Pentru comenzi telefonice: 0374.471.155 | Program Call Center: Luni - Vineri, 9:00 - 18:00
Stimati clienti, datorita sarbatorilor Pascale este posibil sa apara intarzieri in livrarile coletelor. Ne cerem scuze pentru inconvenient. Paste fericit, plin de sanatate!
Sanatatea mentala: Cum sa ai grija de ea prin alimentatie, exercitii fizice si suplimente

Sanatatea mentala: Cum sa ai grija de ea prin alimentatie, exercitii fizice si suplimente

Alexandra Nelepcu
de , Farmacist Diriginte
Data publicării: 1 martie 2023

Cercetarile arata ca multe tulburari comune de sanatate mentala sunt asociate cu deficiente nutritionale. De exemplu, vitaminele, mineralele si acizii grasi omega-3 sunt adesea deficitari in populatia generala si sunt semnificativ deficitari la pacientii cu tulburari mintale. In plus, nutritia joaca un rol vital in mentinerea sanatatii cognitive. Alegerile noastre nutritionale au un impact imens asupra functionarii noastre fizice, mentale si cognitive.

Neurotransmitatorii sunt substantele chimice utilizate pentru a transmite, amplifica si modula semnalele dintre neuroni. Acestia joaca un rol central in depresie si multe tulburari de dispozitie. De exemplu, serotonina, care este un neurotransmitator asociat cu stabilitatea emotionala, increderea in sine, sentimentul de bunastare, perspectiva pozitiva si flexibilitatea emotionala, poate fi produsa numai in trei moduri: lumina soarelui care intra prin ochi, exercitiul fizic si proteina pe care o consumam prin alimente. 

Serotonina este epuizata de lipsa luminii solare, stresul cronic, genetica, aportul scazut de alimente sanatoase si consumul de indulcitori artificiali. In plus, serotonina este consumata de durere, inflamatie, alergii, anxietate, depresie, suprasolicitare, lipsa somnului, alimentele procesate, factorii de stres din mediu, printre altele. Mentinerea unei sanatati mentale bune este importanta pentru o viata echilibrata si fericita. Alimentatia, exercitiile fizice si suplimentele pot juca un rol important in acest sens. Iata cateva sugestii:

Mentinerea sanatatii mentale

Organismul sintetizeaza serotonina din triptofan, un aminoacid esential prezent in multe alimente pe care corpul nostru nu este capabil sa le produca. Alimentele bogate in triptofan functioneaza ca antidepresive naturale, iar surse bogate in triptofan sunt: seminte de floarea soarelui, dovleac, nuci, oua, peste, fructe de mare si produse lactate.

Hrana este sursa de informatii pentru corpul nostru si nu exista nicio indoiala ca prin alimente ne putem vindeca corpul. Cu toate acestea, pentru a obtine un nivel optim de sanatate, atat mentala, cat si fizica, aceasta implica un conglomerat de consum de alimente dense in nutrienti, minerale si vitamine, consumate in mod regulat, bazat pe alimente sanatoase si pe limitarea alimentelor foarte prelucrate, impreuna cu un stil de viata sanatos.

Cum putem promova sanatatea mentala prin nutritieꓽ Limitati consumul de alimente procesate. Mancati legume din abundenta si cresteti consumul de fibre. In mod ideal, includeti o sursa de carbohidrati complecsi de calitate, neprelucrati (de exemplu, leguminoase, legume, cereale integrale, printre altele) si reduceti substantial consumul de carbohidrati simpli (de exemplu, zahar, paine, cereale, chipsuri, alimente procesate, bauturi racoritoare, etc.).

Adaugati in dieta alimente bogate in acizi grasi omega-3, deoarece acestia au rol antiinflamator, stimuleaza sistemul imunitar si au beneficii mari pentru sanatatea mentala. Includeti peste gras, avocado, seminte de chia, seminte de in, nuci si masline in dieta. Includeti in farfurie proteinele de inalta calitate, care sunt cele care contin toti aminoacizii.

De exemplu, pui, peste, carne sau oua. Cu toate acestea, daca mancati o dieta vegetariana, puteti obtine proteina dintr-o sursa vegetala, cu o combinatie buna de legume, cereale integrale, leguminoase, seminte si nuci. Adaugati alimente antiinflamatoare, cum ar fi ghimbir, turmeric, piper, scortisoara si cuisoare in dieta. Limitati zaharul si indulcitorii artificiali, precum si consumul de cofeina in exces. Asigurati-va ca beti suficienta apa, pentru a va mentine hidratarea si pentru a ajuta la eliminarea toxinelor din organism.

