Pentru comenzi telefonice: 0374.471.155
Pentru comenzi telefonice: 0374.471.155 | Program Call Center: Luni - Vineri, 9:30 - 17:00
Stimati clienti, datorita sarbatorilor Pascale este posibil sa apara intarzieri in livrarile coletelor. Ne cerem scuze pentru inconvenient. Paste fericit, plin de sanatate!
Sucul de sfecla rosie: Cum se prepara, beneficii pentru organism, reguli de consum

Sucul de sfecla rosie: Cum se prepara, beneficii pentru organism, reguli de consum

Postat in: Dieta si sport
Alexandra Nelepcu
de , Farmacist Diriginte
Data publicării: 29 iunie 2023

Sucul de sfecla este un superaliment care este ambalat cu antioxidanti si nitrati. In acest articol aflati mai multe despre beneficiile incredibile pentru sanatate ale sucului de sfecla. Puteti face cu usurinta suc de sfecla acasa, avand nevoie doar de un storcator pentru legume si fructe. Imbunatateste sanatatea inimii: Sucul de sfecla rosie este bogat in nitrati, care se transforma in nitriti in organism. Acesti nitriti ajuta la dilatarea vaselor de sange, ceea ce duce la scaderea tensiunii arteriale si la imbunatatirea circulatiei sanguine. Consumul regulat de suc de sfecla rosie poate ajuta la reducerea riscului de boli de inima si accident vascular cerebral.

Spre deosebire de majoritatea altor alimente vegetale, sfecla este bogata in nitrati dietetici. Corpul tau transforma acesti nitrati in oxid nitric, o molecula esentiala cunoscuta sub numele de “ vasodilatator ”. Aceasta inseamna ca semnaleaza vasele de sange sa se relaxeze si sa se largeasca, crescand astfel fluxul de sange si asigurand ca oxigenul si nutrientii sunt livrati eficient in toate celulele corpului.

Care sunt beneficiile consumului de suc de sfecla rosie

Detoxifiere: Sfecla rosie contine substante chimice numite betalaini, care ajuta la detoxifierea organismului. Aceste substante contribuie la eliminarea toxinelor si a metalelor grele din organism. Datorita continutului sau de antioxidanti, sfecla este de asemenea excelenta pentru sustinerea eforturilor naturale de detoxifiere a ficatului. Pentru a scapa eficient corpul de hormoni vechi sau in exces, ficatul trebuie sa fie sustinut si in stare buna de sanatate.

Sustine sanatatea ficatului: Sucul de sfecla rosie este benefic pentru sanatatea ficatului datorita continutului sau de betaina, o substanta care ajuta la sprijinirea functiei hepatice sanatoase si la eliminarea substantelor toxice din ficat. Creste nivelul de energie: Datorita continutului sau ridicat de carbohidrati si zaharuri naturale, consumul de suc de sfecla rosie poate oferi un impuls de energie si poate imbunatati performanta sportiva.

Sustine sanatatea sistemului imunitar: Sucul de sfecla rosie contine vitamina C si antioxidanti, care ajuta la intarirea sistemului imunitar si la combaterea infectiilor.
Combate inflamatiaꓽ Exista mai multe studii care sugereaza ca sfecla poate ajuta, de asemenea, la prevenirea inflamatiei cronice, desi cercetarile sunt in desfasurare. In timp ce inflamatia este un raspuns imun sanatos, inflamatia cronica in organism poate avea consecinte grave si este legata de afectiuni precum boli hepatice, cancer, boli de inima si obezitate.

Contine antioxidanti pentru combaterea bolilorꓽ Culoarea vie a sfeclei ne ofera un indiciu puternic cu privire la cat de bogati sunt antioxidantii – si, intr-adevar, pigmentii betalaini care sunt atat de utili in combaterea inflamatiei au si proprietati antioxidante puternice. Aceasta inseamna ca ajuta la reducerea daunelor provocate de celulele tale cauzate de radicalii liberi – atomi instabili care sunt legati de afectiuni precum cancerul, Alzheimer, artrita si diabetul. O dieta bogata in antioxidanti ne protejeaza, de asemenea, de unele dintre ravagiile imbatranirii, ajutandu-ne sa aratam si sa ne simtim mai tineri mai mult timp.

