Pentru comenzi telefonice: 0374.471.155
Pentru comenzi telefonice: 0374.471.155 | Program Call Center: Luni - Vineri, 9:30 - 17:00
Black Friday la Spring | Comenzi telefonice: 0374.471.155
Stimati clienti, datorita sarbatorilor Pascale este posibil sa apara intarzieri in livrarile coletelor. Ne cerem scuze pentru inconvenient. Paste fericit, plin de sanatate!
Maghiran: mod de utilizare, beneficii si proprietati

Maghiran: mod de utilizare, beneficii si proprietati

Alexandra Nelepcu
de , Farmacist Diriginte
Data publicării: 10 aprilie 2023 Ultima actualizare: 10 aprilie 2023

Maghiranul este o planta aromatica si medicinala, foarte asemanatoare cu oregano ce se remarca prin nenumaratele sale efecte benefice si diversitatea de preparate terapeutice. Planta este originara din zona Marii Mediterane dar acum apare si in alte regiuni ale lumii. In trecut maghiranul era considerat un medicament eficient pentru toate bolile. In prezent, frunzele de maghiran sunt nelipsite in industria alimentara deoarece reprezinta condimente de baza pentru muraturi si mezeluri. Acestea ofera un plus de savoare deliciilor culinare moderne. Se folosesc in terapiile naturiste alternative in tratarea afectiunilor musculare, circulatorii, digestive si neuronale.

Maghiran - Caracteristici generale

Maghiranul este o planta medicinala perena erbacee, ce se gaseste cu precadere in zonele calde din Europa Mediteraneana, Europa Centrala, Africa de Nord si Asia. La noi in tara creste in gradinile de mirodenii sau alaturi de flori de sezon, pe dealurile salbatice sau in culturi organizate.Maghiranul iubeste solurile usor acide, neutre sau usor bazice, nu ii trebuie multa umiditate si lumina, dar este sensibila la ger. Plantele cresc pana la 30 de cm sau maxim 60 cm.

Tulpinile sunt fine si subtiri, sunt puternic ramificate si capata un aspect de tufa. Frunzele sunt marunte si ovale iar perisorii aflati pe suprafata frunzelor se simt netezi si placuti la atingere. In scop medicinal sunt utilizate partile aeriene, care trebuie culese in perioada iulie-septembrie.Aceasta planta medicinal este intens aromata, are un gust usor iute, usor citric, usor dulce si un miros puternic si imbietor.

Proprietatile maghiranului
Frunzele tinere si florile de maghiran sunt bogate in uleiuri volatile, acizi grasi, triterpene, substante flavonoide, vitamina A, C, fire, calciu si substante chimice cu efect antiinflamator.Proprietatile maghiranului sunt: sedative, stomahice, antiinflamatoare, antiseptice, antispastice si carminative, de aceea este considerata o planta minune. Iata care sunt beneficiile acesteia:

Ajuta la eliminarea secretiilor bronhice.
Uleiurile volatile actioneaza rapid asupra bronhiilor, indepartand secretiile in exces si inflamatiile. Acestea ajuta si la calmarea tusei si usureaza respiratia. Preparatele cu maghiran sunt foarte eficiente in cazurile de raceala comuna, bronsita, sinuzita, viroze respiratorii si alte afectiuni ale plamanilor.

Vitaminizeaza organismul.
Plantele de maghiran sunt bogate in vitamine si minerale, conferind un plus de sanatate celulelor. Preparatele cu maghiran sunt indicate in timpul iernii deoarece previn instalarea starii de slabiciune.

Calmeaza afectiunile gastro-intestinale.
Tinctura cu maghiran este eficienta in cazurile de indigestie, crampe abdominale si alte afectiuni ale intestinelor. Amelioreaza starile de greata si ajuta la eliminarea gazelor intestinale. De asemenea, substantele flavonoide ajuta la neutralizarea radicalilor liberi si favorizeaza eliminarea toxinelor.

Calmant al sistemului nervos.
Uleiul volatil din maghiran actioneaza rapid si eficient asupra sistemului nervos, regland productia de hormoni. In plus, ajuta la sintetizarea serotoninei, hormonul fericirii, ce este responsabil cu starea de relaxare si fericire.

