Pentru comenzi telefonice: 0374.471.155
Pentru comenzi telefonice: 0374.471.155 | Program Call Center: Luni - Vineri, 9:30 - 17:00
Stimati clienti, datorita sarbatorilor Pascale este posibil sa apara intarzieri in livrarile coletelor. Ne cerem scuze pentru inconvenient. Paste fericit, plin de sanatate!
Steatoza hepatica sau ficatul gras: Cum apare, simptome, tratament

Steatoza hepatica sau ficatul gras: Cum apare, simptome, tratament

Postat in: Dieta si sport
Alexandra Nelepcu
de , Farmacist Diriginte
Data publicării: 25 iunie 2024 Ultima actualizare: 2 septembrie 2024

Se spune in popor ca ficatul nu doare și prin urmare, multe dintre simptomele care apar din cauza unor boli de ficat sunt trecute, din pacate, cu vederea. 

Astfel, stari de oboseala cronica, uscaciune a ochilor sau mancarimi de la nivelul pielii din zona abdomenului sunt de multe ori asociate cu alte stari si de multe ori bolnavul ajunge in faza terminala la doctor sau intr-o faza acuta a bolii de ficat. 

Boala de ficat sau steatoza hepatica severa are mutiple cauze. Desi in popor se cunosc multe boli ale ficatului, boala la ficat in stadii incipiente se poate vindeca cu un tratament pt ficat. 

Care sunt medicamentele pentru ficat marit, ce este hepatosteatoza, cum se manifesta steatoza hepatica grad 2 sau ce este degenerescenta grasoasa a ficatului, ce medicamente pentru ficat marit se recomanda, cum arata un regim steatoza hepatica sunt doar cateva dintre intrebarile la care vom raspunde.

Unde este ficatul sau cu ce se vindeca ficatul, la ce trebuie sa fim atenti si cum putem evita să nu ne îmbolnăvim de steatoza hepatica difuza, ce medic trateaza ficatul si cand se face ecografia ficatului, cand apar pete pe ficat la ecografie, care sunt dimensiunile corecte ale ficatului, cum arata niste analize ficat alcoolic vom afla din randurile care urmeaza.

Ce este steatoza hepatica (boala ficatului)

Cum apare ficatul gras sau steatoza hepatica grad 3?

Care sunt simptomele ficatului gras (steatoza hepatica)?

Factori de risc pentru steatoza hepatica alcoolica

Afectiuni ale ficatului cel mai des intalnite

Remedii si solutii ca tratament pentru steatoza hepatica

Regenerare ficat gras, regim ficat gras si tratament naturist ficat gras

Ce trebuie sa stii despre ficat. Concluzii

Ce este steatoza hepatica (boala ficatului)

Atunci cand vorbim de ficat sau de bolile de ficat, de multe ori ajungem prea tarziu la medic. Ca sa intelegem ce este steatoza hepatica si cum poate sa evolueze si sa ajunga in cazuri cronice la steatoza hepatica grad 3 trebuie sa intelegem cu functioneaza ficatul.

Ficatul este cel mai mare organ din corp si indeplineste peste 500 de functii, printre care, cea mai importanta este detoxifierea, eliminarea toxinelor din organism.

Ficatul filtreaza si sorteaza toxinele si le directioneaza catre sistemul excretor si, cu toate ca celulele hepatice au capacitatea de a se regenera, expunerea constanta la factorii poluanti din mediu, poate obosi ficatul si poate intoarce toxinele in corp.

Din acest motiv, este necesara o curatare, o detoxifiere constanta a ficatului si o sustinere din exterior cu ajutorul suplimentelor alimentare destinate, dietei sanatoase si exercitiilor fizice.

Daca functiile cerebrale si importanta sistemului nervos le cunoastem majoritatea si problemele in aceste sisteme sunt mai usor de sesizat, cand vine vorba de ficat, din pacate, lucrurile nu mai sunt la fel de usor vizibile. 

