Pentru comenzi telefonice: 0374.471.155 | Program Call Center: Luni - Vineri, 9:00 - 18:00
Stimati clienti, datorita sarbatorilor Pascale este posibil sa apara intarzieri in livrarile coletelor. Ne cerem scuze pentru inconvenient. Paste fericit, plin de sanatate!
Produse cu SPF: Ce este indicele UV si cand poate deveni periculos?

Produse cu SPF: Ce este indicele UV si cand poate deveni periculos?

Alexandra Nelepcu
de , Farmacist Diriginte
Data publicării: 12 iulie 2023 Ultima actualizare: 13 iulie 2023

Tot auzim in ultimii ani de produse de protecție solara. De ce avem nevoie de ele? Explicația este simpla. Din cauza evolutiei tehnologice din ultimii 200 de ani și a deteriorarii stratului de ozon, razele Soarelui au devenit din ce in ce mai nocive iar cazurile de cancer de piele se inmulțesc exponențial de la an la an. Altfel spus, poluarea atmosferica a determinat ca razele ultraviolete care patrund in atmosfera terestra sa ajunga in cantitati mult mai mari si sunt din ce in ce mai agresive. Iar in zilele noastre este important sa intelegem ca cu cat se incalzeste vremea mai mult si avem pielea mai expusa, cu atat avem mai multa nevoie de produse de protectie solara.

Ce este SPF? Cum alegem produsele dermatocosmetice de protectie solara?

Ce este indicele UV si cand poate deveni periculos?

Cand sa folosim produse de protectie solara?

Produse protectie solara SPF 15 pentru adulti si copii

Produse protectie solara SPF 30 pentru adulti si copii

Produse protectie solara SPF 50 pentru piele si ten

Bronzul - intre mit si realitate

Ce este SPF? Cum alegem produsele dermatocosmetice de protectie solara?

Cand vorbim de SPF ne gandim la produse de protectie solara. Dr. Elizabeth HALE de la Universitatea din Minesota spune ca SPF reprezinta "Factorul de Protectie Solara", care este abilitatea pentru o protectie solara de a bloca razele UV si potentialul cancerigen al acestora. Acesta indica timpul aproximativ in care poti sta la soare fara ca epiderma sa fie supraexpusa si sa sufere leziuni. SPF reprezinta doar protectia impotriva radiatiilor UV si nu a razelor UVA si nu inseamna ca poti sa te protejezi de Soare pe termen nelimitat ci iti ofera o fereastra de timp in care Soarele sa nu fie nociv pentru epiderma ta.

Altfel spus, numerele SPF sunt o masura a timpului. De exemplu, folosirea unui produs de protectie solara cu un SPF 30 iti va permite sa stai la soare de 30 de ori mai mult, fara sa te arzi, decat daca nu folosesti protective solara.  Altfle spus, diferenta de protectie dintre SPF 15, 30, 50, si 100 este incrementala. In plus, niciun produs dermatocosmetic de protectie solara nu ofera protectie 100% impotriva razelor UV ale soarelui. Cel mai bun mod de a va asigura ca sunteti protejat in mod adecvat toata ziua este prin reaplicarea cel putin la fiecare doua ore, indiferent de cat de mare este SPF-ul.

In plus, trebuie stiut ca SPF-ul "lucreaza" la fel, doar ca durata protectiei variaza in functie de numarul SPF si rigurozitatea activitatii. Si depinde foarte mult de tipul de piele. De exemplu, o persoana care transpira si joaca volei pe plaja purtand SPF 50 va obtine aceeasi protectie ca si cineva care doar sta langa piscina si foloseste SPF 50. Cu toate acestea, o persoana care joaca volei trebuie sa reaplice protectia solara mai des pentru ca nivelul sau de activitate crescuta inseamna mai multa transpiratie.

Spray Corp copii transparent SPF 50+ SUN SYSTEM, 200 ml, RILASTIL - link spre produs

Ce este indicele UV si cand poate deveni periculos?

