Util: Cum sa depasesti crizele de anxietate cu ajutorul unor alimente si suplimente
Depresia si anxietatea sunt cele mai frecvente probleme de sanatate mintala in ultimii ani, ambele fiind in crestere la ambele grupe de sexe, si, mai ingrijorator e faptul ca si incidenta la anumite grupe de varsta a crescut, si azi deja avem cazuri de tineri de 20-25 de ani care sunt diagnosticati cu stari depresive sau anxietate. Asa cum deja am enuntat, aceste afectiuni au numeroase cauze, dar una dintre cele mai importante consta in deficientele nutritionale. Pentru identificarea acestor deficiente si enuntarea unui diagnostic relevant, medicul trebuie sa faca o anamneza amanuntita.
Un alt lucru mai putin cunoscut este faptul ca multe dintre tulburarile mentale au legatura directa cu intestinul gros considerat al doilea creier de catre multi specialisti si neurologi. Acest lucru este cunoscut sub denumirea de sistem nervos enteric si este alcatuit din neuroni situati in peretele intestinal, formand nervul vag. Nervul vag este al 10-lea nerv cranian, are originea in bulbul rahidian si se desfasoara pana in apropierea anusului, masurand aproximativ noua metri. In aceste conditii, nu e de mirare ca atunci cand avem anumite carente de vitamine si minerale trecem prin multiple transformari. Cum putem sa evitam aceste momente? Natura si stiinta si-au dat din nou mana in crearea unor produse pentru astfel de probleme.
Cum pot fi declansate episoadele de anxietate si ce trebuie sa evitam
Frica de esec este o emotie naturala si poate aparea in orice situatie in care exista o asteptare a unui rezultat pozitiv. Totusi, aceasta frica poate deveni ingrijoratoare atunci cand te impiedica sa iti atingi obiectivele sau sa iti dezvolti abilitatile. Teama de esec poate fi definita ca o frica irationala si persistenta de a nu reusi sa atingi obiectivele tale sau de a nu indeplini asteptarile altora.
Consecintele fricii de esec
Cum poate interfera cu drumul catre visele tale? Cand se manifesta la un nivel inalt de intensitate, anticipeaza o infrangere care nu a avut loc inca. Cu toate acestea, cel care vizualizeaza un esec sufera ca si cum acest fapt s-ar intampla cu adevarat, iar acest tip de frica devine adesea un motiv de a nu incerca. Este comun pentru cei care experimenteaza aceasta frica sa vrea sa evite sa faca greseli. Si pentru a face acest lucru, acele persoane tind sa ramana mereu in zona lor de confort, adica sa ramane intr-o rutina familiara. Dar asta il impiedica sa exploreze alte oportunitati, iar frica de esec il va face sa sufere si ii va afecta negativ stima de sine.
Cum se declanseaza frica de esec
Vizualizarea unei imagini care te inspira este cheia cresterii increderii in sine, inainte de a atinge un scop in realitate, iti poti imagina si simti in interiorul tau. Frica de esec creste atunci cand realitatea este perceputa liniar. Identificati alte cai care va aduc mai aproape de obiectivul pe care doriti sa-l atingeti si creati un al doilea plan de actiune pentru a cuceri ”tinta”.
Vorbeste despre frica de esec
Obiectul fricii devine mai mare atunci cand este ascuns. Dimpotriva, te simti mai puternic atunci cand il analizezi. Frica de esec este unul dintre cele mai cunoscute sentimente, insa impartasirea experientelor este cheia relativizarii, acceptarii si intelegerii acestora. Multi oameni de succes au experimentat esecuri inainte de a ajunge la succes. Esuezi numai atunci cand renunti, deci invata din greselile tale si continua sa incerci.
Stabileste obiective clare si realizabile
Atunci cand stabilesti obiective care sunt prea mari sau prea dificile pentru nivelul tau actual de abilitati, poti deveni descurajat si frica de esec poate creste. Incepe cu obiective mai mici si cu efort constant vei ajunge sa iti imbunatatesti abilitatile si sa iti atingi obiectivele mai mari. Auto-talk-ul negativ poate intari frica de esec si poate scadea increderea in abilitatile tale. Incepe sa iti controlezi gandurile si inlocuieste gandurile negative cu afirmatii pozitive si incurajatoare. Spune-ti ca esti capabil sa inveti si sa cresti!
Invata din feedback-ul constructiv
Feedback-ul constructiv te poate ajuta sa iti imbunatatesti abilitatile si sa evoluezi. Nu percepe feedback-ul ca pe o critica personala, ci ca pe o oportunitate de a invata si de a creste. Gandeste-te la situatiile in care ai reusit si reflecteaza asupra a ceea ce ai facut bine. Acest lucru te poate ajuta sa iti cresti increderea in abilitatile tale si sa iti aduci aminte ca ai ceea ce este nevoie pentru a avea succes. Practica este cheia succesului. Cu cat exersezi mai mult si iti cresti abilitatile, cu atat vei fi mai confortabil si mai increzator in abilitatile tale. In plus, este bine sa incerci sa iesi din zona de confort, experimentand lucruri noi.
