Pentru comenzi telefonice: 0374.471.155
Pentru comenzi telefonice: 0374.471.155 | Program Call Center: Luni - Vineri, 9:30 - 17:00
Stimati clienti, datorita sarbatorilor Pascale este posibil sa apara intarzieri in livrarile coletelor. Ne cerem scuze pentru inconvenient. Paste fericit, plin de sanatate!
Nutritie: De ce are nevoie organismul de complexul de vitamine B

Nutritie: De ce are nevoie organismul de complexul de vitamine B

Postat in: Dieta si sport
Alexandra Nelepcu
de , Farmacist Diriginte
Data publicării: 27 februarie 2024 Ultima actualizare: 29 martie 2024

Complexul de vitamine B, asa cum ii spune si numele, include o serie de opt vitamine solubile in apa, vitamine esentiale in procesele metabolice ale organismului nostru. Aceste vitamine extrem de importante pentru corpul uman sunt: B1, B2, B3, B6, B7, B9, B12 si B15. Din fericire, toate aceste vitamine se gasesc in diferite alimente, in diferite fructe si legume, dar stilul haotic de viata, stresul, abuzul de alcool si tutun sau alte obiceiuri nutritionale nesanatoase pot pune in pericol nivelul optim al acestor vitamine din organism. De ce e important acest complex de vitamine si care e importanta fiecarei vitamine in parte vom descoperi impreuna in urmatorul material.

Ce este complexul de vitamine B? Cum grupam corect vitaminele de tip B

Fiecare tip de vitamina B solubila in apa din cadrul oricarui complex de vitamine B are importanta ei pentru organism si metabolism, dar impreuna, vitaminele B ajuta la combaterea simptomelor si cauzelor stresului, depresiei si bolilor cardiovasculare. Pentru a fi asimiliate de organism, trebuie consumate zilnic in doza recomandata de medic. Totodata, fiecare dintre vitaminele B vine cu un bagaj de beneficii terapeutice. De departe, cel mai important rol al acestui grup de vitamine B este impactul pe care il au la nivelul sistemului nervos.

S-a demonstrat stiintific faptul ca oricare complex de vitamine B protejeaza impotriva atacurilor cerebrale. In afara de rolul important in procesele metabolice si mentinerea sanatatii pielii si a parului, complexul de vitamine B mai este asociat si cu o incidenta mai mica a accidentului vascular cerebral. O evaluare a mai multor experimente medicale care au durat o jumatate de an releva ca suplimentarea vitaminelor B a ajutat la scaderea riscului de atac cerebral cu pana la 7%, potrivit - Institute of Medicine (US) Standing Committee on the Scientific Evaluation of Dietary Reference Intakes and its Panel on Folate realizat in 2018.

Ce este Tiamina sau vitamina B1? De ce avem nevoie de vitamina B1?

Tiamina sau vitamina B1 este o vitamina hidrosolubila din complexul de vitamine B. Aceasta vitamina este cunoscuta printre nutritionisti si nu numai ca fiind vitamina bunei dispozitii, a relaxarii, a zambetelor, dar pentru alti specialisti aceasta vitamina mai este supranumita ca vitamina performantelor cerebrale.

Aceasta vitamina se dizolva usor in apa dar si in alte lichide cu densitate apropiata de cea a apei si este extrem de sensibila la actiunea directa a razelo UV, la actiunea directa a caldurii sau la lumina radianta. In plus este foarte reactiva in mediile cu ph neutru dar reactioneaza la fel de puternic si intr-un mediu puternic alcalin (cu ph mai mare de 7).

Si asta nu e tot. Vitamina B1 isi pierde din proprietatile benefice si curative in contact si cu alte substante precum zaharul rafinat si dublu rafinat, cafeina, taninurile din anumite plante de ceai. De departe cei mai mari dusmani ai acestei vitamine sunt alcoolul, indiferent de forma de procesare si distilare si nicotina, atat in forma clasica cat si in forma derivata - plasturi cu nicotina, guma cu nicotina, tigari electronice. 

Care este rolul Vitaminei B1 in organism? 

Vitamina B1 sau tiamina ajuta corpul uman in procesarea glucozei la nivel celular si are un rol fundamental in functionarea optima a sinapselor neuronale, a muschilor scheletici si a sistemului cardiac. Unde gasim Vitamina B1? Exista concentratii mari de vitamina B1 in drojdie, carne de vita, porc, nuci, cereale integrale si leguminoase. Fructele si legumele care contin vitamina B1 includ conopida, portocalele, cartofii, sparanghelul si kale. O portie de cereale fortificate pentru micul dejun ofera 1,5 miligrame de tiamina (mg) care reprezinta mai mult de 100% din cantitatea zilnica recomandata. O felie de paine integrala contine 0,1 mg, sau 7% din necesarul zilnic. 

