Pentru comenzi telefonice: 0374.471.155 | Program Call Center: Luni - Vineri, 9:00 - 18:00
Stimati clienti, datorita sarbatorilor Pascale este posibil sa apara intarzieri in livrarile coletelor. Ne cerem scuze pentru inconvenient. Paste fericit, plin de sanatate!
Nutritie: Ce sunt tulburarile alimentare si care sunt consecintele lor pentru sanatate

Nutritie: Ce sunt tulburarile alimentare si care sunt consecintele lor pentru sanatate

Alexandra Nelepcu
de , Farmacist Diriginte
Data publicării: 8 martie 2023

Tulburarile de alimentatie se caracterizeaza prin comportament modificat in raport cu aportul alimentar si ganduri gresite in legatura cu dieta, greutatea si silueta corpului. Tulburarile alimentare sunt probleme serioase de sanatate mentala si fizica care necesita ingrijire speciala si sprijin de la profesionisti.

Cum sa gestionati tulburarile de alimentatie?

Este deosebit de important sa lucrati la:

Stima de sine: O buna stima de sine ne va permite sa avem bunastare generala, motivatie, satisfactie si respect pentru noi insine.
Imaginea corpului: O imagine pozitiva a corpului va permite sa aveti o viziune clara asupra acestuia, permitandu-va sa il pretuiti si sa il apreciati, sa va simtiti in siguranta si confortabil cu acesta. Prin urmare, persoanele cu o imagine corporala negativa au un risc mai mare de stima de sine scazuta, simptome depresive si izolare, crescand, de asemenea, riscul de tulburari de alimentatie.
Iata cateva sfaturi generale pentru gestionarea tulburarilor de alimentatie si imbunatatirea relatiei cu alimentele:

Acceptati si iubiti-va pe voi insiva asa cum sunteti. Invatati sa va respectati corpul si sa va acceptati aspectul fizic. Nu lasati greutatea sa determine valoarea personala.
Evitati compararea cu altii. Fiecare corp este diferit si fiecare persoana are propriul lor stil de viata. Incercati sa va concentrati asupra propriei sanatati si bunastari.
Gasiti alternative sanatoase si placute. Incercati sa descoperiti alimente care sa va ofere atat satisfactie cat si nutrienti. Alegeti alimentele care va fac sa va simtiti bine si care va energizeaza.
Invatati sa recunoasteti senzatia de satietate. Incetati sa mancati atunci cand va simtiti satui, nu atunci cand va simtiti plini.
Faceti miscare in mod regulat si gasiti activitati care va fac sa va simtiti bine. Exercitiile fizice pot imbunatati starea de spirit, imbunatati somnul si va ajuta sa va simtiti mai bine in corpul dumneavoastra.
Invatati sa va gestionati stresul si emotiile negative. Incercati sa gasiti modalitati de a va relaxa si de a va elibera de stres, cum ar fi meditatia, yoga sau alte tehnici de reducere a stresului.
Creati o rutina alimentara sanatoasa. Incercati sa mancati in acelasi timp in fiecare zi si sa aveti un program alimentar regulat.
Luati in considerare vizitarea unui nutritionist sau a unui specialist in tulburari alimentare pentru a va ajuta sa creati un plan alimentar sanatos si echilibrat.

Recomandari pentru a evita aparitia tulburarilor de alimentatie

Luati cel putin o masa pe zi in familie, facand din mancare un act social si familial.
In timp ce mancati, evitati televizorul si dispozitivele electronice si incurajati comunicarea. Acest lucru permite copiilor sa se simta auziti, beneficiind astfel de stima de sine.
Impartasiti activitati de petrecere a timpului liber care intaresc legaturile de familie (sport, lectura, vizionarea de filme).
Promovarea obiceiurilor alimentare sanatoase si a stilului de viata. Evitati dietele, mai ales daca nu sunt supravegheate de un specialist.
Imbunatatiti-va stima de sine pozitiva laudandu-va pentru aspectele legate de personalitatea, abilitatile si competentele personale, evitand tot ceea ce este legat de aspectul fizic.
Evitati comentariile despre aspectul altor persoane.
Respingeti idealurile estetice nerealiste si fiti constient de manipularea internetului si a retelelor sociale, iar aici discutam despre utilizarea Photoshop si a filtrelor de frumusete.
Vorbiti despre „dietele miraculoase” si despre aspectele daunatoare pe care le au pe termen lung.
Mergeti la un specialist atunci cand exista comportamente suspecte sau fraze cu continut negativ despre sine si / sau despre corp.