Indicele UV este conceput ca o scala liniara care are limita la un singur capat, valorile lui fiind direct proportionale, spun oamenii de stiinta, cu intensitatea radiatiilor UV care cauzeaza arsuri solare pe pielea oamenilor. Radiatiile solare reprezinta radiatia electromagnetica emisa de soare, care poate fi captata si transformata in diferite forme de energie, cum ar fi caldura sau electricitatea, cu ajutorul a diverse tehnologii. 

Aceasta radiatie care exista in atmosfera, folosita sau nu, se manifesta si sub forma de raze ultraviolete. Razele ultraviolete sunt impartite in raze UV-A, UV-B si UV-C. Lumina ultravioleta cu orice lungime de unda poate afecta in mod direct ADN-ul fiintelor cu care intra in contact.

Razele UV-C au lungimi de unda cuprinse intre 100 si 280 nm si constituie 0,5% din radiatia solara totala, insa sunt cele mai nocive pentru organisme si trebuie evitate intotdeauna indiferent ce tip de produse cu SPF  folosim.

Razele UV-B (280-320 nm) sunt doar partial absorbite in stratosfera, insa sunt foarte cunoscute ca avand potentialul de a provoca aparitia cancerului de piele la oameni. Pentru acest gen de raze exista produse cu SPF 50 dar si in acest caz expunerea nu trebuie sa depaseasca cateva minute.

Razele UV-A (320-400 nm) nu sunt absorbite de ozonul din atmosfera si pot fi blocate de catre nori. In timp ce sunt mai putin absorbite de apa, pot penetra mai profund decat UV-B sau UV-C. Razele UV-A sunt responsabile de aparitia arsurilor solare la oameni. Si acestea trebuie evitate.

Ce trebuie sa stii despre indicele UV si cand devine el periculos. Daca o persoana cu pielea alba (fara sa isi aplice o lotiune ori crema cu SPF) incepe sa se arda pe piele in 30 de minute de expunere la soare cu un indice UV 6, atunci aceasta persoana ar trebui sa se astepte sa aiba arsuri solare pe piele in aproximativ 15 minute de expunere la un indice UV 12 (astfel, daca indicele UV este dublu, timpul in care apar arsuri pe pielea noastra este de doua ori mai scurt).

Totodata, daca ai un indice UV 15 si folosesti o crema cu SPF 50 inseamna ca poti sa stai la Soare maxim 45 de minute inainte de a deveni periculos si de a risca arsuri solare. Cateva repere despre indicele UV in randurile urmatoare.

Fluid protector SUN SYSTEM 100+, 75 ml, RILASTIL - link spre produs

Indice UV de la 0 la 2: scazut

Nu este nevoie de protectie pentru radiatiile UV. Poti sta in siguranta afara, folosind o minima protectie impotriva razelor soarelui.

Indice UV de la 3 la 7: moderat spre mare

Este necesara protectia. Este esential sa cauti zone cu umbra la finalul diminetii si pana dupa-amiaza tarziu. Atunci cand esti in aer liber, aplica cu generozitate pe pielea expusa o crema ori lotiune cu spectru larg cu SPF 15 sau cu un factor mai mare de protectie solara. Si nu uita sa porti haine care iti protejeaza capul si pielea, ca de exemplu o palarie cu boruri largi, cat si ochelari de soare.

UV peste 8: este foarte mare spre valori extreme

Este necesara o protectie suplimentara. Fii foarte atent atunci cand te afli afara, mai ales la orele dupa-amiezei. Daca umbra ta este mai scurta decat inaltimea ta, adaposteste-te la umbra si poarta haine care sa iti protejeze pielea, o palarie cu boruri largi si ochelari de soare si aplica cu generozitate o lotiune sau o crema cu cel putin SPF 15, cu spectru larg, pe pielea expusa.

Crema ten Age Repair SPF 50+ SUN SYSTEM, 40ml, RILASTIL - link spre produs

Cand sa folosim produse de protectie solara?