Care sunt simptomele carentei de Vitamina B1

Deficientele de Vitamina B1, asa cum am spus anterior sunt legate in mod direct de capacitatea organismului de a se relaxa, de a accesa mai usor stari de euforie si fericire. Practic, o carenta cronica de vitamina B1 poate duce mai usor la sindromul burnout, la depresie, anxietate, stres cronic sau oboseala cronica. Sindromul burnout poate creste riscul de depresie. Exista simptome comune celor doua afectiuni si este foarte importanta distinctia intre ele. Burnout-ul este cauzat de o activitate stresanta prelungita, pe cand depresia are o etiopatogenie complexa. Gandurile negative din depresie nu se rezuma la domeniul profesional ci invadeaza fiecare aspect al vietii, pot aparea idei suicidare sau fenomene psihotice. Specialistii din domeniu au asociat de exemplu dupa analiza a zeci de mii de cazuri o legatura intre carenta de vitamina B1 si tulburarile de tip anxietate depresiva.

Anxietatea este o tulburare emotionala in care pacientul resimte un puternic sentiment de nesiguranta, frustrare, teama in contact cu prietenii, oamenii din jur. O criza de anxietate poate aparea atat la femei cat si la barbat si nu tine cont de varsta. Conform studiilor, aproximativ 25% din randul populatiei adulte de la nivelul mapamondului sufera sau a suferit de cel putin un episod de tip anxietate depresiva sau o criza anxioasa. 

La fel ca si in cazul anxietatii, si depresia este tot o tulburare psihosomatica care se manifesta la pacienti printr-o tristete apasatoare, lipsa de tonus muscular, fara vlaga, fara chef de interactiune cu persoanele dragi, iar in forma cronica poate interfera cu capacitatea celui bolnav de a isi desfasura taskurile zilnice la job sau diminueaza capacitatea acestuia de a efectua sarcini recurente precum dusul, spalatul pe dinti, mancatul. Netratata si privita cu superficialitate depresia se poate agrava si in cazuri extreme se ajunge la suicid.

Pe langa anxietate si depresie, doua tulburari mentale asociate cu carenta de vitamina B1, si Sindromul de oboseala cronica, notat SOC, sau cunoscut sub denumirea populara de de sindrom burnout este asociat si acesta cu o carenta de vitamine pentru ca persoanele care sufera de acest sindrom manifesta o oboseala extrema, ajung la malnutritie din prea mult stres si din dorinta de a lucra cat mai multe task-uri. Mananca putin si dezorganizat la ore tarzii, sau aleg produse de tip junk food care sunt sarace in nutrienti si vitamine. 

Pe scurt, persoanele in varsta, cele dependente de alcool, care sufera de diabet, de HIV sau care au suferit interventii chirurgicale bariatrice (destinate scaderii ponderale durabile, in cazul obezitatii morbide) au un risc crescut de deficienta de tiamina. Deficienta de Vitamina B1 are drept efect pierderea in greutate, anorexia, confuzia, pierderea memoriei pe termen scurt, neuropatia periferica, slabiciunea musculara, inima marita, dar si alte afectiuni conexe.

Cum se administreaza corect vitamina B1

E vital sa ai grija la dozajul de Vitamina B1. Medicii specialisti si nutritionistii recomanda urmatoarele doze corecte in functie de varsta. Aceste procente pot varia in functie de greutatea pacientilor si de alte boli:

0-6 luni: 0,2 mg
7-12 luni: 0,3 mg
1-3 ani: 0,5 mg
4-8 ani: 0,6 mg
9-13 ani: 0,9 mg
14-18 ani, fete: 1 mg
14-18 ani, baieti: 1,2 mg
femei adulte: 1,1 mg
barbati adulti: 1,2 mg
femei insarcinate/care alapteaza: 1,4 mg 

Ce este vitamina B2? De ce avem nevoie de vitamina B2?

Vitamina B2 este o vitamina importanta cu actiune antioxidanta in organism. O gasim in cea mai mare concentratie in diferite tipuri de cereale si lactate. Este un element esential pentru procesul de descompunere a alimentelor, absorbirea altor substante nutritive si mentinerea sanatoasa a tesuturilor. Vitamina B2, numita si riboflavina, este o vitamina solubila in apa. Asta inseamna ca se dizolva in apa. In general, vitaminele sunt solubile fie in apa, fie in grasimi. Vitaminele solubile in apa sunt transportate prin sange, iar excesul este eliminat din corp prin urina.

Care este rolul vitaminei B2 in organism?

Studiile au aratat ca riboflavina poate fi un remediu natural pentru cefalee si migrene, mai ales in cazul persoanelor care stiu ca au deficit de vitamina B2. In plus, suplimentele cu riboflavina pot sa reduca durerile provocate de migrena si sa reduca durata acestora. Si asta nu e tot. Persoanele cu deficit de riboflavina pot suferi anumite probleme oculare, printre care si glaucom. Aceasta afectiune grava este principala cauza a orbirii. 

