Pentru comenzi telefonice: 0374.471.155 | Program Call Center: Luni - Vineri, 9:00 - 18:00
Stimati clienti, datorita sarbatorilor Pascale este posibil sa apara intarzieri in livrarile coletelor. Ne cerem scuze pentru inconvenient. Paste fericit, plin de sanatate!
Papaya: Fructul exotic cu beneficii pentru sanatate si frumusete
Postat in: Dieta si sport

Papaya: Fructul exotic cu beneficii pentru sanatate si frumusete

Papaya este un fruct tropical originar din America Centrala, care are multe proprietati benefice pentru sanatate. Are o forma ovoidala, culoarea este galben-verzuie, iar in interior exista o multime de seminte negre, stralucitoare si picante. Are o pulpa rosiatica foarte suculenta, similara cu pepenele galben si o aroma dulce. Este bogat in papaina, enzima care confera acestui fruct o multitudine de proprietati foarte interesante pentru sanatate.

Papaya - ce contine acest fruct

Papaya, pe langa faptul ca este caracterizat de aroma sa delicioasa si de culoarea frumoasa, este o sursa bogata de nutrienti antioxidanti, cum ar fi caroteni, vitamina C, flavonoide, vitamine din gama B, minerale de potasiu si magneziu, in plus fata de fibre. Papaya este o sursa excelenta de vitamina C, iar un singur fruct mediu ofera 224% din aportul zilnic recomandat.

Un papaya mediu are aproximativ:

120 de calorii
30 grame de carbohidrati, inclusiv 5 grame de fibre si 18 grame de zahar
2 grame de proteine
Papaya este, de asemenea, o sursa buna de:

Acid folic
Vitamina A
Magneziu
Cupru
Fibre

Proprietati pentru Papaya

Mango contine vitamine B, alfa si beta-caroten, luteina si zeaxantina, vitamina E, calciu, potasiu, vitamina K si licopen, antioxidantul puternic cel mai frecvent asociat cu rosiile. Papaya contine papaina, o enzima exclusiva a acestui fruct care ajuta la digerarea mai buna a proteinelor, favorizand sistemul digestiv. In plus, papaina are o capacitate de vindecare si antiinflamatoare pentru persoanele care sufera de ulcere, gastroenterita sau colon iritabil. Papaya asigura un aport nutritional excelent, deoarece este compus din vitaminele B, C, antioxidanti si minerale, cum ar fi potasiul, care promoveaza sanatatea musculara.

Aportul ridicat de fibre continut de acest fruct ajuta la imbunatatirea tranzitului intestinal si la reglarea nivelului de colesterol si zahar. Este, de asemenea, considerat un laxativ bun, reducand constipatia. Vitamina B ajuta sistemul nervos, iar licopenul previne oxidarea colesterolului, util pentru prevenirea atacurilor de cord. Papaya este frecvent utilizat in lumea cosmeticelor pentru a imbunatati frumusetea parului si a pielii pentru calitatile sale hidratante, regenerative si exfoliante. Pentru continutul sau ridicat in beta-caroten este un fruct care favorizeaza si mentine bronzarea pielii noastre. De asemenea, previne arsurile. Pentru continutul sau de vitamine si antioxidanti combate aparitia petelor pigmentare.

Contine fibrina, care este o substanta usor asimilabila si valoroasa ce ajuta la coagularea ranilor interne si externe. Deoarece are licopen, papaya ajuta la prevenirea imbatranirii premature. In plus, fructul previne formarea gazelor intestinale si elimina viermii intestinali datorita alcaloizilor pe care ii are.

Consumul acestui fruct este recomandat pentru a preveni deficienta de vitamina A, o cauza a orbirii copiilor in tarile tropicale si subtropicale in curs de dezvoltare. Papaya este, de asemenea, ideal ca o alternativa pentru tratarea eczemelor si acneei. Este un fruct recomandat in special fumatorilor, datorita vitaminei C.  

Beneficii pentru sanatate
Nutrientii gasiti in papaya sunt considerati a avea o varietate de beneficii pentru sanatate. Acestia pot ajuta la protejarea impotriva mai multor afectiuniꓽ

Degenerescenta maculara legata de varsta
Papaya are o varietate de beneficii pentru sanatate, de la prevenirea astmului pana la proprietatile anticanceroase. Zeaxantina, un antioxidant prezent in papaya, filtreaza razele daunatoare ale luminii albastre. Se crede ca joaca un rol protector in sanatatea ochilor si poate preveni degenerescenta maculara. Cu toate acestea, aportul crescut de toate fructele s-a dovedit a reduce riscul si progresia degenerarii maculare legate de varsta.

Prevenirea astmului
Riscul de a dezvolta astm este mai mic la persoanele care consuma o cantitate mare de anumiti nutrienti. Unul dintre acesti nutrienti este beta-carotenul, care se gaseste in alimente cum ar fi papaya, caise, broccoli, pepene galben, dovleac, morcovi.

