Pentru comenzi telefonice: 0374.471.155
Pentru comenzi telefonice: 0374.471.155 | Program Call Center: Luni - Vineri, 9:30 - 17:00
Black Friday la Spring | Comenzi telefonice: 0374.471.155
Stimati clienti, datorita sarbatorilor Pascale este posibil sa apara intarzieri in livrarile coletelor. Ne cerem scuze pentru inconvenient. Paste fericit, plin de sanatate!
Sanatatea pielii: Cum ajuta dusurile reci la regenerarea celulelor epiteliale

Sanatatea pielii: Cum ajuta dusurile reci la regenerarea celulelor epiteliale

Alexandra Nelepcu
de , Farmacist Diriginte
Data publicării: 8 mai 2023 Ultima actualizare: 8 mai 2023

Baile reci sunt recunoscute pentru beneficiile lor pentru sanatate. Acestea ofera o senzatie tonifianta atunci cand apa rece ca gheata ti se scurge pe pielea calduta. Uneori sumti ca ti se taie respiratia, alteori iti vine sa strigi din cauza racelii apei. Dar socul trece imediat ce te stergi cu prosopul iar beneficiile nu intarzie sa apara. In secundele imediat urmatoare, simti cum adrenalina iti curge prin tot corpul.

Dusurile reci au jucat un rol important inca din cele mai vechi timpuri. Multe popoare din trecut considerau baile reci o parte importanta a ritualurilor traditionale. Acestea erau folosite pentru ca intaresc psihicul, curata spiritul si imbunatatesc in mod remarcabil sanatatea. Culturile moderne privesc cu interes astazi beneficiile bailor reci si se considera ca este o idee foarte buna.

Beneficiile bailor reci pentru piele si regenare celulara

Baile reci pot avea beneficii pentru sanatatea ta, in special daca sunt facute cu regularitate si intr-un mod sigur si responsabil. Iata cateva dintre motivele pentru care este recomandat sa faci baie rece:

Stimularea circulatiei sanguine: Apa rece poate ajuta la cresterea fluxului sanguin in organism, stimuland circulatia si ajutand la reducerea inflamatiei.
Imbunatatirea starii de spirit: Baile reci pot fi energizante si revigorante, ajutand la reducerea stresului si a anxietatii si imbunatatind starea de spirit.
Cresterea metabolismului: Unii cercetatori sugereaza ca expunerea la temperaturi reci poate ajuta la cresterea metabolismului si la arderea mai multor calorii.
Reducerea inflamatiei: Apa rece poate ajuta la reducerea inflamatiei in organism, ajutand la ameliorarea durerii si a stresului oxidativ.
Imbunatatirea somnului: Un dus sau o baie rece poate ajuta la reducerea temperaturii corpului si la promovarea unui somn odihnitor.

Imbunatateste circulatia sangelui
Dusul rece mareste viteza fluxului sanguin in corp ceea ce inseamna ca sangele ajunge mai repede in organe. Acest lucru este extrem de benefic pentru sistemul cardiovascular si ajuta in cazul presiunii arteriale, ingrosarea arterelor si a venelor varicoase. In plus, un flux mai mare de sange catre creier ajuta functionarea optima a acestuia.

Indeparteaza depresiile
Nivelul ridicat de adrenalina si senzatia placuta de furnicaturi in tot corpul simtite dupa o baie rece sunt rezultatul aparitiei unor impulsuri electrice trimise de la terminatia nervilor periferici catre creier, ceea ce are un efect antidepresiv.

Studiile efectuate de-a lungul timpului arata ca dusurile reci sunt alternative optime pentru tratarea depresiei. Expunerea la rece activeaza sistemul nervos simpatetic si mareste eliberarea de noradrenalina, substanta care diminueaza depresia.

Apa rece este buna pentru piele si par
Daca obisnuiesti sa clatesti parul cu apa rece vei vedea ca se reduce electrizarea si il vei face mai stralucitor. Apa fierbinte tinde sa usuce pielea si parul, in timp ce apa rece il face sa devina mai ferm, intins si neted.

