relativ repede, nu se comercializeaza la scara larga pentru ca oamenii sunt inca reticenti la morcovi mov. Ii poti comanda on-line sau ii vei gasi local, in supermarketuri din zonele unde se cultiva pe scara mai larga. Te vei bucura de ei proaspeti, tin foarte bine la frigider dupa recoltare, cumparare de la magazin si vei avea cu siguranta ce face cu ei, sunt atat de ofertanti din toate punctele de vedere.

Desi multa lume asociaza morcovul cu o culoare portocalie deschisa sau mai inchisa, la inceput morcovii erau violet sau albi, asa cum am putut vedea la persi. Morcovul portocaliu este un derivat dintr-un morcov galben, a aparut o mutatie genetica si asa avem astazi morcov portocaliu. Varietatile estice sunt de culoare rosie si violet, morcovul galben, portocaliu, alb sunt un tip occidental de morcov.

La nivel nutritional avem in fata un tip de morcovi plini de antioxidanti, de unde si pigmentul special mov, foarte buni pentru sistemul imunitar, pentru sanatatea inimii si sistemului cardiovascular si pentru prevenirea inflamatiilor. Au nutrienti multi de calitate, fibre, potasiu, vitamina C, mangan, vitamina A, anumite vitamine din complexul B, au si calorii foarte putine, deci ii poti manca pe post de gustari oricat de des vrei.

Antioxidantii despre care am amintit deja feresc corpul de stresul oxidativ, riscul de a dezvolta un tip de cancer este scazut, bolile psihice vor aparea mai rar, cele de inima nu vor mai reprezenta o problema. Se reduce inflamatia locala, interna sau externa, circulatia sangelui in corp este mai buna, functionarea vaselor de sange este mult imbunatatita. Creierul functioneaza mult mai bine, este imbunatatita memoria, riscul de diabet tip 2 scade daca exista consum regulat de morcovi dragon.

Pierderea in greutate va fi mai simpla cand ai in dieta morcovii dragon. Ei sunt o sursa buna de fibre solubile, nu mai ai pofta de mancare, reusesti sa te saturi mai rapid cand mananci din portii mai mici, creste nivelul de hormoni produsi ce au legatura cu senzatia de plin dupa masa. Nivelul de glucoza si de insulina este mentinut la valori normale, colesterolul rau din sange scade si sistemul cardiovascular va functiona la parametri optimi. Vederea va fi si ea mai buna odata ce consumi mereu morcovii dragon. Au luteina, beta-caroten care ajuta ochii, stresul oxidativ la nivelul retinei este mai mic, degenerescenta maculara nu va mai aparea, cataracta nu va fi pe lista de ingrijorari legate de afectiunile ochilor.

Vitamina C din morcovii dragon imbunatateste circulatia, previne blocajele din sistemul circulator, procesele metabolice sunt mentinute la un nivel normal. Prezenta fibrelor va ajuta digestia si vei avea un sistem digestiv mult mai sanatos, scaune cu o consistenta normala, usor de eliminat. Plus ca ficatul iti va multumi si el, nu va mai depune atat de mult efort sa proceseze tot ce mananci.

Cum integrezi morcovii dragon in dieta zilnica, metode de consum

Este foarte usor sa adaugi morcovii dragon in dieta ta. Se pot blansa morcovii dragon, gati la abur, se pot pregati la cuptor, se pot trage in ulei intr-o tigaie alaturi de alte legume, se pot face si pe gratar daca vrei. Merg bine in salate, se pot consuma pe post de gustari, pot fi ingrediente de baza la tot felul de supe, creme, salate, feluri principale etc. Daca vrei ceva mai deosebit ii consumi alaturi de risotto, orez, humus. Condimentele perfecte pentru morcovii dragon sunt: patrunjel, cimbru, rozmarin si coriandru, pudra de curry, turmeric si ghimbir. Cu rosii, varza, seminte de susan, fasole, stafide vor merge la fel de bine.

Importan este sa nu le acoperi gustul cu atatea condimente si ingrediente, nici culoarea. Prefera sa ii ai in felurile de mancare cat mai simplu, poti doar sa le potentezi gustul putin sau sa il combini cu multe alte ingrediente care nu sunt atat de puternice. Vrei sa simti morcovul dragon si sa il vezi in fiecare farfurie si ar fi pacat sa il asociezi gresit.

Nu conteaza in ce fel ii mananci si in ce feluri de mancare ii vei folosi, important este sa ii ai in dieta ta, in meniul zilnic si sa te bucuri de efectele lor benefice asupra organismului tau. Incearca la inceput, daca nu esti obisnuit cu acest tip de morcov, sa mananci putin, de preferat pregatit cat mai simplu, si sa vezi ce fel reactioneaza stomacul si sistemul digestiv.

