Pentru comenzi telefonice: 0374.471.155
Pentru comenzi telefonice: 0374.471.155 | Program Call Center: Luni - Vineri, 9:30 - 17:00
Stimati clienti, datorita sarbatorilor Pascale este posibil sa apara intarzieri in livrarile coletelor. Ne cerem scuze pentru inconvenient. Paste fericit, plin de sanatate!
morcovi-cruzi-intregi

Morcovii: Beneficiile pentru organism ale acestor legume

Postat in: Dieta si sport
Alexandra Nelepcu
de , Farmacist Diriginte
Data publicării: 4 iunie 2024 Ultima actualizare: 4 iunie 2024

Morcovul este aliatul perfect care protejeaza sanatatea ochilor. Acesta contine o cantitate importanta de betacaroten, care previne aparitia problemelor cu vederea si chiar le amelioreaza in mod evident. Morcovii sunt legume foarte sanatoase care au fost cultivate prima data in secolul al XVI-lea de catre agricultorii olandezi, desi oamenii il consumau de mii de ani. Morcovii ne ajuta sa avem o vedere mai buna pe timpul noptii, dar ne mentin si frumusetea pielii si ajuta organismul sa lupte in mod eficient impotriva diverselor afectiuni. Pe langa nenumaratele vitamine pe vare le contin, acestia reprezinta o sursa importanta de apa.

Beneficiile morcovilor

Carotenoizii sunt cele mai importante substante deoarece au proprietati antioxidante ce mentin buna functionare a organismului. Principalii carotenoizi sunt: betacarotenul; alfa-carotenul; luteina; licopenul; antocianinele; poliacetilenele. Morcovul contine: 

apa 88%; 
calorii 41; 
proteine 0,9 g; 
carbohidrati 9,6 g; 
zaharuri (sucroza si glucoza): 4,7 g; 
fibre solubile si insolubile.

In componenta morcovilor se mai afla si alti nutrienti importanti precum:  vitamina A; B6; B7: biotina sau vitamina H, ce sustine metabolismul proteinelor si grasimilor si vitamina K ce joaca un rol esential in procesul de coagulare al sangelui. Morcovii au numeroase beneficii importante de aceea este indicat sa fie consumati cu regularitate:

Mentin sanatatea ochilor

Morcovii sunt bogati in carotenoizi si vitamina A, de aceea au capacitatea de a proteja tesuturilor oculare. Carotenoizii sustin claritatea vederii si impiedica aparitia cataractei, dar si a altor afectiuni oculare. Morcovii nu pot vindeca afectiunile oculare grave insa joaca un rol important de preventie in ceea ce priveste agravarea afectiunilor oculare. Carotenoizii mentin buna functionalitate a sistemului imunitar.

Pastreaza supletea pielii

Morcovii au capacitatea de a mentine frumusetea pielii gratie betacarotenului. Totusi, daca sunt consumati in cantitati prea mari acestia pot duce la ingalbenirea pielii. Morcovii ajuta la tratarea acneei si a ranilor superficiale datorita efectului puternic antiseptic, antiinflamator si cicatrizant.

Detoxifica organismul

Morcovii mentin sanatatea tesuturilor si impiedica aparitia semnelor imbatranirii. In compozitia morcovilor se afla o cantitate mare de antioxidanti, care faciliteaza eliminarea toxinelor din organism si impiedica formarea celulelor canceroase. De asemenea, antioxidantii joaca un rol de protectie pentru toate organele din corp. Astfel, din moment ce se elimina toxinele si se normalizeaza digestia, atat rinichii cat si sistemul cardiovascular vor functiona in parametrii optimi.

Sustin sanatatea inimii

Morcovii contin fibre, dar si vitamina C si ajuta la protectia inimii, precum si la normalizarea nivelului de colesterol. Potasiul din morcovi poate ajuta la reglarea tensiunii arteriale. Tensiunea arteriala crescuta poate fi un factor de risc pentru bolile de inima. Morcovii sunt bogati in fibre solubile, care pot ajuta la scaderea nivelului de colesterol rau (LDL) din sange. O dieta bogata in fibre solubile poate ajuta la reducerea riscului de boli de inima.

Ajuta la pierderea in greutate

Morcovii reprezinta adjuvantul ideal in ceea ce priveste dieta de slabit, deoarece contin putine calorii si multe fibre. Acestia merita pe deplin sa fie integrati in planul alimentar deoarece mentin senzatia de satietate pentru o perioada mai lunga de timp. Toate legumele au rol prebiotic datorita fibrelor pe care le contin. Acestea reprezinta o sursa de hrana pentru bacteriile benefice ce se afla in intestin.

Morcovii sunt o sursa excelenta de fibre si vitamine, iar consumul lor poate fi benefic pentru sanatatea intestinala. Fibrele sunt importante pentru sanatatea intestinala, deoarece ajuta la mentinerea unui tranzit intestinal sanatos si previn constipatia. Morcovii sunt o sursa buna de fibre solubile si insolubile, ceea ce ii face ideali pentru mentinerea sanatatii intestinale.