Care sunt simptomele carentei de vitamina B2

Semnele si simptomele deficitului de vitamina B2 sunt:

- inflamatia buzelor si a gurii

- pielea devine atopica cu tendinte de iritare la orice contact

- limba incepe sa prezinte umflaturi si protuberante

- ulceratii in zona boltei palatine si in interiorul obrajilor

- buzele se crapa mai usor si se inflameaza

Cum se administreaza corect vitamina B2

- copii: 0.6 - 1.4 miligrame/zi

- adolescenti si femei: 1.5 miligrame/zi

- barbati si femei gravide/care alapteaza: 1.8 miligrame/zi

Ce este vitamina B3? De ce avem nevoie de vitamina B3

Vitamina B3 este o vitamina solubila in apa, prezenta in toate celulele vii din corp. Aceasta vitamina este esentiala pentru producerea energiei care sustine neurotransmitatorii din creier, care transmit semnale chimice in corp pentru mentinerea functionarii sistemelor. Aceasta vitamina are numeroase roluri vitale in organism. Transforma nutrientii proveniti din alimente in energie, reduce valorile colesterolului LDL, precum si pe cel al zaharului din sange, scade tensiunea arteriala, previne leziunile nervoase si insuficienta cardiaca.

Vitamina B3 contine doua substante chimice importante: acidul nicotinic si nicotinamida. Organismul metabolizeaza aceste substante si mai produce inca doua in acest timp – NAD (n.r. nicotinamida adenin dinucleotida) si NADP (n.r. nicotinamida adenin dinucleotida fosfat). Acestea, la randul lor, sunt importante pentru reglarea metabolismului, precum si pentru o serie de reactii chimice din organism.

Altfel spus, Niacina este o vitamina esentiala pentru functionarea normala a organismului, inclusiv pentru metabolismul energetic si pentru sanatatea pielii, sistemului nervos si sistemului digestiv. Principala cauza a pelagrei este o alimentatie insuficienta sau deficitara in niacina si/sau triptofan, un aminoacid esential din care organismul sintetizeaza niacina. De asemenea, pelagra poate aparea la persoanele care au o absorbtie deficitara de niacina in intestin sau care au afectiuni medicale care afecteaza metabolismul acestei vitamine.

Care este rolul vitaminei B3 in organism?


Vitamina B3 are abilitatea de a reduce nivelul de colesterol LDL (colesterolul "rau"), dar si pe cel de trigliceride din organism. Totodata, aceasta stimuleaza si cresterea nivelului de colesterol „bun” – HDL. De aceea, medicii prescriu adesea aceasta vitamina in tratamentul pentru reducerea colesterolului. In plus, niacina are abilitatea de a regla nivelul de zahar din sange, fiind eficienta in reducerea riscului de prediabet ori diabet.

Niacina contribuie la multiplicarea celulara si la regenerarea ADN-ului. Aceasta vitamina este, asadar, implicata in procesul de regenerare musculara, terminatiilor nervoase, precum si regenerarea pielii. Niacina are efecte benefice si asupra pielii, fie ca este ingerata, fie ca este aplicata la nivel cutanat. Vitamina B3 are capacitatea de a vindeca sau macar ameliora afectiuni dermatologice precum acneea ori rozaceea. Mai mult decat atat, niacina poate elimina zonele pigmentate de la nivel cutanat si, totodata, poate reconstrui bariera protectoare de la nivelul pielii. Si ridurile fine sunt estompate de niacina, care sporeste elasticitatea si fermitatea pielii.

Care sunt simptomele carentei de vitamina B3

Cele mai cunoscute simptome ale deficitului cronic de vitamina B3 pot fi cuprinse sub o singura litera, litera D sau "cele trei D-uri": dermatita, diaree si dementa. Dermatita sau manifestarile cutanate sunt unul dintre primele semne ale deficitului cronic de vitamina B3. Se caracterizeaza prin aparitia unei eruptii cutanate rosiatice, uscate, sensibile la atingere si, uneori, pruriginoase. Eruptia apare in special in zonele expuse ale pielii, cum ar fi gatul, mainile, picioarele si fetele expuse la soare. Culoarea pielii poate deveni rosie sau bruna, iar pielea poate deveni crapata sau descuamata.

Un alt simptom comun al deficitului este diareea cronica. Deficienta de niacina poate afecta sanatatea tractului digestiv si poate provoca diaree persistenta sau frecventa, ceea ce poate duce la deshidratare si pierdere in greutate. Dementa: In stadiile avansate ale pelagrei, sistemul nervos central poate fi afectat, ceea ce duce la simptome neurologice, cum ar fi confuzia, dezorientarea, dificultatile de concentrare si probleme de memorie. Aceste simptome pot progresa catre dementa, afectand gandirea, comportamentul si abilitatile de comunicare. Alte simptome asociate pot include:

Oboseala si slabiciune generala.
Sensibilitate crescuta la soare (fotosensibilitate).
Limba rosie si umflata (glossita).
Dureri de cap.

