Testul Papanicolau: de ce ar trebui sa il faci, ce boli poti depista cu ajutorul lui
Testul Papanicolau este o examinare importanta pentru prevenirea si depistarea cancerului de col uterin. Este recomandat ca acest test sa se faca la varsta de 21 de ani sau imediat dupa inceperea vietii sexuale. Testul consta in colectarea de celule de pe colul uterin cu ajutorul unui tampon si analiza acestora pentru a detecta celule anormale sau pre-canceroase. Testul nu este dureros, desi poate fi incomod sau jenant pentru unele femei.
Este important sa discuti cu medicul tau daca ai orice temeri sau intrebari in legatura cu testul. Pentru a te pregati pentru testul Papanicolau, trebuie sa eviti sa faci dus, sa folosesti vreo forma de lubrifiant sau sa ai contact sexual cu cel putin 24 de ore inainte de test. Este, de asemenea, important sa nu folosesti produse de igiena vaginala. Daca ai menstruatie, este recomandat sa amani testul pana cand menstruatia ta s-a oprit.
Ce boli te ajuta sa depistezi cu ajutorul testului Papanicolau
Citologia cervicala este un test de screening, adica este un examen in care se face o evaluare sau o masurare pentru a verifica nivelul sau procentul de probabilitate ca persoana sa sufere de orice boala sau conditie. Cu toate acestea, acest test nu poate determina cu exactitate un rezultat si cu atat mai putin este infailibil. In ciuda acestui fapt, frotiul Papanicolau este recomandat si promovat de medici si specialisti in sanatate, si motivul pentru aceasta este ca este o metoda non-invaziva de analiza care necesita o procedura rapida si simpla, care este foarte eficienta in a determina daca o femeie este sau nu susceptibila de a dezvolta o afectiune grava, mai ales un proces canceros, chiar si atunci cand nu exista simptome ale acestuia.
De ce este important testul Papanicolau? Leziunile precanceroase sunt modificari celulare care pot fi cauzate de papilomavirusul uman (HPV). Daca sunt lasate netratate, aceste celule anormale pot provoca cancer de col uterin. Testul Papanicolau detecteaza HPV in celulele cervicale, astfel incat un frotiu Papanicolau va poate salva viata, deoarece celulele canceroase pot fi depistate devreme.
Sansa unui tratament de succes pentru cancerul de col uterin este foarte mare daca boala este detectata intr-un stadiu incipient. Testele Papanicolau pot identifica, de asemenea, celule cervicale anormale inainte de a deveni cancer (leziuni precanceroase). Discutati cu medicul despre cat de des ar trebui sa faceti un test Papanicolau, deoarece acest lucru depinde de varsta, precum si de alte conditii. Daca aveti peste 65 de ani, adresati-va medicului dumneavoastra daca mai este necesar testul Papanicolau.
Cum te pregatesti pentru testul Papanicolau? Dupa cum se stie, testul implica obtinerea unui esantion mic de celule din cervix, pentru care se efectueaza o razuire moale a peretelui colului uterin prin intermediul unui tampon. Dar pentru ca aceasta procedura sa aiba succes si rezultatele studiului celulelor obtinute sa fie cat mai precise posibil, este necesar sa se indeplineasca unele cerinte foarte specifice, care sunt indicate mai jos.
Sa nu fii la menstruatie - Este necesar sa se evite prezenta oricarui tip de lichid inainte de efectuarea acestui test, in special sangerarea menstruala, deoarece sangele poate acoperi celulele, ceea ce impiedica vizualizarea corecta prin microscop.
Sa nu ai contact sexual inainte cu minim 24 de ore inainte de test - Continuand cu punctul anterior, prezenta fluidelor sexuale, atat a persoanei, cat si a partenerului sau in cervix poate modifica aspectul si consistenta esantionului de celule, ceea ce poate impiedica analiza, vizualizarea si, in consecinta, rezultatele testului.
Nu folosi produse in interiorul vaginului si nici dusuri vaginale inainte de test - La fel cum unele lichide ar trebui evitate in timpul testului, este necesar ca vaginul si colul uterin sa fie intr-o stare naturala, care include prezenta mucusului si a particulelor care sunt de obicei prezente in interior, deoarece scopul frotiului Papanicolau este de a detecta prezenta anomaliilor, cum ar fi bacteriile sau celulele de raspuns inflamatorii, care ar putea fi eliminate odata cu dusul vaginal, ceea ce ar modifica rezultatul testului.
