Pentru comenzi telefonice: 0374.471.155 | Program Call Center: Luni - Vineri, 9:00 - 18:00
Stimati clienti, datorita sarbatorilor Pascale este posibil sa apara intarzieri in livrarile coletelor. Ne cerem scuze pentru inconvenient. Paste fericit, plin de sanatate!
Util: Cum sa depasesti crizele de anxietate cu ajutorul unor alimente si suplimente

Util: Cum sa depasesti crizele de anxietate cu ajutorul unor alimente si suplimente

Alexandra Nelepcu
de , Farmacist Diriginte
Data publicării: 4 martie 2023

 Depresia si anxietatea sunt cele mai frecvente probleme de sanatate mintala in ultimii ani, ambele fiind in crestere la ambele grupe de sexe, si, mai ingrijorator e faptul ca si incidenta la anumite grupe de varsta a crescut, si azi deja avem cazuri de tineri de 20-25 de ani care sunt diagnosticati cu stari depresive sau anxietate. Asa cum deja am enuntat, aceste afectiuni au numeroase cauze, dar una dintre cele mai importante consta in deficientele nutritionale. Pentru identificarea acestor deficiente si enuntarea unui diagnostic relevant, medicul trebuie sa faca o anamneza amanuntita.

Un alt lucru mai putin cunoscut este faptul ca multe dintre tulburarile mentale au legatura directa cu intestinul gros considerat al doilea creier de catre multi specialisti si neurologi. Acest lucru este cunoscut sub denumirea de sistem nervos enteric si este alcatuit din neuroni situati in peretele intestinal, formand nervul vag. Nervul vag este al 10-lea nerv cranian, are originea in bulbul rahidian si se desfasoara pana in apropierea anusului, masurand aproximativ noua metri. In aceste conditii, nu e de mirare ca atunci cand avem anumite carente de vitamine si minerale trecem prin multiple transformari. Cum putem sa evitam aceste momente? Natura si stiinta si-au dat din nou mana in crearea unor produse pentru astfel de probleme.

Ce este frica de esec? Cand devine ea un episod de anxietate?

Frica de esec este o emotie naturala si poate aparea in orice situatie in care exista o asteptare a unui rezultat pozitiv. Totusi, aceasta frica poate deveni ingrijoratoare atunci cand te impiedica sa iti atingi obiectivele sau sa iti dezvolti abilitatile. Teama de esec poate fi definita ca o frica irationala si persistenta de a nu reusi sa atingi obiectivele tale sau de a nu indeplini asteptarile altora.

Consecintele fricii de esec
Cum poate interfera cu drumul catre visele tale? Cand se manifesta la un nivel inalt de intensitate, anticipeaza o infrangere care nu a avut loc inca. Cu toate acestea, cel care vizualizeaza un esec sufera ca si cum acest fapt s-ar intampla cu adevarat, iar acest tip de frica devine adesea un motiv de a nu incerca. Este comun pentru cei care experimenteaza aceasta frica sa vrea sa evite sa faca greseli. Si pentru a face acest lucru, acele persoane tind sa ramana mereu in zona lor de confort, adica sa ramane intr-o rutina familiara. Dar asta il impiedica sa exploreze alte oportunitati, iar frica de esec il va face sa sufere si ii va afecta negativ stima de sine.

Strategii pentru a depasi frica de esec
Vizualizeaza momentul in care iti atingi obiectivul
Vizualizarea unei imagini care te inspira este cheia cresterii increderii in sine, inainte de a atinge un scop in realitate, iti poti imagina si simti in interiorul tau.

Prevede planuri alternative
Frica de esec creste atunci cand realitatea este perceputa liniar. Identificati alte cai care va aduc mai aproape de obiectivul pe care doriti sa-l atingeti si creati un al doilea plan de actiune pentru a cuceri ”tinta”.

Vorbeste despre frica de esec
Obiectul fricii devine mai mare atunci cand este ascuns. Dimpotriva, te simti mai puternic atunci cand il analizezi. Frica de esec este unul dintre cele mai cunoscute sentimente, insa impartasirea experientelor este cheia relativizarii, acceptarii si intelegerii acestora.

Accepta esecul ca parte naturala a procesului de invatare
Multi oameni de succes au experimentat esecuri inainte de a ajunge la succes. Esuezi numai atunci cand renunti, deci invata din greselile tale si continua sa incerci.

