Pentru comenzi telefonice: 0374.471.155
Pentru comenzi telefonice: 0374.471.155 | Program Call Center: Luni - Vineri, 9:30 - 17:00
Black Friday la Spring | Comenzi telefonice: 0374.471.155
Stimati clienti, datorita sarbatorilor Pascale este posibil sa apara intarzieri in livrarile coletelor. Ne cerem scuze pentru inconvenient. Paste fericit, plin de sanatate!
Clostridium tetani: Cum te poti apara impotriva acestei infectii cu potential letal

Clostridium tetani: Cum te poti apara impotriva acestei infectii cu potential letal

Alexandra Nelepcu
de , Farmacist Diriginte
Data publicării: 2 mai 2023 Ultima actualizare: 2 mai 2023

Tetanosul este o boala infectioasa care poate provoca moartea. Bacteria regasita printre altele in sol si in praful stradal ajunge in piele prin rani cauzate prin taiere, sfasiere, muscaturi sau julituri sau chiar si prin cele mai mici zgarieturi si se multiplica in corp, eliberand substanta toxica tetanos care cauzeaza boala. Simptomatologia deosebit de grava este caracterizata de crampele musculare, care in cazul spasmelor musculaturii gatului pot duce la asfixiere.

Tetanosul, fatal in 40-50% din cazuri, este determinat de bacilul Clostridium tetani, manifestat printr-o infectie localizata la nivelul portii de intrare si prin hiperexcitabilitate neuromusculara consecutiva difuzarii exotoxinei bacteriene (tetanospasmina) in organism. Tetanosul neonatal este si mai grav, cu fatalitate intre 50-90%, iar supravietuitorii pot dezvolta sechele neurologice severe si retard in dezvoltare.

Ce este vaccinul antitetanos si cat de repede trebuie administrat?

Vaccinul antitetanos face parte din seria recomandata de imunizari pentru copii si adulti. Protejeaza impotriva infectiei bacteriene tetanos, cunoscuta si sub numele de lockjaw. Tetanusul provoaca spasme musculare dureroase si poate duce la moarte. Vaccinul impotriva tetanosului a facut din tetanos o boala prevenibila. 

Datorita utilizarii pe scara larga, lockjaw a devenit o infectie rara. Chiar si asa, adultii trebuie sa fie vaccinati impotriva acestuia. Nu exista nici un leac si 10% pana la 20% dintre persoanele care au aceasta mor. Nu poti lua tetanos de la o alta persoana. Il poti trece printr-o taietura sau alta rana. Bacteriile tetanosului sunt frecvente in sol, praf si gunoi de grajd. 

Bacteriile tetanosului pot infecta o persoana chiar si printr-o mica zgarietura, dar este mai probabil sa obtineti tetanos prin perforatii profunde de la rani create de unghii sau cutite. Bacteriile se deplaseaza prin sange sau nervi catre sistemul nervos central.

Cum functioneaza vaccinul antitetanic?
O vaccinare impotriva tetanosului functioneaza prin stimularea sistemului imunitar pentru a crea un raspuns imunitar. Cand primiti toxoidul tetanos intr-o injectie, sistemul vostru imunitar raspunde prin crearea de anticorpi. Anticorpii sunt proteine ​​din organism care lupta impotriva anumitor bacterii cauzatoare de boli. 

Cand esti vaccinat impotriva tetanosului, sistemul tau imunitar este gata sa te protejeze daca esti vreodata expus la bacteriile Clostridium tetani. Daca bacteriile intra in piele, anticorpii tai le recunosc si le ataca, astfel incat sa nu te poata imbolnavi. Injectarea impotriva tetanosului contine bacterii inactivate (ucise). Deoarece injectarea nu are bacterii vii, nu va poate provoca tetanos.

Care sunt simptomele tetanosului?
Simptomele tetanosului rezulta dintr-o toxina produsa de bacteriile tetanosului. Simptomele incep adesea la aproximativ o saptamana dupa ce o persoana este infectata. Dar acest lucru poate varia de la 3 zile la 3 saptamani sau chiar mai mult. Cel mai frecvent simptom este un maxilar rigid, care poate deveni „blocat”. Asa a ajuns boala sa fie numita lockjaw. Simptomele tetanosului pot include:

Durere de cap
Rigiditate musculara, incepand de la maxilar, apoi gat si brate, picioare sau abdomen
Dificultati la inghitire
Neliniste si iritabilitate
Transpiratie si febra
Palpitatii si hipertensiune arteriala
Spasme musculare la nivelul fetei, provocand un zambet constant sau cu aspect ciudat
Daca nu este tratat, tetanosul poate provoca moartea prin sufocare.