Asa cum toti avem o amprenta unica la nivelul retinei oculare, amprente unice pe varful degetelor, pe limba, exista un cod genetic care a putut fi deslusit si decriptat in 6 tipuri de piele care se potriveste in diferite procente la cei peste 8 miliarde de oameni. Scara a fost identificata in 1975 de catre medicul dermatolog Thomas Fitzpatrick de la Universitatea Harvard. Conform acestuia, exista o cercetare complexa unde sunt detaliate cele 6 tipuri de piele.

Tipul I

  • pielea este foarte alba (ivorie), cu tendinta spre pistrui;
  • parul este roscat sau blond deschis;
  • ochii au nuante deschise de verde, albastru, cenusiu;

Reactia la soare - Acest tip de piele are cel mai mare risc de arsuri solare,  pielea nu se bronzeaza niciodata, doar se irita si este foarte sensibila la raze UV si lumina.

Tipul II

  • pielea are nuanțe de alb-bej, cu putini pistrui sau deloc;
  • ochii sunt deschisi la culoare sau caprui deschis;
  • parul este deschis la culoare (blond sau saten).

Reacția la soare - Si la acest tip de piele apar destul de des arsurile solare, epiderma se bronzeaza rar si doar in anumite conditii si exista o sensibilitate crescuta la lumina solara si radiatii UV.

Tipul III

  • pielea este de culoare bej, fara pistrui;
  • par castaniu;
  • ochi caprui;

Reacția la soare - Aceasta piele se poate bronza mai usor, in cazul in care se exagereaza expunerea solara pot aparea arsuri moderate, iar epiderma are o sensibilitate redusa la lumina si raze UV. In plus, bronzul apare gradual si ajunge sa fie de un maro deschis.

Tipul IV 

  • pielea este maslinie (creola);
  • ochii si parul sunt inchise la culoare;
  • parul poate fi cret sau carliontat;

Reacția la soare - pielea se bronzeaza usor, rareori apar arsurile solare chiar si cand pielea e supraexpusa si exista o sensibilitate minima lumina si raze UV.

Tipul V

  • pielea este închisa la culoare, la fel si ochii si parul;
  • acest tip de ten este specific persoanelor mulatre;

Reacția la soare - pielea se bronzeaza usor, foarte rar apar arsurile solare si epiderma nu este sensibila la lumina sau raze UV, este rezistenta la supraexpunere.

Tipul VI

  • pielea este foarte inchisa la culoare (are pigmentul cel mai intunecat);
  • acest tip de piele este specific persoanelor de pe continentul African;
  • ochii sunt negri sau caprui inchis;
  • parul este negru.

Reacția la soare - pielea nu se arde niciodata si nu are nicio sensibilitate la soare, lumina sau radiatii UV.

Descoperă aici tot ce vrei să știi despre arsurile solare.

Produse protectie solara SPF 15 pentru adulti si copii

Am vorbit deja despre faptul ca lumina este compusa dintr-o serie de radiatii, dintre care unele sunt foarte nocive pentru piele. Acestea sunt razele ultraviolete (UV), care se impart in doua categorii: UVA și UVB. Ambele pot deteriora pielea și pot accelera apariția semnelor de imbatranire prematura sau pot creste riscul de cancer de piele.

 

Pe scurt, SPF masoara doar gradul de protectie oferit impotriva radiațiilor UVB, dar, nu și UVA. 

 

Produse protectie solara SPF 30 pentru adulti si copii

Solutiile cu SPF apara pielea de radiatii cu ajutorul unor filtre, care contin ingrediente de mai multe tipuri. In functie de natura acestora, filtrele acționeaza in mod diferit. 

 

Produsele cu SPF de acest tip absorb radiațiile nocive și le convertesc in caldura. Astfel, ele nu mai pot afecta pielea și nu pot cauza arsuri. 

 

Produse protectie solara SPF 50 pentru piele si ten

Acest tip de filtre acționeaza similar cu o bariera aplicata pe piele. Ele nu absorb razele ultraviolete, ci le reflecta si le disperseaza. De asemenea, ingredientele folosite pot fi considerate ca fiind mai sigure pentru piele, deoarece nu prezintă niciun risc de a cauza alergii. 

 

Un produs cu SPF 50 este recomandat pentru expunerea prelungita la soare sau in cazul pielii foarte sensibile.