Stabileste obiective clare si realizabile
Atunci cand stabilesti obiective care sunt prea mari sau prea dificile pentru nivelul tau actual de abilitati, poti deveni descurajat si frica de esec poate creste. Incepe cu obiective mai mici si cu efort constant vei ajunge sa iti imbunatatesti abilitatile si sa iti atingi obiectivele mai mari.

Fii constient de auto-talk-ul tau
Auto-talk-ul negativ poate intari frica de esec si poate scadea increderea in abilitatile tale. Incepe sa iti controlezi gandurile si inlocuieste gandurile negative cu afirmatii pozitive si incurajatoare. Spune-ti ca esti capabil sa inveti si sa cresti!

Invata din feedback-ul constructiv
Feedback-ul constructiv te poate ajuta sa iti imbunatatesti abilitatile si sa evoluezi. Nu percepe feedback-ul ca pe o critica personala, ci ca pe o oportunitate de a invata si de a creste.

Invata din succesele tale
Gandeste-te la situatiile in care ai reusit si reflecteaza asupra a ceea ce ai facut bine. Acest lucru te poate ajuta sa iti cresti increderea in abilitatile tale si sa iti aduci aminte ca ai ceea ce este nevoie pentru a avea succes.

Pune in practica
Practica este cheia succesului. Cu cat exersezi mai mult si iti cresti abilitatile, cu atat vei fi mai confortabil si mai increzator in abilitatile tale. In plus, este bine sa incerci sa iesi din zona de confort, experimentand lucruri noi.

Iata alti 5 pasi care te vor ajuta sa depasesti teama de esecꓽ

Scrie-ti temerile. Pentru a deveni mai constient de ele, specialistii recomanda intocmirea unei liste cu cele mai terifiante 10 temeri ale voastre.
Accepta-ti temerile. Cel mai simplu mod de a-ti imbunatati increderea in fortele proprii este de a-ti accepta temerile si de a nu incerca sa le ascunzi.
Ia-ti un angajament. Decide ca esti satul de aceste temeri si spune-le celor dragi. Marturiseste-ti frica si cere-le celor dragi sa te ajute sa faci fata acestor temeri.
Infrunta aceste temeri. Daca te temi de respingere, acea frica nu te va lasa sa evoluezi. Infrunta temerile si asa cum am mentionat anterior, accepta-le.
Repeta urmatoarele si retine-leꓽ ”Frica nu exista, este doar in mintea mea!”.

Fa primul pas in ciuda fricii
Este obisnuit sa admiri curajul in altii intr-un mod absolut. Cu toate acestea, marturia altor persoane te poate ajuta sa intelegi ca cei care au reusit sunt, de asemenea, speriati uneori. Fa primul pas in ciuda temei si vei castiga un impuls pentru a merge mai departe.

Frica este redusa atunci cand te confrunti cu un scop pe care il percepi ca posibil si realizabil. Pentru a face acest lucru, defineste un obiectiv realist. Cu siguranta depasirea fricii de esec este o experienta pozitiva. Iti poti aminti un moment din viata ta cand te-ai simtit depasit de situatie, insa cu toate acestea, ai putut sa faci fata acelui moment. Daca atunci ai putut, vei reusi si acum, iar lectiile pe care le-ai invatat atunci sunt, de asemenea, utile pentru prezentul tau.

In general, este important sa fii constient de emotiile tale si sa nu le lasi sa te opreasca din a-ti atinge obiectivele. Prin abordarea cu incredere si prin acceptarea esecurilor ca parte naturala a procesului de invatare, poti depasi frica de esec si sa iti cresti increderea in abilitatile tale.

Frica este o reactie fiziologica care ne avertizeaza cu privire la eminenta unui pericol, real sau imaginar. In general, atunci cand este reala, aceasta frica ne activeaza mecanismul ”lupta sau fugi”. De asemenea, este normal sa iti fie teama de esec atunci cand faci lucruri noi, iar fara aceasta, nu am putea face primul pas pentru a face fata unei noi experiente. Problema apare atunci cand cadem prizonieri ai unei temeri, iar acea frica nu ne lasa sa ne continuam viata. Aceste temeri contraproductive ajung sa faca parte din obstacolele care ne impiedica sa atingem obiectivele pe care ni le-am stabilit, insa putem lupta impotriva acelei frici care ne paralizeaza.

