Sparanghelul: beneficii, recomandari si metode de consum
Sparanghelul a fost cultivat inca din anul 3000 i.Hr., in zona de este a Mediteranei. Acesta iubeste solurile nisipoase si se cultiva cu precadere in Europa, Africa, Asia dar si America de Nord si de Sud. Perioada de recoltare este din aprilie pana la final de iunie. Aceasta leguma este foarte renumita pentru efectul sau antiimbatranire, antiinflamator si chiar afrodisiac. Gratie proprietatilor sale unice. sparanghelul este considerat cu adevarat un aliment deosebit. Acesta face parte din familia Liliaceae alaturi de praz si usturoi si contine foarte putine calorii si nu are deloc grasimi. In trecut, sparanghelul se consuma in stare cruda. Acesta poate fi gasit in trei culori: verde, violet si alb. Sortimentul verde este cel mai des comercializat in supermarketuri. Acesta are lastari subtiri, de culoare verde inchis. Cel care are capetele inchise este cel mai bun. Sparanghelul violet are un gust mai dulce decat cel verde iar cel alb o textura mai frageda, fiind considerat o delicatesa.
Proprietati nutritionale ale sparanghelului
Sparanghelul este ingredientul secret intr-o alimentatie echilibrata deoarece contine o cantitate insemnata de nutrienti, care au proprietati antiimbatranire si protejeaza impotriva cancerului, pietrelor la rinichi si durerilor articulare. Iata care sunt substantele definitorii si proprietatile acestora din 180 g de sparanghel:
- Vitamina C - 73% DZR si are rol in intarirea sistemului imunitar
- Vitamina A - 29% DZR si ajuta la pastrarea unei vederi sanatoase
- Vitamina K - 80 % DZR si mentine fluidizarea sangelui
- Acid Folic - 65% DZR si contribuie la dezvoltarea fatului
- Potasiu - 9% DZR si joaca un rol esential in functionarea normala a creierului si a sistemului nervos
- Mangan - 13% DZR si accelereaza metabolismul, avand un efect benefice asupra memoriei.
Avand in vedere valorile nutritionale ale sparanghelului se considera ca are un efect deosebit de benefic asupra organismului. 4 bucati de sparanghel contin doar 13 calorii, nici un fel de grasime, colesterol si doar 8 mg de sodiu. Sparanghelul are proprietatea de a arde grasimile, datorita fibrelor pe care le contine. Acestea forteaza efectiv organismul sa arda mai multe calorii prin procesarea celor 4 bucati mici de sparanghel. Avand un continut de zahar foarte scazut si doar 1 g de proteine, acesta reprezinta ingredientul perfect care va ajuta sa profitati din plin de calitatile sale nutritionale. Sparanghelul contine o multime de vitamine in cantitati insemnate, inclusiv A, E, K, si B6. Doar cateva bucati de sparanghel contin 22% din valoarea zilnica recomandata de acid folic, care este responsabil pentru mentinerea sanatatii. Aceasta planta contine minerale esentiale, precum: calciu, fier, potasiu, cupru, mangan si seleniu. Sparanghelul contine si o cantitate importanta de acizi grasi de omega-3 si una dintre cele mai echilibrate legume din punct de vedere nutritional, avand un continut scazut in calorii si multi antioxidanti si fibre (atat solubile, cat si insolubile).
Beneficii pentru sanatate oferite de sparanghel
Reprezinta o sursa importanta de antioxidanti
Glutationul este un puternic antioxidant ce se regaseste in sparanghel. Acesta contine 3 aminoacizi, intr-o singura molecula si joaca rolul unui puternic agent antioxidare in organism. Alaturi de alti antioxidanti cum sunt: vitamina C, vitamina A (beta-caroten), zinc, mangan si seleniu, glutationul din sparanghel lupta impotriva radicalilor liberi care duc la imbatranirea organismului si deteriorarea celulelor.
Lupta in mod eficient impotriva cancerului
Avand in vedere ca inflamatia cronica si oxidarea celulelor creste riscul aparitiei cancerului, consumul de sparanghel impiedica aparitia acestor afectiuni. Proprietatile sale antiinflamatorii si antioxidante, face din aceasta legume un remediu excelent in lupta impotriva cancerului de vezica urinara, la san, de colon, pulmonar, de prostata, ovarian si altele.
Are grija de sanatatea inimii
Acidul folic, o vitamina B complexa joaca un rol esential pentru mentinerea sanatatii sistemului cardiovascular sanatos si se gaseste din abundenta in sparanghel. Acesta are capacitatea de a transforma noradrenalina in adrenalina si serotonina in melatonina. In plus, regleaza homocisteina aminoacizilor, care, la niveluri ridicate poate fi un puternic factor de risc in dezvoltarea bolilor de inima.Alaturi de alte vitamine din grupul B, cum ar fi colina, biotina, si acidul pantotenic echilibreaza nivelul de zahar din sange prin metabolizarea corecta a zaharurilor si amidonului.