Mentine in stare perfecta circulatia sangvina.
Maghiranul poate fluidifica sangele, marind astfel elasticitatea vaselor sangvine. Curele naturiste cu maghiran imbunatatesc circulatia, impiedica depunerea colesterolului si scad considerabil riscul de atac vascular cerebral.

Are proprietati antiinflamatoare.
Uleiul cu extracte de maghiran era utilizat si de sportivii greci in trecut, pentru calmarea durerilor musculare datorate efortului intens dar si astazi are acelasi efect puternic. Efectul inflamator al principiilor active este rapid resimtit de sistemul muscular.Masajul cu ulei se dovedeste a avea o actiune calmanta si imediata.

Sub ce forme se utilizeaza maghiranul?

Maghiranul este utilizat in curele terapeutice sub diferite forme: infuzii, tincturi, ulei, cataplasma, pulbere.

Infuzia de maghiran
Infuzia se obtine prin amestecarea partilor uscate si macinate: frunze, tulpini si flori de maghiran cu apa clocotita. Proportiile de care aveti nevoie sunt o lingura de maghiran la 250 ml apa. Acoperiti vasul si lasati la infuzat pentru 10-15 minute apor se strecoara si este bun de baut. Ceaiurile sunt diuretice, au efecte puternice in afectiunile gastro-intestinale si ajuta la relaxarea sistemului nervos.

Tinctura de maghiran
Tinctura este un preparat complex, bogat in principii active si este usor absorbit in organism. Acest preparat se obtine prin amestecarea a 50 g organe uscate cu 200 ml alcool alimentar. Se agita bine si se lasa la macerat timp de doua saptamani. Apoi se strecoara si se depoziteaza in sticle sterile. Se consuma 25-30 de picaturi inainte de masa.

Uleiul de maghiran
Uleiul are actiuni benefice asupra sanatatii, fiind foarte renumit pentru efectul sau terapeutic. Este cel mai parfumat si mai aromat dintre toate uleiurile terapeutice si are efecte imediate in ceea ce priveste calmarea reumatismului, a durerilor musculare si chiar a durerilor menstruale.

Pulberea de maghiran
Pulberea se obtinute prin macinarea fina a frunzelor si florilor uscate si este folosita cu succes in cazurile grave de bronsita, oboseala nervoasa si indigestie.

Cataplasma de maghiran
Cataplasma se obtine din maruntirea florilor si frunzelor de maghiran care se aplica pe zonele afectate. Aceasta este recomandata pentru tratarea entorselor, durerilor articulare si a reumatismului. Este dovedit faptul ca principiile active sunt mai eficiente cand plantele sunt folosite crude.

Contraindicatii si reactii adverse

Consumul preparatelor cu maghiran nu este recomandat in perioada de sarcina si alaptare. Ceaiul de maghiran nu trebuie folosit de persoanele care sufera de oscilatii de tensiune arteriala, pacientii care au suferit de atac vascular cerebral si de persoanele care au temperatura corpului mai mare de 38 de grade Celsius.De asemenea, nu este indicat pentru cei care au probleme cu coagularea sangelui sau diabet. Inainte de folosirea preparatelor cu maghiran se recomanda sa consultati medicul.

Maghiranul este o planta sensibila la frig, asa ca se seamana in aprilie. Este recomandat sa produci mai intai rasaduri si sa le transplantezi in gradina. Dupa ce planta se dezvolta, creste rapid si primele frunze se pot recolta la inceputul lui iunie. In perioada iulie-septembrie, maghiranul infloreste continuu. Desi este o planta perena, nu rezista iernii si trebuie sa fie replantata anual. Cu toate acestea, plantele pot fi scoase toamna cu pamant pe radacini si replantate in ghivece pentru a fi replantate in camp primavara. Aceasta operatiune este anevoioasa pentru un numar mare de plante, dar mai usor este sa se taie tulpinile tineri si sa se puna la inradacinat in toamna, iar primavara sa se replanteze plantatia cu acesti butasi.

Beneficiile usturoiului, un ingredient folosit in gastronomia Mediteraneana la fel ca semintele de maghiran

Este cel mai bun antiseptic, antibiotic si antifungic natural care exista. Prin urmare, este un aliat excelent impotriva infectiilor. Este un excelent depurativ, ajuta la eliminarea toxinelor din organism, contribuind la formarea si regenerarea florei intestinale. Imbunatateste circulatia sangelui datorita puterii sale anticoagulante. Reduce febra.