 

 

Cum se administreaza corect vitamina B3

Doza zilnica recomandata de vitamina B3 difera in functie de varsta, sexul, precum si starea de sanatate a pacientului. Pentru adultii sanatosi, doza zilnica recomandata este de 14-16 miligrame de niacina pe zi. Daca se depaseste cantitatea de 1-2 grame de niacina pe zi, vorbim deja despre supradoza. Supradoza poate avea o serie de efecte nedorite. La inceperea curei cu vitamina B3, chiar daca nu se administreaza o supradoza, organismul poate manifesta o serie de reactii, pana cand se obisnuieste cu niacina in doze mai mari.

Cel mai frecvent simptom este bufeul, care apare dupa ingerarea primelor doze de niacina. Niacina determina vasodilatatia vaselor mici de sange subcutanate mediata de prostaglandina D2, ducand la inrosirea cutanata, insotita de o senzatie neplacuta de prurit si caldura. Inrosirea severa poate duce la hipotensiune arteriala si ameteli.  

Ce este vitamina B6? De ce avem nevoie de vitamina B6?

Vitamina B6 in formele de coenzime indeplineste o mare varietate de functii in organism si este extrem de versatila, cu implicare in peste 100 de reactii enzimatice, in principal preocupate de metabolismul proteinelor. Atat PLP, cat si PMP sunt implicati in metabolismul aminoacizilor, iar PLP este, de asemenea, implicat in metabolismul unitatilor cu un singur carbon, carbohidratilor si lipidelor. Vitamina B6 joaca, de asemenea, un rol in dezvoltarea cognitiva prin biosinteza neurotransmitatorilor si in mentinerea nivelurilor normale de homocisteina, un aminoacid din sange. Vitamina B6 este implicata in gluconeogeneza si glicogenoliza, in functia imunitara (de exemplu, promoveaza productia de limfocite si interleukine-2) si formarea hemoglobinei.

Concentratiile de vitamina B6 pot fi masurate direct prin evaluarea concentratiilor de PLP; alti vitameri; sau vitamina B6 totala in plasma, eritrocite sau urina. Concentratiile de vitamina B6 pot fi, de asemenea, masurate indirect prin evaluarea fie a saturatiei eritrocitelor aminotransferazei cu PLP, fie prin metabolitii triptofan. PLP plasmatic este cea mai comuna masura a starii vitaminei B6.Concentratiile PLP de peste 30 nmol/L au fost indicatori traditionali ai statusului adecvat al vitaminei B6 la adulti. Cu toate acestea, Consiliul pentru Alimentatie si Nutritie (FNB) de la Institutul de Medicina al Academiilor Nationale (fosta Academia Nationala de Stiinte) a folosit un nivel de PLP in plasma de 20 nmol/L ca indicator major al adecvarii pentru a calcula dozele dietetice recomandate (RDA). ) pentru adulti.

Care este rolul vitaminei B6 in organism?

Vitamina B6 este una dintre cele mai populare vitamine, mai ales datorita faptului ca in combinatie cu Magneziul bisglicinat ajuta persoanele care se confrunta cu stresul cronic sau stresul oxidativ sa se refaca mai repede. Totodata este o vitamina vitala persoanelor care manifesta episoade de burnout sau au insomnii. Cercetatorii de la Universitatea din Massachuttes dupa sute de studii pe mii de pacienti bolnavi de diferite forme de stres, au ajuns la concluzia potrivit careia acid folicul, vitamina B12 si vitamina B6, datorita proprietatilor lor si pentru ca contribuie la relaxarea organismului ajuta inclusiv pacientii care au risc crescut de boli cardiovasculare. Se stie ca exista o legatura intre episoadele cu insomnii, stresul cronic si fluctuatiile sanguine care influenteaza tensiunea arteriala iar aceste valori fluctuante cresc riscul de boli cardiovasculare.

Din fericire, acest complex de vitamine care implica si vitamina B6 reduc riscul instalarii unor boli cardiovasculare prin influentarea lor si diminuarea nivelului unui hormon numit homocisteina. Homocisteina este de fapt un aminoacid prezent in organism cu preponderenta in muschiul cardiac si de-a lungul venelor si arterelor. Acest aminoacid contine la nivel microscopic si macro-molecular o grupare cunoscuta sub denumirea stiintifica de THIOL. Acest conglomerat molecular se formeaza in urma unor procese metabolice din structura bio-moleculara a sangelui. Se stie ca sangele este un lichid format din plasma sanguina, substanta care are in compozitia ei peste 91% molecule de apa. Restul procentelor este acoperit de saruri minerale pe baza de fier, glucoza moleculara si proteine metabolizate precum si alte enzime vitale si hormoni care includ semnatura ADN si dau grupa de sange si ph-ul acestuia.

Homocisteina se localizeaza in proportie de 99% in plasma sanguina unde se ataseaza de diferite proteine pentru a forma si a metaboliza diferite substante moleculare. In functie de nivelul de cortizol din organism care este influentat de nivelul de stres sau de alti factori implicit si nivelul homocisteinei din sanfe variaza. Totodata acest nivel la nivelul plasmei sanguine este invers proportional cu nivelul de folati, iar folatii sunt derivati din vitamina B6 precum este piridoxal 5.

