Pentru comenzi telefonice: 0374.471.155 | Program Call Center: Luni - Vineri, 9:00 - 18:00
Stimati clienti, datorita sarbatorilor Pascale este posibil sa apara intarzieri in livrarile coletelor. Ne cerem scuze pentru inconvenient. Paste fericit, plin de sanatate!
fata-cu-ruj-rosu

Skincare: Ce sunt papulele si de ce apar pe piele

Alexandra Nelepcu
de , Farmacist Diriginte
Data publicării: 25 septembrie 2023 Ultima actualizare: 26 septembrie 2023

Papulele sunt leziuni cutanate care se prezinta ca mici umflaturi sau ridicaturi ale pielii, de obicei cu diametrul sub 1 centimetru. Acestea pot fi de diferite culori, inclusiv rosu, roz, maro sau culoarea pielii normale. Papulele pot aparea pe orice parte a corpului si pot fi prezente singure sau in grupuri. Papulele pot aparea intr-o varietate de afectiuni dermatologice. Iata cateva dintre principalele afectiuni in care pot fi intalnite papulele:

Acneea: Acneea este o afectiune comuna a pielii care poate provoca aparitia papulelor acneice. Acestea sunt leziuni inflamate, de obicei rosii, care pot aparea pe fata, spate sau piept.
Dermatita de contact: Dermatita de contact este o reactie inflamatorie a pielii cauzata de contactul cu o substanta iritanta sau alergena. Papulele pot aparea ca parte a reactiei si pot fi insotite de mancarime si roseata.

Psoriazis: Psoriazisul este o boala cronica a pielii caracterizata prin aparitia unor leziuni rosii, ridicate si acoperite cu solzi argintii. Aceste leziuni pot fi in forma de papule si pot fi insotite de mancarime si descuamare. Lichen plan: Lichenul plan este o afectiune inflamatorie a pielii care provoaca aparitia de papule mici, solide, de culoare rosie-violeta. Acestea pot fi insotite de mancarime intensa si pot aparea pe piept, abdomen, maini sau picioare.

Molluscum contagiosum: Moluscum contagiosum este o infectie virala a pielii care provoaca aparitia unor papule mici, rotunde, usor bombate, de obicei de culoarea pielii. Acestea pot aparea pe fata, trunchi sau regiunea genitala si pot fi insotite de mancarime. Papule eruptive pruriginoase: Aceasta afectiune provoaca aparitia de papule mici, solitare sau in grupuri, insotite de mancarime intensa. Cauza exacta este necunoscuta, dar se crede ca poate fi asociata cu o reactie alergica.

Dermatita herpetiforma: Dermatita herpetiforma este o afectiune cutanata cronica care apare in asociere cu boala celiaca. Acesta provoaca aparitia unor papule mici, solide, insotite de mancarime intensa.

Ce simptome cauzeaza papulele

Papulele in sine nu provoaca simptome specifice, deoarece sunt doar leziuni cutanate de mici dimensiuni. Cu toate acestea, simptomele asociate pot varia in functie de cauza subiacenta a papulelor:

Mancarime: Unele papule pot fi insotite de mancarime intensa sau disconfort la nivelul pielii. Aceasta poate fi observata in cazul dermatitelor de contact, lichen plan, papulelor eruptive pruriginoase si a altor afectiuni dermatologice.

Roseata: Papulele pot prezenta o culoare rosie sau roz, care poate fi vizibila in special in cazul acneei inflamatorii, psoriazisului sau a altor afectiuni inflamatorii ale pielii.Descuamare: In unele cazuri, papulele pot fi insotite de descuamare sau prezenta de solzi pe suprafata pielii. Acest lucru poate fi observat in cazul psoriazisului sau a altor afectiuni scuamoase ale pielii.

Sensibilitate la atingere: Unele papule pot fi sensibile la atingere sau pot provoca disconfort la nivelul pielii. Aceasta poate fi observata in cazul acneei inflamatorii sau a altor leziuni inflamatorii. Papulele pot fi un semn al unei afectiuni dermatologice subiacente si ca simptomele asociate pot varia in functie de cauza. 