Acesta scade nivelul de grasimi din sange, scade nivelul de colesterol "rau" (colesterol LDL), protejand inima si arterele. Intareste apararea organismului. Normalizeaza nivelurile ridicate ale tensiunii arteriale, deci usturoiul ar trebui sa fie prezent in dieta hipertensiva. Impotriva aterosclerozei sau hipertensiunii arteriale, se recomanda consumul a mai multor catei. O alternativa buna pentru a evita mirosul de usturoi este de a folosi capsulele sau extractele in care este comercializat. Este foarte util in tratamentul infectiilor stomacale.

Este expectorant, deci este foarte util in afectiuni respiratorii, cum ar fi astmul, bronsita acuta sau cronica.Este antioxidant. Normalizeaza nivelurile crescute de glucoza din sange. Ajuta la reglarea functiei tiroidiene prin faptul ca este bogat in iod, fiind util in special in cazurile de hipotiroidism. Are efecte anticanceroase importante.

Ajuta la prevenirea efectelor debilitante ale imbatranirii, precum si a bolilor de inima si a altor tulburari asociate cu varsta inaintata. Se spune ca ingerarea unui catel de usturoi crud pe zi creste longevitatea. Pentru puterea sa terapeutica, usturoiul este folosit si pentru tratarea negilor. Datorita tuturor proprietatilor sale vindecatoare, usturoiul este un remediu natural excelent care poate fi foarte util in tratamentul si prevenirea anumitor tulburari de sanatate. Pentru a va bucura in mod eficient de proprietatile sale, este recomandat sa-l consumati crud sau insuficient gatit.

Articole similare
Ceai de Urzica: Beneficii pentru organism, contraindicatii Ceai de Urzica: Beneficii pentru organism, contraindicatii

Urzicile sunt folosite si in procesul de detoxifiere al organismului si in curatarea sangelui. In cazul in care ne confruntam cu problema caderii parului, un tratament des folosit este urzica. Uleiul din urzica se poate gasi in compozitia sampoanelor, a balsamurilor de par sau a mastilor speciale pentru podoaba capilara.

30 iulie 2024
Edited 9 decembrie 2024
citește articolul
Nutritie: Cum te ajuta ceaiul de patlagina, contraindicatii Nutritie: Cum te ajuta ceaiul de patlagina, contraindicatii

Patlagina este o planta care aduce beneficii sanatatii noastre in multe feluri. Desi este intotdeauna cel mai bine sa ne consultam cu medicul nostru daca putem sau ar trebui sa urmam un tratament naturist cu preparate din aceasta planta. Nu se stie data exacta cand a inceput sa fie folosita planta de patlagina in Europa, dar exista scrieri inca din Evul Mediu, din secolul XI. Patlagina este o planta foarte comuna, intalnita de cele mai multe ori in gradinile, parcurile neamenajate sau chiar pe terenurile virane din preajma marilor orase, este o buruiana pe care oamenii la sate o lasa sa creasca pe marginea drumurilor, in gradini, in curtile oamenilor datorita proprietatilor tamaduitoare. 

19 septembrie 2023
Edited 20 septembrie 2023
citește articolul
Nutritie: Cum te ajuta ceaiul de sunatoare in diete si episoadele de insomnie Nutritie: Cum te ajuta ceaiul de sunatoare in diete si episoadele de insomnie

Planta de sunatoare va ajuta in producerea de hormoni tiroidieni, dar va reduce, de asemenea, simptomele asociate: modificari ale ciclului menstrual, crampe, oboseala extrema sau apatie, printre altele.

23 martie 2023
citește articolul

Informatiile din acest articol nu trebuie sa inlocuiasca consultarea unui specialist sau vizita la un medic. Orice recomandare medicala continuta de acest material are scop pur informativ. Concluziile sau referintele nu sunt tipice si pot varia de la individ la individ si pot depinde de stilul de viata al fiecaruia, de starea de sanatate, dar si de alti factori. Aceste informatii nu trebuie sa inlocuiasca un diagnostic avizat.

Top 10 produse recomandate