Cel mai recent studiu realizat de Heart Outcomes Prevention Evaluation 2 (HOPE 2) in 2023, studiu care a implicat administrarea unei doze de maxim 55 mg pe zi de vitamina B6 si acid folic nu mai mult de 3 mg pe zi unui grup voluntar de peste 5000 de adulti, femei si barbati cu varsta intre 35  si 55 de ani, a aratat ca prin diminuarea nivelului de homocisteina din plasma sanguina la persoanele care au luat doza de vitamina B6 a scazut riscul de aparitie a unui AVC (accident vascular cerebral) cu peste 27%. 

Totodata, un alt studiu efectuat in paralel la o clinica din Londra pe un grup de peste 6000 de femei cu varsta cuprinsa intre 40 si 45 de ani a aratat ca administrarea unei doze de vitamina B6 de maxim 55 mg pe zi in combinatie cu 3 mg acid folic au ajutat persoanele sa scape de episoadele de insomnie si stres. In plus, o alta analiza realizata de Boston Normative Aging Study din Statele Unite ale Americii  a aratat ca exista o corelare intre administrarea profilactica de vitamina B6 si cresterea capacitatilor cognitive si de memorie la peste 700 de barbati cu varsta cuprinsa intre 55 si 75 de ani.  Acest studiu a fost efectuat in perioada martie 2022 - decembrie 2023.

Care sunt simptomele carentei de vitamina B6

Persoanele care manifesta o carenta cronica de vitamina B6 manifesta o multime de simptome, multe dintre ele cu potential letal pentru om. Lipsa cronica de somn care duce la dereglari hormonale ireversibile, afectarea capacitatii de memorare si concentrare pe termen mediu si lung, stari de anxietate depresiva cu episoade suicidale, astenie musculara si nervoasa, stari de iritabilitate si nervozitate. In plus persoanele care manifesta deficienta acuta de vitamina B6 au un risc crescut de pana la 80% de a contracta o forma de diabet prin reducerea capacitatii organismului de a metaboliza glucoza prin diminuarea ireversibila a capacitatii organismului de a produce insulina. In plus exista si semne vizibile ale acestei carente. Buzele devin uscate si se crapa mai usor, apar diferite forme de ulceratii bucale, afte si dureri musculare cronice mai ales in zona ligamentelor de la maini si picioare.

Cum se administreaza corect vitamina B6

Doza recomandata de catre specialisti si nutritionisti este de 250 mg vitamina B6 zilnic, iar aceasta doza nu poate fi administrata mai mult de 3 saptamani consecutiv. Cum se administreaza vitamina B6 in functie de varsta:

  • bebelusii care nu depasesc varsta de 6 luni au voie maxim 0,1 mg pe zi timp de cel mult 10 zile consecutiv;
  • sugarii intre 6 si 12 luni au voie maxim 0,3 mg pe zi timp de cel mult 10 zile consecutiv;
  • copiii intre 1 si 3 ani au voie maxim 0,5 mg pe zi timp de cel mult 12 zile consecutiv;
  • copiii intre 4 si 8 ani au voie maxim 0,6 mg pe zi timp de cel mult 12 zile consecutiv;
  • copiii intre 9 si 13 ani au voie maxim 1 mg pe zi timp de cel mult 14 zile consecutiv;
  • adolescentii intre 14 si 18 ani au voie maxim 1,3 mg pe zi timp de cel mult 14 zile consecutiv;

DOZELE MAXIME ADMISE!

  • la copiii intre 1 si 3 ani - 25 mg pe zi
  • la copiii intre 4 si 8 ani - 30 mg pe zi
  • la copiii intre 9 si 13 ani - 50 mg pe zi
  • adolescentii intre 14 si 18 ani - 70 mg pe zi

Unde gasim vitaminele B7 si B9? Beneficii organism vitaminele B7 si B9

Cum recunoastem si unde gasim vitamina B7?

Vitamina B7 cunoscuta si sub numele de Biotina, este la fel ca si celelalte vitamine din complexul de vitamine B o vitamina hidrosolubila, adica o vitamina care se dizolva usor in apa sau in alte lichide cu densitate aproape egala cu cea a apei precum - laptele, ceaiul, etc. Spre deosebire de alte vitamine pe care le gasim in diferite concentratii in fructe si legume, biotina poate fi sintetizata si de flora bacteriana de la nivelul intestinului gros. 

Flora bacteriana sau flora intestinala reprezinta totalitatea conglomeratelor microscopice de diferite specii de bacterii de la nivelul sistemului digestiv. Aceste microorganisme aflate in relatie simbiotica cu organismul uman se gasesc in interiorul intestinelor. Cele mai multe se gasesc in interiorul intestinului gros si au rolul de a transforma si metaboliza alimentele in substante nutritive iar restul este transformat in compost organic si eliminat pe cale anala.