 

Ce sa faci daca observi papule pe piele

Daca observi aparitia de papule pe piele, observa cum evolueaza papulele in urmatoarele zile sau saptamani. Noteaza daca apar simptome suplimentare, cum ar fi mancarime, roseata sau descuamare. Daca papulele persista sau se inrautatesc, este important sa consulti un dermatolog. Nu incerca sa-ti pui diagnosticul sau sa incepi tratamentul fara consultul unui specialist. Papulele pot fi un simptom al mai multor afectiuni dermatologice si este necesara evaluarea medicala adecvata pentru a determina cauza subiacenta si pentru a oferi un tratament corespunzator.

Cea mai buna optiune este sa consulti un dermatolog sau un medic specialist in piele. Acestia sunt specialisti in diagnosticul si tratamentul afectiunilor cutanate si pot oferi un diagnostic precis si recomandari de tratament adecvate in functie de cauza papulelor. Programarea unei consultatii medicale cu un dermatolog te va ajuta sa obtii evaluarea adecvata a papulelor tale. Medicul va examina leziunile, iti va adresa intrebari despre simptomele asociate si istoricul medical si poate solicita si alte teste sau proceduri pentru a ajunge la un diagnostic clar.

Dupa evaluarea medicala, vei primi un plan de tratament adecvat pentru cauza specifica a papulelor tale. Respecta cu atentie indicatiile si tratamentul prescris de medic, urmand programarile de urmarire si luand medicamentele prescrise conform instructiunilor. Nu ignora papulele si nu amana consultul medical, deoarece acestea pot fi un semn al unei afectiuni dermatologice care necesita tratament adecvat. Un dermatolog iti poate oferi sfaturi si recomandari personalizate pentru situatia ta specifica si te poate ajuta sa gestionezi corect problema.

Cum se trateaza papulele?

Tratamentul acestora depinde de cauza subiacenta a acestora. In functie de afectiunea specifica, pot fi utilizate diverse optiuni de tratament. In cazul unor afectiuni cum ar fi acneea, dermatita de contact sau psoriazisul, medicamentele topice pot fi utilizate pentru a trata papulele. Acestea pot include creme, unguente, lotiuni sau geluri care sunt aplicate direct pe piele pentru a reduce inflamatia, mancarimea sau pentru a controla proliferarea celulara anormala. Unele afectiuni, cum ar fi acneea severa sau psoriazisul extins, pot necesita administrarea de medicamente orale. Acestea pot include antibiotice, retinoizi sau medicamente imunosupresoare, in functie de situatie.

Terapia cu lumina (fototerapia) poate fi folosita in anumite cazuri de psoriazis sau pentru alte afectiuni dermatologice, fototerapia poate fi utilizata. Aceasta implica expunerea pielii la anumite tipuri de lumina, cum ar fi UVB sau UVA, pentru a reduce inflamatia si pentru a imbunatati aspectul pielii. Crioterapia poate fi si aceasta aplicata. Procedura consta in utilizarea de temperaturi extrem de scazute pentru a congela si distruge tesutul anormal. Poate fi utilizata in cazul moluscum contagiosum sau a altor leziuni cutanate benigne.

Uneori, papulele pot fi indepartate prin excizie chirurgicala. Aceasta implica indepartarea leziunii si suturarea ulterioara a pielii. Este de obicei utilizata pentru leziuni mai mari sau in cazurile in care alte tratamente nu au fost eficiente. Pentru anumite afectiuni specifice, cum ar fi lichen plan, exista tratamente specifice, cum ar fi corticosteroizii topici, antihistaminice sau medicamente imunosupresoare.

In concluzie, papulele – care sunt sunt leziuni cutanate mici, ridicate, palpabile, cu diametrul sub 1 centimetru - pot fi asociate cu o varietate de afectiuni dermatologice si pot varia in aspect, forma, culoare, dar si in functie de cauza si afectiunea subiacenta. Pot aparea izolat sau in grupuri si pot fi insotite de simptome cum ar fi mancarime, sensibilitate la atingere, roseata sau descuamare. Tratamentul depinde de afectiunea ce le-a cauzat.