Poate lupta impotriva cancerului
Beta-carotenul, un antioxidant gasit in papaya, poate reduce riscul de cancer. In randul barbatilor mai tineri, dietele bogate in beta-caroten pot avea un rol protector impotriva cancerului de prostata, potrivit unui studiilor.

Sustine sanatatea oaselor
Aportul scazut de vitamina K a fost asociat cu un risc crescut de fracturi osoase. Aportul adecvat de vitamina K este important pentru o sanatate buna, deoarece imbunatateste absorbtia calciului si poate reduce eliminarea calciului prin urina, ceea ce inseamna ca exista mai mult calciu in organism pentru a intari si reconstrui oasele.

Reduce nivelul glucozei din sange
Studiile au aratat ca persoanele cu diabet zaharat de tip 1 care mananca diete bogate in fibre au niveluri mai scazute de glucoza in sange, iar persoanele cu diabet zaharat de tip 2 pot avea niveluri mai bune de zahar din sange, lipide si insulina. Un papaya mic ofera aproximativ 3 grame de fibre, ceea ce este echivalent cu doar 17 grame de carbohidrati.

Promoveaza o digestie optima
Papaya contine o enzima papaina care ajuta digestia. In plus, fructul are un continut ridicat de fibre si apa, care ajuta la prevenirea constipatiei, promovand promoveaza sanatatea tractului digestiv.

Diminueaza bolile de inima
Continutul de fibre, potasiu si vitamine din papaya ajuta la prevenirea bolilor de inima. O dieta cu mai mult potasiu si mai putin sodiu este cea mai importanta schimbare dietetica pe care o persoana o poate face pentru a reduce riscul de boli cardiovasculare.

Reduce inflamatia
Colina este un nutrient foarte important si versatil gasit in papaya si ajuta corpul nostru sa doarma, sa-si miste muschii, sa invete si sa memoreze. Acest nutrient ajuta, de asemenea, la mentinerea structurii membranelor celulare, la transmiterea impulsurilor nervoase, la absorbtia grasimilor si la reducerea inflamatiei cronice.

Beneficii pentru frumusete
Pentru piele
Atunci cand este utilizat local, papaya zdrobit pare a fi benefic in promovarea vindecarii ranilor si prevenirea infectiei zonelor cu arsuri. Cercetatorii cred ca enzimele proteolitice chemopapein si papaina din papaya sunt responsabile pentru aceste efecte benefice.

Pentru sanatatea parului
Papaya este, de asemenea, excelent pentru sanatatea parului, deoarece contine vitamina A, un nutrient necesar pentru productia de sebum, care mentine parul hidratat, precum si pielea. Un aport adecvat de vitamina C, pe care papaya il poate furniza, este necesar pentru formarea si mentinerea colagenului, responsabil pentru asigurarea structurii pielii.

Persoanele cu alergie la latex pot fi, de asemenea, alergice la papaya din cauza continutului sau de enzime numite chitinaze. Unii oameni considera ca papaya in stare matura(copt) are un miros neplacut, insa se poate minimiza acest miros prin amestecarea fructelor taiate cu suc de lamaie. Semintele de papaya, desi neplacute pentru unii, sunt perfect sigure pentru consum.

Cata Vitamina C gasim in Papaya si care este doza recomandata?

Asa cum am spus anterior, necesarul de vitamina C variaza in functie de varsta, greutate, contextul unor epidemii, boli, incidente medicale. Ca idee, persoanele care fumeaza des au nevoie de cel putin 35-40 mg in plus de acid ascorbic fata de persoanele nefumatoare. Totodata, cei care lucreaza in ture de noapte, in stres continuu, au o viata profesionala agitata (politisti, pompieri, jurnalisti de investigatii etc.) au nevoie zilnic de cel putin 10 -15 mg de vitamina C in plus fata de alte categorii socio-profesionale.

In caz de infectie, in procesul de vindecare a unor rani, plagi deschise, lovituri, eczeme, e nevoie ca organismul sa acceseze o cantitate mai mare de vitamina C, in functie de problema cu care se confrunta. Cantitate care poate varia peste limita, in cazuri normale, cu pana la 50 de mg. farmaceutice, respectiv, optimizand bauturile si produsele alimentare.

Ce se intampla daca iei prea multa Vitamina C ? Supradoza de vitamina C este rareori toxica, dar poate cauza efecte adverse daca exista o administrare recurenta de cantitati mai mari decat exista necesar in organism.Primele simptome ale unei supradoze de acid ascorbic sunt durerile de stomac, crampe musculare, diaree si greata. In plus, organismul este mai predispus la infectii ale tractului urinar.