Cele mai frecvente tulburari de alimentatie

Tulburarile de alimentatie sunt clasificate in:

Anorexie nervoasa
Bulimia Nervosa
PICA
Sindrom de ruminatie
Tulburarea de evitare/restrictie alimentara

Anorexia nervoasa 
Limitarea si reducerea aportului nutritional care provoaca o pierdere semnificativa in greutate. Pierderea in greutate poate fi cauzata de o restrictie alimentara insotita de exercitii fizice intense sau de auto-prevenire a varsaturilor si abuzul de utilizarea diureticelor sau laxativelor. Frica intensa de a castiga in greutate sau de a deveni obez sau comportamentul persistent implicat in cresterea in greutate (diagnosticul poate fi facut, chiar daca acest criteriu nu este prezent). Insatisfactia corporala: Exista, de obicei, o modificare in perceptia greutatii si siluetei corpului.

Bulimia Nervosa 
O cantitate mare de alimente este ingerata intr-un timp scurt si, de obicei, in secret. Prezenta unor comportamente compensatorii inadecvate pentru a incerca sa se reduca efectele consumului excesiv (prin varsaturi auto-induse, activitate fizica crescuta, post, laxative si / sau diuretice). Preocuparea cu privire la silueta si greutate.

PICA
Este o tulburare care implica ingerarea substantelor non-nutritive, cum ar fi nisipul sau tencuiala. Este mai frecventa in timpul copilariei si, in unele cazuri, apare la copiii care au autism sau retard mental.

Tulburare de ruminatie
Aceasta tulburare se caracterizeaza prin regurgitatii repetate ale alimentelor, care merg de la stomac in gura, unde vor fi mestecate din nou. Aceste regurgitari repetate fac incompatibila mentinerea unei greutati adecvate.

Tulburare de evitare/restrictie alimentara

Aceasta tulburare implica un refuz de a manca si variatii extrem de capricioase ale comportamentului alimentar normal. Poate fi insotita de o tulburare de ruminatie. Nu folositi mancarea ca recompensa sau pedeapsa, nu o folositi pentru a regla emotiile. Acest lucru ar putea implica asocierea alimentelor cu stari emotionale (pentru a face fata tristetii, furiei). Este important sa se stabileasca o utilizare adecvata a alimentelor, ca sursa de alimente si nu ca un regulator al altor aspecte, iar acesta este un sfat deosebit de bun pentru prevenirea tulburarilor de alimentatie.

O relatie buna cu mancarea presupune sa mananci atunci cand va este este foame, astfel incat sa va lasati ghidati de propriile nevoi. In cazul in care nu va este foame, nu va fortati. Cu toate acestea, este important ca sa invatati sa mancati alimente sanatoase. In plus, apelarea la un nutritionist poate ajuta extrem de mult in conceperea unui plan alimentar personalizat nevoilor si preferintelor individuale.  

Anorexia, o tulburare de alimentatie care poate avea consecinte mortale

Anorexia este o tulburare psihologica, este o boala ce afecteaza psihicul si echilibrul atat al persoanei care sufera direct dar impacteaza si mediul social in care aceasta locuieste, lucreaza, interactioneaza cu familia, cu persoanele din anturaj. Unii experti cred ca anumite schimbari ale functiilor creierului sau nivelul hormonilor pot juca un rol in aparitia anorexiei, insa inca nu este clar daca acestea duc la aparitia anorexiei sau daca apar ulterior, ca urmare a malnutritiei si a privarii creierului de substantele nutritive de care are nevoie pentru ca scoarta cerebrala si creierul uman nu pot face depozite de substante precum minerale, vitamine si aminoacizi. In plus, riscul de anorexie creste in cazul persoanelor care provin din familii cu un istoric de tulburari de alimentatie, depresie sau consum de droguri. 

Anorexia afecteaza atat femeile cat si barbatii si poate aparea la orice varsta. Cei mai vulnerabili sunt adolescentii, datorita schimbarilor hormonale si de infatisare. Debutul bolii poate avea loc la orice varsta, insa varful incidentei debutului afectiunii este cuprins intre 14 si 18 ani.  Anorexia cauzeaza comportamente de tipul infometarii sau exercitiului fizic intens pentru a restrictiona greutatea corporala la o valoare cat mai mica. Cei afectati de anorexie refuza sa-si mentina sau sa mareasca greutatea corporala minima normala pentru varsta si inaltimea lor. Preocuparea lor este sa nu ia in greutate si ignora gravitatea problemelor de sanatate cauzate de o greutate subnormala. Ei apeleaza adeseori la medicamente pentru slabit, diuretice, laxative sau isi provoaca voma dupa ce mananca.

Anorexia nu este atat despre mancare, cat despre probleme emotionale, fiind un mecanism de coping in fata unor evenimente stresante. Persoana afectata identifica greutatea scazuta ca pe un indicator al succesului, fericirii si valorii sale. Incearca sa-si controleze dieta ca o alternativa la controlul emotiilor sau al altor factori din viata sa.

