Pentru comenzi telefonice: 0374.471.155
Pentru comenzi telefonice: 0374.471.155 | Program Call Center: Luni - Vineri, 9:30 - 17:00
Stimati clienti, datorita sarbatorilor Pascale este posibil sa apara intarzieri in livrarile coletelor. Ne cerem scuze pentru inconvenient. Paste fericit, plin de sanatate!
Strabismul: Cum apare, preventie si tratament

Strabismul: Cum apare, preventie si tratament

Postat in: Sanatatea ta
Alexandra Nelepcu
de , Farmacist Diriginte
Data publicării: 23 martie 2023 Ultima actualizare: 30 martie 2023

Strabismul este o afectiune a ochiului care implica pierderea paralelismului ocular. Adica, asa cum un ochi priveste un obiect, celalalt se roteste intr-o directie diferita. Uneori, deviatia nu este usor de vazut, dar in cazuri severe provoaca probleme estetice si de vedere semnificative. In plus fata de alte tipuri de clasificari care exista, in termeni generali, strabismul se divide orizontal ( ochii se orienteaza in interior sau exterior) si vertical (in acest caz, un ochi merge in sus si celalalt in jos). Cu toate acestea, exista cazuri de strabism in care apar diferite combinatii.

De ce apare strabismul?

De obicei, ambii ochi se misca in acelasi timp, prin urmare, creierul produce o singura imagine topita si, deoarece fiecare ochi are o vedere usor diferita, imaginea este tridimensionala. Daca ochii nu se aliniaza corect, creierul poate primi imagini ale fiecaruia, care sunt prea diferite pentru a fi fuzionate, provocand o viziune dubla (diplopie). Pentru a evita vederea dubla, creierul trebuie sa suprime imaginea ochiului deviant. Daca creierul trebuie sa efectueze aceasta suprimare in mod continuu intr-un singur ochi, viziunea ochiului va fi pierduta treptat. Deoarece imaginea produsa de un singur ochi nu este tridimensionala, perceptia adancimii este, de asemenea, pierduta.

Multi factori sunt implicati in originea strabismului. Una dintre acestea este mostenirea familiei, deoarece este posibil sa aveti o predispozitie de a suferi aceasta tulburare. De asemenea, poate fi cauzat de o modificare a muschilor oculari, cauzata de vedere slaba, infectii, tumori sau traume. Cazurile de strabism la maturitate sunt strans legate de leziuni, boli musculare si tulburari tiroidiene.

Ce cauze conduc la aparitia strabismului?

Un istoric familial al bolii este un factor de risc. In plus, orice alta boala care cauzeaza pierderea vederii poate provoca, de asemenea, strabism. Strabismul la adulti poate fi cauzat de:

Botulism

Diabet (provoaca o afectiune cunoscuta sub numele de strabism paralitic dobandit)

Boala Graves

Sindromul Guillain-Barré

Leziuni oculare

Intoxicatie cu crustacee

Accident vascular cerebral

Leziuni cerebrale traumatice

Pierderea vederii de la orice boala oculara sau leziune  

Se poate corecta strabismul?

Primul pas in tratarea strabismului la copii este de a prescrie ochelari, daca este necesar. Apoi, ambliopia ar trebui sa fie tratata. Un plasture este plasat peste ochiul bun. Acest lucru forteaza creierul sa foloseasca ochiul mai slab si sa obtina o viziune mai buna. Copilul dumneavoastra poate refuza sa poarte un plasture sau ochelari. Un plasture forteaza copilul sa vada initial prin ochiul mai slab. Cu toate acestea, este foarte important sa utilizati plasturele sau ochelarii conform indicatiilor medicului.

Daca ochii inca nu se misca in mod corespunzator, poate fi necesara interventia chirurgicala a muschilor oculari. Muschii diferiti din ochi vor fi intariti sau slabiti. Chirurgia de reparare a muschilor oculari nu rezolva viziunea slaba a unui ochi lenes. Interventia chirurgicala a muschilor oculari va esua daca ambliopia nu este tratata. Copilul poate avea nevoie sa poarte ochelari dupa procedura. Chirurgia este aproape intotdeauna eficienta daca este facuta atunci cand copilul este mai mic.

Adultii cu strabism usor care vine si pleaca se pot descurca bine cu ochelarii. Exercitiile musculare pentru ochi pot ajuta la mentinerea ochilor drepti. Formele mai severe vor avea nevoie de o interventie chirurgicala pentru a indrepta ochii. Daca strabismul a aparut din cauza pierderii vederii, va trebui ca acesta sa fie corectat inainte ca operatia de strabism sa poata fi efectuata cu succes.

Cum afecteaza strabismul vederea?

