Pentru comenzi telefonice: 0374.471.155 | Program Call Center: Luni - Vineri, 9:00 - 18:00
Stimati clienti, datorita sarbatorilor Pascale este posibil sa apara intarzieri in livrarile coletelor. Ne cerem scuze pentru inconvenient. Paste fericit, plin de sanatate!
Nutritie: Top 5 specii de peste cu carnea grasa si beneficiile lor pentru sanatate

Nutritie: Top 5 specii de peste cu carnea grasa si beneficiile lor pentru sanatate

Postat in: Dieta si sport
Data publicării: 9 august 2023

Auzim peste tot ca trebuie sa mancam peste, sa avem cel putin trei sau patru mese de peste pe saptamana pentru o viata sanatoasa si o alimentatie echilibrata. Pestele gras pare sa fie cel mai bun pentru ca in el avem lipide „bune”, acizi grasi esentiali Omega-3 si Omega-6. Cu cat este pestele mai gras, cu atat este mai bun pentru organismul uman pentru ca va creste si cantitatea de proteine si de lipide, de nutrienti esentiali.

In general, pestele gras si consumul sau regulat au fost asociate cu scaderea riscului de boli de inima si de boli ale sistemului cardiovascular, cu imbunatatirea sanatatii mintale, cu o protectie mai buna in fata cancerului, este prevenita si dementa legata de consumul de alcool, dar si artrita reumatoida. Uleiul de peste contine doua tipuri de acizi grasi, EPA si DHA, cei care se crede ca ajuta foarte mult in mentinerea sanatatii sistemului cardiovascular.

Acizii grasi polinesaturati Omega-3, aflati in cantitati foarte mari in pestele gras, reduc inflamatia, riscul aparitieia artritelor scade si el. Pestele alb si cel gras sunt o sursa buna de proteine slabe, acizii grasi din pestele alb sunt gasiti doar in ficat si cantitatile sunt infime, deci tot cei grasi sunt mai buni. Pacientii care au risc crescut de a dezvolta la un moment dat cancer de piele sau oral pot consuma cantitati mai mari de peste gras. Un consum moderat de peste gras pentru mai mult timp ar putea aduce imbunatatiri la nivelul dezvoltarii senzoriale, cognitive, motorii, la copii, nu mai apare asa de frecvent nici astmul la copii.

Beneficiile consumului de carne de ton si de somon

Vederea si memoria sunt protejate daca inveti sa incluzi in dieta zilnica si pestele gras, DHA-ul protejeaza impotriva pierderii vederii, mai ales la persoanele in varsta, nu mai uitam asa de repede informatia si tinem minte mai usor detaliile. Scade si colesterolul daca mancam mai des peste gras si oasele si dantura vor fi mai puternice si mai bine protejate, densitatea osoasa este imbunatatita. Dintre toate speciile de pesti cu carne grasa cei mai buni pentru consum, cu cele mai multe beneficii pentru organism raman tonul, somonul, heringul, sardinele, macroul. Se mai adauga si pastravul si Pollok Alaska.

Beneficiile tonului: protejeaza sanatatea inimii, previne anemia, scade colesterolul si trigliceridele, are vitaminele B in componenta, contribuie la functionarea optima a sistemului nervos, imbunatateste memoria, capacitatea de concentrare, scade riscul de depresie, previne imbatranirea prematura, mentine greutatea corporala optima, previne oboseala, ajuta organismul sa aiba suficienta energie cat pentru o zi intreaga.  Se reduce riscul de boli cardiovasculare daca se consuma regulat ton, scade tensiunea arteriala, sistemul imunitar functioneaza mai bine, previne tulburarile oculare, mentine greutatea optima, previne fracturile, intareste oasele, imbunatateste sanatatea pieleii, ton neted, piele elastica, imbunatateste circulatia sangelui, are proprietati anti-anxietate, previne inflamatia in corp.

Beneficiile somonului: are cantitati mari de Omega-3 cu lanta lung, EPA si DHA, scade inflamatia, se reduce riscul de boli cardiovasculare, scade tensiunea arteriala, se reduce riscul de cancer, se imbunateste functionarea celulelor arteriale, scade colesterolul, scad trigliceridele, se evita obezitatea, se combate inflamatia, vindecarea dupa ranire este mai rapida, oasele sunt protejate si se mentine masa musculara pe masura ce inaintam in varsta, potasiul din somon gestioneaza eficient tensiunea arteriala, se reduce riscul de AVC.