Multe dintre afectiunile ficatului sunt la inceput asimptomatice, si chiar daca ficatul are capacitatea de a se regenera, acest lucru se intampla doar in anumite conditii si in anumite momente ale varstei. 

Altfel spus, un ficat supus la abuz de alcool la 50 de ani nu se va putea regenera la fel ca un ficat al unei persoane de 25 de ani. Un ficat chinuit din cauza abuzului de alcool poate sa ajunga usor in steatoza hepatica alcoolica si in acest caz ideea de regenerare ficat gras nu se mai intampla in parametrii normali.

Celula hepatica are un metabolism aparte si are nevoie de o perioada de timp pentru regenerare, perioada care variaza in functie de multe criterii - varsta, sex, constitutie, greutate.

Boli precum hepatita cronica, steatoza hepatica, ciroza hepatica pot fi identificate in timp util doar prin vizita la un medic specialist si doar daca iti faci timp pentru toate consultatiile medicale necesare unui diagnostic cat mai corect. 

E important sa iti faci analizele de sange regulat pentru ca anumite probleme ale ficatului pot aparea si in sange atunci cand ficatul nu mai reusest sa metabolizeze corect anumite substante sau anumiti nutrienti si nu mai reuseste sa curete de toxine organismul.

Cum apare ficatul gras sau steatoza hepatica grad 3?

Ficatul gras reprezinta o afectiune, denumita in termeni medicali steatoza hepatica, si reprezinta acumularea de grasime in exces la nivelul ficatului, peste 5-10% din greutatea sa. 

Steatoza hepatica poate fi de trei feluri: steatoza hepatica de cauza alcoolica, de cauza non-alcoolica si steatoza hepatica de sarcina, insa aceasta din urma este foarte rar intalnita.

Ficatul gras sau steatoza hepatica consta in acumularea de grasimi (mai exact de trigliceride) in celula hepatica (numita hepatocit). 

Afectiunea are o prevalenta la nivel mondial intre 6 si 35%. Steatoza poate exista ca atare, ca o acumulare de grasime in hepatocit, dar poate fi insotita si de o inflamatie a ficatului si atunci este vorba despre o steatohepatita. 

Steatohepatita se poate insoti cu timpul si de o fibroza a ficatului, care poate determina aparitia cirozei hepatice. Din pacate, aproximativ 8-20% dintre pacientii cu steatohepatita ajung in timp la ciroza, fapt care creste riscul aparitiei hepatocarcinomului (cancerului hepatic).

Ficatul gras poate aparea fie din cauza abuzului si consumului de alcool sau din alte cauze. 

Ficat gras non alcoolic apare in special la pacientii care prezinta componente ale asa-numitului sindrom metabolic:

  • Diabet sau alterarea glicemiei a jeun (prediabet, cand glicemia pe nemancate este intre 100 si 125mg%)
  • Obezitate
  • Colesterol sau trigliceride serice crescute
  • Hipertensiune arteriala.

Alte afectiuni care se asociaza cu ficatul gras non-alcoolic sunt: sindromul ovarului polichistic, hipotiroidia si apneea obstructiva in somn.

Ficatul gras alcoolic apare din cauza consumului in exces de alcool. Dar ce inseamna un consum semnificativ de alcool? Inseamna peste 210 grame de alcool pe saptamana la barbati si peste 140 grame de alcool pe saptamana la femei, adica peste 30 gr/zi la barbati si 20 gr/zi la femei. Si aceasta pe o perioada de cel putin 2 ani. 

Deci, este permis: la femei maximum 500 ml/zi de bere sau maximum 2 pahare cu vin, iar la barbati maximum 750 ml bere sau 3 pahare cu vin.

Care sunt simptomele ficatului gras (steatoza hepatica)?

Ficatul gras nu prezinta simptome specifice in primele faze, iar cand acestea apar boala este deja intr-un stadiu avansat. 