Cand vederea este normala, ambii ochi indica acelasi loc. Creierul combina cele doua imagini pe care le obtine de la ochi pentru a forma o singura imagine tridimensionala (3D). Acesta este modul in care putem spune cat de aproape sau de departe este ceva (acest lucru se numeste perceptie profunda).

Cand un ochi este aliniat gresit, doua imagini diferite sunt trimise la creier. La un copil mic, creierul invata sa ignore imaginea ochiului nealiniat. In schimb, el vede doar imaginea ochiului care nu este deviata sau care are o viziune mai buna. In consecinta, copilul pierde perceptia adancimii.

Persoanele la care strabismul se manifesta dupa perioada copilariei au adesea viziune dubla. Acest lucru apare din cauza faptului ca, creierul a invatat deja sa primeasca imagini ale ambilor ochi. Creierul nu poate ignora imaginea pe care o primeste de la ochiul ratacit, prin urmare, acesti oameni vad doua imagini.

Exista un strabism, cel congenital, care apare atunci cand individul are cateva luni de viata. In aceste situatii, de cele mai multe ori, corectarea se face prin intermediul unei interventii chirurgicale. In plus, indiferent de varsta, orice miscare sau gest care ne face sa suspectam existenta strabismului trebuie evaluat imediat de catre medicul oftalmolog. Cu cat pacientul se prezinta mai repede la medic, cu atat sansele de corectie a strabismului cresc. Orice miscare sau pozitie anormala a ochilor necesita un consult oftalmologic de specialitate. Strabismul poate fi clasificat in functie de diferiti parametri, iar tipurile de strabism pot fi urmatoarele:

Vertical

Orizontal

Combinat

Torsional

Latent

Manifest

Incomitent

Concomitent

In functie de cauza:

Cauze optice - Din cauza hipermetropiei, miopiei si / sau astigmatismului

Cauze organice -  Din cauza leucemiilor corneene (pete albe pe cornee), cataractei, etc

Cauze anatomice - Din cauza malformatiilor, a cauzelor neurologice etc

Cauze ereditare - Detectarea precoce este cea mai buna garantie a diagnosticului si tratamentului adecvat.

Cauzele strabismului. De ce obosesc ochii din cauza strabismului

Lipsa somnului este prima cauza care contribuie la oboseala ochilor, alaturi de privitul pentru un timp indelungat la televizor sau calculator. Totodata, cititul la lumina slaba, expunerea indelungata la o lumina puternica, de exemplu la razele ultraviolete, si condusul unui autovehicul pentru o perioada lunga de timp pot determina instalarea oboselii la nivelul ochilor. In general, persoanele care isi folosesc foarte mult privirea pentru exercitarea meseriei, clipesc rar sau poarta constant lentile de contact se confrunta cu acest disconfort care, in timp, poate afecta desfasurarea activitatilor uzuale. Pe de alta parte alergiile si astigmatismul sunt afectiuni care implica aparitia acestui simptom, alaturi de sindromul ochilor uscati, afectiune cauzata fie de disfunctia glandei lacrimare sau a glandei meibomian, fie de inaintarea in varsta sau administrarea timp indelungat a medicamentelorantihistaminice, antidepresive sau anticonceptionale.

Cu toate ca nu afecteaza in mod direct calitatea vederii, ochii obositi sunt o conditie care necesita tratament, deoarece, in timp, pot deveni sensibili la infectii, cu atat mai mult cu cat vorbim de o cauza care nu poate fi inlaturata, de exemplu sindromul ochilor uscati. Cel mai bun remediu in acest caz sunt lacrimile artificiale lubrifiante fara conservanti. Acestea au atat rol hidratant si umectant, cat si calmant si protector, oferind ochilor o senzatie revigoranta. Acestea se pot folosi de fiecare data cand este nevoie pe parcursul unei zile, fara a irita suplimentar ochii.

Lacrimile artificiale lubrifiante au devenit o necesitate a timpului prezent, din ce in ce mai multe persoane confruntandu-se cu disconfort la nivelul ochilor. In majoritatea cazurilor oboseala oculara si sindromul ochilor uscati stau la baza, manifestari aflate in stransa legatura cu evolutia societatii, cu aparitia noilor tehnologii si cu cresterea gradului de poluare.

In majoritatea cazurilor, ochii obositi pot fi insotiti si de alte simptome ca inrosirea, iritatia si inflamatia, insotite de mancarime si usturime sau depunerea de mucus in interiorul ochiului, fapt care poate conduce la incetosarea privirii. De asemenea, senzatia de „nisip in ochi” este o manifestare constanta atunci cand ochii sunt obositi si suprasolicitati. Inca de la primele simptome se recomanda aplicarea lacrimilor artificiale, cele recomandate fiind cele care intrunesc mai multe proprietati. Cele mai bune lacrimi artificiale sunt cele care, pe langa hidratare si umezire, emoliaza, regenereaza celulele de la suprafata ochiului si refac stratul lipidic. De asemenea, formulele care se adapteaza pH-ului filmului lacrimal inlatura eficient disconfortul si inhiba evaporarea suprafetei umede care protejeaza ochiul.