Se regleaza echilibrul fluidelor corporale, retentia de apa in exces este prevenita, seleniul scade anticorpii tiroidieni la cei ce au boli tiroidiene autoimune, se mentine greutatea corporala normala, rata metabolica creste, scapi mai rapid de grasimea de pe burta, se imbunatateste functionarea creierului, se reduc simptomele depresive, se incetineste pierderea de memorie la persoanele in varsta.

Beneficiile consumului de hering si de sardine

La copii se previne ADHD-ul daca se consuma somon in mod regulat. Previne si caderea parului, inhiba pofta de mancare, pielea arata mai bine, dispar treptat si acneea, pielea uscata, iritata, ridurile urate, la fel si unghiile sau parul. Vitamina D in cantitati mari in somon scade riscul de osteoporoza, de diabet de tip 2, se reduce riscul aparitiei bolilor cronice. Stresul emotional si depresia sunt istorie daca vei consuma somon.

Beneficiile heringului: contine cantitati mari de acizi grasi Omega-3, scade nivelul trigliceridelor din sange, scade nivelul, VLDL, creste nivelul HDL, protejeaza foarte bine sistemul cardiovascular, contine antioxidanti care feresc celulele si organismul uman de stresul oxidativ si de efectele radicalilor liberi, se imbunatateste functionarea sistemului imunitar, ofera o sursa excelenta naturala de vitamina D, vitamina D3 luata din hering este cea mai buna, ai si multe proteine de calitate in hering, calorii putine, slabesti usor, ai mese consistente, senzatia de foame nu apare asa de repede, nivelul de mercur din hering este redus.

Plus ca scade tensiunea arteriala prin stimulara productiei de oxid nitric, vitamina B12 are un rol important in metabolism, densitatea nutritionala este mare in cazul heringului, sustine dezvoltare creierului bebelusului in uter, sustine functiile importante ale corpului, previne anemia-are mult fier, deci este incurajata productia de hemoglobina de calitate.

Beneficiile sardinelor: au acizi grasi Omega-3, nivelul colesterolului este mentinut in limite normale, sanatatea inimii si a creierului este foarte buna daca mancam mai des sardine, se reduce riscul de inflamatii in corp, sanatatea sistemului cardiovascular este imbunatatita simtitor, avem o sursa excelenta de seleniu, care controleaza functionarea corecta a tiroidei si a glandelor adrenale. In carnea de sardine se gaseste si vitamina B12, suntem protejati in fata anemiei, depresiei, sustine sinteza de ADN si formarea de celule rosii in corp, dar si calciu si fosfor, pentru oase mai puternice, dinti mai rezistenti, gingii mai sanatoase.

Vitamina D din sardine ajuta la asimilarea calciului in organism, previne fracturile, osteoporoza. Rezistenta la insulina scade mai rapid daca mananci mai des sardine, pielea este mai sanatoasa, tenul este radiant. Este prevenit diabetul, se controleaza mai bine glicemia si valorile sale, se reduce si pofta de mancare, scade riscul de degenerescenta maculara legata de varsta.

Beneficiile consumului de macrou pentru organism

Beneficiile macroului: continut mare de acizi grasi Omega-3, poate ameliora simptomatologia asociata psoriazisului, eczemelor, alergiilor cutanate sau acneei, protejeaza inima si sanatatea sistemului cardiovascular, este controlata mai usor tensiunea arteriala marita, este influentata dezvoltarea sistemului nervos, previne inflamatiile din corp, scade colesterolul si trigliceridele. Se reduc ridurile prin consumul regulat de macrou, radicalii liberi nu mai pot actiona atat de puternic asupra celulelor din tesuturi, parul este mai stralucitor si el, se reduce matreata, imunitatea este mai buna pentru ca in macrou avem coenzima Q10.

Scade riscul de ateroscleroza, de alte boli ale vaselor de sange, sunt prevenite bolile cronice prin prezente seleniului in carnea de macrou, densitatea osoasa este mai buna, iar boala Alzheimer este prevenita ceva mai simplu. Tot macroul te ajuta sa pierzi in greutate, sa controlezi diabetul si sa il previi, sa ai valori normale ale glicemiei si sa ai o rezistenta la insulina normala in organism. Pe langa toate aceste beneficii se poate adauga si cel legat de prevenire degenerescentei maculare si a bolilor oculare, de exemplu, retinopatia diabetica.