 Din acest motiv, preventia este cea mai buna solutie, iar suplimentele alimentare pentru sustinerea ficatului sunt o buna metoda de intretinere chiar si pe termen lung. 

 Stilul de viata actual si expunerea constanta la poluare, chiar si in conditiile unei alimentatii sanatoase, pot afecta functiile hepatice. 

Primele semne care ar trebui sa ne trimita la medic pentru un set de analize sunt oboseala nejustificata si slabiciunea generala, pierderea apetitului si scaderea in greutate, confuzia si greata.  

Cresterea in dimensiuni a ficatului reprezinta un stadiu evoluat al steatozei hepatice si atunci pot aparea dureri in partea dreapta a abdomenului, pete maronii pe piele, retentie de apa la nivelul picioarelor, dar si hemoragie gastro-intestinala, in cazurile severe.

Factori de risc pentru steatoza hepatica alcoolica

Principalul factor de risc al ficatului gras de cauza non-alcoolica este stresul, urmat indeaproape de alimentatie, dar si de oboseala cronica. 

 Obezitatea, abuzul de medicamente sau intoxicatia cu anumite substante pot sta, de asemenea, la baza declansarii acestei afectiuni. In mod normal, ficatul contine grasime, insa anumite dereglari din organism, categorie in care intra sindromul x-metabolic si nivelul marit de colesterol si trigliceride, pot favoriza depozitarea grasimilor la nivel hepatic. 

 Pe de alta parte, consumul excesiv de alcool ramane principala cauza care declanseaza steatoza hepatica alcoolica. Totodata, ficatul gras mai este asociat cu alte boli si probleme de sanatate precum: 

• Hepatita cronica virala C

• Boala Wilson (o boala genetica in care se acumuleaza cupru in ficat)

• Ficatul gras acut in sarcina - apare foarte rar, in special la femei subponderale (sub greutatea normala) cu sarcina gemelara si se datoreaza unui defect genetic ce priveste oxidarea acizilor grasi.  

Debuteaza in trimestrul 3 de sarcina, cu dureri in etajul abdominal superior, greturi, varsaturi si icter. Poate induce insuficienta hepatica si se asociaza de multe ori cu preeclampsie, de aceea tratamentul consta in inducerea de urgenta a nasterii

• Sindromul Reye apare la copiii cu boli febrile, in special cu gripa si varicela, la care este folosita aspirina. Aceasta poate determina aparitia unei steatoze acute cu disfunctie hepatica insotita si de encefalopatie.

• Medicamente cum sunt amiodarona folosita la pacientii cu afectiuni cardiace, tamoxifenul cu indicatie in neoplasmul de san si metotrexatul folosit in reumatologie si oncologie

• Dupa reintroducerea alimentatiei la pacientii cu inanitie sau nutritie parenterala (alimentati pe vena), daca se incepe cu un aport caloric prea mare, poate aparea infiltrarea grasa a ficatului.

Afectiuni ale ficatului cel mai des intalnite

Cele mai des intalnite afectiuni ale ficatului sunt steatoza hepatica, hepatomegalia, icterul, insuficienta hepatica, ciroza hepatica, hepatita, dar si adenomul hepatic si cancerul hepatic. 

Hepatita este de mai multe tipuri, cea mai periculoasa fiind hepatita de tip B si de tip C, forme care nu se vindeca, dar pot fi tinute sub control, insa netrate conduc la ciroza hepatica si chiar la cancerul hepatic. 

Acestea sunt determinate de contaminarea, prin sange sau sex neprotejat, cu virusul hepatic B sau C. 

Hepatita de tip A se mai numeste si boala mainilor murdare si se transmite prin contact direct sau indirect (alimente, apa) cu persoana contaminata, insa este o afectiune care se vindeca cu tratament adecvat. Hepatomegalia reprezinta ficatul marit si cauzele pot fi de la stres si oboseala si pana la existenta unei alte afectiuni hepatice.