BIBLIOGRAFIE:

Koc F, Ozal H, Yasar H, Firat E. Resolution in partially accomodative esotropia during occlusion treatment for amblyopia. Eye (Lond). 2006 Mar;
Roberts J, Rowland M. Refraction status and motility defects of persons 4-74 years. Vital Health Stat 11. 1978 Aug;
Multi-ethnic Pediatric Eye Disease Study Group. Prevalence of amblyopia and strabismus in African American and Hispanic children ages 6 to 72 months the multi-ethnic pediatric eye disease study. Ophthalmology. 2008 Jul;
Mohney BG. Common forms of childhood strabismus in an incidence cohort. Am J Ophthalmol. 2007 Sep;
Govindan M, Mohney BG, Diehl NN, Burke JP. Incidence and types of childhood exotropia: a population-based study. Ophthalmology. 2005 Jan;
Ing MR, Pang SW. The racial distribution of strabismus. A statistical study. Hawaii Med J. 1974 Jan;
Nusz KJ, Mohney BG, Diehl NN. Female predominance in intermittent exotropia. Am J Ophthalmol. 2005 Sep;
Wiggins RE, von Noorden GK. Monocular eye closure in sunlight. J Pediatr Ophthalmol Strabismus. 1990 Jan-Feb;
Horwood A. Neonatal ocular misalignments reflect vergence development but rarely become esotropia. Br J Ophthalmol. 2003 Sep;
Lembo A, Serafino M, Strologo MD, Saunders RA, Trivedi RH, Villani E, Nucci P. Accommodative esotropia: the state of the art. Int Ophthalmol. 2019 Feb;
Lavrich JB. Intermittent exotropia: continued controversies and current management. Curr Opin Ophthalmol. 2015 Jul;
Writing Committee for the Pediatric Eye Disease Investigator Group. Cotter SA, Foster NC, Holmes JM, Melia BM, Wallace DK, Repka MX, Tamkins SM, Kraker RT, Beck RW, Hoover ; Morse CL, Suh DW. Optical treatment of strabismic and combined strabismic-anisometropic amblyopia. Ophthalmology. 2012 Jan;
Repka MX, Kraker RT, Holmes JM, Summers AI, Glaser SR, Barnhardt CN, Tien DR., Pediatric Eye Disease Investigator Group. Atropine vs patching for treatment of moderate amblyopia: follow-up at 15 years of age of a randomized clinical trial. JAMA Ophthalmol. 2014 Jul;

Articole similare
Stresul: Efectele negative asupra creierului, metode tratament Stresul: Efectele negative asupra creierului, metode tratament

Stresul, oboseala cronica, anxietatea si depresia au efecte negative nu doar asupra creierului, ci si asupra intregului organism, stand la baza declasarii multor probleme de sanatate. Dar atunci cand efectele lui se resimt la nivelul creierului, totul degenereaza pentru ca un creier bolnav nu va putea gestiona corect celelalte operatiuni care asigura supravietuirea. 

24 aprilie 2024
Edited 26 aprilie 2024
citește articolul
Angiografia: Cand se recomanda si de ce Angiografia: Cand se recomanda si de ce

Angiografia utilizeaza raze X pentru a produce imagini detaliate ale vaselor de sange. Este uneori numita angiografie conventionala pentru a o distinge de angiografia tomografica computerizata (CT) si angiografia prin rezonanta magnetica nucleara. Aceasta analiza poate furniza imagini statice sau filme. Cand se recomanda aceasta metoda de investigatie si analiza medicala si ce trebuie sa stim inaine de aceasta procedura descopera in acest material.

13 februarie 2024
Edited 13 februarie 2024
citește articolul
Dextrocardia: Ce inseamna, cum se poate trata Dextrocardia: Ce inseamna, cum se poate trata

Dextrocardia este o anomalie in care inima este in jumatatea dreapta a pieptului si nu in stanga, ca de obicei. In mod normal, inima este situata in mijlocul toracelui, cu varful inclinat spre stanga, dar in aceasta malformatie de origine genetica, inima este inclinata spre partea dreapta.

16 septembrie 2022
Edited 8 iulie 2023
citește articolul

Informatiile din acest articol nu trebuie sa inlocuiasca consultarea unui specialist sau vizita la un medic. Orice recomandare medicala continuta de acest material are scop pur informativ. Concluziile sau referintele nu sunt tipice si pot varia de la individ la individ si pot depinde de stilul de viata al fiecaruia, de starea de sanatate, dar si de alti factori. Aceste informatii nu trebuie sa inlocuiasca un diagnostic avizat.

Top 10 produse recomandate

Articolele 1 la 4 din 9 total

Pagina