Sanatatea pieliiꓽ Unii oameni apreciaza sucul de sfecla pentru potentialele sale proprietati de imbunatatire a pielii. Sfecla este bogata in vitamina C si folat, care va poate ajuta sanatatea pielii. Vitamina C este un antioxidant puternic care combate deteriorarea radicalilor liberi, inclusiv deteriorarea pielii. De obicei este utilizat topic, dar poate sustine si sanatatea pielii din interior spre exterior.

Ajuta persoanele cu glicemieꓽ Intr-o cercetare efectuata in 2014 s-a demonstrat ca o jumatate de cana de suc de sfecla ar putea reduce substantial cantitatea de zahar din sange dupa mese.
Ajutor pentru pierderea in greutateꓽ Sucul de sfecla poate ajuta la eforturile de pierdere in greutate in cateva moduri diferite. In primul rand, sucul de sfecla imbunatateste productia de oxid nitric. Efectul pe care cresterea productiei de oxid nitric il are asupra inimii si muschilor poate imbunatati rezistenta la exercitii fizice, performanta si recuperarea, toate acestea putand ajuta la pierderea in greutate.

In al doilea rand, sfecla are capacitatea de a reduce inflamatia datorita continutului ridicat de antioxidanti. Daca excesul de greutate este legat de inflamatie, consumul de suc de sfecla va poate ajuta sa diminuati acel proces inflamator, reusind sa pierdeti mai usor kilogramele in plus. In cele din urma, sfecla este deosebit de bogata in fibre. Fibrele imbunatatesc nivelul de satietate, prevenind consumul excesiv. Fibra poate imbunatati, de asemenea, digestia, ceea ce poate reduce nivelul inflamatiei prin eliminarea toxinelor din organism.

Poate creste performanta atleticaꓽ Beneficiile pe care pulberea de sfecla le aduce sistemului dumneavoastra cardiovascular merg mult mai departe decat simpla imbunatatire a circulatiei. Astfel, are loc o livrarea mai eficienta de sange, oxigen si nutrienti in tot organismul, ceea ce va ajuta, de asemenea, la performantele atletice, imbunatatirea rezistentei si cresterea nivelului de energie.  

Scade tensiunea arterialaꓽ Hipertensiunea arteriala poate duce la accidente vasculare cerebrale sau atacuri de cord si este unul dintre cei mai mari factori de risc pentru boli de inima. Vestea buna este ca sfecla poate reduce semnificativ nivelul tensiunii arteriale, cel mai mare impact fiind asupra tensiunii arteriale sistolice (presiunea exercitata atunci cand inima se contracta). Se crede ca acest beneficiu particular se datoreaza faptului ca sfecla este atat de bogata in nitrati.

Ajuta la digestieꓽ Unul dintre cele mai importante elemente ale digestiei eficiente este fibra dietetica – element continut in abundenta de sfecla. Fibrele inmoaie scaunele si le mentine regulate, ceea ce asigura ca intregul tract digestiv functioneaza asa cum trebuie. Acest lucru ajuta la evitarea afectiunilor digestive incomode, cum ar fi boala inflamatorie a intestinului, constipatie si hemoroizi, printre altele. In aceste moduri, consumul de suc de sfecla sau a sfeclei ca atare poate sprijini digestia.  

Este important de mentionat ca sucul de sfecla rosie poate avea un efect diuretic si poate schimba culoarea urinei si a materiilor fecale. De asemenea, din cauza continutului de zaharuri naturale, sfecla ar trebui consumata cu moderatie in cazul persoanelor cu diabet zaharat. Pentru a pregati suc de sfecla rosie acasa, spalati si curatati aceasta legume, apoi asezati bucati mai mici in storcator sau blender. Puteti combina sucul de sfecla rosie cu alte sucuri de fructe sau legume pentru a obtine diferite arome si beneficii suplimentare. Un exemplu in acest sens este mixul de mar, morcov, sfecla si telina, un preparat cu multiple proprietati benefice.