Remedii si solutii ca tratament pentru steatoza hepatica

Ficatul gras, dar si majoritatea afectiunilor hepatice, nu au un tratament medicamentos specific, ci o serie de imbunatatiri legate de stilul de viata. 

Punctam ca steatoza hepatica este o afectiune reversibila, cu atat mai mult cu cat celulele hepatice au marea calitate de a se regenera, insa trebuie intervenit din timp, in caz contrar exista riscul de ciroza sau insuficienta hepatica. 

Un tratament ficat marit sau un tratament steatoza hepatica implica un regim alimentar drastic pentru tratarea ficatului si evitarea transformarii acestuia in ficat steatozic.

Steatoza hepatica se vindeca daca se intervine la timp pentru a evita degenerescenta grasoasa a ficatului. Iar un tratament pentru ficat care are simptome de ficat marit are nevoie de restrictii alimentare si schimbarea stilului de viata.

Simptome ficat marit apar atunci cand pacientul face abuz de alcool si nu se odihneste. Atunci apar si simptome ficat obosit care pot duce la ficat inflamat.

 Un tratament steatoza hepatica nonalcoolica implica regim alimentar drastic, evitarea fastfood-ului in primul rand.

Altfel spus, primul pas deosebit de important este renuntarea la consumul de alcool si eliminarea din alimentatie a grasimilor, zaharurilor, a sucurilor din comert, a carbohidratilor, a prajelilor, a produselor procesate sau semiprocesate, asa cum sunt mezelurile, dar si a produselor de patiserie, a pastelor fainoase si produselor de tip fast-food.

 Un factor de risc il reprezinta pacientii cu obezitate. Se recomanda scaderea in greutate de 0,5-1 kg/saptamana.

Scaderea brusca in greutate poate duce la o agravare a steatozei hepatice si chiar a fibrozei. Tratamentul corect al diabetului si al dislipidemiei (al cresterii grasimilor in sange). 

Pacientii cu steatoza hepatica au un risc mai mare de deces prin boala cardiovasculara, astfel incat tratamentul acestor factori de risc cum sunt diabetul si dislipidemia este cu atat mai important.

La fel de importanta pentru a trata ficatul gras este vitamina E. Vitamina E (alfa tocoferol) scade stresul oxidativ si este indicata la pacientii cu steatoza, in special la cei cu fibroza severa. 

Este indicata la pacientii nediabetici in doza de 400mg/zi (exista studi care au aratat ca dozele mai mari de 400mg/zi au crescut mortalitatea de orice cauza).

Acizii grasi omega 3 in doze mari de 3-4g/zi sunt indicati la pacientii care au hipertrigliceridemie. Unele medicamente cum sunt pioglitazona sau rosuglitazona sunt medicamente care cresc sensibilitatea la insulina si sunt folosite la pacienti pentru tratamentul diabetului, dar au un efect benefic si asupra steatozei si a steatohepatitei.

In plus, atunci cand vorbim de tratament ficat gras non-alcoholic este clar ca aici este nevoie de un regim alimentar bazat pe fructe si legume, evitate prajelile si excesul de zahar si carbohidrati.

Se stie deja ca exista silimarina sub forma tinctura pentru ficat gras, iar ca regim alimentar se recomanda o dieta bogata in ciorbe pentru ficat gras din legume si carne alba foarte slaba.

De asemenea, se recomanda eliminarea definitiva a stresului, odihna minim 8 ore pe noapte si practicarea exercitiilor fizice usoare, minim 30 de minute pe zi. 

De o deosebita importanta in sustinerea sanatatii ficatului sunt ceaiurile si suplimentele alimentare cu rol hepatoprotector si hepatoregenerator. 

