Pentru comenzi telefonice: 0374.471.155
Pentru comenzi telefonice: 0374.471.155 | Program Call Center: Luni - Vineri, 9:30 - 17:00
Stimati clienti, datorita sarbatorilor Pascale este posibil sa apara intarzieri in livrarile coletelor. Ne cerem scuze pentru inconvenient. Paste fericit, plin de sanatate!
Psiholog Radu Handra: Carenta de Zinc si deficitul de vitaminele D si B pot induce stari de anxietate

Psiholog Radu Handra: Carenta de Zinc si deficitul de vitaminele D si B pot induce stari de anxietate

Radu Handra
de , Psiholog
Data publicării: 13 mai 2024 Ultima actualizare: 14 mai 2024

In ultimii ani din cauza pandemiei, a razboaielor din Europa si Orientul Apropiat, tot auzim tot mai des despre anxietate si persoane care sufera de anxietate. Ce este anxietatea? De ce apare ea? La nivel generic, anxietatea este o tulburare iar tulburarile de anxietate sunt de fapt o fobie sociala. Mai trebuie precizat faptul ca atunci cand vorbim de o tulburare de anxietate vorbim practic de o persoana care a fost intr-o zona in care nu s-a simtit confortabil si in prezent sufera de anxietate.

In cazul in care o teama se transforma intr-un atac de panica care se transforma in atacuri de panica succesive, se poate intampla ca problemele mentale sa se somatizeze la nivelul intregului organism si sa se transforme in simptome fizice sau, cum spun specialistii pacientul sa treaca printr-o faza numita tulburarea de panica. Despre acest subiect am discutat in detaliu cu psihologul Radu Handra care ne-a explicat mecanismele care duc la aparitia episoadelor de anxietate si cum o putem preveni.

Transcrierea interviului

Sunt multe articole care vorbesc ca din cauza pandemiei si a efectelor acesteia, anxietatea a devenit o problema majora pentru multi adulti, iar unii specialisti o numesc chiar maladia secolului XXI? Ce este de fapt anxietatea si daca aceasta boala este intr-adevar o tulburare care afecteaza doar adultii sau poate aparea si la copii?

Anxietatea, din pacate NU tine cont de varsta. Iar ca factori declansatori putem numi:

  • ereditatea, adica mostenirea genetica pentru ca joaca un rol crucial in declansarea episoadelor de anxietate;
  • mediul social, pentru ca si acest element conteaza in formarea echilibrului psihic si determinarea capacitatii de a gestiona sau nu episoadele de anxietate;
  • anumite triggere sociale precum aparitia unui deces in familie, o despartire, un divort, sau si alte elemente curente din viata cotidiana care pot declansa episoade de anxietate;

Si pentru ca tot am vorbit despre efectele pandemiei, sunt persoane care la finalul pandemiei au capatat o teama de a iesi in public, au inceput sa aiba simptome de Agorafobie. Aceste stari erau latente si inainte de pandemie? Agorafobia este tot o forma de anxietate sau vorbim de ceva mai grav?

Conform ultimei editii a DSM-ului, DSM 5 care este de fapt un manual de diagnosticare pe care noi il folosim pentru a diagnostica diferite afectiuni din spectrul psihic, Agorafobia este tot o forma de tulburare psihica care face parte dintre tulburarile anxioase. 

Ea reprezinta de fapt frica de spatii deschise, frica de spatii aglomerate, si intr-adevar, dupa pandemie cat si in timpul pandemiei aceasta tulburare a aparut la tot mai multe persoane din cauza faptului ca presa a manipulat si a creat un sentiment de panica in populatie. Practic mass-media a incercat sa accentueze si sa intensifice anumite aspect legate de pandemie pentru a instala sentimentul de frica si angoasa sociala ca oamenii sa stea cat mai mult in casa.

Legat tot de anxietate, este adevarat ca aceasta problema apare cu preponderenta la femeile din mediul urban fata de barbati? 

Total fals. Daca mai deveme am vorbit de faptul ca anxietatea nu tine cont de varsta, anxietatea nu tine cont nici de gen. Anxietatea se manifesta la nivel fizic, comportamental si psihic si nu are nicio legatura cu genul pacientului. Cele mai cunoscute simptome fizice si manifestari ale anxietatii implica transpiratia palmelor, uscaciune la nivelul gurii si gatului, palpitatii ale inimii, dupa cum se poate observa sunt simptome care se pot intampla oricui.

Ce este anxietatea depresiva si care sunt principalele diferente intre anxietate si depresie?

Lucrurile stau in felul urmator. Daca in secol XX depresia era numita boala secolului, acum, in secolul XXI anxietatea este boala secolului. Bolile sunt total diferite chiar daca afecteaza in aceeasi masura viata pacientului la nivel fizic, psihic si comportamental. 

Ca diferente putem vorbi de faptul ca anxietatea este caracterizata de iluzia de a anticipa un viitor care putin probabil sa se intample sau e mult prea indepartat ca sa poti sa ai opinii si ganduri despre acesta iar depresia este caracterizata prin sentimentul de negare a unor fapte, emotii, stari din trecut. Pe scurt, anxietatea inseamna privirea alterata spre viitor iar depresia inseamna ancorarea intr-o permanenta melancolie maladiva in trecut. Specialistii mai definesc anxietatea ca starea de frica fara a avea un obiect tangibil, palpabil, iar depresia inseamna izolarea si blocarea intr-o stare de apatie, de tristete.