Totodata pot aparea dureri de spate, iar vitamina C defalcata in exces in acidul uric, creste nivelul de acid din urina si exista un risc mai mare de aparitie a pietrelor la rinichi. De asemenea, prea mult acid ascorbic in corp poate duce la acumulari nesanatoase de fier in organism si la deficiente de vitamina B12, zinc si cupru.

22 martie 2023
Comentarii
Lasă un comentariu
Adresa de e-mail nu va fi publicată

Informatiile din acest articol nu trebuie sa inlocuiasca consultarea unui specialist sau vizita la un medic. Orice recomandare medicala continuta de acest material are scop pur informativ. Concluziile sau referintele nu sunt tipice si pot varia de la individ la individ si pot depinde de stilul de viata al fiecaruia, de starea de sanatate, dar si de alti factori. Aceste informatii nu trebuie sa inlocuiasca un diagnostic avizat.

Top 10 cele mai citite articole
Ceai de cimbrisor: beneficii, utilizari, contraindicatii
Ceai de cimbrisor: beneficii, utilizari, contraindicatii
Cimbrisorul este o planta apreciata pentru calitatile sale curative. Creste spontan si poate fi usor recunoscut dupa mirosul aromat. Este bogat in taninuri, substante amare, flavonoizi si numerosi acizi organici. Astfel, infuzia de cimbrisor este folosita frecvent in afectiuni precum cele nervoase....
Aloe vera: proprietati si beneficii pentru sanatate
Aloe vera: proprietati si beneficii pentru sanatate
Aloe vera are proprietati de hidratare a pielii, pastrand-o elastica, sanatoasa si stralucitoare. Aloe vera este perfecta pentru tenul gras, pentru ca o hraneste fara sa o incarce.
Lapte praf: Legatura dintre varsta copilului si formulele de lapte
Lapte praf: Legatura dintre varsta copilului si formulele de lapte
Laptele praf este un produs care nu lipseste din alimentatia bebelusilor. De cand a fost descoperita prima formula (undeva in perioada 1890-1895) pana azi, laptele praf este prezent in toate casele de familii care au copii.
Virusul HPV: ce este, cum se transmite, simptome, preventie
Virusul HPV: ce este, cum se transmite, simptome, preventie
HPV este cea mai comuna infectie transmisa pe cale sexuala la nivel global. Majoritatea oamenilor sunt infectati cu ea la un anumit moment din viata. In 2018 se estimau 569.000 de cazuri noi, si 311.000 de decese cauzate de cancer cervical la nivel mondial.
Saturatia de oxigen: cum o masori, care sunt valorile normale la adulti si la copii
Saturatia de oxigen: cum o masori, care sunt valorile normale la adulti si la copii
Saturatia de oxigen este unul dintre cei mai importanti indicatori pentru sanatatea ta. O saturatie scazuta poate duce la diferite complicatii si la necesitatea unei asistente medicale de urgenta sau a unei masti de oxigen. Sunt considerate normale pentru saturatia de oxigen valorile de peste 95%.
Ghimbirul: tot ce trebuie sa stii despre beneficiile lui si contraindicatii
Ghimbirul: tot ce trebuie sa stii despre beneficiile lui si contraindicatii
Ghimbirul are efecte benefice in scaderea in greutate. Un studiu publicat in 2012 atesta faptul ca un consum regulat de ghimbir creste termogeneza alimentelor si stimuleaza satietatea. Aceste proprietati previn gustarile dese si nevoia de a ingera cantitati mari de alimente calorice. In plus,...
Scarlatina: simptome, diagnostic si tratament
Scarlatina: simptome, diagnostic si tratament
Scarlatina este o boala declansata de o toxina generata de streptococii beta-hemolitici de grup A. Transmiterea se face pe cale respiratorie, prin tuse, stranut, ras, vorbit, de la bolnavii cu scarlatina, cu angina streptococica sau purtatorii sanatosi de streptococ beta-hemolitic de grup A la...
Psoriazis: cum arata, de ce apare si cum se trateaza
Psoriazis: cum arata, de ce apare si cum se trateaza
Psoriazisul este o afectiune dermatologica cronica - Vezi aici care sunt cauzele aparitiei, cele mai intalnite simptome si cum poti diagnostica la timp boala pentru a aplica tratamentul corect.
Ulei de cocos: beneficii, utilizare si motive sa il folosesti
Ulei de cocos: beneficii, utilizare si motive sa il folosesti
Uleiul de cocos a devenit in ultimii ani unul dintre cele mai ravnite produse cosmetice datorita calitatilor sale miraculoase, atat in ingrijirea pielii, cat si a parului.
Ceaiul din frunze de papadie: beneficii pentru sanatate, contraindicatii
Ceaiul din frunze de papadie: beneficii pentru sanatate, contraindicatii
Ceaiul de papadie este recunoscut pentru proprietatile sale de mii de ani. Papadia este printre cele mai controversate plante folosite de-a lungul anilor in medicina traditionala.