Stiuca: Un peste de apa dulce cu beneficii multiple pentru organism

Stiuca traieste in ape statatoare dulci, unde are multa vegetatie, in special in Asia, zona temperata, Europa, America de Nord. Este un peste rapitor cu o carne fina si gustoasa, ajunge la 30-40 cm si greutatea nu depaseste 1 kg. In cazuri foarte rare vom vedea o stiuca de 2 metri si 30 kg. Corpul stiucii este alungit, are solzi micuti, mai greu de curatat.

Capul este usor de recunoscut, are bot blat, turtit, seamana cu un cioc de rata, gura est emare, cu dinti ascutiti, limba are si ea dinti. Tot corpul poate avea culoarea cenusiu-verzui, galben-verzui pe spate, abdomen alb-galbui, in functie de apele in care se dezvolta stiuca. La noi in tara se gaseste peste tot, in rauri, balti, iazuri, lacuri, in ape care au cursuri lente si nu sunt foarte adanci, cu multe buruieni, in rezervoare, in ape reci, stancoase si limpezi.

Cu gust distinct, seamana cu o carne de pui putin mai fada, gustul este puternic de peste insa, gustul general este pamantiu, se poate frige, coace, se poate face la grill. Are multe proteine si multi nutrienti esentiali, vitamina B3, B12, seleniu, vitamina D, are grasimi sanatoase, Omega-3 din belsug, grasimile saturate sunt aproape inexistente fata de alte tipuri de carne.

Beneficiile consumului de carne de stiuca pentru corp sunt multiple. Cantitatea mare de proteine din stiuca contribuie la cresterea si construirea masei musculare, la reducerea pierderilor de masa musculara, la recuperare mai rapida dupa ranire si exercitii fizice intense. Senzatia de satietate va dura mai mult, nu mai esti tentat sa mananci iarasi la intervale scurte de timp dupa ce deja ai mancat, slabesti mai usor si isi mentii o greutate optima mereu.

Bibliografie:

Norman G, Christie J, Liu Z, et al. Antiseptics for burns. Cochrane Database of Systematic Reviews. 2017(7):CD011821. Accessed at www.cochranelibrary.comon October 31, 2019;
Quezeda SM, Briscoe J, Cross RK. Complementary and alternative medicine. Inflammatory Bowel Diseases. 2016;
Rodriguez S, Dentali S, Powell D. Aloe vera. In: Coates PM, Betz JM, Blackman MR, et al., eds. Encyclopedia of Dietary Supplements. 2nd ed. New York, NY: Informa Healthcare, 2022; 

Articole similare
Merisoarele: Cum recunosti fructele, beneficii pentru organism, contraindicatii Merisoarele: Cum recunosti fructele, beneficii pentru organism, contraindicatii

Merisoarele, care mai sunt numite si "insulina verde” sunt fructe de padure mici si rosii, ce au o compozitie nutritionala valoroasa pentru organismul uman. Merisoarele se folosesc in constipatia cronica si au actiune purgativa, dar si in cazurile de insuficienta hepatica, cand creste secretia biliara. Se pot folosi in combinatie cu alte plante cum este anghinarea sau papadia si se recomanda in afectiunile ficatului si in constipatie, dar si in alte afectiuni care pot modifica tranzitul intestinal.

4 august 2023
Edited 8 august 2023
citește articolul
Maselarita: O planta otravitoare cu beneficii pentru organism. La ce trebuie sa fim atenti Maselarita: O planta otravitoare cu beneficii pentru organism. La ce trebuie sa fim atenti

Maselarita, sau Hyoscyamus niger, este o planta toxica, ce face parte din familia Solanaceae. Poate atinge jumatate de metru in inaltime. Florile sale sunt galben-verzui. Infloreste in perioada iunie - august. Toxicitatea acesteia este cauzata de doi compusi solubili in apa: hioscina si hioscinamina.

Prin urmare, planta poate fi utilizata DOAR cu recomandarea medicului. Preparatele din aceasta planta au efecte sedative, antinevralgice, antispastice si hipnotice, fiind recomandate in tratarea simptomelor de agitatie, bolilor de nervi, reumatismului, guta, nevralgii faciale, ulcerului si durerilor de urechi.

7 aprilie 2023
Edited 7 aprilie 2023
citește articolul
Cretisoara: Cum recunosti planta, moduri de folosire, contraindicatii Cretisoara: Cum recunosti planta, moduri de folosire, contraindicatii

Cretisoara poate ajuta la reglarea ciclului menstrual si la reducerea simptomelor altor afectiuni Este important de retinut ca aceasta planta nu este recomandata pentru toate persoanele si ca ar trebui sa consultati un medic inainte de a utiliza orice forma de suplimente de cretisoara.