Flora intestinala este vitala in procesul existentei umane pentru ca fara aceste bacterii tot ceea ce ingeram ar fi eliminat si nu am putea sa ne administram vitaminele si mineralele necesare proceselor vitale precum:  intarireaa sistemului imunitar si stabilirea unei bariere intrinseci impotriva germenilor patogeni, impotriva altor bacterii nocive saprofite sau virusuri.  Flora intestinala este vitala in asimilarea si metabolizarea unor vitamine importante organismului precum vitamina K, biotina sau vitamina B7, Tiamina sau Riboflavina, care sunt preluate de catre organele care au nevoie de aceste vitamine prin intermediul mucoasei intestinale.

Ca idee, Vitamina B7 sau biotina o gasim in diferite concentratii si in carnea unor diferite specii de pasari care sunt crescute in spatii special amenajate precum; carnea de pui, carnea de bibilica, carnea de rata. Totodata aceasta vitamina esentiala proceselor metabolice umane o gasim si in anumite organe de la vitel precum rinichii, ficatul sau limba dar o gasim si in laptele de vaca neprocesat si nepasteurizat, in diferite lactate de bivol sau unt. Cei care nu pot manca carne de origine animala din diferite motive pot afla faptul ca biotina sau vitamina B7 se mai gaseste si in diferite specii de peste si fructe de mare precum: macroul, heringul, tonul dungat, tonul rosu, somonul de Norvegia, homarii din Oceanul Pacific sau stridiile de cultura.

Cei care au trecut la o dieta vegana sau raw vegana si nu consuma niciun fel de proteina animala sau din diferite specii de peste, pot gasi biotina in concentratii mult mai mici in fructe precum pepenele galben, pepenele verde, coacazele rosii si negre, stafidele, avocado, bananele, capsunile dar gasim vitamina B7 si in anumite legume verzi precum varza de Bruxelles, mazarea, fasole verde sau conopida. 

Beneficii organism oferite de vitamina B7

Vitamina B7 sau biotina este vitala intr-o multime de procese metabolice, cele mai multe fiind legate de sistemul digestiv si de procesarea mineralelor si a substantelor nutritive. Aceasta vitamina participa reactiv la metabolizarea aminoacizilor si este implicata direct in sintetizarea majoritatii proceselor celulare si intracelulare.

In plus, biotina ajuta la intarirea cheratinei si la pastrarea sanatatii pielii, a unghiilor de la maini si de la picioare si contribuie direct la intarirea si sanataatea firului de par. Altfel spus, carenta cronica a acestei vitamine duce la  despicarea firului de par, la fragilitatea acestuia si provoaca caderea masiva a parului daca aceasta carenta este lasata perioade lungi de timp. In plus, o lipsa acuta de vitamina B7 produce uscaciune la nivelul epidermei. 

Cum recunoastem si unde gasim vitamina B9?

Vitamina B9 sau folat sau, si mai simplu, acidul folic este o vitamina vitala in cazul femeilor insarcinate sau care doresc sa ramana insarcinate. Explicatia este simpla. In timpul sarcinii, corpul unei femei trece prin numeroase schimbari fizice si psihice, iar o dieta echilibrata este foarte importanta pentru sanatatea mamei si dezvoltarea armonioasa a copilului. Chiar daca expresia „mananci pentru doi” nu este chiar corecta, corpul unei femei are nevoi nutritionale crescute, tocmai de aceea trebuie alese alimente bogate in nutrienti si alcatuit un plan alimentar potrivit.

Micronutrientii, vitamine si minerale, se gasesc in compozitia alimentelor si sunt necesari zilnic, dar in cantitati mici. Pe de alta parte, macronutrientii, carbohidrati, proteine si grasimi, asigura aportul energetic si caloric. In perioada sarcinii se recomanda consumul echilibrat atat de micronutrienti, cat si de macronutrienti, in cantitate mai mare decat in mod normal.

Acidul folic poate preveni defectele de tub neural fetal, malformatii extrem de grave, cele mai comune fiind spina bifida si anancefalia. Tubul neural se dezvolta in primele 28 de zile de la conceptie, chiar inainte ca sarcina sa fie confirmata, de aceea, daca este planificata, este recomandata inceperea administrarii zilnice a acidului folic.

Beneficii organism oferite de vitamina B9

Previne malformatiile congenitale - nivelul scazut de folati in primele stadii ale sarcinii au fost asociate cu un risc crescut de aparitie a malformatiilor la nivelul creierului, coloanei vertebrale sau maduvei osoase. Din acest motiv este important ca femeile insarcinate sa consume suplimente alimentare cu acid folic atat inainte, cat si in timpul sarcinii;

Sustine sistemul nervos - un nivel optim de acid folic este benefic pentru prevenirea tulburarilor de dezvoltare neurologica sau emotionala. Totodata, acesta poate preveni aparitia dementei si poate ajuta la scaderea declinului cognitiv;