Tin diabetul sub control

Morcovii, indiferent daca sunt consumati in stare cruda sau gatiti au un indice glicemic scazut, astfel ca mentin controlul asupra nivelului zaharului din sange. Adoptarea unei diete bogate in fibre ajuta la prevenirea aparitiei diabetului de tip 2.

 

Proprietatile morcovilor

Morcovii contin foarte multe minerale si vitamine de aceea au proprietati extrem de benefice asupra organismului. Betacarotenul mentine buna functionalitate a sistemului pulmonar. Aceasta substanta este transformata de catre organism in vitamina A, cea care sustine sanatate ochilor si ofera un real ajutor celor care sufera de insuficienta vizuala. Tot vitamina A este responsabila cu mentinerea sanatatii membranei mucoaselor, de aceea morcovii ajuta la tratarea unor boli, precum: poliartrita si tulburari ale ficatului, inimii, stomacului.

Se recomanda consumul morcovilor si pentru sanatatea gingiilor, avand in vedere ca acestia pot reduce considerabil numarul de bacterii din cavitatea bucala. Morcovii fierti sunt recomandati in diabet, deoarece contin foarte multe zaharuri simple. Sucul de morcov este renumit pentru ca intareste sistemul imunitar si sistemul nervos, inlatura starea de oboseala si creste pofta de mancare. Atunci cand se administreaza un tratament cu antibiotice, este indicat sa consumati morcovi pentru ca reduc efectele toxice asupra organismului. Morcovul este o legume complexa, cu numeroase beneficii si se poate consuma zilnic in diverse forme, crud, fiert, copt sau sub forma de suc.

Contraindicatii si precautii

Pentru cele mai multe persoane, morcovii reprezinta o sursa de sanatate si merta sa fie inclusi intr-o dieta echilibrata. Cu toate acestea, exista unele persoane care sunt alergice la morcovi. Alergia la morcovi se asociaza cu reactivitatea incrucisata dintre polen si aliment.

Atunci cand sunt consumati in exces, morcovii pot declansa o afectiune numita carotenemie, ceea ce face ca pielea sa aiba un aspect galbui-portocaliu. Daca se bea 1 kg pe zi de suc de morcovi sau se mananca aceeasi cantitate de morcovi cruzi apare o afectiune numita neutropenie ce se asociaza cu un nivel scazut de globule albe si amenoreea, si anume incetarea menstruatiei.

De asemenea, nu se recomanda consumul morcovilor celor care sufera de ulcer gastric sau inflamatie a membranelor mucoase. Atunci cand se consuma pentru prima data morcovi, trebuie urmarit cu atentie modul in care raspunde organismul. Daca devine galben-portocalie este clar ca trebuie sa reduceti din cantitatea de morcovi.

Supradozajul de morcovi poate provoca stari de somnolenta, letargie, greata sau oboseala. Portia zilnica recomandata de morcovi este de maxim 300 de grame, adica 3-4 morcovi de dimensiuni medii.  Din acest punct de vedere se recomanda consumul cu precautie a morcovilor, pentru a evita aparitia reactiilor adverse.

Morcovul, un aliment esential pentru imbunatatirea vederii

Pentru imbunatatirea vederii cel mai de pret aliat sunt antioxidantii, acele substante care anihileaza efectul nociv al radicalilor liberi la care suntem expusi zilnic si care sunt raspunzatori de aparitia bolilor. Studiile efectuate in acest sens au demonstrat ca persoanele care consuma fructe si legume galbene si verzi prezinta un risc mult mai scazut de a dezvolta boli oculare, cu precadere boli care sunt favorizate de inaintarea in varsta. Astfel, cele mai bune alimente pentru imbunatatirea vederii sunt morcovii, spanacul, afinele, murele, pepenele galben, dovleacul, rosiile, papaya, portocalele, iar acestea trebuie consumate zilnic, fiind bogate in vitamina A, C, E, beta-caroten, luteina si zeaxantina, substante al caror rol in imbunatatirea vederii a fost dovedit stiintific. De asemenea, acizii grasi omega-3 sustin membranele celulare si au rol de baza in sustinerea sanatatii vederii.

In majoritatea cazurilor nu reusim sa asimilam toate substantele nutritive necesare din alimentatie si atunci este recomandat sa apelam la suplimentele alimentare cu rol in sprijinirea si imbunatatirea vederii. MACUofta este un antioxidant puternic care are la baza luteina, zeaxantina, acizi grasi polinesaturati Omega-3, vitamine si minerale cu rol in combaterea afectiunilor oculare, prevenirea degenerarii oculare si, implicit, imbunatatirea vederii. Acest supliment alimentar combate, in plus, efectele negative ale luminii albastre, una dintre cauzele primordiale ale degradarii vederii, si sustine structura senzitiva a ochiului, cu alte cuvinte sustine irisul, cristalinul si retina impotriva efectelor nocive produse de radicalii liberi.