Ca si in cazul fluidelor derivate din actul sexual sau din menstruatie, unele substante care sunt produse sau introduse in cervix de la un anumit tip de medicament pot impiedica procesul de analiza si pot impiedica o vizualizare corecta a celulelor, ceea ce duce la imposibilitatea de a face o evaluare adecvata.
Conditii pentru recoltare inainte de a efectua un test Papanicolau
Testul trebuie efectuat in mijlocul ciclului menstrual
Desi citologia cervicala poate fi efectuata cu siguranta in orice zi, este recomandat ca esantionul de celule sa fie prelevat chiar in mijlocul ciclului menstrual, deoarece in aceste zile celulele sunt complet extinse, fara pliuri sau curbe, ceea ce permite o vizualizare practic perfecta si, in consecinta, analiza sa este mult mai usoara si nivelul de precizie al rezultatelor este mai mare. Desigur, aceasta recomandare se aplica numai femeilor al caror ciclu este regulat. Pentru femeile cu cicluri menstruale neregulate, testarea se va face numai in perioada cand acestea nu sunt la menstruatie.
Dupa debutul vietii sexuale
Orice femeie care a intretinut relatii sexaule, indiferent de varsta, trebuie sa efectueze testul Papanicolau in mod regulat, deoarece unul dintre principalii factori de risc pentru dezvoltarea cancerului de col uterin este contractarea papilomavirusului uman, care poate fi transmis prin contact sexual.
Frecventa depinde de anumiti factori
Daca aveti anumiti factori de risc, medicul va poate recomanda teste Papanicolau mai frecvente, indiferent de varsta. Acesti factori de risc includ:
Diagnosticul de cancer de col uterin sau un test Papanicolau care a aratat celule precanceroase
Femeile cu un istoric medical de celule precanceroase sau cancer de col uterin ar putea avea nevoie de screening mai des, deoarece istoricul lor medical le pune la un risc mai mare pentru viitor.
Aveti HIV
Femeile care traiesc cu HIV prezinta un risc mai mare de cancer de col uterin si alte boli de col uterin, deoarece sistemul lor imunitar este slabit. Toate femeile care au HIV ar trebui sa aiba un test Papanicolau initial la momentul diagnosticului HIV si un alt test Papanicolau la 12 luni. Unii experti recomanda un alt test Papanicolau la 6 luni, asa ca discutati cu medicul. Dupa trei teste Papanicolau consecutive cu rezultate normale, femeile care au HIV pot face teste Papanicolau la fiecare 3 ani.
Daca mama a fost expusa la dietilstilbestrol inainte de nastere
Fiicele si, eventual, nepoatele femeilor care au luat dietilstilbestrol in timpul sarcinii prezinta un risc mai mare de cancer de col uterin si alte tipuri de cancer.
Aveti un sistem imunitar slabit de la transplantul de organe, chimioterapie sau utilizarea steroizilor
HPV nu poate disparea de la sine la o persoana cu un sistem imunitar slabit.
Care sunt cauzele endometriozei? Poate depista testul Papanicolau endometrioza?
Cauza endometriozei este inca necunoscuta. Unii specialisti sustin faptul ca poate fi un posibil defect de imunitate responsabil pentru curatarea microbilor si a celulelor anormale din abdomen. Mecanismele de aparare sunt de calitate inferioara si acest lucru le-ar impiedica sa recunoasca ca ciudate celulele endometriale (de obicei numai in interiorul uterului) si sa le lase libere pentru insamantarea lor in organele interne. Pe de alta parte, exista femei care au in familie cazuri de endometrioza, astfel incat poate exista o componenta mostenita. Desi cauzele endometriozei nu sunt pe deplin cunoscute, predispozitia genetica pare a fi un risc suplimentar. Exista mai multe teorii care pot justifica aparitia acestei patologii:
Menstruatia retrograda: Este teoria cea mai acceptata si consta in faptul ca endometrul, in timpul menstruatiei, trece anormal prin trompele uterine spre cavitatea peritoneala sau peritoneu (membrana care acopera toate organele abdomenului). Desi aceasta menstruatie anormala apare la aproape 80% dintre femei, trebuie sa apara alti factori pentru ca endometrioza sa apara, deoarece acest fapt singur nu ar justifica aceasta boala.
Transformarea unor portiuni ale peritoneului in celule endometriale, datorita expunerii indelungate la hormoni, de obicei estrogen, si, de asemenea, la inflamatia cronica. Raspandirea celulelor endometriale prin canalele limfatice, venele si arterele organismului. Existenta ramasitelor structurilor embrionare din afara uterului, care sunt stimulate hormonal si transformate in celule endometriale, ceea ce ar putea explica, in mod exceptional, existenta endometriozei.
Tu ce stii despre endometrioza?