Prin exercitii fizice
Faceti exercitii fizice regulat, pentru a va mentine corpul in forma si pentru a elibera endorfine, hormoni care contribuie la starea de bine, reducand anxietatea si stresul.   
Incepeti cu activitati usoare, cum ar fi mersul pe jos, si cresteti treptat intensitatea si durata exercitiilor.
Exercitiile cardiovasculare precum alergatul, inotul sau ciclismul pot ajuta la imbunatatirea fluxului de sange si oxigen catre creier, ceea ce poate spori functiile cognitive.
Exercitiile de yoga sau de meditatie pot fi de asemenea benefice pentru sanatatea mentala, deoarece pot ajuta la reducerea stresului si anxietatii si la imbunatatirea concentrarii.

Prin suplimente
Suplimentele pot fi o modalitate buna de a va imbunatati sanatatea mentala si de a va sustine starea de spirit, dar trebuie utilizate cu precautie. Consultati medicul inainte de a lua orice supliment, pentru a va asigura ca nu exista contraindicatii cu alte medicamente pe care le luati sau cu alte probleme de sanatate. Unele suplimente care ar putea ajuta la mentinerea sanatatii mentale includ: omega-3, vitamina D, vitamina B-complex, magneziu si probiotice.

Vitamina B-complex: aceste vitamine pot ajuta la reducerea stresului si anxietatii si la imbunatatirea starii de spirit.
Omega-3: acesti acizi grasi esentiali pot ajuta la protejarea creierului si la imbunatatirea functiilor cognitive.
Probiotice: acestea pot ajuta la mentinerea unui echilibru sanatos al bacteriilor intestinale si la reducerea inflamatiei, ceea ce poate avea un efect pozitiv asupra starii de spirit.
Exista multe lucruri diferite pe care le puteti face pentru a va imbunatati sanatatea mentala, inclusiv: Mentineti o atitudine pozitiva: Este important sa incercati sa aveti o perspectiva pozitiva. Unele modalitati de a face acest lucru includ:

Practicati recunostinta, adica invatati sa fiti recunoscator pentru lucrurile bune din viata. Este util sa va amintiti in fiecare zi, fie gandindu-va la ceea ce sunteti recunoscatori, fie scriind acest lucru intr-un jurnal. Acestea pot fi lucruri minunate, cum ar fi sprijinul pe care il aveti de la cei dragi sau lucruri mici. Este important sa va luati un moment pentru a realiza o experienta pozitiva pe care ati avut-o, deoarece practicarea recunostintei va poate ajuta sa vedeti viata altfel. De exemplu, daca sunteti stresat, este posibil sa nu observati ca experimentati si momente cand simtiti emotii pozitive.

Avand grija de sanatatea fizica: Sanatatea fizica si mentala sunt conectate si, prin urmare, a face mai mult sport contribuie la mentinerea unei sanatati psihice optime. Exercitiile fizice pot reduce sentimentele de stres si depresie si pot imbunatati starea de spirit. Incercati sa gasiti un sport sau o activitate care va place, astfel incat sa aveti un motiv in plus pentru a face miscare in fiecare zi.

Daca sunteti foarte ocupat, puteti incepe prin lucruri marunte, dar care au un impact asupra sanatatii fizice. In acest sens, renuntati la lift in detrimentul scarilor si mergand pe jos in loc sa va deplasati cu transportul personal sau cu cel public. In general, un stil de viata sanatos, care include o alimentatie echilibrata, exercitii fizice regulate si gestionarea stresului, poate fi foarte util pentru mentinerea sanatatii mentale, insa daca nu se reuseste obtinerea unui echilibru psihic, a apela la un specialist este o solutie eficienta.

Mituri despre hipnoza si sanatatea mentala

Desi experienta poate fi similara cu visarea cu ochii deschisi, deoarece folosim imaginatia, hipnoza este o stare fiziologica diferita. De fapt, daca persoana hipnotizata incepe sa se trezeasca, aceasta va reduce activarea fizica si atunci fie se va lupta sa ramana treaz (si acest lucru va face dificila participarea la ceea ce se intampla in sesiune), fie va adormi, dar, nu vor mai fi hipnotizati sa doarma.

A fi hipnotizat necesita a fi activ si sa te poti implica in proces, pastrand atentia asupra a ceea ce sugereaza hipnotizatorul si generand imagini asupra a ceea ce se lucreaza in sesiune. De exemplu, specialistul poate sugera sa te gandesti la o padure, iar tu iti vei contura o imagine asupra acestui lucru. 

Daca adormi, este imposibil sa mentii atentia si sa te implici, atunci profesionistul inceteaza sa mai aiba influenta. De fapt, in terapia hipnozei, specialistii lucreaza cu scopul de a da o alta viziune amintirilor. Asadar, hipnoza nu are de ce sa fie daunatoare, insa din pricina raspandirii acestui mit, oamenii nu cauta sa se informeze in mod corect asupra a tot ceea ce inseamna si presupune hipnoza.  

Uneori ne confruntam cu provocari in viata de zi cu zi. Cu toate acestea, modul in care raspundem la aceste provocari are mult de-a face cu modul in care noi le percepem. Unii oameni cred ca hipnoza ii poate ajuta sa-si schimbe gandurile negative in altele pozitive. Insa, adevarul este ca acest proces este dificil si dureaza adesea mult timp. 