7 aprilie 2023
Edited 10 aprilie 2023
citește articolul

Informatiile din acest articol nu trebuie sa inlocuiasca consultarea unui specialist sau vizita la un medic. Orice recomandare medicala continuta de acest material are scop pur informativ. Concluziile sau referintele nu sunt tipice si pot varia de la individ la individ si pot depinde de stilul de viata al fiecaruia, de starea de sanatate, dar si de alti factori. Aceste informatii nu trebuie sa inlocuiasca un diagnostic avizat.

Top 10 produse recomandate

Articolele 1 la 4 din 9 total

Pagina
Top 10 cele mai citite articole
Ceai de cimbrisor: beneficii, utilizari, contraindicatii
Ceai de cimbrisor: beneficii, utilizari, contraindicatii
Cimbrisorul este o planta apreciata pentru calitatile sale curative. Creste spontan si poate fi usor recunoscut dupa mirosul aromat. Este bogat in taninuri, substante amare, flavonoizi si numerosi acizi organici. Astfel, infuzia de cimbrisor este folosita frecvent in afectiuni precum cele nervoase....
Aloe vera: proprietati si beneficii pentru sanatate
Aloe vera: proprietati si beneficii pentru sanatate
Aloe vera are proprietati de hidratare a pielii, pastrand-o elastica, sanatoasa si stralucitoare. Aloe vera este perfecta pentru tenul gras, pentru ca o hraneste fara sa o incarce.
Saturatia de oxigen: cum o masori, care sunt valorile normale la adulti si la copii
Saturatia de oxigen: cum o masori, care sunt valorile normale la adulti si la copii
Saturatia de oxigen este unul dintre cei mai importanti indicatori pentru sanatatea ta. O saturatie scazuta poate duce la diferite complicatii si la necesitatea unei asistente medicale de urgenta sau a unei masti de oxigen. Sunt considerate normale pentru saturatia de oxigen valorile de peste 95%.
Antihistaminice: ce sunt, cum se folosesc si ce beneficii au
Antihistaminice: ce sunt, cum se folosesc si ce beneficii au
Antihistaminicele functioneaza prin oprirea unei substante numite histamina care afecteaza celulele din organism. Histamina este o substanta chimica eliberata atunci cand organismul detecteaza ceva daunator, cum ar fi o infectie.
Colagenul: ce beneficii are si de ce este important in organism
Colagenul: ce beneficii are si de ce este important in organism
Pielea reprezinta 16% din greutatea totala a corpului. Mai mult decat atat, in mod surprinzator, pana la 50 000 din celulele pielii mor in fiecare minut, iar aproape 50% din praful din gospodărie e format din celelule moarte ale pielii.
Vitamina D3: Beneficii, doza necesara si efectele carentei
Vitamina D3: Beneficii, doza necesara si efectele carentei
Vitamina D3 este una dintre numeroasele substante nutritive de care organismul are nevoie pentru a ramane sanatos. Este produsa de organism in mod natural atunci cand pielea este expusa la soare.
Psoriazis: cum arata, de ce apare si cum se trateaza
Psoriazis: cum arata, de ce apare si cum se trateaza
Psoriazisul este o afectiune dermatologica cronica - Vezi aici care sunt cauzele aparitiei, cele mai intalnite simptome si cum poti diagnostica la timp boala pentru a aplica tratamentul corect.
Ulei de cocos: beneficii, utilizare si motive sa il folosesti
Ulei de cocos: beneficii, utilizare si motive sa il folosesti
Uleiul de cocos a devenit in ultimii ani unul dintre cele mai ravnite produse cosmetice datorita calitatilor sale miraculoase, atat in ingrijirea pielii, cat si a parului.
10 sfaturi pentru cand vrei sa ramai gravida
10 sfaturi pentru cand vrei sa ramai gravida
Atunci cand vrei sa ramai gravida trebuie sa stii ca nu este de ajuns sa renunti la pastilele anticonceptionale si atat. Din pacate, mediul actual de viata a facut ca gradul de fertilitate al femeilor sa scada dramatic, iar infertilitatea sa devina o problema de sanatate la nivel mondial. Este...
Smochinele: Beneficii pentru organism, reguli de consum
Smochinele: Beneficii pentru organism, reguli de consum
Smochinele sunt bogate in substante nutritive si sustin sanatatea organismului. Beneficiile consumului de smochine sunt nenumarate avand in vedere ca vorbim despre un fruct deosebit de complex. Smochinele sunt bogate in substante nutritive si sustin sanatatea organismului. Beneficiile consumului de...