Pentru comenzi telefonice: 0374.471.155
Pentru comenzi telefonice: 0374.471.155 | Program Call Center: Luni - Vineri, 9:30 - 17:00
Black Friday la Spring | Comenzi telefonice: 0374.471.155
Stimati clienti, datorita sarbatorilor Pascale este posibil sa apara intarzieri in livrarile coletelor. Ne cerem scuze pentru inconvenient. Paste fericit, plin de sanatate!
Nutritie: Proprietatile benefice ale hreanului, cum trebuie consumat

Nutritie: Proprietatile benefice ale hreanului, cum trebuie consumat

Postat in: Dieta si sport
Alexandra Nelepcu
de , Farmacist Diriginte
Data publicării: 26 aprilie 2023 Ultima actualizare: 27 aprilie 2023

Hreanul este o planta comestibila din familia Brassicaceae, originara din Europa de Est si Asia Centrala. Este cunoscut pentru gustul sau puternic si aroma specifica, care se datoreaza continutului ridicat de compusi de sulf. Hreanul contine o serie de substante nutritive importante, printre care vitamina C, potasiu, calciu, magneziu, fier si fibre alimentare. In plus, hreanul contine compusi cu proprietati antiinflamatorii si antioxidante, cum ar fi glucozinolatii si izotiocianatele.

Proprietatile hreanului pentru organism

Sustine sistemul imunitar - datorita continutului ridicat de vitamina C, hreanul poate ajuta la intarirea sistemului imunitar, protejand organismul impotriva bolilor si infectiilor.
Promoveaza sanatatea digestiva - hreanul contine fibre alimentare care ajuta la mentinerea sanatatii tractului digestiv si promoveaza o digestie sanatoasa.
Are proprietati antiinflamatorii - compusii din hrean au proprietati antiinflamatorii si pot ajuta la reducerea inflamatiei in organism.
Imbunatateste circulatia sanguina - hreanul contine substante care poate ajuta la imbunatatirea circulatiei sanguine si la reducerea tensiunii arteriale.
Promoveaza sanatatea sistemului respirator - compusii din hrean pot ajuta la deschiderea cailor respiratorii si la ameliorarea congestiei nazale si a tusei.
Radacina hreanului intact are putina aroma, dar atunci cand este taiata sau rasa, celulele sale produc compusi volatili foarte penetranti, in special izotiocianati. Cand acest compus intra in contact cu aerul, se oxideaza, genereaza caldura si produce un efect care irita membranele mucoase ale nasului si ochilor. O lingura de hrean ras contine aproximativ:

Calorii: 7
Acizi grasi omega-3: 7,9mg
Acizi grasi omega-6: 42,7mg
Fibre: 0,5g (2%)
Sodiu: 47,1mg (2%)
Vitamina C: 3,7 mg (6%)
Acid folic: 8,6mcg (2%)

Beneficii si proprietati pozitive pentru sanatate
In plus fata de utilizarea sa ca si condiment in sosuri sau folosit ca atare in salate, precum si in alte preparate, hreanului ii este atribuit diferite proprietati medicinale, variind de la tratamentul bolilor respiratorii la prevenirea cancerului.

Actiune antioxidanta
Consumul de alimente bogate in antioxidanti este prima noastra linie de lupta pentru a preveni si contracara daunele oxidative cauzate de radicalii liberi. Mai exact, radacina de hrean contine diferiti compusi de actiune antioxidanta, prin urmare consumul sau regulat ne ajuta sa prevenim aparitia mai multor afectiuni. Unii dintre antioxidantii regasiti in hrean sunt cunoscuti a fi antimutagenici, ceea ce inseamna ca protejeaza organismul de mutatii. Exista dovezi stiintifice ca mutatiile pot fi responsabile pentru bolile de inima si alte tulburari degenerative comune.

Proprietati antimicrobiene
Uleiului responsabil pentru aroma picanta a hreanului i s-a atribuit un efect antimicrobian foarte puternic, capabil sa combata o gama larga de agenti patogeni. Radacina de hrean favorizeaza, de asemenea, fagocitele, un tip de celule care absorb si neutralizeaza bacteriile patogene, ajutand astfel la combaterea infectiilor si a bolilor.

