Pentru comenzi telefonice: 0374.471.155
Pentru comenzi telefonice: 0374.471.155 | Program Call Center: Luni - Vineri, 9:30 - 17:00
Sarbatori fericite!
Black Friday la Spring | Comenzi telefonice: 0374.471.155
Stimati clienti, datorita sarbatorilor Pascale este posibil sa apara intarzieri in livrarile coletelor. Ne cerem scuze pentru inconvenient. Paste fericit, plin de sanatate!
Samburii de caise: O sursa neasteptata de nutrienti, cum sa ii consumi corect

Samburii de caise: O sursa neasteptata de nutrienti, cum sa ii consumi corect

Postat in: Dieta si sport
Alexandra Nelepcu
de , Farmacist Diriginte
Data publicării: 3 august 2023 Ultima actualizare: 4 august 2023

Stiai ca si samburii de caise se consuma si au beneficii insemnate pentru organismul uman? Da, ai auzit bine, poti sa spargi samburele de la caise si sa mananci fara probleme si „miezul” sau. Desi au fost multe studii si voci care au atras atentia asupra unei presupuse intoxicatii cu cianura, acestia pot fi consumati fara probleme, in cantitati moderate, fara a avea efectele adverse discutate indelung in toata comunitatea medicala si stiintifica.

Nu se vor consuma totusi mai mult de 5 samburi de caise pe zi, de preferat 1-2 samburi de caise, miezul samburelui, fireste, nu partea lemnoasa. Gustul care seamana cu migdalele si cu martipanul va fi perfect pentru gemuri sau pentru fel de fel de deserturi delicioase.

Amigdalina, vitamina B17, o substanta din samburii de caise, poate ajuta la prevenirea cancerului si chiar poate omori celulele canceroase prin inhibarea replicarii celulare. Fiecare portie de 100g de samburi de caise contine si vitamina A si C, vitamina E, vitamina B15, acizi grasi esentiali, oleic, linoleic, Omega-6, Omega-3, carbohidrati buni, fibre de calitate, proteine, calciu si chiar fier.

 

Samburii de caise: Beneficii pentru plamani, sistemul cardiovascular si sistemul osos

Prezenta vitaminei B17 aduce, pe langa protectia impotriva cancerului, si efecte antiinflamatoare. Vitamina B15 protejeaza sistemul cardiovascular si inima, scade riscul aparitiei bolilor grave de inima, se reduce semnificativ si stresul asupra sistemului cardiovascular, mai ales daca exista boala ischemica cardiaca. Tensiunea arteriala scade daca se consuma cantitati moderate de samburi de caise, scade riscul de ateroscleroza, de atacuri de inima sau de AVC-uri.

Daca suferi cu plamanii si ai mucus si flegma, depozite destul de insemnate, consumul de samburi de caise va duce la curatarea mai eficienta a plamanilor si a tractului respirator, se incurajeaza expectoratia, scade riscul de alergie, se reduce si severitatea crizelor asmatice, severitatea inflamatiei la nivelul gatului. Avand grasimi sanatoase din belsug, fibre si proteine, samburii de caise inclusi in alimentatia zilnica garanteaza satietatea, sistemul digestiv este detoxifiat, scaunele apar in mod regulat, este prevenita constipatia, balonarea, crampele si diareea sunt prevenite si ele. Fibrele din samburii de caise ajuta si la absorbtia mai buna a nutrientilor la nivelul intestinelor.

Samburii de caise au proprietati exfoliante, sunt excelenti pentru piele, elimina celulele moarte, asigura hidratarea pielii si hranirea pielii uscate pentru ca au acidul oleic si linoleic, vitamina A si E in compozitia lor. Vei gasi extract de samburi de caise in multe produse cosmetice, creme, sapunuri, lotiuni sigure pentru piele, excelente si pentru masaj.

Efectele inflamatiei si ale artritei, durerile de la artrita vor fi mai usor de suportat daca mananci deja samburi de caise in cantitati moderate. Vederea si sanatatea oculara vor fi mult imbunatatite si ele pentru ca in samburii de caise avem si zinc in cantitati mai mari. Zincul este vital in transportul vitaminei A spre retina pentru a rezulta melanina. Degenerescenta maculara sau cataracta vor fi evitate daca avem grija sa includem in alimentatie deliciosii samburi de caise.