 

Uleiul de ricin, ideal pentru tratarea acneei si a papulelor

Uleiul de ricin a devenit un produs natural ideal pentru tratarea acneei pe piele. Acidul ricinoleic continut in acest ulei are proprietati multiple care lupta impotriva microbilor si actioneaza direct pe baza problemei, reusind sa purifice pielea si prevenind formarea de noi impuritati. Fiind un hidratant puternic, uleiul de ricin este foarte benefic pentru ingrijirea pielii uscate si mentinerea umiditatii dermei. Acizii grasi multipli continuti in uleiul de ricin previn uscarea pielii si ofera un plus de moliciune. Puteti sa va masati cu ulei de ricin in zonele in care pielea este mai uscata, pentru ca aceasta sa isi recupereze hidratarea.

Unul dintre marile beneficii cosmetice ale uleiului de ricin este faptul ca este un aliat excelent impotriva imbatranirii pielii. De fapt, multe produse cosmetice anti-imbatranire il incorporeaza in formula lor ca ingredient principal. Ajuta, printre altele, la reducerea cearcanelor si ofera un aspect mai tanar pielii.

Daca parul este deteriorat, uleiul de ricin este un produs natural foarte eficient. Este un mare reparator si intaritor al parului. Multe balsamuri de par includ ulei de ricin, deoarece ofera o stralucire aparte parului. In plus, asa cum am amintit la inceputul articolului, uleiul de ricin este celebru printre persoanele care isi doresc sa obtina gene si sprancene mai dese. Datorita continutului sau ridicat de vitamina E, uleiul de ricin este foarte benefic pentru intarirea si mentinerea unghiilor. Un alt beneficiu al uleiului de ricin este ca poate fi folosit ca ulei de corp pentru masaje antiinflamatorii, putand sa ajute in ameliorarea afectiunilor musculare si articulare.

BIBLIOGRAFIE:

Kothari, S. K.; Bhattacharya, A. K.; Ramesh, S.; Garg, S. N.; Khanuja, S. P. S. (November–December 2005). "Volatile Constituents in Oil from Different Plant Parts of Methyl Eugenol-Rich Ocimum tenuiflorum L.f. (syn. O. sanctum L.) Grown in South India". Journal of Essential Oil Research; Bast, Felix; Pooja Rani; Devendra Meena (2014). "Chloroplast DNA Phylogeography of Holy Basil (Ocimum tenuiflorum) in Indian Subcontinent". The Scientific World Journal. 70;

Articole similare
Sindromul Raynaud: De ce apare, preventie, metode de tratament Sindromul Raynaud: De ce apare, preventie, metode de tratament

Daca ati primit diagnosticul de sindromul Raynaud, ca sa evitati senzatia de frig in zona picioarelor se recomanda sa purtati sosete si pantofi adecvati, optand pentru fibre naturale, cum ar fi bumbacul, aceasta tesatura va poate ajuta sa va mentineti picioarele mai calde. Incaltamintea este, de asemenea, esentiala si cel mai bun aliat pentru plimbarile de afara. Este bine sa alegeti o incaltaminte din material termorezistent si care sa acopere piciorul pana in dreptul inferior al gambei.

7 aprilie 2023
Edited 7 aprilie 2023
citește articolul
Fructe cu puternic efect antioxidant: De ce e important sa consumi coacaze negre Fructe cu puternic efect antioxidant: De ce e important sa consumi coacaze negre

Coacazele negre sunt fructe de padure ce reprezinta o sursa importanta de substante nutritive, precum vitamine, minerale, flavonoide, antioxidanti, acizi grasi Omega-3 si fibre dietetice.

7 aprilie 2023
Edited 10 aprilie 2023
citește articolul
Congestia nazala: Cum sa scapi de nasul infundat cu ajutorul plantelor Congestia nazala: Cum sa scapi de nasul infundat cu ajutorul plantelor

Congestia nazala este cauzata de umflarea tesuturilor din interiorul narilor. Apare in caz de raceala comuna, gripa sau alergie si, de obicei, este cauzata de virusi, bacterii sau alergeni, cum ar fi polenul sau acarienii. Cu toate acestea, exista si alti factori externi capabili sa declanseze congestia nazala, cum ar fi poluarea sau expunerea la fumul de tutun.

7 aprilie 2023
Edited 7 aprilie 2023
citește articolul

Informatiile din acest articol nu trebuie sa inlocuiasca consultarea unui specialist sau vizita la un medic. Orice recomandare medicala continuta de acest material are scop pur informativ. Concluziile sau referintele nu sunt tipice si pot varia de la individ la individ si pot depinde de stilul de viata al fiecaruia, de starea de sanatate, dar si de alti factori. Aceste informatii nu trebuie sa inlocuiasca un diagnostic avizat.