Indeparteaza inflamatiile
Prin continutul crescut de fitonutrienti (quercetina, saponine, rutina, beta-caroten, luteina, zeaxantina), glutation, vitamina E, vitamina C, zinc, seleniu, sparanghelul are proprietati antiinflamatorii si antioxidante. Sparanghelul merita introdus in alimentatia zilnica deoarece:
- joaca un rol diuretic si imbunatateste digestia
- este ideal in dieta hipocalorica si ajuta la slabit
- este bun in reproducere
- are rol hipotensor
- ajuta la preventia aparitiei cancerului, a accidentului vascular cerebral, a diabetului zaharat, a osteoporozei si a depresiei
- este benefic in tratarea acneei
- datorita continutul crescut de folat consumul de sparanghel este recomandat in sarcina.
Sparanghelul in gastronomie
Sparanghelul poate fi gatit in diferite moduri: la abur, fiert, gratar sau la cuptor, pastrandu-si proprietatile si oferind nenumarate beneficii pentru sanatate. Cand cumparati sparanghel trebuie sa alegeti doar tulpinile ferme, care au capetele verde inchis sau purpurii si lastarii inchisi. Partea inferioara taiata nu ar trebui sa fie prea lemnoasa. Pentru curatarea tulpinii lemnoase se foloseste un curatitor de legume cu care se indeparteaza partea lemnoasa din jumatatea inferioara a fiecarui lastar. Apoi, puteti rupe partea lemnoasa a tulpinii si veti obtine partea gustoasa, care se va prepara uniform.
Contraindicatii de consum
Sparanghelul nu trebuie consumat de catre cei care sufera de diabet, ulcer gastric sau duodenal, boli gastrointestinale, cistita, reumatism sau prostatita. Sparanghelul este o leguma sanatoasa si nutritiva, care poate aduce numeroase beneficii pentru sanatate. Cu toate acestea, exista si anumite contraindicatii pentru consumul de sparanghel, care includ urmatoarele:
- Alergie la sparanghel: Daca sunteti alergic la sparanghel, trebuie sa evitati consumul acestei legume
- Probleme renale: Persoanele cu probleme renale sau care sufera de boli renale ar trebui sa discute cu medicul lor inainte de a consuma sparanghel, deoarece aceasta leguma contine o cantitate semnificativa de purine, care se pot transforma in acid uric si pot agrava problemele renale.
- Tulburari gastrointestinale: Persoanele cu probleme gastrointestinale, cum ar fi boala inflamatorie intestinala, sindromul de colon iritabil sau gastrita, pot avea probleme cu consumul de sparanghel, deoarece aceasta leguma poate fi dificil de digerat pentru unele persoane si poate agrava simptomele.
5 beneficii ale vitaminei K. Cata vitamina K gasim in sparanghel
Previne aparitia bolilor de inima: Excesul de calciu acumulat pe arterele din jurul inimii poate fi un risc major pentru bolile cardiovasculare. Tocmai din acest motiv, orice factori care pot reduce aceste depuneri duc la preventia bolilor de inima. In urma studiului Rotterdam, participantii care au avut un aport ridicat de vitamina K in organism nu au fost in pericolul de a dezvolta calcifiera arterelor si au avut un risc mai mic de a suferi din cuza bolilor de inima.
Imbunatateste sanatatea osoasa: Osteoporoza este una dintre cele mai intalnite afectiuni, care duce la riscul de fracturi. Datorita consumului de vitamina K vei construi si mentine o structura sanatoasa a oaselor. Aceasta ajuta calciul, dar si alte minerale din organism sa se lege in matricea osoasa cu scopul de a intari oasele.
Reduce riscul de cancer: In urma studiilor clinice efectuate s-a ajuns la rezultatul ca vitamina K poate reduce recurenta cancerului de ficat. De asemenea, in cazul barbatilor, un consum regulat de vitamina K2 reduce riscul aparitiei de cancer la prostata. Imbunatateste sanatatea creierului.
Vitamina K ajuta la prevenirea calcifierii arterelor: ceea ce inseamna ca protejeaza creierul impotriva bolilor precum Alzheimer. Poate preveni excesul de calciu din organism, chiar si de la nivelul creierului, cea mai importanta cauza a acestei boli.
Previne imbatranirea prematura. Este un adjuvant natural pentru piele, avand chiar efecte antiageing. Vitamina K stopeaza excesul de calciu in elastina din piele si ajuta la mentinerea elasticitatii pielii. In urma cercetarilor efectuate s-a constat faptul ca femeile care au riduri mai adanci sunt mai predispuse la o densitate scazuta a oaselor.
Bibliografie:
Mumford J, Flanagan B, Keber B, Lam L. Hematologic Conditions: Platelet Disorders. FP Essent. 2022 Oct;
Rashid A. A 65-year-old man with anemia: diagnosis with peripheral blood smear. Blood Res. 2023 Sep;
O'Farrill-Santoscoy F, O'Farrill-Cadena M, Fragoso-Morales LE. [Evaluation of treatment of iron deficiency anemia in pregnancy]. Ginecol Obstet Mex. 2023 Jul;
Triscott JA, Dobbs BM, McKay RM, Babenko O, Triscott E. Prevalence and Types of Anemia and Associations with Functional Decline in Geriatric Inpatients. J Frailty Aging. 2022 dec;