Pentru comenzi telefonice: 0374.471.155
Pentru comenzi telefonice: 0374.471.155 | Program Call Center: Luni - Vineri, 9:30 - 17:00
Stimati clienti, datorita sarbatorilor Pascale este posibil sa apara intarzieri in livrarile coletelor. Ne cerem scuze pentru inconvenient. Paste fericit, plin de sanatate!
Nutritie: Beneficiile pentru organism ale consumului de broccoli chinezesc

Nutritie: Beneficiile pentru organism ale consumului de broccoli chinezesc

Postat in: Dieta si sport
Alexandra Nelepcu
de , Farmacist Diriginte
Data publicării: 30 august 2024 Ultima actualizare: 30 august 2024

Ai auzit cu siguranta despre broccoli si poate l-ai si mancat deja. Este verde, este gustos, este usor de pregatit, are foarte multe vitamine, minerale, antioxidanti si este un deliciu in orice meniu. Broccoli face parte din familia verzei, seamana cu o conopida ceva mai micuta si cu inflorescenta cu totul diferita, se poate manca gatit sau crud si este foarte bun la gust pentru cine este fan aceasta leguma. Dar stiai ca exista pe piata si broccoli chinezesc? Cum arata si care sunt beneficiile sale nutritionale descopera in acest material.

Cum recunosti planta de broccoli chinezesc?

In fiecare portie de broccoli vei gasi vitamina C, K, dar si nutrienti esentiali pentru organismul nostru. Broccoliul chinezesc este o ruda a acestei legume delicioase, se cultiva in zona Marii Mediterane, dar in timp a ajuns sa fie cultivat si in Asia de Sud-Est si in Sudul Chinei, dar si in Europa, Japonia sau Americi. Planta este cunoscuta mai degraba dupa numele sau nou, gai lan, numele chinezesc, se pot folosi si frunzele, care sunt foarte bune pentru consumul regulat.

Unele specii de broccoli chinesc se cultiva pentru frunzele lor, altele pentru „capetele” frunzelor, iar unele pentru inflorescente. Broccoliul chinezesc este usor ducleag, un pic piperat, picant la gust, si merge utilizat intr-o multime de preparate din bucatarii din toata lumea. E ceva mai dulce decat un broccoli obisnuit, gustul usor picant, piperat apare dupa ce ai mancat, mestecat „leguma”. In China se mananca proaspat sau este gatit, fiert, prajit usor. Este usor amar uneori daca ii descoperi gustul adevarat, ceea ce il face perfect si in salate.

Cele mai importante beneficii ale consumului de broccoli chinezesc

Beneficiile oferite de broccoli chinezesc sunt multiple. De pilda, el poate ajuta in mentinerea sanatatii vaselor de sange. Vitamina 6 este implicata in mentinerea unui nivel normal al homocisteinei din sange-nivelul prea mare al acestei substante va duce la inflamatie si la boli ale sistemului cardiovascular. Vasele de sange cu probleme sunt reparate mai usor daca se consuma broccoli chinezesc, tensiunea arteriala este mentinuta in limite normale, la fel si nivelul colesterolului din sange. Si inima va fi mai sanatoasa pentru ca in acest broccoli avem, cum am vazut deja, si vitamina K. Vitamina K este excelenta in prevenirea intaririi vaselor de sange, peretilor, previne atacul de cord, elimina calciul din artere, previne inflamatia, se reduce riscul de stop cardiac.

Sunt prevenite si artritele reumatoide tot prin prezenta vitaminei B6 in broccoliul chinezesc, dispar durerile musculare, de articulatii, incheieturi, inflamatiile cronice, artritele reumatoide vor fi mai usor de suportat. Oasele vor fi mai puternice odata ce vom manca mai mult broccoli chinezesc, evitam sa avem osteoporoza, calciul este mentinut in sange prin prezenta vitaminei K in cantitati mari in broccoliul chinezesc-metabolismul osos este imbunatatit.

Plamanii vor functiona mai bine pe fondul consumului regulat de broccoli chinezesc. Manganul impreuna cu zincul sau calciul vor ajuta la tratarea oricaror afectiuni pulmonare mai grave, se reduce si stresul oxidativ si inflamatia locala interna. Vitamina A continuta si ea in broccoli chinezesc contribuie la evitarea efectelor nedorite ale radicalilor liberi asupra tesuturilor si asupra celulelor, impiedica celulele sa fie hiperactive, se evita alergiile, scade riscul de boli neurodenerative - Parkinson, Alzheimer.

Durerile de cap sunt prevenite mai usor din moment ce avem si vitamina B2 in broccoli chinezesc. Calciul si vitamina D ajuta la optimizarea metabolismului glucozei si la prevenirea diabetului. Ambele au efect direct asupra celulelor pancreatice care controleaza pana la urma secretia insulinei si nivelul zaharului din sange.