Top 10 produse recomandate

Articolele 1 la 4 din 8 total

Pagina
Top 10 cele mai citite articole
Aloe vera: proprietati si beneficii pentru sanatate
Aloe vera: proprietati si beneficii pentru sanatate
Aloe vera are proprietati de hidratare a pielii, pastrand-o elastica, sanatoasa si stralucitoare. Aloe vera este perfecta pentru tenul gras, pentru ca o hraneste fara sa o incarce.
Saturatia de oxigen: cum o masori, care sunt valorile normale la adulti si la copii
Saturatia de oxigen: cum o masori, care sunt valorile normale la adulti si la copii
Saturatia de oxigen este unul dintre cei mai importanti indicatori pentru sanatatea ta. O saturatie scazuta poate duce la diferite complicatii si la necesitatea unei asistente medicale de urgenta sau a unei masti de oxigen. Sunt considerate normale pentru saturatia de oxigen valorile de peste 95%.
Antihistaminice: ce sunt, cum se folosesc si ce beneficii au
Antihistaminice: ce sunt, cum se folosesc si ce beneficii au
Antihistaminicele functioneaza prin oprirea unei substante numite histamina care afecteaza celulele din organism. Histamina este o substanta chimica eliberata atunci cand organismul detecteaza ceva daunator, cum ar fi o infectie.
Colagenul: ce beneficii are si de ce este important in organism
Colagenul: ce beneficii are si de ce este important in organism
Pielea reprezinta 16% din greutatea totala a corpului. Mai mult decat atat, in mod surprinzator, pana la 50 000 din celulele pielii mor in fiecare minut, iar aproape 50% din praful din gospodărie e format din celelule moarte ale pielii.
Vitamina D3: Beneficii, doza necesara si efectele carentei
Vitamina D3: Beneficii, doza necesara si efectele carentei
Vitamina D3 este una dintre numeroasele substante nutritive de care organismul are nevoie pentru a ramane sanatos. Este produsa de organism in mod natural atunci cand pielea este expusa la soare.
Psoriazis: cum arata, de ce apare si cum se trateaza
Psoriazis: cum arata, de ce apare si cum se trateaza
Psoriazisul este o afectiune dermatologica cronica - Vezi aici care sunt cauzele aparitiei, cele mai intalnite simptome si cum poti diagnostica la timp boala pentru a aplica tratamentul corect. Psoriazisul nu afecteaza organismul doar ca boala in sine, ci, din cauza manifestarilor estetice, are un...
Ulei de cocos: beneficii, utilizare si motive sa il folosesti
Ulei de cocos: beneficii, utilizare si motive sa il folosesti
Uleiul de cocos a devenit in ultimii ani unul dintre cele mai ravnite produse cosmetice datorita calitatilor sale miraculoase, atat in ingrijirea pielii, cat si a parului.
10 sfaturi pentru cand vrei sa ramai gravida
10 sfaturi pentru cand vrei sa ramai gravida
Atunci cand vrei sa ramai gravida trebuie sa stii ca nu este de ajuns sa renunti la pastilele anticonceptionale si atat. Din pacate, mediul actual de viata a facut ca gradul de fertilitate al femeilor sa scada dramatic, iar infertilitatea sa devina o problema de sanatate la nivel mondial. Este...
Smochinele: Beneficii pentru organism, reguli de consum
Smochinele: Beneficii pentru organism, reguli de consum
Smochinele sunt bogate in substante nutritive si sustin sanatatea organismului. Beneficiile consumului de smochine sunt nenumarate avand in vedere ca vorbim despre un fruct deosebit de complex. Smochinele sunt bogate in substante nutritive si sustin sanatatea organismului. Beneficiile consumului de...
Virusul Nipah: Simptome, rata de mortalitate, preventie si tratament
Virusul Nipah: Simptome, rata de mortalitate, preventie si tratament
Acest virus este gasit in special la liliacii frugivori (liliacii care se hranesc cu fructe) si poate fi transmis la oameni prin intermediul contactului direct cu fluidele corporale infectate ale animalelor sau prin consumul de produse contaminate de la animale infectate, precum laptele de liliac...