Ranile superficiale: Cum le poti vindeca, greseli de evitat, cicatrici
Se poate intampla ca din neatentie sa ne provocam arsuri minore la nivelul pielii. Aceste leziuni pot fi cauzate de foc, lichide fierbinti, aburi, soare sau substante chimice. Este important de punctat ca arsurile minore pot fi tratate acasa, insa cele severe, care afecteaza pielea in profunzime, trebuie tratate la medic in regim de urgenta. Aceste rani superficiale au nevoie sa fie tratate cu atentie si nu trebuie sa lasam nimic la voia intamplarii. Ce produse sa folosim ca sa ajutam si sa grabim vindecarea si ce substante trebuie evitate descopera in acest material.
Ce sunt arsurile superficiale si cum sa acorzi primul ajutor?
In cazul arsurilor minore se recomanda ca zona afectata sa se tina sub un jet de apa rece sau sa se aplice rapid comprese reci pentru a scadea temperatura pielii, a calma durerea si a impiedica arsura sa se raspandeasca. Pielea se va inrosi, va prezenta disconfort la atingere, iar in functie de gravitate, se va inflama si va dezvolta basici cu lichid care se vor sparge ulterior. De asemenea, este posibil ca pielea sa se descuameze sau sa apara rani superficiale.
Nu aplicati creme sau lotiuni pe pielea arsa deoarece acestea vor retine caldura in interior si vor favoriza aparitia infectiilor cutanate. Se recomanda doar folosirea produselor destinate arsurilor de piele. Pielea trebuie protejata cu un bandaj lejer pentru a evita contactul cu microbii si bacteriile din mediul exterior, cu precadere in cazul ranilor deschise.
Care sunt bolile care pot aparea din cauza ranilor superficiale netratate?
Cele mai comune rani superficiale sunt cauzate de diferite leziuni care ,,ard,, pielea. Daca in cazul taieturilor accidentale cu obiecte contondente, hartie, obiecte de bucatarie sau a juliturilor cand suntem pe bicicleta, role, putem sa le vindecam cu ajutorul unor plasturi, tamponari cu rivanol, tinctura de iod sau pudra de tip Baneocin, in cazul ranilor superficiale cauzate de arsuri lucrurile stau putin diferit. In primul rand ca nu putem sa le vindecam doar daca punem un plasture peste si fiind leziune inchisa in anumite cazuri, nici solutiile pe baza de Rivanol sau Tinctura de Iod nu ajuta. Inainte de a vorbi de arsurile superificiale si de ranile superficiale cauzate de acestea, trebuie sa intelegem cum functioneaza pielea.
Pielea are 3 straturi si acestea sunt: Epiderma – stratul exterior al pielii, Derma – stratul de tesut situat sub epiderma, care contine capilare de sange, terminatii nervoase, glande sudoripare si foliculii de par, Grasimea subcutanata – stratul mai adanc de grasime si tesut. In functie de gradul de penetrare ale acestor straturi si de tipul de agent care a cauzat arsura, arsura fizica - flacara directa, arsuri solare sau arsuri chimice cauzate de substante precum clor, detergent sau alte chimicale avem urmatoarea clasificare a arsurilor:
Arsuri de gradul I
Arsuri de gradul II
Arsuri de gradul III
Arsuri de gradul IV, V si VI. (Ultimele doua sunt cele mai grave si atunci cand apar de obicei nu se mai poate face nimic pentru a le vindeca. Daca nu se poate apela la grefa de piele, in functie de organul afectat se poate solicita amputarea de catre medicul specialist sau daca survin in zone vitale ale corpului de multe ori acest tip de leziuni pot fi fatale si pot produce moartea.)
In linii mari exista 4 mari tipuri de arsuri care pot cauza atat rani superficiale cat si rani mai adanci si care au nevoie de un tratament special. Cele mai comune arsuri sunt rani superficiale unde doar primul strat de piele sufera leziuni si unde epiderma este usor iritata, afectata de factorul care a provocat incidentul. In acest caz pacientul are pielea mai rosie daca vorbim de oparire cu aburi sau arsura in timpul unei manevre la bucatarie a unui vas incins, si in functie de factorul care a provocat leziunea epiderma va fi usor umflata si dureroasa, dar nu apar vezicule. Se vindeca fara cicatrici.