Amelioreaza simptomele respiratorii
Datorita proprietatilor antibiotice ale hreanului, acesta a fost folosit timp de secole in medicina traditionala pentru a trata bronsita, sinuzita, tusea si raceala comuna. Intr-un studiu german, a fost verificata actiunea unui medicament bazat pe radacina de hrean, in comparatie cu antibioticele conventionale. Rezultatele au aratat un rezultat similar intre ambele tratamente, in special pentru sinuzita acuta si bronsita.

Avand in vedere ca antibioticele conventionale provoaca efecte adverse si produc o rezistenta crescuta de microorganisme, aceste constatari sunt interesante. Cu toate acestea, hreanul nu inlocuieste un tratament, ci se poate utiliza ca si adjuvant. Pe de alta parte, mirosul intepator de hrean este, de asemenea, benefic in aceste cazuri, deoarece ajuta la desfundarea narilor si la expulzarea mucusului din sistemul respirator superior, diminuandu-se simptomele sinuzitei.

Eficient ca adjuvant in tratamentul infectiilor tractului urinar
Inca o data, datorita proprietatilor antibiotice ale sale, hreanul poate fi, de asemenea, utilizat ca tratament pentru infectiile urinare acute, obtinand rezultate chiar mai bune decat unele tratamente conventionale cu antibiotice. Sinigrina, prezenta in hrean, este un compus cunoscut pentru efectul sau diuretic, prin urmare ajuta la prevenirea infectiilor renale.

Sustine o sanatate digestiva buna
Hreanul contine enzime care stimuleaza digestia, regleaza miscarile intestinului si reduc constipatia. In plus, se spune ca consumul sau poate stimula productia de bila in vezica biliara, ceea ce ajuta la o mai buna digerare a grasimilor si la scaderea nivelului de colesterol.

Proprietati antiinflamatorii si analgezice
Desi sunt necesare mai multe dovezi stiintifice pentru a confirma aceste utilizari terapeutice, adevarul este ca in medicina traditionala hreanul este utilizat pe scara larga pentru a calma durerea cauzata de leziuni, procese inflamatorii si chiar artrita. De fapt, se spune ca radacina de hrean a fost deja folosita in Grecia antica pentru a calma durerile de spate, precum si in coloniile din America de Sud pentru a calma durerile de cap.

Ar putea contribui la prevenirea cancerului
Compusii glucozinolati ai hreanului sunt responsabili nu numai pentru aroma sa picanta, ci si pentru puterea sa anti-cancerigena. Numeroase studii au aratat ca proprietatile hreanului ne pot face mai rezistenti impotriva cancerului, precum si pentru a promova moartea celulelor canceroase in cazurile de cancer de san si de colon. Capacitatea sa de a preveni daunele oxidative legate de radicalii liberi joaca, de asemenea, un rol in lupta impotriva acestei boli. Hreanul are de 10 ori mai multi glucozinolati decat broccoli, de aceea, chiar si in cantitati mici, consumul de hrean ne poate aduce multe beneficii.

Contraindicatii si posibile efecte secundare
Desi hreanul poate fi consumat in siguranta in doze mici, ca parte a unei diete echilibrate, exista unele contraindicatii si posibile efecte adverse de luat in considerare. Hreanul contine anumiti compusi care pentru unele persoanele pot fi iritanti, in special, disconfortul se resimte in gura, nas, dar si in sistemul digestiv. Acest lucru se intampla din cauza aromei sale usor picante, dar si a substantelor continute. Copiii pot fi mai afectati de intensitatea gustului si mirosului de hrean.

Nu exista cercetari care sa demonstreze siguranta consumului de hrean in cazul femeilor insarcinate sau care alapteaza, deci se recomanda evitarea consumului de hrean in aceste etape ale vietii. Persoanele cu probleme renale nu ar trebui sa manance hrean in mod regulat, deoarece efectul sau diuretic poate fi daunator in unele cazuri.

