Nutritie: Care sunt concentratiile de alcool cu potential letal pentru organism
Alcoolul este una dintre cele mai consumate substante din lume, iar bauturile ce il contin au in compozitie diferite cantitati din acesta. De exemplu, berea are aproximativ 5% alcool, desi unele beri au mai mult, vinul are, de obicei, intre 12% si 15% alcool, iar alcoolul puternic contine aproximativ 45% alcool. Alcoolul intra rapid in sange, iar cantitatea si tipul de alimente din stomac pot schimba cat de repede se intampla acest lucru. De exemplu, alimentele bogate in carbohidrati si grasimi pot face ca organismul sa absoarba alcoolul mai lent. Anumite tipuri de bauturi alcoolice intra mai repede in sange, iar bauturile mai puternice tind sa fie absorbite mai repede.
Alcoolul scade ritmul respirator, ritmul cardiac si functia creierului. Aceste efecte pot aparea dupa 10 minute si pot atinge apogeul in aproximativ 40 pana la 60 minute. Alcoolul ramane in sange pana cand ficatul il descompune. Cantitatea de alcool din sange se numeste nivelul de alcool din sange, iar daca beti alcool mai repede decat ficatul il poate descompune, acest nivel va creste.
Riscuri asociate cu consumul excesiv de alcool
Consumul de alcool creste riscul de:
Alcoolism
Caderi, inecari si alte accidente
Cancere ale capului, gatului, stomacului, colonului
Accidente de masina
Atac de cord si accident vascular cerebral
Comportamente sexuale riscante, sarcini nedorite sau neplanificate si infectii cu transmitere sexuala
Sinucidere si omucidere
Consumul de alcool in timpul sarcinii poate dauna fatului. Pot aparea defecte congenitale severe sau sindrom de alcool fetal.
Consumul responsabil de alcool
Daca beti alcool, cel mai bine este sa faceti acest lucru cu moderatie. Moderatia inseamna a nu consuma mai mult de 1 bautura pe zi daca esti femeie si nu mai mult de 2 daca esti barbat. O bautura este definita 350 ml de bere, 150 ml de vin sau 45 ml de lichior puternic. Iata cateva modalitati de a bea in mod responsabil, atat timp cat aveti varsta majora si nu sunteti insarcinata ori aveti afectiuni in care consumul de alcool este contraindicat:
Nu beti niciodata alcool daca trebuie sa conduceti
Daca beti, desemnati un alt sofer sau planificati o cale alternativa spre casa, cum ar fi un taxi sau un autobuz
Nu beti pe stomacul gol, ci luati gustari inainte si in timp ce beti alcool
Daca luati medicamente, cum ar fi medicamentele fara prescriptie medicala, consultati medicul inainte de a bea alcool. Alcoolul poate intensifica efectele multor medicamente si poate interactiona negativ cu tratamentul. Daca a existat abuz de alcool in familie, este posibil sa aveti un risc crescut pentru alcoolism, iar din acest motiv, este posibil sa fie necesar sa va abtineti complet de la consumul de alcool.
Ce se intelege prin consum excesiv de alcool?
Consumul excesiv de alcool include:
La femei, 8 sau mai multe bauturi pe saptamana.
La barbati, 15 sau mai multe bauturi pe saptamana.
Majoritatea oamenilor care beau prea mult alcool nu sunt alcoolici sau dependenti de alcool
Ce inseamna un consum moderat de alcool
Un ghid defineste consumul moderat de alcool ca fiind consumul a unei bauturi sau mai putin pe zi la femei si 2 bauturi sau mai putin pe zi la barbati. Exista limite de consum cu risc scazut, ceea ce nu inseamna ca acestea sunt sanatoase. De fapt, singurul consum sigur de alcool este un consum zero.
Consumul de alcool trebuie facut cu moderatie, in functie de varsta, greutate corporala, sanatate generala si alti factori individuali. Pentru adulti, consumul moderat de alcool este definit ca fiind de obicei pana la un pahar pe zi pentru femei si doua pahare pe zi pentru barbati. De asemenea, trebuie sa fiti constient de faptul ca excesul de alcool poate fi daunator sanatatii si poate duce la probleme grave de sanatate, inclusiv dependenta de alcool, boli de ficat, probleme cu inima si multe altele.