Arsura dermica superficiala apare atunci cand epiderma si o parte din derma sunt deteriorate. In acest caz pielea va fi roz pal si dureroasa la atingere si pot exista mici vezicule. De obicei, se vindeca fara cicatrici daca e tratata corect. Trebuie precizat ca o astfel de arsura NU trebuie pusa sub un jet de apa rece sau gheata pentru ca diferenta de temperatura va provoca soc termic si poate crapa zona unde a avut loc arsura si durerea resimtita va fi si mai mare. Se recomanda folosirea unui spray calmant sau daca nu aveti in casa mierea este un bun ajutor in acest tip de leziune cutanata superficiala.
Arsura dermica profunda sau cu grosime partiala, apare atunci cand epiderma si derma sunt deteriorate. Acest tip de arsura provoaca inrosirea pielii. Aceasta poate fi uscata sau umeda si poate fi umflata. Se formeaza cicatrici evidente.
Arsura de grosime completa unde toate cele 3 straturi ale pielii sunt deteriorate. In acest caz, pielea este adesea arsa, iar tesutul de dedesubt poate parea palid sau innegrit, in timp ce pielea ramasa va fi uscata si alba, maro sau neagra, fara vezicule. Durerea lipseste din cauza distrugerii terminatiilor nervoase. Se formeaza cicatrici evidente si apar contracturi.
Ca o recapitulare, in cazul arsurilor de gradul I, vorbim de cele mai usoare leziuni ale pielii si, de obicei, nu necesita tratament medical. La arsurile de gradul II, vorbim de leziuni care afecteaza atat stratul exterior al pielii, numit epiderma, cat si o parte a celui de-al doilea strat de piele, numit derma. Acest tip de leziune, in functie de factorul declansator, poate provoca o durere acuta, iar vindecarea dureaza aproximativ cateva saptamani.
Arsurile acute care afecteaza suprafete mari de piele pot provoca complicatii grave si pot fi predispuse la aparitia infectiilor. Ele pot fi declansate de expunerea excesiva la Soare in intervalele cele mai riscante (11 - 16) sau persoana respectiva are un tip de piele care se poate deteriora usor in urma expunerii la Soare. Exista si cazuri cand aceste leziuni pot parea arsuri dar sunt de fapt declansate pe piele de factori alergenici puternici. In cazul persoanelor care sufera de hidrofobie, o forma rara de alergie unde persoanele sufera de arsuri pe piele in urma contactului cu apa, acele leziuni dispar daca persoana este indepartata de la factorul declansator si anume apa.
In linii mari, arsurile de gradul II sunt caracterizate de urmatoarele simptome: aparitia veziculelor in jurul arsurii (basici cu lichid), durere acuta, sensibilitate a pielii in zona respectiva, pielea devine de culoare alba, rosu intens sau maro inchis.
In cazul unor arsuri de gradul III, lucrurile se complica si mai mult, pentru ca aici vorbim de un tip de leziune cutanata care distruge pielea si poate deteriora tesuturile. Sunt mult mai severe decat arsurile de gradul II si necesita intotdeauna grefe de piele. Acestea pot fi cauzate de elemente precum: Flacari puternice de peste 800 grade, Fulgere, Substante chimice precum acizii, supratensiune 350 V sau mai mult, arsuri chimice cu lichide care contin elemente radioactive precum Uraniu, Plutoniu. Aceste tipuri de arsuri, daca nu sunt tratate de un personal specializat intr-un mediu aseptic pot produce leziuni ireversibile si pot fi mortale daca tesutul deteriorat ajunge sa fie infectat de bacterii, cum sunt infectiile nosocomiale.
Cum se pot vindeca ranile superficiale. Greseli de evitat
Este important ca primul ajutor sa fie acordat rapid, iar rana sa fie imediat curatata si tratata, deoarece aceasta se poate infecta, caz in care, in functie de gravitate, este nevoie de interventie medicala. Obiectul care a cauzat rana, de asemenea, poate fi vinovat de suprainfectare. Pe de alta parte, patrunderea microbilor si a bacteriilor in plaga va incetini procesul de vindecare si va favoriza aparitia cicatricilor. Dupa curatare, inainte de aplicarea spray-ului Kadarmin, rana trebuie lasata sa se usuce prin contact direct cu aerul cateva minute. Atunci cand vorbim de arsuri mai mari de gradul I, trebuie sa tinem cont de urmatoarele lucruri. Indepartati hainele sau bijuteriile de langa zona arsa a pielii, inclusiv scutecele bebelusilor, pentru a nu intretine arderea, dar nu indepartati obiectele lipite de pielea arsa, deoarece acest lucru ar putea inrautati starea.