 

Informatiile din acest articol nu trebuie sa inlocuiasca consultarea unui specialist sau vizita la un medic. Orice recomandare medicala continuta de acest material are scop pur informativ. Concluziile sau referintele nu sunt tipice si pot varia de la individ la individ si pot depinde de stilul de viata al fiecaruia, de starea de sanatate, dar si de alti factori. Aceste informatii nu trebuie sa inlocuiasca un diagnostic avizat.

Top 10 produse recomandate

Articolele 1 la 4 din 9 total

Pagina
Top 10 cele mai citite articole
Aloe vera: proprietati si beneficii pentru sanatate
Aloe vera: proprietati si beneficii pentru sanatate
Aloe vera are proprietati de hidratare a pielii, pastrand-o elastica, sanatoasa si stralucitoare. Aloe vera este perfecta pentru tenul gras, pentru ca o hraneste fara sa o incarce.
Saturatia de oxigen: cum o masori, care sunt valorile normale la adulti si la copii
Saturatia de oxigen: cum o masori, care sunt valorile normale la adulti si la copii
Saturatia de oxigen este unul dintre cei mai importanti indicatori pentru sanatatea ta. O saturatie scazuta poate duce la diferite complicatii si la necesitatea unei asistente medicale de urgenta sau a unei masti de oxigen. Sunt considerate normale pentru saturatia de oxigen valorile de peste 95%.
Antihistaminice: ce sunt, cum se folosesc si ce beneficii au
Antihistaminice: ce sunt, cum se folosesc si ce beneficii au
Antihistaminicele functioneaza prin oprirea unei substante numite histamina care afecteaza celulele din organism. Histamina este o substanta chimica eliberata atunci cand organismul detecteaza ceva daunator, cum ar fi o infectie.
Colagenul: ce beneficii are si de ce este important in organism
Colagenul: ce beneficii are si de ce este important in organism
Pielea reprezinta 16% din greutatea totala a corpului. Mai mult decat atat, in mod surprinzator, pana la 50 000 din celulele pielii mor in fiecare minut, iar aproape 50% din praful din gospodărie e format din celelule moarte ale pielii.
Vitamina D3: Beneficii, doza necesara si efectele carentei
Vitamina D3: Beneficii, doza necesara si efectele carentei
Vitamina D3 este una dintre numeroasele substante nutritive de care organismul are nevoie pentru a ramane sanatos. Este produsa de organism in mod natural atunci cand pielea este expusa la soare.
Psoriazis: cum arata, de ce apare si cum se trateaza
Psoriazis: cum arata, de ce apare si cum se trateaza
Psoriazisul este o afectiune dermatologica cronica - Vezi aici care sunt cauzele aparitiei, cele mai intalnite simptome si cum poti diagnostica la timp boala pentru a aplica tratamentul corect. Psoriazisul nu afecteaza organismul doar ca boala in sine, ci, din cauza manifestarilor estetice, are un...
Ulei de cocos: beneficii, utilizare si motive sa il folosesti
Ulei de cocos: beneficii, utilizare si motive sa il folosesti
Uleiul de cocos a devenit in ultimii ani unul dintre cele mai ravnite produse cosmetice datorita calitatilor sale miraculoase, atat in ingrijirea pielii, cat si a parului.
10 sfaturi pentru cand vrei sa ramai gravida
10 sfaturi pentru cand vrei sa ramai gravida
Atunci cand vrei sa ramai gravida trebuie sa stii ca nu este de ajuns sa renunti la pastilele anticonceptionale si atat. Din pacate, mediul actual de viata a facut ca gradul de fertilitate al femeilor sa scada dramatic, iar infertilitatea sa devina o problema de sanatate la nivel mondial. Este...
Smochinele: Beneficii pentru organism, reguli de consum
Smochinele: Beneficii pentru organism, reguli de consum
Smochinele sunt bogate in substante nutritive si sustin sanatatea organismului. Beneficiile consumului de smochine sunt nenumarate avand in vedere ca vorbim despre un fruct deosebit de complex. Smochinele sunt bogate in substante nutritive si sustin sanatatea organismului. Beneficiile consumului de...
Virusul Nipah: Simptome, rata de mortalitate, preventie si tratament
Virusul Nipah: Simptome, rata de mortalitate, preventie si tratament
Acest virus este gasit in special la liliacii frugivori (liliacii care se hranesc cu fructe) si poate fi transmis la oameni prin intermediul contactului direct cu fluidele corporale infectate ale animalelor sau prin consumul de produse contaminate de la animale infectate, precum laptele de liliac...