4 pasi care te vor ajuta sa eviti episoadele de anxietate
1. Scrie-ti temerile. Pentru a deveni mai constient de ele, specialistii recomanda intocmirea unei liste cu cele mai terifiante 10 temeri ale voastre.
2. Accepta-ti temerile. Cel mai simplu mod de a-ti imbunatati increderea in fortele proprii este de a-ti accepta temerile si de a nu incerca sa le ascunzi.
3. Ia-ti un angajament. Decide ca esti satul de aceste temeri si spune-le celor dragi. Marturiseste-ti frica si cere-le celor dragi sa te ajute sa faci fata acestor temeri.
4. Infrunta aceste temeri. Daca te temi de respingere, acea frica nu te va lasa sa evoluezi. Infrunta temerile si asa cum am mentionat anterior, accepta-le.
Este obisnuit sa admiri curajul in altii intr-un mod absolut. Cu toate acestea, marturia altor persoane te poate ajuta sa intelegi ca cei care au reusit sunt, de asemenea, speriati uneori. Fa primul pas in ciuda temei si vei castiga un impuls pentru a merge mai departe. Frica este redusa atunci cand te confrunti cu un scop pe care il percepi ca posibil si realizabil. Pentru a face acest lucru, defineste un obiectiv realist.
Cu siguranta depasirea fricii de esec este o experienta pozitiva. Iti poti aminti un moment din viata ta cand te-ai simtit depasit de situatie, insa cu toate acestea, ai putut sa faci fata acelui moment. Daca atunci ai putut, vei reusi si acum, iar lectiile pe care le-ai invatat atunci sunt, de asemenea, utile pentru prezentul tau. In general, este important sa fii constient de emotiile tale si sa nu le lasi sa te opreasca din a-ti atinge obiectivele. Prin abordarea cu incredere si prin acceptarea esecurilor ca parte naturala a procesului de invatare, poti depasi frica de esec si sa iti cresti increderea in abilitatile tale.
Frica este o reactie fiziologica care ne avertizeaza cu privire la eminenta unui pericol, real sau imaginar. In general, atunci cand este reala, aceasta frica ne activeaza mecanismul ”lupta sau fugi”. De asemenea, este normal sa iti fie teama de esec atunci cand faci lucruri noi, iar fara aceasta, nu am putea face primul pas pentru a face fata unei noi experiente. Problema apare atunci cand cadem prizonieri ai unei temeri, iar acea frica nu ne lasa sa ne continuam viata. Aceste temeri contraproductive ajung sa faca parte din obstacolele care ne impiedica sa atingem obiectivele pe care ni le-am stabilit, insa putem lupta impotriva acelei frici care ne paralizeaza.
Legatura dintre nevroza cardiaca si episoadele de anxietate
Multi pacienti, care, in fapt, sufera de nevroza cardiaca, resimt perioade lungi de timp simptome identice celor din bolile de inima, precum: palpitatii, tahicardie, durere in piept care radiaza in bratul stang, senzatie de arsura sau intepaturi in zona inimii, presiune in zona toracica, dispnee, stari de slabiciune, ameteala. Totusi, daca aceste stari sunt experimentate pentru prima oara, este foarte important sa se apeleze imediat la consultul medical de specialitate, pentru a exclude un posibil infarct sau o boala cardiaca.
In cazul nevrozei cardiace, inima este perfect sanatoasa; cu toate acestea, manifestarile descrise anterior revin frecvent, mai ales din cauza incertitudinii legate de diagnostic, pe care pacientul o experimenteaza. Din teama de a nu fi, in realitate, inima afectata, la multi pacienti cu nevroza cardiaca se declanseaza atacuri de panica si o exacerbare a simptomelor. De asemenea, perioadele de timp in care nu exista manifestari sunt marcate de teama urmatorului „atac”.
Dupa ce, in urma unui control medical complet, se stabileste diagnosticul de nevroza cardiaca, este foarte important ca pacientul sa inteleaga in amanunt felul in care este afectat, dar si ce cauzeaza aceasta problema. In cazul in care stresul este factorul incriminat, pe langa medicatia adaptogena si/sau sedativa, se poate recomanda si terapie psihologica, prin care pacientul sa invete sa-si controleze starile declansatoare.
Bibliografie:
Alternative Medical Review: "Use of neurotransmitter precursors for treatment of depression.";
The American Journal of Clinical Nutrition: "Phenylketonuria: tyrosine supplementation in phenylalanine-restricted diets.";
Aviation, Space, and Environmental Medicine: "The effects of tyrosine on cognitive performance during extended'";
Kapalka, G. Nutritional and Herbal Therapies for Children and Adolescents, Academic Press, 2010;
Mount Sinai: "Tyrosine." National Headache Foundation: "Tyramine." NIH PubChem: "Tyrosine.";
Pharmacology, Biochemistry, and Behavior: "Behavioral and cognitive effects of tyrosine intake in healthy human adults.";