Recomandarea noastra este Liv 52 de la Himalaya, un produs pe baza de ingrediente naturale care sustine regenerarea celulelor hepatice, impiedica acumularea grasimii la nivel hepatic si stimuleaza secretia bilei. 

Regenerare ficat gras, regim ficat gras si tratament naturist ficat gras

 Atunci cand vorbim de regim ficat gras in primul rand avem in vedere la lucruri pe care NU mai avem voie sa le facem. Trebuie sa evitam consumul de alcool, de tutun, de mancare semipreparata, de produse grele din punct de vedere caloric, carnea de porc, grasimile saturate.

 Pentru o buna regenerare ficat gras este nevoie sa introducem in alimentatie multe fructe, legume, odihna iar ca tratament naturist ficat gras se recomanda produse care contin silimarina 

 Silimarina, substanta activa din compozitia plantei de armurariu, are proprietati antioxidante, antivirale si antiinflamatorii, motiv pentru care se recomanda in multe probleme de sanatate, de cele mai multe ori sub forma de supliment alimentar.

 Acest compus polifenolic se extrage din semintele armurariului si se foloseste de secole pentru multiplele sale beneficii pe care le are asupra ficatului. In compozitia silimarinei se gasesc 3 componente principale: silibinina, silidianina si silicristina.

 Dintre aceste trei componente, silibinina este cea mai activa si este responsabila de majoritatea proprietatilor terapeutice ale silimarinei.

Ce trebuie sa stii despre ficat. Concluzii

Nu toate bolile de ficat sunt cauzate de alcool – ciroza nu este singura afectiune hepatica de care trebuie sa te protejezi. 

 O afectiune hepatica din ce in ce mai des intalnita in ultimul timp este boala ficatului gras, care apare atunci cand cand se formeaza depozite de grasime la nivelul ficatului.

 Din cauza numarului tot mai mare de persoane care sufera de obezitate, sunt tot mai multe cazuri de diabet si pre-diabet, afectiuni ale sistemului metabolic care favorizeaza formarea depozitelor de grasime la nivelul ficatului, exact ca in cazul persoanelor alcoolice.

 In plus, daca bolile legate de alcool incep dupa o anumit varsta, in cazurile de obezitate infantila si alimentatie defectuoasa de la varste fragede, problemele legate de ficat pot aparea dupa o serie de luni, ani de hranire inadecvata. 

 Ficatul are rol detoxifiant, dar daca facem abuz de alimente procesate, el nu va putea sa functioneze corect. 

 In plus, exista o perioada in care ficatul se poate regenera. Cu alte cuvinte, nu putem sa consumam orice si in orice cantitate cu speranta ca ficatul va functiona corect.

 Ficatul se regenereaza – Cand vorbim de ficat, vorbim de un organ fara de care nu se poate trai, acesta avand multiple functii precum digestia, coagularea sangelui, eliminarea bacteriilor si virusurilor, producerea proteinelor si depozitarea zaharului si a grasimilor.

 Celulele ficatului repara in mod constant daunele produse la nivelul ficatului, permitand astfel acestui organ sa se regenereze.

 De aceea este posibil sa se faca transplant de ficat cu numai o bucata din ficatul donatorului, dar e foarte important ca parametrii de compatibilitate sa fie de peste 88%.

 Data nasterii tale se afla in stransa legatura cu riscul de hepatita C – virusul hepatic C se transmite prin sange, insa ceea ce nu stiai este ca un procent foarte mare al persoanelor nascute intre 1945 – 1965 au fost diagnosticate cu hepatita C.

 Motivul este simplu: transfuziile de sange se faceau fara sa se verifice inainte sangele donatorului. 

 Asadar, daca te-ai nascut in aceasta perioada si, eventual, ai primit transfuzii de sange inainte de 1992, este important sa iti faci un test pentru depistarea hepatitei C.

 Ficatul iti detoxifiaza organismul – din moment ce ficatul proceseaza tot ce mancam si bem, acesta filtreaza si substantele daunatoare, cunoscute sub denumirea de toxine. 