Apa rece imbunatateste performantele sportive
Este dovedit faptul ca atletii care obisnuiesc sa se spele cu apa rece dupa un antrenament de rezistenta dau un randament foarte bun la antrenamente. In plus, imbaierile cu apa rece imbunatatesc recuperarea dupa efort fizic si sunt recomandate in cel mai scurt timp dupa terminarea antrenamentului.

Apa rece iti dezvolta taria de caracter
E nevoie de curaj si pregatire mentala sa deschizi robinetul de apa rece si sa nu renunti indiferent cat de frig iti este. Cu cat iti supui mai des corpul la factori de stres, cu atat se va adapta mai usor la alti factori de stres pe viitor.

Alte avantaje si recomandari pentru baia rece
Apa rece ofera multe alte efecte pozitive oferite. Oamenii de stiinta sustin potentialul impact pozitiv al spalatului cu apa aflata la temperaturi scazute, din mai multe motive precum:

Favorizarea pierderii in greutate
Dusurile reci asista pierderea in greutate. Grasimea alba este depozitata in tesuturi si nu este eliminata prin efort fizic. Acest tip de grasime este acumulata de regula in zona taliei, zona lombara, a gatului si a coapselor. Grasimea maro genereaza caldura necesara pentru reglarea temperaturii interne a corpului si este activata de expunerea la frig iar dusurile reci stimuleaza activitatea tesutului adipos maro.

Intarirea sistemului imunitar
Expunerea la frig ajuta la intarirea sistemului imunitar. Contactul corpului cu apa rece creste rata metabolica prin reflexul tremuratului si activarea raspunsului imun. Este demonstrat faptul ca persoanele care fac regulat dusuri reci inregistreaza o crestere a concentratiei plasmei, a numarului de celule T si de limfocite.

Adaugarea un plus de energie
Un dus facut dimineata are un puternic efect revigorant, stimuleaza oxigenarea creierului si ajuta la suplimentarea rezervelor de energie, imbunatatirea starii de alerta si a puterii de concentrare.

Ameliorarea disconfortului muscular dupa efortul fizic
Disconfortul muscular rezultat in urma depunerii unui efort fizic sustinut poate fi ameliorat printr-un banal dus rece. Baile reci de aproximativ 24 de minute pot trata febra musculara dupa 1-4 zile de la suprasolicitarea musculara.

Combaterea efectelor radicalilor liberi asupra celulelor sanatoase
Dusurile reci, efectuate in mod regulat, pot ajuta la cresterea tolerantei celulelor sanatoase in fata stresului oxidativ. Cercetatorii au observat ca dupa expunerea la stimuli reci apare o crestere semnificativa a nivelului de glutation, substanta care asigura functionarea optima a celorlalti antioxidanti din organism.

Imbunatatirea calitatii somnului
Un alt beneficiu al dusurilor reci este imbunatatirea calitatii somnului si combaterea insomniei. Pacientii cu tulburari de somn vor observa imbunatatiri semnificative. In urma acestor practice se instaleaza o stare placuta de calm, benefica adormirii rapide.

Detoxifierea organismului
Contractiile corporale declansate de expunerea la apa rece ajuta la facilitarea eliminarii toxinelor din organism. Detoxifierea are efecte vizibile si asupra aspectului pielii, care devine mai curata, mai ferma si mai proaspata. Un corp detoxifiat va avea mai multa energie si contrbuie la instalarea unei stari intense de bine.

Cresterea nivelului de testosteron
Barbatii care fac in mod frecvent dusuri reci beneficiaza de stimularea productiei de testosteron. Acestia se vor bucura de efectul obtinut nu doar in timpul contactului cu apa rece, ci si pe toata durata zilei.

Tinand cont de toate beneficiile oferite de dusurile reci, este bine sa luati in considerare posibilitatea de a le intrega in rutina zilnica. Nu va lasati intimidati de temperatura apei, invingeti-va temerile, imbunatatiti-va imunitatea si bucurati-va din plin de o stare buna de sanatate. Spuneti adio dusurilor calde cel putin in perioada sezonului cald, sau obisnuiti-va sa le alternati pentru a obtine rezultate optime. 