Tipuri si programe de vaccin antitetanos
In mod normal, primiti vaccinuri impotriva tetanosului in muschiul deltoid (umar). Copiii il iau in brat sau coapsa. Patru tipuri diferite de vaccinuri protejeaza impotriva tetanosului si a altor boli. Cel pe care il primiti se bazeaza pe varsta si starea voastra de sanatate.

DTaP se administreaza bebelusilor si copiilor mici. Protejeaza impotriva difteriei, tetanosului si tusei convulsive (tuse convulsiva). 
DT este pentru bebelusi si copii mici care au avut o reactie proasta la vaccinul impotriva tusei convulsive. Protejeaza doar impotriva difteriei si a tetanosului. 
Tdap se administreaza copiilor mai mari si adultilor. Protejeaza impotriva difteriei, tetanosului. si pertussis. 
Td este vaccinul de rapel pentru copiii mai mari si adulti care protejeaza doar impotriva difteriei si a tetanosului. 
Copiii primesc de obicei cinci doze de vaccin DTaP sau DT la 2 luni, 4 luni, 6 luni, intre 15 si 18 luni si intre 4 si 6 ani. Apoi vine o doza de Tdap intre 11 si 12 ani si un rapel de Td la fiecare 10 ani. Daca nu ati primit un vaccin antitetanos in copilarie, ar trebui sa incepeti cu o serie primara de trei doze cu o doza de Tdap si doua doze de Td. Obtineti aceste vaccinuri pe o perioada de sapte pana la 12 luni. Dupa ce primiti seria primara, veti avea nevoie de un amplificator Td la fiecare 10 ani. O doza suplimentara de Tdap este recomandata femeilor in al treilea trimestru al fiecarei sarcini. Scopul fiind de a-si proteja bebelusii pana cand sunt suficient de mari pentru propriile vaccinuri.

Cine poate beneficia de vaccin antitetanic?
Ar trebui sa va vaccinati impotriva tetanosului daca:

Nu ati primit o serie primara de vaccinuri impotriva tetanosului in copilarie
Nu ati avut un rapel impotriva tetanosului in ultimii 10 ani
V-ati vindecat de tetanos

Cine nu poate beneficia de vaccin antitetanic?
Nu ar trebui sa primiti un vaccin Tdap daca ati avut o reactie alergica severa dupa un vaccin Tdap anterior. Discutati cu medicul vostru daca aveti antecedente de epilepsie. De asemenea, daca a-ti experimentat alte probleme ale sistemului nervos, dureri severe sau umflaturi in trecut. Asteptati sa primiti vaccinul Tdap daca aveti o boala acuta moderata pana la severa.

Care sunt efectele adverse asociate vaccinului antitetanic?
Vaccinurile sunt compuse din toxine tetanos, difterie si pertussis care au fost facute netoxice. Cu conditia ca au inca capacitatea de a crea un raspuns imun. Aceste vaccinuri nu contin bacterii vii. Este important de stiut ca, in general, riscul aparitiei problemelor cauzate de tetanos este mult mai mare decat de la vaccinarea antitetanos. Nu poti lua tetanos de la vaccinarea impotriva tetanosului. Cu toate acestea, uneori vaccinul tetanos poate provoca reactii adverse usoare. Acestea pot include:

Durere, inrosire sau umflare la locul injectarii
Febra
Dureri de cap sau dureri de corp
Oboseala
Greata, varsaturi sau diaree
Pierderea poftei de mancare

Vaccinul antitetanic pentru femeile insarcinate
Daca sunteti insarcinata, veti avea nevoie de o vaccinare impotriva tetanosului. De obicei, in timpul celui de-al treilea trimestru al fiecarei sarcini. Este recomandata aceasta perioada pentru a va proteja pe vostru si pe fat. Injectiile cu tetanus sunt foarte eficiente in a va proteja pe voi si pe copilul vostru de tetanos. Este important sa respectati programul de imunizare recomandat de furnizorul copilului vostru. Acest program de vaccinare va ajuta sa va mentineti copilul sanatos si ii ofera cea mai buna protectie impotriva tetanosului. 