Cum ajuta fructul de mango si cum se poate combina cu morcovul in diferite smoothie-uri si retete

Consumul de mango poate fi benefic pentru persoanele care doresc sa castige in greutate, deoarece 100 g de mango are aproximativ 75 de calorii. In plus, mango crud contine amidon, care este transformat in zahar. Prin urmare, consumul de mango copt poate fi foarte util in cresterea in greutate. Cu acest fruct nu numai ca greutatea este crescuta, dar si cresterea masei musculare este echitabila, datorita contributiei sale de proteine si nutrienti necesari. Cu toate acestea, este necesar sa efectuati exercitiile necesare pentru a castiga in greutate, deoarece mango va oferi doar valorile si nutritia adecvata pentru a promova cresterea in greutate. Restul trebuie sa fie completat de o dieta specifica si de efectuarea exercitiilor fizice.  

Mango este considerat unul dintre cele 12 de fructe cel mai putin contaminate cu pesticide, un fapt deosebit de important avand in vedere utilizarea pe scara larga a pesticidelor in agricultura. In plus, exista multe zone in care acest fruct nu este cultivat pentru vanzarea in masa, astfel mango din acele regiuni nu contine substante chimice. Cu toate acestea, cel mai mult se consuma mango din hypermarket-uri, ceea ce nu poate garanta faptul ca fructul nu contine pesticide. Se recomanda spalarea fructului inainte de consum, iar daca se poate achitiona varianta bio a acestuia, cantitatea de substante cu potentiale efecte nocive asupra sanatatii, regasite in compozitia si pe suprafata fructului, poate fi diminuata.

Bibliografie:

(1) Rosemary – https://www.newworldencyclopedia.org/entry/rosemary
(2) Everything you need to know about rosemary – https://www.medicalnewstoday.com/articles/266370.php
(3) Rosemary – https://www.drugs.com/npp/rosemary.html
(4) Cooking With Rosemary: The Do’s and Don’ts – https://www.spiceography.com/cooking-with-rosemary/
(5) EVERYTHING YOU EVER WANTED TO KNOW ABOUT ROSEMARY – https://foodal.com/knowledge/herbs-spices/everything-you-ever-wanted-to-know-about-rosemary/

Articole similare
Vitamina D3: Beneficii, doza necesara si efectele carentei Vitamina D3: Beneficii, doza necesara si efectele carentei

Vitamina D are multe roluri pentru organismul uman. Protejeaza organismul de afectiunile respiratorii, tuse, nas infundat, secretii nazale si imbunatateste raspunsul imun al corpului in cazul unui contact cu un virus. In plus, vitamina D3 este vitala pentru absortia si fixarea calciului si a fosforului in organism. Practic ajuta la intarirea sistemului osos. Mult mai tarziu aceste forme au putut fi sintetizate in laborator dar este important de stiut faptul ca desi cele doua forme difera prin structura fizico-chimica, ele indeplinesc aceeasi activitate biologica. 

4 septembrie 2024
Edited 4 septembrie 2024
citește articolul
Magneziu: beneficii, cauzele deficitului si surse Magneziu: beneficii, cauzele deficitului si surse

Magneziul este unul dintre mineralele cheie pentru organismul uman. Acesta este implicat in sute de reactii biochimice si este vital pentru reglarea de procese motrice de la nivel muscular, pentru echilibrul sistemului nervos și pentru sistemul cardiac. In stare nativa, Magneziul este un element chimic de culoare alb-argintie cu irizatii gri inchis, extrem de rezistent dar usor in acelasti timp, cu densitate de 1738kg/m3. 

26 aprilie 2024
Edited 29 aprilie 2024
citește articolul
Vitamina C - beneficii pentru sanatate si doza recomandata Vitamina C - beneficii pentru sanatate si doza recomandata

Vitamina C este una dintre cele mai importante substante din organismul tau. Vezi aici de ce are nevoie corpul tau de Vitamina C, bolile care apar din cauza carentei de Vitamina C si care este doza corecta pentru a administra Vitamina C. Dintre ierburile aromate, cimbrul contine cea mai multa vitamina C, 160 mg la 100g, urmat indeaproape de patrunjel, 133 mg la o portie de 100 grame. Toate verdeturile contin vitamina C, insa broccoli are o cantitate net superioara, 89 mg de vitamina C la 100 grame. 

4 octombrie 2023
Edited 4 octombrie 2023
citește articolul

Informatiile din acest articol nu trebuie sa inlocuiasca consultarea unui specialist sau vizita la un medic. Orice recomandare medicala continuta de acest material are scop pur informativ. Concluziile sau referintele nu sunt tipice si pot varia de la individ la individ si pot depinde de stilul de viata al fiecaruia, de starea de sanatate, dar si de alti factori. Aceste informatii nu trebuie sa inlocuiasca un diagnostic avizat.

Top 10 produse recomandate

Articolele 1 la 4 din 9 total

Pagina