Nu folositi niciodata gheata, creme sau substante grase. Pastrati persoana calda. Folositi o patura sau imbracaminte, dar evitati sa acoperiti zona ranita. Acest lucru va preveni hipotermia, unde temperatura corpului unei persoane scade semnificativ. Exista un risc de hipotermie daca raciti o suprafata mare arsa, in special la copiii mici si persoanele in varsta, potrivit unui studiu.
Tratati durerea provocata de arsura cu paracetamol sau ibuprofen. Verificati intotdeauna prospectul atunci cand utilizati medicamente fara prescriptia medicului. Copiilor sub 16 ani nu trebuie sa li se administreze aspirina. Asezati-va in pozitie verticala pe cat posibil, daca fata sau ochii sunt arse. Evitati cat mai mult timp sa va culcati, deoarece acest lucru va ajuta la reducerea umflaturii. Folositi creme pentru regenerarea pielii dupa arsuri doar la recomandarea doctorului. Nu este indicat sa folositi creme sau substante grase la scurt timp dupa arsura.
Bandajarea ranilor este o solutie de moment si nu reprezinta cea mai rapida si eficienta cale de vindecare, oferind doar protectie impotriva factorilor de mediu. Pentru a trata rapid ranile si a favoriza refacerea pielii se recomanda folosirea produsului Kadermin Spray. Formula inovatoare pe baza de pudra creaza o pelicula protectoare la suprafata plagii care impiedica abraziunea, dar si contactul cu agentii patogeni din mediu care pot provoca infectii. Gratie substantelor din compozitie, spray-ul Kadermin regenereaza celulele si tesuturile pielii si grabeste vindecarea.
Ce nu stii despre piele
Pielea ta este cel mai mare organ al corpului tau, cu o suprafata de aproximativ 2 metri patrati. (Urmatorul cel mai mare organ din corpul tau este ficatul.) Nu toata pielea de pe corp are aceeasi grosime. Pleoapele, de exemplu, au pielea mai subtire – la 0,05 milimetri – in timp ce palmele si talpile picioarelor au pielea mai groasa, la 1,5 milimetri.
Pielea ta este grea. Aproximativ 16% din greutatea corporala este data doar de piele. In plus, pielea ta nu este alcatuita dintr-un singur strat. Exista trei straturi ale pielii: epiderma, dermul si hipodermul. Hipodermuleste cel mai profund strat si este alcatuit din celule de grasime si colagen. Dermul este stratul intermediar si este responsabil pentru 90% din grosimea pielii. Epiderma este stratul exterior si serveste ca o bariera protectoare intre corp si mediu.
Pierzi o cantitate impresionanta de celule ale pielii in fiecare minut. Pierzi 30-40.000 celule pielii pe minut! Iar o mare parte din aceasta cantitate se gaseste in praful din locuinte. Pielea ta ajuta organismul sa mentina controlul temperaturii. Cand va supraincalziti vasele de sange se largesc astfel incat caldura poate fi eliberata cu usurinta prin piele. Cand corpul este rece, vasele de sange din piele se strang. Pielea ta a avut o culoare diferita cand te-ai nascut. Pielea sanatoasa a copilului nou-nascut este de fapt o culoare rosie sau purpurie, iar mainile si picioarele sunt nuante albastru.
Cicatricile sunt cauzate de deteriorarea celui de-al doilea strat al pielii, dermul. Colagenul din cicatrici este diferit de colagen din pielea normala. Ca atare, chiar si atunci cand celulele pielii mor si sunt inlocuite, colagenul cicatricial nu este schimbat. Pe tesutul cicatricial nu creste parul decat in anumite conditii speciale, depinde de localizarea lor. Modul in care dormi poate afecta pielea. Dormitul cu fata inghesuita in perna poate determina aparitia ridurilor. Pielea bebelusului este acoperita cu o substanta protectoare, cerata, numita vernix. Vernix este un film cerat care protejeaza pielea fatului in uter. De obicei, se spala cu prima baie a bebelusului.
Bibliografie:
Tilles G, Wallach D (1989). "[The history of nosology in dermatology]". Annales de Dermatologie et de Venereologie (in French);
Lambert WC, Everett MA (October 1981). "The nosology of parapsoriasis". Journal of the American Academy of Dermatology;
Jackson R (May 1977). "Historical outline of attempts to classify skin diseases". Canadian Medical Association Journal;
Copeman PW (February 1995). "The creation of global dermatology". Journal of the Royal Society of Medicine;
Wolff K, Johnson RA, Suurmond R (2005). Fitzpatrick's Color Atlas and Synopsis of Clinical Dermatology (5th ed.). McGraw-Hill Medical Pub. Division.