 

Bronzul intre mit si realitate

Notiunea de bronz sanatos este un mit pentru ca bronzarea nu e altceva decat raspunsul negativ al organismul dupa expunerea la radiatii ultraviolete. Iar bronzul are legatura directa cu cantitatea de melanina din organism pentru ca epiderma, sub impactul radiatiei UV secreta diferite tipuri si cantitati de melanina pentru a proteja organismul de efectele radiatiei solare. 

Totodata, excesul expunerii la radiatii UV poate duce la deteriorarea structurii pielii – pe termen scurt, la arsuri si cicatrici, iar pe termen lung la imbatranirea prematura a pielii sau poate genera aparitia cancerul de piele. Daca pielea imbatraneste din cauza expunerii la radiatii UV, aceasta se va ingrosa si isi va pierde mai rapid din elasticitate, apar pete de varsta, modificari ale culorii pielii (decolorare), riduri, se dilata capilarele sangvine si creste riscul de a dezvolta cancer de piele. 

Cum sa te protejezi de Soare?

Exista mai nou pe piata produse dermatocosmetice cu protectie solara progresiva, produse care cresc gradual factorul de protectie solara daca se aplica in straturi succesive la un interval cuprins intre 10 minute si 30 de minute pana se ajunge de la SPF 20 la SPF 50.

 

In primul rand, este impetuos necesar sa eviti expunerea la soare intre orele 12.00-16.00, cand razele soarelui sunt cele mai puternice, mai ales in sezonul estiva. De asemenea, acest risc se mentine la altitudini mari sau latitudini joase (mai aproape de tropice).

Reflexia (fenomenul de intoarcere a razelor in mediul din care provin atunci cand intalnesc o suprafata de separatie) datorata apei sau nisipului poate face radiatiile solare mult mai puternice si mai daunatoare pentru piele. Altfel spus te poate arde Soarele mai tare daca stai in apa decat daca stai pe uscat.

Totodata, este importanta cantitatea de apa care se afla in organismul tau. Rehidratarea este esentiala iar creșterea consumului de apă te ajuta sa evita deshidratarea. Ce se intampla de fapt? Datorita vasodilatatiei firesti care apare in urma expunerii la soare, pot aparea stari de cefalee, chiar stari febrile.

 

Se recomanda consumul a minimum 2L de apa la o temperatura apropiata de cea a corpului, in niciun caz foarte rece, cel putin 20-25 de grade, în primele ore de la producerea arsurii solare. Aceasta solutie este vitala pentru regenerarea celulara. La fel de important este ca in perioada de arsita sa te refugiezi intr-o camera racoroasa. Si consumul de bautura rece, inclusiv bere este un mit. Berea este o bautura fermentata pe baza de drojdie care contine alcool si in perioada de canicula, de arsita este interzis consumul de alcool până la vindecarea arsurii solare deoarece alcoolul aduce cu el un risc marit de deshidratare in organism.

SURSE DOCUMENTARE:

https://www.skincancer.org/skin-cancer-prevention/sun-protection/

https://www.aad.org/public/everyday-care/sun-protection

REFERINTE:

  • Sim LA (expert opinion). Mayo Clinic, Rochester, Minn. Jan. 31, 2018.
  • Anorexia nervosa. In: Diagnostic and Statistical Manual of Mental Disorders DSM-5. 5th ed. Arlington, Va.: American Psychiatric Association; 2013. http://dsm.psychiatryonline.org. Accessed Nov. 13, 2017.
  • Rai R, Srinivas CR. Photoprotection. Indian J Dermatol Venereol Leprol. 2007 Mar-Apr;
  • Moloney FJ, Collins S, Murphy GM. Sunscreens: safety, efficacy and appropriate use. Am J Clin Dermatol. 2002;
  • Kullavanijaya P, Lim HW. Photoprotection. J Am Acad Dermatol. 2005 Jun;52(6):937-58;
  • Latha MS, Martis J, Shobha V, Sham Shinde R, Bangera S, Krishnankutty B, Bellary S, Varughese S, Rao P, Naveen Kumar BR. Sunscreening agents: a review. J Clin Aesthet Dermatol. 2013 Jan;
  • Rai R, Shanmuga SC, Srinivas C. Update on photoprotection. Indian J Dermatol. 2012 Sep;
  • Lavker RM, Gerberick GF, Veres D, Irwin CJ, Kaidbey KH. Cumulative effects from repeated exposures to suberythemal doses of UVB and UVA in human skin. J Am Acad Dermatol. 1995 Jan;
  • Rhodes LE. Topical and systemic approaches for protection against solar radiation-induced skin damage. Clin Dermatol. 1998 Jan-Feb;
  • Heurung AR, Raju SI, Warshaw EM. Adverse reactions to sunscreen agents: epidemiology, responsible irritants and allergens, clinical characteristics, and management. Dermatitis. 2014 Nov-Dec;
  • Nash JF. Human safety and efficacy of ultraviolet filters and sunscreen products. Dermatol Clin. 2006 Jan;
  • Pinnell SR, Yang H, Omar M, Monteiro-Riviere N, DeBuys HV, Walker LC, Wang Y, Levine M. Topical L-ascorbic acid: percutaneous absorption studies. Dermatol Surg. 2001 Feb;
  • Roshchupkin DI, Pistsov MY, Potapenko AY. Inhibition of ultraviolet light-induced erythema by antioxidants. Arch Dermatol Res. 1979 Aug;
  • Jurkiewicz BA, Bissett DL, Buettner GR. Effect of topically applied tocopherol on ultraviolet radiation-mediated free radical damage in skin. J Invest Dermatol. 1995 Apr;
  • Burke KE, Clive J, Combs GF, Commisso J, Keen CL, Nakamura RM. Effects of topical and oral vitamin E on pigmentation and skin cancer induced by ultraviolet irradiation in Skh:2 hairless mice. Nutr Cancer. 2000;
Articole similare
Dr. Teodora Predescu: Cum ne afectează radiațiile UV pielea și cum ne putem proteja Dr. Teodora Predescu: Cum ne afectează radiațiile UV pielea și cum ne putem proteja

"Utilizarea cremelor de protecție solară nu influențează sinteza de vitamina D. Aceasta este dependentă de radiația UVB. Cremele de protecție solară, în funcție de valoarea SPF,  filtrează între 93% și 98% din radiația UVB. Altfel spus, în condiții ideale de aplicare, va rămâne un procent de 2-7% ce permite radiației UVB să ajungă pe suprafața pielii și să asigure necesarul de vitamina D. ", a explicat Dr. Teodora Predescu, medic specialist dermo-venerologie. 

6 iulie 2023
Edited 7 septembrie 2023
citește articolul
Util: Ce trebuie sa stii despre expunerea la Soare a copiilor Util: Ce trebuie sa stii despre expunerea la Soare a copiilor

Bebelusii cu varsta mai mica de 6 luni trebuie tinuti departe de lumina directa a soarelui. Pielea lor contine prea putina melanina, care este pigmentul care da culoarea pielii, parului si ochilor si ofera o anumita protectie impotriva soarelui.

29 iulie 2022
Edited 26 iunie 2023
citește articolul
Alergia la Soare, eruptia polimorfa la lumina: cauze si tratament Alergia la Soare, eruptia polimorfa la lumina: cauze si tratament

Eruptia polimorfa la lumina sau alergia la Soare este o afectiune care afecteaza aproape 2 miliarde de oameni de toate varstele si nu tine cont de sex sau categorie sociala.

16 iunie 2022
Edited 7 februarie 2023
citește articolul

Informatiile din acest articol nu trebuie sa inlocuiasca consultarea unui specialist sau vizita la un medic. Orice recomandare medicala continuta de acest material are scop pur informativ. Concluziile sau referintele nu sunt tipice si pot varia de la individ la individ si pot depinde de stilul de viata al fiecaruia, de starea de sanatate, dar si de alti factori. Aceste informatii nu trebuie sa inlocuiasca un diagnostic avizat.