 Alimentele si medicamentele contin cantitati mari de toxine, pe care un ficat sanatos este capabil sa le elimine.

cand stii ca ficatul tau are nevoie de ajutor

SURSE DOCUMENTARE:

https://my.clevelandclinic.org/health/diseases/15831-fatty-liver-disease

https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/nonalcoholic-fatty-liver-disease/symptoms-causes/

REFERINTE:

1.
Review Manager (RevMan) [Computer program]. Version 5. Copenhagen: The Nordic Cochrane Centre, The Cochrane Collaboration; 2015. 

2.

WinBUGS [Computer programme] version 1.4. Cambridge: MRC Biostatistics Unit, University of Cambridge; 2015. 

3.

Adams LA, George J, Bugianesi E, Rossi E, De Boer WB, van der Poorten D, et al. Complex non-invasive fibrosis models are more accurate than simple models in non-alcoholic fatty liver disease. Journal of Gastroenterology and Hepatology. 2011;26(10):1536–1543. 

4.

Adams LA, Sanderson S, Lindor KD, Angulo P. The histological course of nonalcoholic fatty liver disease: a longitudinal study of 103 patients with sequential liver biopsies. Journal of Hepatology. 2005;42:132–138. 

5.

Aida Y, Abe H, Tomita Y, Nagano T, Seki N, Sugita T, et al. Serum cytokeratin 18 fragment level as a noninvasive biomarker for non-alcoholic fatty liver disease. International Journal of Clinical and Experimental Medicine. 2014;7(11):4191–4198. 

6.

Aithal GP, Thomas JA, Kaye PV, Lawson A, Ryder SD, Spendlove I, et al. Randomized, placebo-controlled trial of pioglitazone in nondiabetic subjects with nonalcoholic steatohepatitis. Gastroenterology. 2008;135(4):1176–1184. 

7.

Akcam M, Boyaci A, Pirgon O, Kaya S, Uysal S, Dundar BN. Therapeutic effect of metformin and vitamin E versus prescriptive diet in obese adolescents with fatty liver. International Journal for Vitamin and Nutrition Research. 2011;81(6):398–406. 

8.

Al-Jiffri O, Al-Sharif FM, Abd El-Kader SM, Ashmawy EM. Weight reduction improves markers of hepatic function and insulin resistance in type-2 diabetic patients with non-alcoholic fatty liver. African Health Sciences. 2013;13(3):667–672. 

9.

Alisi A, Bedogni G, Baviera G, Giorgio V, Porro E, Paris C, et al. Randomised clinical trial: The beneficial effects of VSL#3 in obese children with non-alcoholic steatohepatitis. Alimentary Pharmacology and Therapeutics. 2014;39(11):1276–1285. 

10.

Aller R, de Luis DA, Izaola O, Conde R, Gonzalez Sagrado M, Primo D, et al. Effect of a probiotic on liver aminotransferases in nonalcoholic fatty liver disease patients: a double blind randomized clinical trial. European Review for Medical and Pharmacological Sciences. 2011;15(9):1090–1095.

11.

Angulo P, George J, Day CP, Vanni E, Russell L, De la Cruz AC, et al. Serum ferritin levels lack diagnostic accuracy for liver fibrosis in patients with nonalcoholic fatty liver disease. Clinical Gastroenterology and Hepatology. 2014;12(7):1163. 

12.

Angulo P, Hui JM, Marchesini G, Bugianesi E, George J, Farrell GC, et al. The NAFLD fibrosis score: A noninvasive system that identifies liver fibrosis in patients with NAFLD. Hepatology. 2007;45(4):846–854. 

13.

Angulo P, Kleiner DE, Dam-Larsen S, Adams LA, Bjornsson ES, Charatcharoenwitthaya P, et al. Liver fibrosis, but no other histologic features, is associated with long-term outcomes of patients with nonalcoholic fatty liver disease. Gastroenterology. 2015;149(2):389–397. 