Consumul de alcool, indiferent de cantitate, nu poate fi o problema numai daca este moderat si controlat si ca parte a unei diete variate si echilibrate si a unui stil de viata sanatos. Trebuie remarcat faptul ca, cantitatile saptamanale recomandate de alcool ar trebui sa fie distribuite pe parcursul mai multor zile si sa nu includa episoade de consum excesiv de alcool, deoarece consumul excesiv neregulat este asociat cu un risc crescut de boala cardiaca ischemica, potrivit specialistilor. In cele din urma, consumul zilnic de bere in cantitati mari poate provoca dependenta si alcoolism, depresie si unele tipuri de boli legate de cancer, hipertensiune arteriala sau boli hepatice, printre altele, devenind chiar cauza a mortii premature.
Care este cantitatea consumata de o persoana dependenta?
Tulburarea cauzata de un consum ridicat de alcool, care include un grad numit "alcoolism", este un model de consum de alcool care include probleme de control al aportului sau, consumul continuu al acestuia chiar si atunci cand provoaca probleme, nevoia de a bea mai mult pentru a obtine acelasi efect sau prezenta simptomelor de sevraj atunci cand consumul este scazut sau oprit. In mod specific, un alcoolic sau dependent de alcool este cel care consuma, in medie, mai mult de 50 grame de etanol pur, 1250 ml de bere sau 500 ml de vin, conform expertilor.
Educatia in familie
Copiii nostri vor fi mai bine pregatiti sa ia „decizii bune” cu privire la consumul de alcool, daca acestia sunt bine informati. Astazi au multe surse de documentare, insa este important sa discutam cu ei despre efectele pe care alcoolul le provoaca in organism.
Ei ar trebui sa stie exista alte sisteme pentru ameliorarea anxietatii sau disconfortului, intr-o situatie in care, de regula, ar putea fi tentati sa consume alcool. De asemenea, alcoolul este un depresiv al sistemului nervos central, iar atunci cand este consumat in exces, duce la intoxicatie si la pierderea de control, afectand coordonarea, reflexele si judecata.
Acesti factori, cum ar fi varsta, inaltimea, greutatea sau mancarea, influenteaza modul in care organismul reactioneaza la consumul sau. Tinerii trebuie informati asupra faptului ca alcoolul nu este un stimulent, iar euforia initiala este cauzata de actiunea inhibitoare care are loc in centrii creierului responsabili de autocontrol. Acest fenomen explica de ce oamenii, cand beau prea mult, fac lucruri anormale. Informatia pe care parintii le-o ofera copiilor este esentiala pentru viitorii adulti sa constientizeze ce presupune un consum responsabil de alcool.
Riscurile consumului excesiv de vin rosu. De ce este periculos pentru sanatate
Printre efectele nocive asupra sanatatii se numara continutul de alcool si faptul ca dioxidul existent in vin poate genera atacuri de astm la persoanele sensibile. Cu toate acestea, majoritatea vinurilor au cantitati mult sub nivelurile periculoase pentru o persoana normala. Consumul frecvent de vin in doze mari provoaca, de asemenea, leziuni tisulare (in special in sistemul nervos central si in ficat), care este, ca si in cazul altor bauturi alcoolice, un factor predispozant pentru ciroza si carcinoame.
Ca orice alta bautura alcoolica, daca este consumat excesiv, vinul poate duce la alcoolism, una dintre cele mai grave dependente cu care se confrunta societatea. De asemenea, duce la boli cardiovasculare si moarte subita. Consumul a mai mult de trei pahare de vin pe zi este periculos pentru corpul uman, deoarece creste nivelul trigliceridelor si, in consecinta, provoaca hipertensiune arteriala.
Ce trebuie sa stii despre excesul consumului de alcool
Bibliografie:
Lardier DT, et al. Exercise as a useful intervention to reduce alcohol consumption and improve physical fitness in individuals with alcohol use disorder: A systematic review and meta-analysis. Frontiers in Psychology. 2021;
Sliedrecht W, et al. Alcohol use disorder relapse factors: A systematic review. Psychiatry Research. 2019;
Thiamin deficiency. Merck Manual Professional Version. https://www.merckmanuals.com/professional/nutritional-disorders/vitamin-deficiency,-dependency,-and-toxicity/thiamin-deficiency. Accessed April 2, 2022;