Reduce nivelul de homocisteina - homocisteina este o molecula care se afla in stransa legatura cu aparitia problemelor cardiovasculare, aterosclerozei sau trombozelor venoase, dar si cu aparitia starilor depresive. Astfel, acidul folic ajuta la reducerea nivelului de homocisteina si previne aparitia acestor probleme de sanatate;

Previne aparitia depresiei - nivelul scazut de acid folic este asociat cu depresia. Suplimentele pe baza de acid folic stimuleaza astfel receptorii de serotonina de la nivelul creierului si pot fi recomandate impreuna cu tratamentul impotriva depresiei;

Sustine sistemul imunitar - deficitul de acid folic poate duce la slabirea sistemului imunitar si la aparitia anemiei megaloblastice. Administrarea unei doze optime de acid folic creste rezistenta organismului impotriva infectiilor;

Unde gasim vitaminele B12 si B15? Beneficii oferite de vitaminele B12 si B15

Cum recunoastem si unde gasim vitamina B12?

Vitamina B12 este o vitamina solubila in apa care se gaseste in mod natural in produse de origine animala. Cel mai mare procent de vitamina B12 il gasim in produse lactate precum cele realizate din lapte de capra si oaie, in carnea de curcan, in carnea pestilor de apa dulce sau oua. Cum actioneaza vitamina B12? Vitamina B12 este eliberata din proteine alimentare de acidul clorhidric si enzimele din stomac. 

Iata ce alimente putem alege sa consumam pentru a obtine vitamina B12. Cerealele Integrale. Incepeti ziua cu o portie sanatoasa de cereale cu continut scazut de zahar. Verificati eticheta produselor pentru a va asigura ca obineti cel putin 2,4 migrograme de vitamina B12 dintr-o singura portie, recomanda nutritionistii. Laptele de vaca, de capra, oaie sau de magarita. Pentru unele persoane lactoza poate afecta sistemul digestiv, insa pentru cei ce pot tolera laptele este indicat sa nu il excluda din dieta, datorita substantelor nutritive precum proteine, calciu, fosfor, potasiu si vitamina B12. Numai o cana de lapte contine 1,2 micrograme de vitamina B12, iar doua cani pot satisface doza recomandata consumului zilnic. Ouale. Un singur ou ne aduce un plus de proteine, dar si 0,6 migrograme de vitamina B12. 

Beneficii organism oferite de vitamina 12

Vitamina B12 poate reduce riscul aparitiei unor boli cardiovasculare prin scaderea nivelului de homocisteina. Homocisteina este un aminoacid produs de corpul uman si este cel mai bine metabolizat de vitaminele B6, B12 si de acidul folic. Dintre acestea, vitamina B12 ajuta cel mai repede la reglarea acestui aminoacid la persoanele care au probleme cardiovasculare sau care prezinta riscul de a dezvolta boli cardiovasculare.

Cum recunoastem si unde gasim vitamina B15?

Acidul pangamic sau vitamina B15 sau pangamatul, este un ester care se extrage din germenii si tarata de orez, din semintele de cais precum si din drojdia de bere. Acidul pangamic, cunoscut si ca vitamina B15 are rolul de activare a proceselor metabolice oxidative la nivel celular, are efect detoxifiant si de refacere a respiratiei celulare.

Acidul pangamic se utilizeaza in combaterea afectiunilor cardiovasculare, dermatologice, hematologice, a alcoolismului si in medicina sportiva. El reface valoarea normala a tensiunii arteriale si amelioreaza astmul bronsic. De asemenea, se obtin efecte pozitive prin utilizarea acesteia in cazul metabilismului hepatic, lipidic si protidic. Vitamina se foloseste si in domeniul dermatologiei (dermatite, uriticarie, eczeme etc.), in combaterea etilismului, narcomaniilor (datorate morfinei, opiului sau hasisului) si pentru reactivarea oxidarilor si metabolismului perturbat in fenomele de ateroscreloza. Pentru rezultate mai bune, deseori vitamina B15 se asociaza cu vitaminele A si E.

Beneficii organism oferite de vitamina B15

Studiile cu privire la B15 sunt limitate. Totusi printre afectiunile benefice ale acesteia, se pot numara: protejeaza ficatul impotriva cirozei, mareste durata de viata a celulelor, diminueaza nevoia de alcool, ajuta la rapida recuperare dupa oboseala, scade nivelul colesterolului din sange, asigura protectia impotriva agentilor poluanti, atenueaza simptomele crizelor de astm si anghina, stimuleaza raspunsul imunitar al organismului.

 

Ce trebuie sa retinem despre complexul de vitamine B. Reguli de administrare. Contraindicatii

Avem nevoie de vitamine, avem nevoie de complexul de vitamine B dar trebuie sa avem mare grija la modul cum le dozam in alimentatie. O megadoza administrata o singura data de toate vitaminele B poate fi extrem de toxica pentru sistemul digestiv si pentru ficat. De exemplu, daca combinam mai multe vitamine B  cu statinele, exista un risc mai mare de miopatie (o afectiune care afecteaza muschii care controleaza miscarile voluntare ale corpului) si rabdomioliza (afectiune medicala grava care apare atunci cand tesutul muscular afectat elibereaza substante chimice in sange). De asemenea, vitamina B3 poate agrava ulcerului peptic.