14.

Argo CK, Patrie JT, Lackner C, Henry TD, De Lange EE, Weltman AL, et al. Effects of n-3 fish oil on metabolic and histological parameters in NASH: A double-blind, randomized, placebo-controlled trial. Journal of Hepatology. 2015;62(1):190–197.

15.

Bae JC, Rhee EJ, Lee WY, Park SE, Park CY, Oh KW, et al. Combined effect of nonalcoholic fatty liver disease and impaired fasting glucose on the development of type 2 diabetes: A 4-year retrospective longitudinal study. Diabetes Care. 2011;34(3):727–729. 

16.

Balmer ML, Siegrist K, Zimmermann A, Dufour JF. Effects of ursodeoxycholic acid in combination with vitamin E on adipokines and apoptosis in patients with nonalcoholic steatohepatitis. Liver International. 2009;29(8):1184–1188. 

17.

Belfort R, Harrison SA, Brown K, Darland C, Finch J, Hardies J, et al. A placebo-controlled trial of pioglitazone in subjects with nonalcoholic steatohepatitis. New England Journal of Medicine. 2006;355(22):2297–2307.
Articole similare
Diabetul zaharat la copii: simptome, cauze si tratament Diabetul zaharat la copii: simptome, cauze si tratament

Diabetul zaharat de tip 1 este cel mai frecvent intalnit la copiii cu varsta sub 10 ani si este cauzat de o reactie autoimuna care distruge celulele producatoare de insulina din pancreas. Acest tip de diabet necesita administrarea zilnica de insulina si monitorizarea regulata a nivelului de glucoza din sange.

20 august 2024
Edited 20 august 2024
citește articolul
Nutritie: Care sunt concentratiile de alcool cu potential letal pentru organism Nutritie: Care sunt concentratiile de alcool cu potential letal pentru organism

Alcoolul scade ritmul respirator, ritmul cardiac si functia creierului. Aceste efecte pot aparea dupa 10 minute si pot atinge apogeul in aproximativ 40 pana la 60 minute. Alcoolul ramane in sange pana cand ficatul il descompune. Cantitatea de alcool din sange se numeste nivelul de alcool din sange, iar daca beti alcool mai repede decat ficatul il poate descompune, acest nivel va creste.

9 mai 2023
Edited 9 mai 2023
citește articolul
Cuisoarele: Ce beneficii ascund aceste mirodenii pentru organism Cuisoarele: Ce beneficii ascund aceste mirodenii pentru organism

Cuisoarele sunt de asemenea utilizate in scopuri medicinale pentru proprietatile lor antiseptice, antiinflamatorii si anestezice locale. Contin uleiuri volatile, cum ar fi eugenolul, care le confera aroma si proprietati medicinale.

In bucatarie, cuisoarele sunt adesea folosite in mod obisnuit in prepararea dulciurilor si a condimentelor pentru deserturi, dar sunt si adaugate la diverse mancaruri, precum carnea de vita sau de porc, sau la diverse sosuri. Cuisoarele pot fi folosite intregi sau macinate, dar trebuie utilizate cu precautie, deoarece aroma lor puternica poate domina alte arome din mancare.

8 mai 2023
Edited 8 mai 2023
citește articolul

Informatiile din acest articol nu trebuie sa inlocuiasca consultarea unui specialist sau vizita la un medic. Orice recomandare medicala continuta de acest material are scop pur informativ. Concluziile sau referintele nu sunt tipice si pot varia de la individ la individ si pot depinde de stilul de viata al fiecaruia, de starea de sanatate, dar si de alti factori. Aceste informatii nu trebuie sa inlocuiasca un diagnostic avizat.

Top 10 produse recomandate

Articolele 1 la 4 din 8 total

Pagina