Sanatatea ficatului este sustinuta prin consumul de samburi de caise, avem cantitati mari de vitamina B17 deja amintita, efectele hepatitelor autoimune nu mai sunt atat de puternice. Sistemul imunitar functioneaza mult mai bine odata ce mancam si samburi de caise, nu ne mai imbolnavim atat de des, ne revenim mai repede daca totusi ajungem sa avem afectiuni comune. Sanatatea mintala este sustinuta indeaproape de acizii grasi Omega-3 din samburii de caise, bolile grave psihice nu mai au manifestari atat de puternice si sunt mai usor de controlat, boala Alzheimer poate fi prevenita mai ales la batranii care au deja predispozitie genetica pentru o astfel de boala.

Calciul din samburii de caise sprijina regenerarea celulelor din oase, creste densitatea osoasa, fracturile nu mai apar atat de usor. Sanatatea sistemului osos este mentinuta mereu in limite normale, scheletul este mai puternic si sustine mai bine organismul. Durerile de urechi se vor ameliora daca avem in alimentatie si samburi de caise, asta pentru ca vitamina B17 are si proprietati puternic antiinflamatoare locale. Zincul din samburi este bun in caz de infectii ale urechii si boli, le previne si protejeaza si mai bine urechea umana-se incurajeaza productia si activarea de celule-T.

Proteinele din samburii de caise au un rol important si in repararea musculara si in dezvoltare, crestere. Uleiul din samburi de caise va fi excelent pentru par, pentru hidratare si pentru stoparea caderii rapide a parului. Scalpul uscat este ingrijit, foliculii de par sunt hidratati, regenerarea celulelor firelor de par si a firelor de par in cazurile de chelire la varste mult prea tinere ar putea fi atribuita si substantelor esentiale din samburii de caise.

Fierul si fosforul scad senzatia de oboseala cronica aparuta mai ales la efort fizic si psihic, ai mai multa energie pentru o zi intreaga. Fierul asigura volumul normal de sange in corp, mentine nivelul de oxigen la valori normale. Sportivii si cei care au nevoie sa depuna munca fizica grea constant vor simti imediat efectele consumului de samburi de caise, se oxigeneaza mai bine creierul, inima, alte organe vitale din corp. Se imbunatateste memoria, prin prezenta acetilcolinei si lecitinei.

Litiaza biliara si microlitiaza nu vor mai fi probleme atat de stresante odata ce ai introdus si samburii de caise in alimentatie. Fierea va functiona mai bine si te vei simti mai bine daca alegi sa consumi si samburi de caise.Cum integrezi samburii de caise in dieta si cum ii gatesti corect? Se pot consuma prajiti sau cruzi, nepreparati, pot inlocui migdalele, se fac cure de doua saptamani cu pauze. Merg bine in salate, in iaurturi, in orice deserturi, in piure, smoothie. Dar merg folositi si la preparate pe baza de carne, legume, pentru decorare. Ideea este sa ii consumam imediat dupa ce sunt scosi din teaca lemnoasa si sa avem grija mare la cantitatea utilizata.

 

Care este rolul oferit de Vitamina B12 in organism?  Cata vitamina B12 gasim in samburii de caise

Cobalamina sau vitamina B12 este o componenta vitala in procesul de productie a celulelor rosii din sange. Daca aceasta vitamina este la un nivel mic, globulele rosii nu se mai dezvolta in mod corespunzator. In mod normal, aceste celule sunt mici si rotunde. In cazul unei carente de cobalamina, globulele rosii devin mai mari si de obicei ovale. Din cauza acestei forme neregulate, celulele rosii nu mai au capacitatea sa se deplaseze din maduva osoasa in sange intr-un ritm normal, provocand astfel anemie megaloblastica. 

In cazul persoanelor anemice, organismul este privat de suficiente globule rosii din sange atat de necesare pentru a transporta oxigenul catre organele vitale. Din aceasta cauza, persoanele ajung sa se confrunte cu simptome de oboseala si slabiciune. Si asta nu e tot. O carenta de vitamina B12 in primele faze ale sarcinii poate produce anumite malformatii congenitale, cum ar fi defectele de tub neural. In plus, daca gravida sufera de deficienta de cobalamina, exista riscul de nastere prematura sau avort spontan. 