Informatiile din acest articol nu trebuie sa inlocuiasca consultarea unui specialist sau vizita la un medic. Orice recomandare medicala continuta de acest material are scop pur informativ. Concluziile sau referintele nu sunt tipice si pot varia de la individ la individ si pot depinde de stilul de viata al fiecaruia, de starea de sanatate, dar si de alti factori. Aceste informatii nu trebuie sa inlocuiasca un diagnostic avizat.

Top 10 produse recomandate

Articolele 1 la 4 din 8 total

Pagina
Top 10 cele mai citite articole
Aloe vera: proprietati si beneficii pentru sanatate
Aloe vera: proprietati si beneficii pentru sanatate
Aloe vera are proprietati de hidratare a pielii, pastrand-o elastica, sanatoasa si stralucitoare. Aloe vera este perfecta pentru tenul gras, pentru ca o hraneste fara sa o incarce.
Saturatia de oxigen: cum o masori, care sunt valorile normale la adulti si la copii
Saturatia de oxigen: cum o masori, care sunt valorile normale la adulti si la copii
Saturatia de oxigen este unul dintre cei mai importanti indicatori pentru sanatatea ta. O saturatie scazuta poate duce la diferite complicatii si la necesitatea unei asistente medicale de urgenta sau a unei masti de oxigen. Sunt considerate normale pentru saturatia de oxigen valorile de peste 95%.
Antihistaminice: ce sunt, cum se folosesc si ce beneficii au
Antihistaminice: ce sunt, cum se folosesc si ce beneficii au
Antihistaminicele functioneaza prin oprirea unei substante numite histamina care afecteaza celulele din organism. Histamina este o substanta chimica eliberata atunci cand organismul detecteaza ceva daunator, cum ar fi o infectie.
Colagenul: ce beneficii are si de ce este important in organism
Colagenul: ce beneficii are si de ce este important in organism
Pielea reprezinta 16% din greutatea totala a corpului. Mai mult decat atat, in mod surprinzator, pana la 50 000 din celulele pielii mor in fiecare minut, iar aproape 50% din praful din gospodărie e format din celelule moarte ale pielii.
Vitamina D3: Beneficii, doza necesara si efectele carentei
Vitamina D3: Beneficii, doza necesara si efectele carentei
Vitamina D3 este una dintre numeroasele substante nutritive de care organismul are nevoie pentru a ramane sanatos. Este produsa de organism in mod natural atunci cand pielea este expusa la soare.
Psoriazis: cum arata, de ce apare si cum se trateaza
Psoriazis: cum arata, de ce apare si cum se trateaza
Psoriazisul este o afectiune dermatologica cronica - Vezi aici care sunt cauzele aparitiei, cele mai intalnite simptome si cum poti diagnostica la timp boala pentru a aplica tratamentul corect. Psoriazisul nu afecteaza organismul doar ca boala in sine, ci, din cauza manifestarilor estetice, are un...
Ulei de cocos: beneficii, utilizare si motive sa il folosesti
Ulei de cocos: beneficii, utilizare si motive sa il folosesti
Uleiul de cocos a devenit in ultimii ani unul dintre cele mai ravnite produse cosmetice datorita calitatilor sale miraculoase, atat in ingrijirea pielii, cat si a parului.
10 sfaturi pentru cand vrei sa ramai gravida
10 sfaturi pentru cand vrei sa ramai gravida
Atunci cand vrei sa ramai gravida trebuie sa stii ca nu este de ajuns sa renunti la pastilele anticonceptionale si atat. Din pacate, mediul actual de viata a facut ca gradul de fertilitate al femeilor sa scada dramatic, iar infertilitatea sa devina o problema de sanatate la nivel mondial. Este...
Smochinele: Beneficii pentru organism, reguli de consum
Smochinele: Beneficii pentru organism, reguli de consum
Smochinele sunt bogate in substante nutritive si sustin sanatatea organismului. Beneficiile consumului de smochine sunt nenumarate avand in vedere ca vorbim despre un fruct deosebit de complex. Smochinele sunt bogate in substante nutritive si sustin sanatatea organismului. Beneficiile consumului de...
Virusul Nipah: Simptome, rata de mortalitate, preventie si tratament
Virusul Nipah: Simptome, rata de mortalitate, preventie si tratament
Acest virus este gasit in special la liliacii frugivori (liliacii care se hranesc cu fructe) si poate fi transmis la oameni prin intermediul contactului direct cu fluidele corporale infectate ale animalelor sau prin consumul de produse contaminate de la animale infectate, precum laptele de liliac...