Alte sucuri cu proprietati antioxidante precum sucul de sfecla rosie

Suc de morcovi
Sucul de morcovi este bogat in vitamina A, care este importanta pentru sanatatea vederii, precum si in alte vitamine si minerale, cum ar fi vitamina K, potasiu si fier. Aceasta bautura este benefica pentru sanatatea ochilor, imbunatatind vederea si prevenind afectiunile oculare. De asemenea, poate ajuta la reducerea inflamatiei si la imbunatatirea sanatatii pielii. Deoarece este bogat in antioxidanti, poate ajuta, de asemenea, la prevenirea bolilor cronice, cum ar fi cancerul si bolile de inima. In plus, sucul de morcovi este o alegere excelenta pentru persoanele care incearca sa piarda in greutate, deoarece este sarac in calorii si bogat in fibre, ceea ce poate ajuta la mentinerea senzatiei de satietate si la reducerea poftelor alimentare.

Pere, struguri si portocale
Unul dintre beneficiile perei este continutul ridicat de siliciu, care este un mineral esential atat pentru frumusetea pielii, parului si unghiilor, cat si pentru sanatatea oaselor si articulatiilor. Para ofera, de asemenea, gustul sau dulce, care este o combinatie buna cu nuantele acide ale strugurilor. In cazul strugurilor rosii, coaja sa este bogata in flavonoide si contine resveratrol, care este un nutrient cunoscut pentru capacitatea sa de a inhiba cresterea celulelor canceroase. La randul sau, portcoala este foarte recomandat sa se consume dimineata, deoarece este ideala pentru a activa corpul si a imbunatati starea de spirit.

Cum sa alegi fructele pentru smoothie-uri

Bibliografie:

Kaushansky K, et al., eds. Folate, cobalamin, and megaloblastic anemias. In: Williams Hematology. 10th ed. McGraw Hill; 2021. https://accessmedicine.mhmedical.com;
Pernicious anemia. National Heart, Lung, and Blood Institute. https://www.nhlbi.nih.gov/health-topics/pernicious-anemia. Accessed Aug. 18, 2021;
2020-2025 Dietary Guidelines for Americans. U.S. Department of Health and Human Services and U.S. Department of Agriculture. https://www.dietaryguidelines.gov;
Means RT, et al. Treatment of vitamin B12 and folate deficiency. https://www.uptodate.com/contents/search. Accessed Aug. 18, 2021;

Articole similare
Lucruri pe care le poti face atunci cand suferi de artrita Lucruri pe care le poti face atunci cand suferi de artrita

Miscarea fizica usoara facuta cu regularitate, alaturi de baile fierbinti, masajul de relaxare, streatching-ul si odihna contribuie la imbunatatirea starii generale atunci cand esti diagnosticat cu artrita. In cazul durerilor de articulatii si oase se recomanda si tratamentele balneare, bai de sare si namol, dar si terapiile complementare cu ultrasunete, laser sau raze infrarosii.

3 septembrie 2024
Edited 3 septembrie 2024
citește articolul
Vitamina E - rolul ei in organism si cum se manifesta carentele Vitamina E - rolul ei in organism si cum se manifesta carentele

Vitamina E previne formarea cheagurilor de sange, deci impiedica blocarea functionarii unor organe sau aparitia altor consecinte mai grave precum comotie cerebrala sau acumularea unor cheaguri de sange la inima sau in alti muschi.

19 august 2024
Edited 19 august 2024
citește articolul
Cum sa stai la distanta de bolile cardiovasculare Cum sa stai la distanta de bolile cardiovasculare

In Romania, dintr-un număr total de 250.000 de decese înregistrate în fiecare an, aproximativ 60% sunt cauzate de o boală cardiovasculară. Astfel, numărul mare de bolnavi diagnosticați cu o afecțiune cardiovasculară, plasează România pe locul 4 în Europa, după Rusia, Bulgaria și Ungaria, spun datele statistice ale Comisiei Europene pentru Sănătate.

27 martie 2020
Edited 6 februarie 2023
citește articolul

Informatiile din acest articol nu trebuie sa inlocuiasca consultarea unui specialist sau vizita la un medic. Orice recomandare medicala continuta de acest material are scop pur informativ. Concluziile sau referintele nu sunt tipice si pot varia de la individ la individ si pot depinde de stilul de viata al fiecaruia, de starea de sanatate, dar si de alti factori. Aceste informatii nu trebuie sa inlocuiasca un diagnostic avizat.

Top 10 produse recomandate

Articolele 1 la 4 din 7 total

Pagina