Nutritie: Ce modificari ireversibile apar in organism din cauza infometarii
Foarte multe persoane care vor sa slabeasca rapid ajung sa recurga la o metoda pe cat de simpla, pe atat de periculoasa: infometarea. Prin infometare intelegem lipsa de mancare aproape totala, lipsa unor proteine, vitamine, minerale esentiale. Practic renunti sa mai mananci atat cat are nevoie organismul doar ca sa iti atingi scopul suprem: mai putine kilograme intr-un timp mai scurt. Dar ce se intampla in organismul tau cand te infometezi? In primul rand sufera musculatura. Se reduce masa musculara si cu 5%, insa daca vei continua sa te infometezi ajungi si la masa musculara diminuata cu 20%. Se reduce si masa osoasa si apare scaderea densitatii osoase, ne ranim mai usor.
Dar cel care sufera extrem de tare este metabolismul corpului nostru. Metabolismul si rata metabolica vor intra intr-un repaus complet, nu mai ai energie, nu mai poti face aproape nimic fara efort considerabil. Si daca tot scazi in greutate scade si rata metabolica bazala. La nivel psihic apar probleme greu de gestionat, depresie, anxietate extrema, insomnii din cauza senzatiei de foame care nu este luata in seama, gandire lenta sau intarziata foarte mult. Muschii nu se mai dezvolta normal pielea si organele interne au si ele de suferit.
Apare malnutritia, crestere si dezvoltare lenta, lipsa concentrarii, mamele se confrunta cu nasteri premature, cu hipertensiune arteriala si cu anemie. Cum nu ai vitamine si minerale suficiente in corp sistemul imunitar este la pamant, te imbolnavesti mai rapid, ai boli cronice venite in cascada peste organismul tau, diabet, boli de inima. Zaharul nu se mai absoarbe asa cum trebuie, sistemul gastrointestinal sufera mult, te confrunti des cu diaree si constipatie, se pierde din grasimea corporala de care ai nevoie. Creste, paradoxal, apetitul, pentru ca te infometezi si organismul este disperat ca sa isi refaca resursele si sa aiba grija de organele sale.
Miturile despre infometare. La ce trebuie sa fim atenti
Toate aceste date sunt unele probate si dovedite la nivel stiintific si sustinute de intreaga comunitate medicala. Insa daca vom cauta pe internet folosind cuvantul cheie infometare vom da cu siguranta si de o multime de discutii pe forumuri si site-uri, discutii care aduc in atentie si miturile vehiculate despre infometare. Care ar fi ele si cat de adevarate sunt?
Prin infometare ajungi sa pierzi greutatea vizata pentru totdeauna – Fals. Este adevarat ca prin infometare pierzi in greutate, insa doar pentru a pierzi apa si masa musculara, nu si grasime corporala. Daca vei reveni la un regim alimentar normal si vei manca cat iti cere organismul vei recastiga greutatea pierduta, te vei ingrasa chiar peste greutatea pe care o aveai inainte de infometare. Mitul este unul popular pentru ca multa lume nu intelege exact ce se intampla in organism atunci cand incepi sa slabesti mult si nu renunti la lipsa de mancare.
Prin infometare detoxifiezi organismul - Fals. Medicii nu sustin asa ceva, nu avem nicio dovada stiintifica. Toxinele din corp sunt eliminate prin functionarea corecta a ficatului si a rinichilor, deci atat timp cat ai un organism care functioneaza bine asa te vei detoxifia non-stop. In niciun caz nu te infometezi ca sa speri ca vei avea mai putine toxine in organism. S-ar putea sa obtii fix rezultatul invers, sa ai mai multe toxine acumulate in corp fara sa stii. Discuta de fiecare data cu medicul tau daca vrei sa treci printr-o cura de detoxifiere si el iti va recomanda cu siguranta cele mai bune tratamente si schimbari de regim, mergi si la nutritionist daca vrei.
Daca te infometezi traiesti mai mult - Fals. Nu vei trai mai mult daca te infometezi. Sunt, intr-adevar, niste date din studii care ar sugera ca restrictiile calorice moderate ar putea ajuta organismul sa supravietuiasca mai mult, dar studiile au fost facute pe... soareci de laborator, nu pe oameni. Vei trai chiar mai putin daca te infometezi de-a lungul vietii, organismul imbatranit nu va face fata atat de bine provocarilor pe care le are odata ce a intrat in regres controlat.
Infometarea duce la multe deficiente nutritionale - Adevarat. Este logic, nu? Daca nu mananci, nu ai proteine in organism, nutrienti esentiali, vitamine si minerale, deci vei avea probleme cu tot ce inseamna toate aceste elemente in corp, apar deficientele, bolile cronice si starea de sanatate este alterata imediat. Ca sa ajungi aici incearca sa scapi de kilogramele in plus doar cu ajutorul nutritionistilor si cu ajutorul sportului, vorbeste mereu cu medicul cand vrei sa iei orice fel de suplimente naturale si evita cat poti infometarea de orice fel.