Ce este crioterapia si cum ajuta pielea si organismul

Crioterapia poate ajuta la ameliorarea durerilor musculare cauzate de boli precum artrita, precum si la unele tulburari articulare si musculare. De asemenea, poate ajuta la vindecarea mai rapida a leziunilor sportive. Medicii au recomandat multa vreme folosirea pungilor cu gheata pe muschii raniti si inflamati. Acest lucru poate creste circulatia sangelui dupa ce pachetul de gheata este indepartat, promovand vindecarea si ameliorarea durerii.

Un studiu publicat in 2000, a descoperit ca crioterapia a oferit o usurare temporara a durerii poliartritei reumatoide. Cercetarea a constatat ca crioterapia cu pachete de gheata ar putea reduce efectele daunatoare ale exercitiilor intense. Persoanele care au folosit crioterapia au raportat, de asemenea, mai putina durere. Un alt studiu din 2017 sustine, de asemenea, beneficiile crioterapiei pentru ameliorarea durerilor musculare si accelerarea vindecarii. Cu toate acestea, studiul a constatat ca imersia in apa rece a fost mai eficienta decat crioterapia intregului corp.

Exista studii care arata faptul ca crioterapia ajuta la pierderea in greutate. Crioterapia singura nu va provoca pierderea in greutate, dar ar putea sprijini procesul. In teorie, frigul obliga corpul sa munceasca mai mult pentru a ramane cald si consuma din resurse inclusiv din stratul adipos.

Tot ce vrei sa afli despre crioterapie

REFERINTE:

Abaidia, A.-E., Lamblin, J., Delecroix, B., Leduc, C., Mccall, A., Nedelec, M., ... Dupont, G. (2017, March). Recovery from exercise-induced muscle damage: Cold-water immersion versus whole-body cryotherapy. Journal of Sports Physiology and Performance;
Costello, J. T., Baker, P. R., Minett, G. M., Bieuzen, F., Stewart, I. B., & Bleakley, C. (2015, September 18). Whole-body cryotherapy (extreme cold air exposure) for preventing and treating muscle soreness after exercise in adults, 2015;
Filliard, J., Cunha Faria, F. D. A., Bieuzen, F., Berthelot, G., & Volondat, M. (2016). P-12 The effects of the whole body cryotherapy;
Klimenko, T., Ahvenainen, S., & Karvonen, S.-L. (2008, June 1). Whole-body cryotherapy in atopic dermatitis. Archives of Dermatology;
Kwiecien, S. Y., McHugh, M. P., & Howatson, G. (2017, April 10). The efficacy of cooling with phase change material for the treatment;
Medaris Miller, A. (2016, January 25). Should you try whole body cryotherapy? U.S. News & World Report;

Articole similare
Doctor Irina Mateies: Sfaturi utile atunci cand apelezi la chimioterapie Doctor Irina Mateies: Sfaturi utile atunci cand apelezi la chimioterapie

Dr. Irina Mateies a descoperit ca doar 53% dintre specialisti indruma pacientii cu cancer catre un dietetician, principalul motiv lipsa dieteticianului in clinica sau undeva in apropiere. Iarinitiatorii subiectului nutritie sunt de cele mai multe ori pacientii.

16 iulie 2024
Edited 16 iulie 2024
citește articolul
Leucemia: cauze, simptome, cum se poate tine sub control Leucemia: cauze, simptome, cum se poate tine sub control

Leucemia reprezinta o boală oncologica a sangelui si a elementelor figurate ale acestuia, care se manifesta sub forma proliferarii necontrolate de celule sangvine anormale si nefunctionale. Leucemia este cancerul tesuturilor care formeaza sangele in organism, inclusiv maduva osoasa si sistemul limfatic. Exista mai multe tipuri de leucemie

13 noiembrie 2022
Edited 1 iulie 2023
citește articolul

Informatiile din acest articol nu trebuie sa inlocuiasca consultarea unui specialist sau vizita la un medic. Orice recomandare medicala continuta de acest material are scop pur informativ. Concluziile sau referintele nu sunt tipice si pot varia de la individ la individ si pot depinde de stilul de viata al fiecaruia, de starea de sanatate, dar si de alti factori. Aceste informatii nu trebuie sa inlocuiasca un diagnostic avizat.

Top 10 produse recomandate