Persoanele cu probleme digestive, cum ar fi ulcere, boli inflamatorii intestinale, infectii sau conditii similare, nu ar trebui sa includa hreanul in dieta lor regulata. De asemenea, si cei care sufera de hipotiroidism ar trebui sa consume hreanul cu prudenta. In general, consumul de hrean poate aduce o serie de beneficii pentru sanatate, dar trebuie sa fie consumat cu moderatie, deoarece poate fi foarte picant, putand provoca iritatii ale tractului digestiv la unele persoane.

Telina – intre aliment si medicament. Asemanari intre telina si hrean

Telina este o planta, o leguma, care si-a cunoscut popularitatea pe post de medicament. Aceasta a fost mentionata inclusiv de catre Homer in scrierile sale. In timpul Evului Mediu, telina s-a folosit pentru prima data pe post de aliment, devenind populara abia in secolul al XVIII-lea. Se spune despre telina ca ar avea calorii negative. Telina este asemanatoare radacinoaselor, facand parte din morcovi, fenicul, pastarnac si radacina de patrunjel. 

Telina este o sursa de hidratare, in special cea romaneasca, cu frunzele inchise la culoare, cu tulpinile subtiri. In magazine vei putea gasi si telina apio, ce are o tulpina mult mai groasa, deschisa la culoare, frunzele fiind de un verde pal. In special frunzele sale au un continut ridicat de apa, fiind considerata o leguma sanatoasa, evident si o sursa buna de hidratare. Carbohidratii existenti in telina fac parte dintre cei sanatosi. 

Telina are un continut ridicat de fibre si unul foarte scazut de carbohidrati. Este bogata in vitaminele C, K si potasiu, dar si in apa. Din aceste motive este considerata ca fiind o sursa ingenioasa si naturala de hidratare. Contine niste antioxidanti, precum falcarinol, falcarindiol sau metil falcarindiol. Aceasta este o sursa importanta de minerale esentiale pentru organismul uman: calciu; fier; fosfor.

Lucruri mai putin cunoscute despre telina

 

Articole similare
Nutritie: Ce fructe exotice te pot ajuta sa pierzi in greutate Nutritie: Ce fructe exotice te pot ajuta sa pierzi in greutate

Mai mult de 80% din compozitia mangostanului este apa, astfel incat luand acest superaliment, se ajuta la hidratarea organismului si la mentinerea nivelurilor acestui lichid in organism. In plus, procentul sau il face sa aiba atat de putine calorii si este un aliat bun pentru a pierde in greutate.

30 iulie 2024
Edited 30 iulie 2024
citește articolul
Nutritie: Cum ajuta consumul de ovaz tranzitul intestinal Nutritie: Cum ajuta consumul de ovaz tranzitul intestinal

Consumul de ovaz dimineata este recomandat pe scara larga, deoarece ovazul este un aliment  nutritiv. Ovazul este ca este una dintre cele mai complete cereale si ofera, de asemenea, o mare versatilitate pentru a fi integrat in diferite retete, desi, in general, un mic dejun sanatos si complet poate include o portie de ovaz.

21 februarie 2024
Edited 26 februarie 2024
citește articolul
Nutritie: Beneficiile consumului de varza pentru sanatatea ta Nutritie: Beneficiile consumului de varza pentru sanatatea ta

Varza contine 92% apa, este bogata in fibre si are putine calorii si carbohidrati. Contine, de asemenea, vitaminele A, C, E, B si minerale. Varza combina compusi antioxidanti, potasiu, calciu si, de asemenea, acidul folic si arginina, iar astfel beneficiile consumului de varza sunt mai mari.

4 martie 2023
citește articolul

Informatiile din acest articol nu trebuie sa inlocuiasca consultarea unui specialist sau vizita la un medic. Orice recomandare medicala continuta de acest material are scop pur informativ. Concluziile sau referintele nu sunt tipice si pot varia de la individ la individ si pot depinde de stilul de viata al fiecaruia, de starea de sanatate, dar si de alti factori. Aceste informatii nu trebuie sa inlocuiasca un diagnostic avizat.