Obligeana: medicamentul natural disponibil in natura
Obligeana este o planta medicinala foarte cunoscuta pentru proprietatile sale curative si este deseori folosita in scop terapeutic. Este o planta aromatica ce traieste cu precadere in zonele calde. Aceasta a fost folosita inca din trecut datorita aromei sale puternice ca un intaritor pentru nervi si un tonic excelent pentru organism care alunga senzatia de tristete si suparare. Frunzele plantei se folosesc pentru a armoniza trupul cu sufletul. Datorita proprietatilor curative ale rizomilor de obligeana, acestia sunt folositi pentru a trata afectiunile stomacului, starile de greata, tusea si durerile de gat, dar si afectiunile dentare si oculare.
Obligeana - Caracteristici generale
Obligeana se dezvolta foarte bine in solurile imbogatite cu gunoi de grajd si in zonele mlastinoase. Planta se inmulteste prin rizomi, iar pentru a creste cat mai frumos este nevoie de inundarea solului. Recoltarea se face manual atunci cand rizomii sunt foarte bine dezvoltati. Aceasta planta are o tulpina inalta si elastica de 150 cm iar rizomii cresc pana la 50 cm adancime. Portiunile imbatranite ale rizomilor prezinta cicatrici circulare.
Rizomul are un aspect de burete, iar cand este proaspat are culoare galbuie. Tulpina aeriana are forma aproape patrata cu o singura frunza Din rizomi pornesc alte frunze inguste si ascutite la varf. Acestea inconjoara de fapt tulpina aeriana. Florile au forma unei spade de culoare verde-galbui, sunt carnoase si au lungimea de 10 cm. Fructele numeroase ale obligeanei sunt mici, de culoare rosie, care formeaza semintele de culoare cafenii.
Proprietati medicinale
De la obligeana se folosesc in scop terapeutic rizomii, iar in industria cosmetica si parfumerie sunt folosite frunzele aromate. Rizomii acestei plante sunt bogati in ulei volatil, substante amare, mucilagii, rezine, substante saponine si tanin. In compozitia acestora se regasesc si cantitati impresionante de acizi – oxalici, palmitic si ascorbic. Datorita acestor substante chimice complexe obligeana are proprietati curative deosebite. Obligeana este un bun antiseptic, diuretic, colagog, carminativ, analgezic, antiinflamator si sedativ.
Uleiul de obligeana
Uleiul esential de obligeana poate oferi numeroase beneficii cand vine vorba de sanatate, gratie proprietatilor sale antireumatice, antispasmodice, antibiotice si calmante. Aceasta planta, cunoscuta din vremea romanilor si apreciata de-a lungul secolelor de catre indieni, ocupa un loc important in sistemul medical Ayurveda. Ea traieste in habitatul sau natural in Asia de Sud si creste cel mai bine in zonele umede si mlastinoase. In Romania, poate fi gasita in principal langa cursurile de apa, in zone montane.
Uleiul esential se extrage din radacini proaspete sau uscate ale plantei. Componentele acestui ulei includ acorenona, alfa-calacorenul, alfa-aselinenul, beta-asarona, calamendiolul, calamusenona si alte substante. Desi toxic, uleiul esential de obligeana pare sa aiba un numar impresionant de proprietati medicinale, cu toate ca cercetarile stiintifice sunt limitate.
Beneficii pentru sanatate oferite de obligeana
Trateaza stomacul lenes
Aceasta planta puternic mirositoare are efecte extraordinare asupra stomacului lenes, actionand ca stimulent pentru sucurile gastrice si favorizand eliminarea toxinelor. Preparatele terapeutice cu obligeana sunt benefice si in caz de balonari intestinale, colici si diaree.
Relaxeaza sistemul nervos.
Inca din trecut planta era utilizata pentru tratarea afectiunilor nervoase, relaxarea sistemului nervos central, tratarea nevrozei si insomniei. Preparatele la rece cu rizomi joaca un rol important impotriva depresiei si anxietatii. Pectinele din compozitia acestor preparate intaresc peretii celulari, astfel ca celule nervoase sunt mai putin predispuse la degenerari.
Ajuta la tratarea racelilor si a guturaiului.
Datorita substantelor saponine complexe din continutul acestei plante aceasta actioneaza ca un antiseptic si antiinflamator natural. Preparatele terapeutice cu obligeana faciliteaza eliminarea secretiilor bronhice si impiedica dezvoltarea infectiilor bacteriene la nivelul cailor respiratorii.
Intareste sistemul imunitar.