Cel mai bun lucru pe care il poti face pentru tine este sa ai rabdare si sa nu actionezi neplacut cand vine vorba de probleme de sanatate si sa incerci pe cat posibil sa elimini gandurile negative care te afecteaza zilnic, in moduri diferite.

Informatiile din acest articol nu trebuie sa inlocuiasca consultarea unui specialist sau vizita la un medic. Orice recomandare medicala continuta de acest material are scop pur informativ. Concluziile sau referintele nu sunt tipice si pot varia de la individ la individ si pot depinde de stilul de viata al fiecaruia, de starea de sanatate, dar si de alti factori. Aceste informatii nu trebuie sa inlocuiasca un diagnostic avizat.

Top 10 produse recomandate

Articolele 1 la 4 din 8 total

Pagina
Top 10 cele mai citite articole
Aloe vera: proprietati si beneficii pentru sanatate
Aloe vera: proprietati si beneficii pentru sanatate
Aloe vera are proprietati de hidratare a pielii, pastrand-o elastica, sanatoasa si stralucitoare. Aloe vera este perfecta pentru tenul gras, pentru ca o hraneste fara sa o incarce.
Saturatia de oxigen: cum o masori, care sunt valorile normale la adulti si la copii
Saturatia de oxigen: cum o masori, care sunt valorile normale la adulti si la copii
Saturatia de oxigen este unul dintre cei mai importanti indicatori pentru sanatatea ta. O saturatie scazuta poate duce la diferite complicatii si la necesitatea unei asistente medicale de urgenta sau a unei masti de oxigen. Sunt considerate normale pentru saturatia de oxigen valorile de peste 95%.
Antihistaminice: ce sunt, cum se folosesc si ce beneficii au
Antihistaminice: ce sunt, cum se folosesc si ce beneficii au
Antihistaminicele functioneaza prin oprirea unei substante numite histamina care afecteaza celulele din organism. Histamina este o substanta chimica eliberata atunci cand organismul detecteaza ceva daunator, cum ar fi o infectie.
Colagenul: ce beneficii are si de ce este important in organism
Colagenul: ce beneficii are si de ce este important in organism
Pielea reprezinta 16% din greutatea totala a corpului. Mai mult decat atat, in mod surprinzator, pana la 50 000 din celulele pielii mor in fiecare minut, iar aproape 50% din praful din gospodărie e format din celelule moarte ale pielii.
Vitamina D3: Beneficii, doza necesara si efectele carentei
Vitamina D3: Beneficii, doza necesara si efectele carentei
Vitamina D3 este una dintre numeroasele substante nutritive de care organismul are nevoie pentru a ramane sanatos. Este produsa de organism in mod natural atunci cand pielea este expusa la soare.
Psoriazis: cum arata, de ce apare si cum se trateaza
Psoriazis: cum arata, de ce apare si cum se trateaza
Psoriazisul este o afectiune dermatologica cronica - Vezi aici care sunt cauzele aparitiei, cele mai intalnite simptome si cum poti diagnostica la timp boala pentru a aplica tratamentul corect. Psoriazisul nu afecteaza organismul doar ca boala in sine, ci, din cauza manifestarilor estetice, are un...
Ulei de cocos: beneficii, utilizare si motive sa il folosesti
Ulei de cocos: beneficii, utilizare si motive sa il folosesti
Uleiul de cocos a devenit in ultimii ani unul dintre cele mai ravnite produse cosmetice datorita calitatilor sale miraculoase, atat in ingrijirea pielii, cat si a parului.
10 sfaturi pentru cand vrei sa ramai gravida
10 sfaturi pentru cand vrei sa ramai gravida
Atunci cand vrei sa ramai gravida trebuie sa stii ca nu este de ajuns sa renunti la pastilele anticonceptionale si atat. Din pacate, mediul actual de viata a facut ca gradul de fertilitate al femeilor sa scada dramatic, iar infertilitatea sa devina o problema de sanatate la nivel mondial. Este...
Smochinele: Beneficii pentru organism, reguli de consum
Smochinele: Beneficii pentru organism, reguli de consum
Smochinele sunt bogate in substante nutritive si sustin sanatatea organismului. Beneficiile consumului de smochine sunt nenumarate avand in vedere ca vorbim despre un fruct deosebit de complex. Smochinele sunt bogate in substante nutritive si sustin sanatatea organismului. Beneficiile consumului de...
Virusul Nipah: Simptome, rata de mortalitate, preventie si tratament
Virusul Nipah: Simptome, rata de mortalitate, preventie si tratament
Acest virus este gasit in special la liliacii frugivori (liliacii care se hranesc cu fructe) si poate fi transmis la oameni prin intermediul contactului direct cu fluidele corporale infectate ale animalelor sau prin consumul de produse contaminate de la animale infectate, precum laptele de liliac...