Top 10 produse recomandate

Articolele 1 la 4 din 8 total

Pagina
Top 10 cele mai citite articole
Aloe vera: proprietati si beneficii pentru sanatate
Aloe vera: proprietati si beneficii pentru sanatate
Aloe vera are proprietati de hidratare a pielii, pastrand-o elastica, sanatoasa si stralucitoare. Aloe vera este perfecta pentru tenul gras, pentru ca o hraneste fara sa o incarce.
Saturatia de oxigen: cum o masori, care sunt valorile normale la adulti si la copii
Saturatia de oxigen: cum o masori, care sunt valorile normale la adulti si la copii
Saturatia de oxigen este unul dintre cei mai importanti indicatori pentru sanatatea ta. O saturatie scazuta poate duce la diferite complicatii si la necesitatea unei asistente medicale de urgenta sau a unei masti de oxigen. Sunt considerate normale pentru saturatia de oxigen valorile de peste 95%.
Antihistaminice: ce sunt, cum se folosesc si ce beneficii au
Antihistaminice: ce sunt, cum se folosesc si ce beneficii au
Antihistaminicele functioneaza prin oprirea unei substante numite histamina care afecteaza celulele din organism. Histamina este o substanta chimica eliberata atunci cand organismul detecteaza ceva daunator, cum ar fi o infectie.
Colagenul: ce beneficii are si de ce este important in organism
Colagenul: ce beneficii are si de ce este important in organism
Pielea reprezinta 16% din greutatea totala a corpului. Mai mult decat atat, in mod surprinzator, pana la 50 000 din celulele pielii mor in fiecare minut, iar aproape 50% din praful din gospodărie e format din celelule moarte ale pielii.
Vitamina D3: Beneficii, doza necesara si efectele carentei
Vitamina D3: Beneficii, doza necesara si efectele carentei
Vitamina D3 este una dintre numeroasele substante nutritive de care organismul are nevoie pentru a ramane sanatos. Este produsa de organism in mod natural atunci cand pielea este expusa la soare.
Psoriazis: cum arata, de ce apare si cum se trateaza
Psoriazis: cum arata, de ce apare si cum se trateaza
Psoriazisul este o afectiune dermatologica cronica - Vezi aici care sunt cauzele aparitiei, cele mai intalnite simptome si cum poti diagnostica la timp boala pentru a aplica tratamentul corect. Psoriazisul nu afecteaza organismul doar ca boala in sine, ci, din cauza manifestarilor estetice, are un...
Ulei de cocos: beneficii, utilizare si motive sa il folosesti
Ulei de cocos: beneficii, utilizare si motive sa il folosesti
Uleiul de cocos a devenit in ultimii ani unul dintre cele mai ravnite produse cosmetice datorita calitatilor sale miraculoase, atat in ingrijirea pielii, cat si a parului.
10 sfaturi pentru cand vrei sa ramai gravida
10 sfaturi pentru cand vrei sa ramai gravida
Atunci cand vrei sa ramai gravida trebuie sa stii ca nu este de ajuns sa renunti la pastilele anticonceptionale si atat. Din pacate, mediul actual de viata a facut ca gradul de fertilitate al femeilor sa scada dramatic, iar infertilitatea sa devina o problema de sanatate la nivel mondial. Este...
Smochinele: Beneficii pentru organism, reguli de consum
Smochinele: Beneficii pentru organism, reguli de consum
Smochinele sunt bogate in substante nutritive si sustin sanatatea organismului. Beneficiile consumului de smochine sunt nenumarate avand in vedere ca vorbim despre un fruct deosebit de complex. Smochinele sunt bogate in substante nutritive si sustin sanatatea organismului. Beneficiile consumului de...
Virusul Nipah: Simptome, rata de mortalitate, preventie si tratament
Virusul Nipah: Simptome, rata de mortalitate, preventie si tratament
Acest virus este gasit in special la liliacii frugivori (liliacii care se hranesc cu fructe) si poate fi transmis la oameni prin intermediul contactului direct cu fluidele corporale infectate ale animalelor sau prin consumul de produse contaminate de la animale infectate, precum laptele de liliac...