Nu ar trebui sa ai nicio problema pentru ca este tot morcov si morcovul nu iti va face niciodata rau. Culoarea deosebita din farfurii si gustul atipic iti va garanta o masa excelenta de fiecare data, vei putea impresiona invitatii sau clientii si vei avea de fiecare data un fel de mancare inedit cu acesti morcovi. Sport la gatit cu morcovi dragon si la descoperit tot ce poti face cu ei-chiar ai o multime de variante in care poti sa ii gatesti.

Proprietatile morcovilor romanesti

Morcovii contin foarte multe minerale si vitamine de aceea au proprietati extrem de benefice asupra organismului. Betacarotenul mentine buna functionalitate a sistemului pulmonar. Aceasta substanta este transformata de catre organism in vitamina A, cea care sustine sanatate ochilor si ofera un real ajutor celor care sufera de insuficienta vizuala. Tot vitamina A este responsabila cu mentinerea sanatatii membranei mucoaselor, de aceea morcovii ajuta la tratarea unor boli, precum: poliartrita si tulburari ale ficatului, inimii, stomacului.

Se recomanda consumul morcovilor si pentru sanatatea gingiilor, avand in vedere ca acestia pot reduce considerabil numarul de bacterii din cavitatea bucala. Morcovii fierti sunt recomandati in diabet, deoarece contin foarte multe zaharuri simple. Sucul de morcov este renumit pentru ca intareste sistemul imunitar si sistemul nervos, inlatura starea de oboseala si creste pofta de mancare. Atunci cand se administreaza un tratament cu antibiotice, este indicat sa consumati morcovi pentru ca reduc efectele toxice asupra organismului. Morcovul este o legume complexa, cu numeroase beneficii si se poate consuma zilnic in diverse forme, crud, fiert, copt sau sub forma de suc.

Bibliografie:

Engel AG, et al. Congenital myasthenic syndromes: Pathogenesis, diagnosis, and treatment. The Lancet. Neurology. 2015;

De Souza PBS, et al. Clinical and genetic basis of congenital myasthenic syndromes. Arch Neuropsiquiatria. 2016;

Engel AG. Congenital myasthenic syndromes. In: Neuromuscular Disorders of Infancy, Childhood, and Adolescence. 2nd ed. Philadelphia, Pa.: Elsevier; 

Articole similare
Radicalii liberi si efectele asupra ochilor Radicalii liberi si efectele asupra ochilor

Radicalii liberi sunt compusi chimici secundari foarte reactivi si, implicit, daunatori sanatatii, rezultati fie in urma unor procese metabolice normale ale organismului, de exemplu digestie sau respiratie, fie ca urmare a poluarii, de exemplu expunerea la radiatii ultraviolete, la fum de tigara sau la substante poluante din atmosfera, asa cum este gazul de esapament. Aproximativ 2% din cantitatea de oxigen respirata este transformata in radicali

29 decembrie 2017
Edited 13 ianuarie 2023
citește articolul
Vitamine pentru ochi obositi Vitamine pentru ochi obositi

Ochii sunt expusi constant intemperiilor vremii, indiferent ca vorbim de soare, vant sau ger, iar acesti factori ii pot agresa si pot cauza un disconfort ocular care oboseste ochii. Daca nu se intervine, oboseala ochilor poate afecta calitatea vederii si, in timp, o poate deteriora.

29 decembrie 2017
Edited 13 ianuarie 2023
citește articolul
Oxigenarea creierului: sfaturi pentru un creier sanatos Oxigenarea creierului: sfaturi pentru un creier sanatos

Creierul este cel mai solicitat organ al corpului uman, motiv pentru care o mare parte din atentie ar trebui sa se indrepte catre acesta, cu atat mai mult cu cat degradarea sa ireversibila. Cu toate ca reprezinta doar 2% din greutatea corpului, creierul este organul care consuma cea mai multa energie. Astfel, pentru a functiona normal, creierul are nevoie de minim 20% din cantitatea totala de oxigen si 15% din cantitatea totala de sange care circ

20 noiembrie 2017
Edited 12 ianuarie 2023
citește articolul

Informatiile din acest articol nu trebuie sa inlocuiasca consultarea unui specialist sau vizita la un medic. Orice recomandare medicala continuta de acest material are scop pur informativ. Concluziile sau referintele nu sunt tipice si pot varia de la individ la individ si pot depinde de stilul de viata al fiecaruia, de starea de sanatate, dar si de alti factori. Aceste informatii nu trebuie sa inlocuiasca un diagnostic avizat.