Simptomele timpurii ale toxicitatii cu vitamine de tip B se manifesta prin dilatarea vasele de sange (vasodilatatie) cu inrosirea pielii, mancarime si senzatia de caldura. Desi aceste manifestari sunt inofensive, reprezinta un indicator important al toxicitatii cu vitamine de tip B. Utilizarea prelungita a unor doze crescute de vitamine de tip B poate afecta ireversibil ficatul si rinichii. De aceea e important sa NU depasim dozele recomandate.

Bibliografie:

Institute of Medicine (US) Standing Committee on the Scientific Evaluation of Dietary Reference Intakes and its Panel on Folate, Other B Vitamins, and Choline . Dietary Reference Intakes for Thiamin, Riboflavin, Niacin, Vitamin B6, Folate, Vitamin B12, Pantothenic Acid, Biotin, and Choline. Washington, DC: National Academies Press (US); 1998; 

Suwannasom N, Kao I, Pruß A, Georgieva R, Bäumler H. Riboflavin: the health benefits of a forgotten natural vitamin. Int J Mol Sci. 2020;

Wan P, Moat S, Anstey A. Pellagra: a review with emphasis on photosensitivity. Br J Dermatol. 2011;

Hegyi J, Schwartz RA, Hegyi V. Pellagra: dermatitis, dementia, and diarrhea. Int J Dermatol. 2004;

Parra M, Stahl S, Hellmann H. Vitamin B₆ and its role in cell metabolism and physiology. Cells. 2018;

Zempleni J, Wijeratne SSK, Kuroishi T. Biotin. In: Erdman JW, Macdonald IA, Zeisel SH, eds. Present Knowledge in Nutrition. 10th ed. New York: Wiley-Blackwell, 2022; 

Patel DP, Swink SM, Castelo-Soccio L. A review of the use of biotin for hair loss. Skin Appendage Disord. 2017;

National Institutes of Health . Office of Dietary Supplements - Vitamin B12. NIH.gov. Published 2016. Accessed 27 December 2021;

Bodnar LM, Himes KP, Venkataramanan R, et al. Maternal serum folate species in early pregnancy and risk of preterm birth. Am J Clin Nutr. 2010;

Miller AL. The methylation, neurotransmitter, and antioxidant connections between folate and depression. Altern Med Rev. 2008;

Ulrich CM, Kampman E, Bigler J, et al. Lack of association between the C677T MTHFR polymorphism and colorectal hyperplastic polyps. Cancer Epidemiol Biomarkers Prev. 2000;

Articole similare
Carenta de vitamine: simptome si solutii Carenta de vitamine: simptome si solutii

Omul ca sa functioneze, ca sa existe, ca sa reziste, ca sa isi indeplineasca toate functiile are nevoie zilnic de un numar de calorii, de proteine, de vitamine si minerale. De la nivelul pielii la cele mai complexe procese moleculare, totul are legatura cu tot. Un rol important in multe functii vitale si in organism il au o multime de vitamine precum: vitamina b6, vitamina b2, vitamina c, vitamina a, acidul folic si multe altele.

12 iunie 2024
Edited 12 iunie 2024
citește articolul
Vitamine pentru ochi obositi Vitamine pentru ochi obositi

Ochii sunt expusi constant intemperiilor vremii, indiferent ca vorbim de soare, vant sau ger, iar acesti factori ii pot agresa si pot cauza un disconfort ocular care oboseste ochii. Daca nu se intervine, oboseala ochilor poate afecta calitatea vederii si, in timp, o poate deteriora.

29 decembrie 2017
Edited 13 ianuarie 2023
citește articolul
Multivitamine naturale pentru sistemul imunitar slabit Multivitamine naturale pentru sistemul imunitar slabit

Sistemul imunitar reprezinta un intreg mecanism care ajuta la buna functionare a organismului, luptand impotriva virusurilor, microbilor si bacteriilor care pot cauza diferite boli. In momentul in care imunitatea este afectata apar racelile, infectiile, alergiile, si problemele legate de tranzitul intestinal, conform unor studii, functia imunitara avand un rol important si in preventia cancerului si in incetinirea procesului de imbatranire celula

31 august 2017
Edited 12 ianuarie 2023
citește articolul

Informatiile din acest articol nu trebuie sa inlocuiasca consultarea unui specialist sau vizita la un medic. Orice recomandare medicala continuta de acest material are scop pur informativ. Concluziile sau referintele nu sunt tipice si pot varia de la individ la individ si pot depinde de stilul de viata al fiecaruia, de starea de sanatate, dar si de alti factori. Aceste informatii nu trebuie sa inlocuiasca un diagnostic avizat.

Top 10 produse recomandate

Articolele 1 la 4 din 8 total

Pagina