Exista o legatura intre aminoacizi si anxietate? Altfel spus, exista o legatura intre nutritie, carenta sau excesul de anumite vitamine si minerale si simptomele de anxietate?

Intr-adevar, astazi este foarte bine cunoscuta si studiata aceasta legatura dintre corp si creier, si exista numeroase studii care au demonstrat clinic faptul ca deficitul de vitamina D, vitamina B, de zinc, fier si magneziu poate declansa episoade de anxietate.

Poate fi prevenita aparitia anxietatii sau se poate preveni doar agravarea simptomelor?

Anxietatea poate fi prevenita, asta e clar. La mine in cabinet obisnuiesc sa fac o evaluare psihologica amanuntita pentru a depista formele latente de anxietate sau stadiul in care ea evolueaza. Iar cu ajutorul psihoterapiei prin care pacientul invata diferite tehnici de relaxare poate ameliora episoadele de anxietate sau poate invata sa le gestioneze si sa le controleze.

 

Si pentru ca vorbim de tulburari din spectrul psihic, exista teste care pot  determina tulburarile de personalitate? Si daca tot am vorbit de teste, ce fel de teste folosesti in cabinet? 

Intr-adevar, astazi se folosesc multe teste care te ajuta sa pui diagnostic mai usor. Eu in cabinet folosesc peste 55 de teste pentru a face un screening psihiatric cat mai amanuntit. Testez personalitatea si fac profilare psihologica pentru a depista daca episoadele de anxietate sunt determinate de tulburari de personalitate, totodata cu ajutorul screeningului psihiatric pot depista mai usor si alte tulburari comportamentale, pentru ca prin aceste teste vrem sa vedem cum reactioneaza un individ si la ce stimuli raspunde cand vorbim de situatii stresante sau problematice din punct de vedere social si cum va reactiona din punct de vedere cognitive, cum va gestiona rational acea problema si comportamental, cum o va gestiona din punct de vedere emotional.

In incheiere, un mesaj pentru cei care au teama de a veni la psiholog din rusine sau teama de a nu fi catalogati sau etichetati. Ce vrei sa le transmiti? 

Intr-adevar, in Romania perceptia referitoare la psiholog este gresita, dar e net imbunatatita fata de opiniile de acum 10-15 ani. In prezent oamenii cu care am lucrat si interactionat nu mai privesc mersul la psiholog cu teama, iar eu ii incurajez si pe ceilalti sa treaca peste aceste fobii nejustificate, pentru ca prin intermediul unui psiholog un pacient poate depista daca un simptom fizic nu cumva mascheaza alte probleme psihice care se somatizeaza la nivelul intregului organism. Altfel spus, cel putin o sedinta la psiholog poate sa iti raspunda la o multime de intrebari si sa te ajute in procesul de vindecare fizica.

Articole similare
Sistemul nervos: Ce este anxietatea sociala si ce factori o declanseaza Sistemul nervos: Ce este anxietatea sociala si ce factori o declanseaza

Este foarte important sa detectati si sa intelegeti anxietatea sociala. Exista tehnici pe care le putem pune in aplicare pentru a face fata, dar cu siguranta, daca nu putem sa o facem singuri sau singuri, este indicat sa cerem ajutorul unui specialist. Depresia si anxietatea sunt cele mai frecvente probleme de sanatate mintala in ultimii ani, ambele fiind in crestere la ambele grupe de sexe, si, mai ingrijorator e faptul ca si incidenta la anumite grupe de varsta a crescut, si azi deja avem cazuri de tineri de 20-25 de ani care sunt diagnosticati cu stari depresive sau anxietate. 

9 mai 2024
Edited 9 mai 2024
citește articolul
Util: Cum sa depasesti crizele de anxietate cu ajutorul unor alimente si suplimente Util: Cum sa depasesti crizele de anxietate cu ajutorul unor alimente si suplimente

Depresia si anxietatea sunt cele mai frecvente probleme de sanatate mintala in ultimii ani, ambele fiind in crestere la ambele grupe de sexe, si, mai ingrijorator e faptul ca si incidenta la anumite grupe de varsta a crescut, si azi deja avem cazuri de tineri de 20-25 de ani care sunt diagnosticati cu stari depresive sau anxietate.

9 mai 2024
Edited 9 mai 2024
citește articolul
Sanatate mentala: Cum te ajuta somnul sa scapi de crizele de anxietate Sanatate mentala: Cum te ajuta somnul sa scapi de crizele de anxietate

Somnul este o necesitate biologica a corpului nostru, una dintre cele mai profitabile investitii in sanatate, deoarece acesta ne permite sa restabilim noaptea functiile fizice si psihologice esentiale pentru a ne bucura de o stare de bine a doua zi. Este prezent pe tot parcursul vietii, desi cu caracteristici diferite de-a lungul anilor.

8 martie 2023
citește articolul

Informatiile din acest articol nu trebuie sa inlocuiasca consultarea unui specialist sau vizita la un medic. Orice recomandare medicala continuta de acest material are scop pur informativ. Concluziile sau referintele nu sunt tipice si pot varia de la individ la individ si pot depinde de stilul de viata al fiecaruia, de starea de sanatate, dar si de alti factori. Aceste informatii nu trebuie sa inlocuiasca un diagnostic avizat.

Top 10 produse recomandate

Articolele 1 la 4 din 9 total

Pagina