Conform unui studiu, femeile cu niveluri de B12 mai mici de 250 mg / dL au fost de trei ori mai predispuse sa nasca un copil cu defecte congenitale, comparativ cu cele cu niveluri normale. Situatia poate fi si mai grava pentru femeile cu deficienta de vitamina B12 sub 150 mg / dl. In cazul acestora, riscul a fost de cinci ori mai mare, comparativ cu femeile cu niveluri peste 400 mg / dL. 

Degenerescenta maculara este o boala oculara care afecteaza in principal vederea centrala. Riscul de degenerescenta maculara legata de varsta poate fi prevenit prin mentinerea vitaminei B12 la un nivel normal. Specialistii sustin ca administrarea de suplimente cu vitamina B12 poate reduce nivelul homocisteinei, un tip de aminoacid care se gaseste in fluxul sanguin. 

Un nivel ridicat al homocisteinei poate provoca degenerescenta maculara legata de varsta. Potrivit unui studiu la care au participat 5.000 de femei cu varsta de 40 de ani sau mai mult, administrarea de suplimente cu B12, acid folic si vitamina B6, a redus acest risc. Cu toate acestea, este nevoie de mai multe studii pentru a afla in totalitate rolul vitaminei B12 in sanatatea vederii si prevenirea acestei afectiuni oculare.

Bibliografie:

Simpson JL, Bailey LB, Pietrzik K, Shane B, Holzgreve W. Micronutrients and women of reproductive potential: required dietary intake and consequences of dietary deficiency or excess. Part I--Folate, Vitamin B12, Vitamin B6. J Matern Fetal Neonatal Med 2010;
Bailey RL, Gahche JJ, Lentino CV, Dwyer JT, Dietary supplement use in the United States, 2003-2006;
Morris MS, Picciano MF, Jacques PF, Selhub J. Plasma pyridoxal 5’-phosphate in the US population: the National Health and Nutrition Examination Survey, 2008;
Merrill AH, Jr., Henderson JM. Diseases associated with defects in vitamin B6 metabolism or utilization.1987;
Chiang EP, Selhub J, Bagley PJ, Dallal G, Roubenoff R. Pyridoxine supplementation corrects vitamin B6 deficiency but does not improve inflammation2005;

Articole similare
Nutritie: Ce fructe se recomanda pentru refacerea organismului dupa efort Nutritie: Ce fructe se recomanda pentru refacerea organismului dupa efort

O banana sau un pahar cu lapte sunt cele mai indicate. In acest fel, tesuturile musculare se vor reface foarte bine dupa efort si te vei putea antrena cu bine ziua urmatoare fara sa acuzi oboseala sau dureri musculare.

8 mai 2023
Edited 8 mai 2023
citește articolul
Sanatatea pielii: Cum ajuta dusurile reci la regenerarea celulelor epiteliale Sanatatea pielii: Cum ajuta dusurile reci la regenerarea celulelor epiteliale

Dusurile reci au jucat un rol important inca din cele mai vechi timpuri. Multe popoare din trecut considerau baile reci o parte importanta a ritualurilor traditionale. Acestea erau folosite pentru ca intaresc psihicul, curata spiritul si imbunatatesc in mod remarcabil sanatatea.

8 mai 2023
Edited 8 mai 2023
citește articolul
Detoxificare: Cum te ajuta ceaiul de cimbru in dietele de slabit Detoxificare: Cum te ajuta ceaiul de cimbru in dietele de slabit

In bucatarie, cimbrul verde sau uscat este folosit ca si condiment in preparatele cu carne, legume, supe si tocanite. De asemenea, se poate face si ceai de cimbru, care poate fi benefic pentru tratarea durerilor de gat si a tusei. Cimbrul poate fi crescut in gradina sau in ghivece, fiind o planta usor de intretinut. Este o planta rezistenta si poate fi folosita atat proaspata, cat si uscata.

8 mai 2023
Edited 12 octombrie 2023
citește articolul

Informatiile din acest articol nu trebuie sa inlocuiasca consultarea unui specialist sau vizita la un medic. Orice recomandare medicala continuta de acest material are scop pur informativ. Concluziile sau referintele nu sunt tipice si pot varia de la individ la individ si pot depinde de stilul de viata al fiecaruia, de starea de sanatate, dar si de alti factori. Aceste informatii nu trebuie sa inlocuiasca un diagnostic avizat.

Top 10 produse recomandate