Vederea imbunatatita si evitarea glaucomului sau cataractei ar putea fi pe lista de beneficii ale consumului regulat de broccoli chinezesc-influenteaza direct muschii si nervii ce semnalizeaza ce anume este esential si ce nu pentru a te baza pe informatii cand vine vorba de ochi si de comunicarea ochi-creier. Vitamina A, despre care am amintit deja, si care este continuta in broccoli chinezesc, impreuna cu flavonoidele, va juca un rol important in mentinerea vitalitatii mucoasei din cavitatea orala, pielii si parului. Vederea pe timp de noapte va fi mai buna si ea.

Broccoli chinezesc putem manca si atunci cand vrem sa initiem o cura de detoxifiere a organismului nostru. El elimina mai eficient toxinele din corp, anuleaza efectele substantelor daunatoare din organism, toxinele sunt eliminate mai rapid din corp de vreme ce substantele esentiale din broccoli chinezesc se „unesc” cu ele si determina o procesare mai rapida in directia detoxifierii. Digestia va fi si mai buna daca incluzi in dieta broccoli chinezesc.

Ai multe fibre de calitate, bacteriile din intestine se vor dezvolta normal si vor functiona normal, intestinele vor fi mai sanatoase. Sistemul imunitar isi va face treaba foarte bine si va fi ajutat prin consumul moderat de broccoli chinezesc. Ai vitamina C din belsug in acest broccoli, celulele vor fi „reparate” mai rapid, sistemul imunitar va actiona imediat ce depisteaza virusuri, microbi, bacterii etc.

Folatii, vitaminele B, incurajeaza metabolismul normal si dezvoltarea celulara, se gasesc in broccoli chinezesc, femeile gravide sau care vor sa ramana insarcinate mai rapid trebuie sa includa in meniul zilnic acest tip de broccoli, se vor evita probleme la nivelul dezvoltarii bebelusului dupa ce a fost conceput si incepe sa se dezvolte in uter. Deficienta de fier este combatuta prin acelasi consum de fier luat din broccoli chinesc, cancerele de colon sau de prostata nu vor mai afecta atat de frecvent barbatii.

Cu putina atentie si cu multe idei de gatire vei putea sa incluzi fara probleme broccoli chinezesc in meniul tau zilnic. Poate fi parte din felul principal sau din garnituri, din gustari sau din micul-dejun. Il vei gasi in mai toate supermarketurile din zonele unde este cultivat si il poti cumpara, desigur, de pe Internet, daca nu ai gasit o sursa de incredere in apropierea ta, depinde in ce tara traiesti. La fel de bun precum broccoli, broccoli chinesc va deveni rapid preferatul tau si te vei obisnui si cu gustul cam ciudat si cu textura un pic diferita de a unui broccoli normal. Dar se va gati la fel de bine si de usor si organismul tau, sistemul digestiv, il va tolera extrem de bine.

 

Beneficii ale vitaminei K pentru organism. Cata vitamina K gasim in broccoli chinezesc

Previne aparitia bolilor de inima. Excesul de calciu acumulat pe arterele din jurul inimii poate fi un risc major pentru bolile cardiovasculare. Tocmai din acest motiv, orice factori care pot reduce aceste depuneri duc la preventia bolilor de inima. In urma studiului Rotterdam, participantii care au avut un aport ridicat de vitamina K in organism nu au fost in pericolul de a dezvolta calcifiera arterelor si au avut un risc mai mic de a suferi din cuza bolilor de inima. Imbunatateste sanatatea osoasa. Osteoporoza este una dintre cele mai intalnite afectiuni, care duce la riscul de fracturi. Datorita consumului de vitamina K vei construi si mentine o structura sanatoasa a oaselor.

Aceasta ajuta calciul, dar si alte minerale din organism sa se lege in matricea osoasa cu scopul de a intari oasele. Reduce riscul de cancer. In urma studiilor clinice efectuate s-a ajuns la rezultatul ca vitamina K poate reduce recurenta cancerului de ficat. De asemenea, in cazul barbatilor, un consum regulat de vitamina K2 reduce riscul aparitiei de cancer la prostata. Imbunatateste sanatatea creierului. Vitamina K ajuta la prevenirea calcifierii arterelor, ceea ce inseamna ca protejeaza creierul impotriva bolilor precum Alzheimer. Poate preveni excesul de calciu din organism, chiar si de la nivelul creierului, cea mai importanta cauza a acestei boli.