Infometarea afecteaza functionarea sistemului imunitar - Adevarat. Prin infometare apar carentele de vitamine, minerale, nu ai proteine si nutrienti esentiali suficienti in corp, de unde si un sistem imunitar mai slab. Te imbolnavesti mai rapid, te vindeci mai greu, risti sa ajungi in spital cu boli agravate rapid. Plus ca sistemul imunitar depinde direct de sanatatea celulara si de sanatatea tuturor organelor din corp, sanatate care nu prea mai este la fel de buna daca te infometezi.
Infometarea te innebuneste - Adevarat. Stim deja ca prin infometare putem sa afectam si functionarea sistemului nervos. Apar bolile psihice grave, anxietate, depresie, tulburari alimentare, pacientii care se infometeaza constient sunt mai predispusi la schizofrenie sau dementa, la boala Alzheimer. Creierul nu poate face fata carentelor care apar in organism si, cand nu mai are substantele necesare functionarii corecte si echilibrul de substante chimice perfect la nivelul sau va reactiona imediat si va incepe sa dea „erori” manifestate prin probleme psihice din ce in ce mai multe.
Exista o rezistenta la infometare - Fals. Nimeni nu poate supravietui si nu are vreo rezistenta daca nu va manca zile, luni intregi, se va infometa. Apar deficiente nutritionale grave, organismul este tot mai slabit, nu te mai descurci deloc, de unde si senzatia tot mai acuta de organism care nu te mai ajuta deloc. In cazuri grave organismul este atat de slabit incat poate surveni si decesul pe fondul decompensarii rapide a pacientului.
Prin infometare se amelioreaza anumite afectiuni - Fals. Infometarea nu vindeca nicio boala, nu o amelioreaza deloc. Din contra, daca te infometezi toate simptomele asociate afectiunilor de care suferi deja se vor acutiza, croniciza, vei ajunge cel mai probabil pe un pat de spital cu un pronostic rezervat. Dietele bazate pe infometare dusa la extrem nu vor face decat sa afecteze toate organele din corpul tau si sa iti provoace multe alte boli de care nu ai fi suferit deloc daca te alimentai corect si renuntai la infometare pe o perioada lunga de timp.
Lipoaspiratia: Cand se foloseste aceasta interventie, ce trebuie sa stii, contraindicatii
Lipoaspiratia, cunoscuta si sub numele de liposuctie, este o procedura chirurgicala estetica utilizata pentru a indeparta excesul de grasime din anumite zone ale corpului. Aceasta procedura implica utilizarea unor instrumente speciale pentru a aspira grasimea prin mici incizii in piele. Lipoaspiratia poate fi utilizata pentru a indeparta grasimea nedorita de pe diverse zone ale corpului, cum ar fi abdomenul, coapsele, fesele, bratele, gatul, barbia si zona pectorala.
De asemenea, poate fi utilizata pentru a modela corpul si a oferi o silueta mai tonifiata si armonioasa. Inainte de a se decide sa se efectueze o lipoaspiratie, este important sa se discute cu un chirurg plastician calificat si experimentat, pentru a evalua daca aceasta procedura este potrivita pentru cazul individual si pentru a se discuta despre beneficiile, riscurile si posibilele rezultate ale acesteia.
Lipoaspiratia este o procedura utilizata pentru a remodela corpul si a contura silueta. Indepartarea grasimii nedorite poate ajuta la sculptarea corpului si la crearea unor forme mai clare si mai tonifiate. Dupa indepartarea grasimii, chirurgul plastician poate utiliza tehnici de modelare pentru a contura zona tratata si a crea o silueta mai armonioasa.
Bibliografie:
National Institute of Neurological Disorders and Stroke. https://www.ninds.nih.gov/Disorders/Patient-Caregiver-Education/Fact-Sheets/Carpal-Tunnel-Syndrome-Fact-Sheet. Accessed 2021;
Carpal tunnel syndrome. American Academy of Orthopaedic Surgeons. https://orthoinfo.aaos.org/en/diseases--conditions/carpal-tunnel-syndrome. Accessed Oct. 25, 2021.
Kothari MJ. Carpal tunnel syndrome: Etiology and epidemiology. https://www.uptodate.com/contents/search. Accessed Oct. 26, 2021;
Chien HS, et al. Aromatase inhibitors and risk of arthritis and carpal tunnel syndrome among Taiwanese women with breast cancer: Journal of Clinical Medicine. 2020;