Daca sunteti adult, discutati cu furnizorul vostru despre obtinerea unui rapel impotriva tetanosului la fiecare 10 ani. Asigurati-va ca pastrati inregistrari exacte ale vaccinurilor pentru voi si copii, astfel incat sa puteti ramane la curent cu imunizari.

Intoxicatia cu Clostridium perfringens, o bacterie din aceeasi clasa cu Clostridium Tetani

Intoxicatia alimentara cu Clostridium perfringens este o afectiune cauzata de consumul de alimente contaminate cu bacterii Clostridium perfringens. Aceasta bacterie se gaseste in sol, apa si in intestinele animalelor, cum ar fi puiul sau vaca, si poate fi prezenta in alimentele preparate cu carne. Simptomele intoxicatiei alimentare cu C. perfringens includ crampe abdominale intense si diaree apoasa. Simptomele apar, de obicei, la 6 pana la 24 de ore dupa consumul de alimente care contin un numar mare de C. perfringens. De obicei, boala se termina in 24 pana la 48 de ore.

Dehidratarea cauzata de diaree si varsaturi este cea mai frecventa complicatie. Nu utilizati medicamente, inclusiv antibiotice si alte tratamente, cu exceptia cazului in care medicul le recomanda. Pentru a preveni deshidratarea, beti multe lichide. Alegeti apa pana cand va simtiti mai bine. Puteti lua inghitituri din saruri de rehidratare. Sucurile de fructe si alte bauturi care au prea mult zahar nu ar trebui sa fie utilizate pentru rehidratare. Cand simtiti ca puteti manca, incepeti cu cantitati mici, la fel si cu inghititurile. De asemenea, apa trebuie si aceasta bauta tot cu inghitituri mici. 

Ce este Clostridium perfrigens si de ce trebuie evitata intoxicatia cu aceasta bacterie

 

Articole similare
Citomegalovirus: Cum apare, simptome, diagnostic si tratament Citomegalovirus: Cum apare, simptome, diagnostic si tratament

Citomegalovirusul este un virus comun, insa odata ce dobanditi infectia, citomegalovirusul ramane in corp pe viata. Majoritatea oamenilor nu stiu ca au citomegalovirus, deoarece rareori provoaca probleme la persoanele sanatoase. Daca sunteti gravida sau aveti sistemul imunitar slabit, citomegalovirusul poate crea probleme.  Femeile care dezvolta o infectie activa cu citomegalovirus in timpul sarcinii pot transmite virusul copiilor lor.

28 august 2024
Edited 28 august 2024
citește articolul
Virusul papiloma uman: Ce este, simptome, complicatii, tratament si preventie Virusul papiloma uman: Ce este, simptome, complicatii, tratament si preventie

Virusul HPV se transmite in timpul contactului sexual. Alte tipuri de HPV provoaca negi (veruci) comuni, cum ar fi pe mainile si talpile picioarelor, dar verucile pot aparea si in zona genitala.

27 august 2024
Edited 27 august 2024
citește articolul
Norovirus: Simptome, complicatii ale infectiei, preventie si tratament Norovirus: Simptome, complicatii ale infectiei, preventie si tratament

Norovirusul este un virus extrem de contagios care poate cauza gastroenterita acuta, o boala caracterizata prin inflamatia tractului digestiv, dureri abdominale, greata, varsaturi si diaree. Norovirusul poate fi periculos, deoarece poate duce la deshidratare severa, in special la copii mici, persoanele in varsta si persoanele cu sistemul imunitar slabit.

27 aprilie 2023
Edited 27 aprilie 2023
citește articolul

Informatiile din acest articol nu trebuie sa inlocuiasca consultarea unui specialist sau vizita la un medic. Orice recomandare medicala continuta de acest material are scop pur informativ. Concluziile sau referintele nu sunt tipice si pot varia de la individ la individ si pot depinde de stilul de viata al fiecaruia, de starea de sanatate, dar si de alti factori. Aceste informatii nu trebuie sa inlocuiasca un diagnostic avizat.

Top 10 produse recomandate