Infuziile din radacinile plantei sunt eficiente in cazurile de convalescenta, cand organismul este slabit. Principiile amare actioneaza ca tonic general care pregateste organismul sa lupte in mod eficient cu agentii patogeni externi.
Trateaza micozele cutanate
Sub forma de cataplasma rizomii de obligeana ajuta la tratarea infectiilor. Baile cu infuzie concentrata din rizomi impiedica caderea parului, intareste radacinile parului si le protejeaza de agentii externi agresivi.
Obligeana: mod de utilizare
Rizomii de obligeana sunt utilizati in terapiile naturiste sub diverse forme: infuzie, bai, cataplasme, suc proaspat. Acestia se folosesc atat intern cat si extern.
Ceai de obligeana
Infuzia este un preparat hidratant care are nenumarate efecte benefice in starile de indigestie, spasme intestinale, insomnie sau astenie. Aceasta se obtine prin amestecare a 250 ml apa clocotita, cu o lingura rizomi uscati si parfumati. Preparatul se lasa la infuzat 10 minute, apoi se strecoara si se consuma dupa ce s-a racit un pic. Acest preparat poate fi utilizat intern sau extern la bai.
Sucul de obligeana
Sucul proaspat obtinut din aceasta planta are efecte deosebite asupra afectiunilor nervoase si digestive. Rizomii proaspat culesi sunt spalati, curatati si foarte bine storsi iar sucul obtinut se consuma proaspat pentru a nu-si pierde din calitati.
Maceratul la rece
O ligurita cu pulbere se amesteca cu 250 ml apa si se pastreaza 6-8 ore la temperatura camerei. Apoi se strecoara si se consuma pe stomacul gol. Se beau 2 cani cu macerat pe zi, cu o jumatate de ora inainte de mese.
Decoctul de obligeana
Doua lingurite cu planta se adauga in 250 ml apa clocotita, se fierbe 15 minute, se lasa la racit, se strecoara si se consuma pe stomacul gol. Se folosesc 2 cani cu decoct zilnic, cu o jumatate de ora inainte de mese.
Pulberea cu administrare sublinguala
Planta se macina fin cu o rasnita electrica iar pulberea obtinuta se tine sub limba timp de 10-15 minute, dupa care se inghite cu apa. Se ia un sfert, sau o jumatate de lingurita rasa de 3 ori pe zi, pe stomacul gol.
Extern se foloseste cataplasma de obligeana, adica o compresa care se obtine din rizomii fin macinati. Peste 10 g de planta se adauga 30 l de apa, se pune pe foc mic si se lasa la fiert pentru 3 minute. Preparatul se filtreaza si se lasa la racit iar solutia obtinuta se pune peste compresa sterila apoi peste zona afectata de micoza.
Contraindicatii si precautii
Tratamentele naturiste cu obligeana nu trebuie folosite de catre femeile insarcinate si mamicile care alapteaza deoarece pot afecta dezvoltarea fatului si a bebelusului. Acum ca ati descoperit care sunt beneficiile acestei plante medicinale o puteti folosi cu incredere pentru diverse afectiuni.
Cum recunosti florile de sulfina. Asemanari si deosebiri cu florile de oligeana
Planta traieste doi ani pentru ca in primul an isi dezvolta radacina iar in al doilea creste pana la un metru si infloreste din mai pana in august. Frunzele sunt in forma de trifoi iar florile sunt galbene si delicate si au un miros dulceag asemanator vaniliei. Este o cunoscuta planta melifera, putin pretentioasa la sol. In scop terapeutic se folosesc doar varfurile atunci cand sunt inflorite, impreuna cu florile. Florile sulfinei sunt folosite deseori si pentru a parfuma camera sau dulapul cu haine.
In compozitia sulfinei se afla: uleiul volatil, substantele amare, derivatii flavonici si acidul cumarinic. Aceasta planta este cunoscuta pentru efectul sau emolient, anticoagulant, astringent, cicatrizant si diuretic. Asadar, favorizeaza fluidizarea sangelui, are efect favorabil asupra circulatiei sanguine, reduce inflamatiile, mentine functia urinara normala si asigura o buna diureza. De asemenea, protejeaza ficatul si sistemul imunitar, apara organismul de efectele radicalilor liberi si sustine sanatatea mucoasei celulelor.
Sulfina, cunoscuta si sub denumirea de iarba de piatra sau molotru galben, infloreste incepand din luna curenta si poate fi culeasa pana in septembrie. Aceasta planta cu multiple proprietati curative este utilizata cu incredere in tratamentul varicelor si al altor afectiuni.
Tu stii sa recunosti florile de sulfina