Excesul de vitamina K nu a fost atat de des intalnit. Insa, daca nu consulti un medic specialist inainte de a urma o dieta cu vitamina K atunci nu este recomandata o doza mai mare de 500 de micrograme. In caz contrar, daca doza este depasita, actiunea vitaminei K ar putea interfera cu alte medicamente cu rol anticoagulant. De asemenea, excesul de vitamina K poate duce si la aparitia anemiei sau la distrugerea globulelor rosii din organism ori la intoxicatii la nivelul ficatului. Asadar, ca si doza zilnica recomandata:

Pentru copiii pana in 6 luni - 2,5 micrograme;
Pentru copiii intre 7 si 11 luni - 3 micrograme:
Pentru copiii cu varsta intre 1 si 3 ani - 30 micrograme;
De la 4 pana la 8 ani - 55 de micrograme;
De la 9 pana la 13 ani - 60 micrograme;
Pentru adolescentii cu varsta cuprinsa intre 14 si 18 ani - 75 micrograme;
Pentru barbatii cu varsta peste 19 ani - 120 micrograme;
Pentru femeile cu varsta peste 19 ani - 90 micrograme.

Bibliografie:

McGowan J, Sampson M, Salzwedel DM, Cogo E, Foerster V, Lefebvre C. PRESS Peer Review of Electronic Search Strategies: 2015 Guideline Statement. J Clin Epidemiol. 2016;

Wallace BC, Small K, Brodley CE, Lau J, Trikalinos TA. Deploying an interactive machine learning system in an evidence-based practice center: abstrackr. Proceedings of the 2nd ACM SIGHIT International Health Informatics Symposium (IHI).

Shea BJ, Grimshaw JM, Wells GA, et al. Development of AMSTAR: a measurement tool to assess the methodological quality of systematic reviews. BMC Med Res Methodol. 2007;

Fung JK, Tsang HW, Chung RC. A systematic review of the use of aromatherapy in treatment of behavioral problems in dementia. Geriatr Gerontol Int. 2012;

Biddiss E, Knibbe TJ, McPherson A. The effectiveness of interventions aimed at reducing anxiety in health care waiting spaces: a systematic review of randomized, Anesth Analg. 2014;

Hsu CH, Chi CC, Chen PS, Wang SH, Tung TH, Wu SC. The effects of aromatherapy massage on improvement of anxiety among patients receiving palliative care: A systematic review of randomized controlled trials. Medicine (Baltimore). 2019;

Articole similare
Acneea hormonala: ce este, care sunt cauzele, cum se manifesta Acneea hormonala: ce este, care sunt cauzele, cum se manifesta

Acneea este cea mai comuna afectiune dermatologica intalnita in randul adolescentilor, studiile aratand ca 85% dintre tineri sunt afectati. Bazata pe modificarile hormonale care intervin in aceasta perioada, in jumatate dintre cazuri, aceasta poate sa dispara dupa varsta de 20 de ani. Acneea se manifesta printr-o eruptie cutanata cauzata de inflamarea foliculilor pilosi si a glandelor sebacee, apare in special pe fata, piept si umeri si are un impact psihologic destul de important, afectand viata sociala a celor care se confrunta cu ea. Pe langa consultul de specialitate si urmarea tratamentului medicamentos impus de medic, exista si cateva remedii naturale care au scopul de a ameliora simptomele sau, in cazurile care nu sunt severe, chiar trata cu succes afectiunea.

29 ianuarie 2023
Edited 30 ianuarie 2023
citește articolul
Anemie pernicioasa: simptome, cauze, optiuni de tratament Anemie pernicioasa: simptome, cauze, optiuni de tratament

Anemia se manifesta destul de vizibil si, in cazuri mai grave, poate ajunge chiar sa aiba simptome agresive. Printre primele semne ale acestei afectiuni se numara: starile de ameteala, episoadele de pierdere a vederii, frisoanele, paloarea pielii, starile de oboseala si tulburarile de concentrare sau constipatia. Scaderea in greutate este un alt semn al anemiei care nu trebuie ignorat.

28 ianuarie 2023
Edited 30 ianuarie 2023
citește articolul
Proteinele: De ce avem nevoie de ele, cum le recunoastem Proteinele: De ce avem nevoie de ele, cum le recunoastem


Proteinele sunt molecule de dimensiuni mari, indispensabile funcționării celulelor. Sunt substanțe organice macromoleculare formate din lanțuri simple sau complexe de aminoacizi; ele sunt prezente în celulele tuturor organismelor vii în proporție de peste 50% din greutatea uscată.

25 ianuarie 2023
Edited 30 ianuarie 2023
citește articolul

Informatiile din acest articol nu trebuie sa inlocuiasca consultarea unui specialist sau vizita la un medic. Orice recomandare medicala continuta de acest material are scop pur informativ. Concluziile sau referintele nu sunt tipice si pot varia de la individ la individ si pot depinde de stilul de viata al fiecaruia, de starea de sanatate, dar si de alti factori. Aceste informatii nu trebuie sa inlocuiasca un diagnostic avizat.

Top 10 produse recomandate

Articolele 1 la 4 din 8 total

Pagina