Tataneasa: O planta medicinala cu multiple beneficii. Cum o recunosti
Tataneasa a fost si este o planta pe cat de banala, pe atat de benefica pentru organism si sanatate. De la ea se folosesc radacinile in special, rizomul pentru ca au cele mai multe substante beneficie pentru corpul nostru. Radacina de tataneasa este apreciata in medicina naturista, are proprietati recunoste si este foarte usor de folosit.
Extractul din radacina de tataneasa va ameliora durerea, se reduce inflamatia, musculatura si articulatiile dureroase nu mai reprezinta o problema. Adaugam artrita degenerativa, mialgiile acute ale spatelui sau entorsele, contuziile de tot felul si ne dam seama ca avem in fata o planta medicinala extrem de potenta cand vine vorba de tratarea afectiunilor comune.
O recunosti usor, este paroasa, ajunge si la 120 cm, rizomul de sub pamant este gros, radacinile sunt carnoase, frunzele sunt lungi, latimea lor este de 1-2 cm. Florile sunt superbe, au o cromatica ce nu trece neobservata, rosie-violacee, roz-abla. Tataneasa este de gasit doar in locurile cu multa umezeala, de obicei la marginea apelor, langa drumuri in anumite cazuri. Creste in zonele de campie si pana in zona montana.
Primele marturii ale folosirii tatanesei in tratamente de tot felul naturiste au fost descoperite si datate ca apartinand grecilor antici, anului fiind 400 i.Hr. Pentru inceput tataneasa era folosita mai ales cand existau oase rupte, ca sa incurajeze. Substantele esentiale din tataneasca stimulau inlocuirea rapida a celulelor cu probleme si cresterea si dezvoltarea de tesuturi noi, accelerandu-se vindecarea.
Radacinile si rizomul sunt cele recoltate, nu au miros, au gust amar in general. Continutul lor este insa unul excelent si ai la indemana multe substante cu proprietati terapeutice. De exemplu, vei gasi in tataneasa uleiuri votaltile, alcaloizi, taninuri, glicozide, minerale, acid litospermic. Alantonina si mucilagiile sunt cicatrizante puternice mai ales cand te confrunti cu un ulcer gastroduodenal, gastrita hiperacida, sunt cunoscute si efectele sale antitumorale.
Tataneasa, cel mai bun remediu pentru piele, sistemul digestiv si musculatura
Ulcerul varicos, hematoamele si flebitele sunt tratate cu ajutorul produselor pe baza de tataneasa, la fel si arsurile, varicele deschise, hemoroizii, plagile de orice tip. Daca ai guta poti sa utilizezi pulbere sau infuzie si decoct obtinute din tataneasa proaspata. Tataneasa opreste sangerarile, hemoragia, este antidiareica, antiinflamatoare puternica, astringenta, antidizenterica, emolienta si expectoranta. Nu se folosesc niciodata doze mari pentru ca poate incuraja aparitia celulelor cancerigene. Alcaloizii pirolizindinici sunt periculosi pentru ficat, deci atentie mare la uzul extern, evita uzul intern si la cantitatile de tataneasa folosite.
Cremele cu tataneasa ajuta pielea sa se mentina tanara si sanatoasa, vindeca rapid vanataile, daca ai intinderin musculare, fracturi, entorse sau osteoartrite poti sa utilizezi astfel de produse ca sa scapi de senzatiile neplacute. Chinezii o folosesc mereu pentru probleme digestive, pentru dureri menstruale, la femei, pentru combaterea diareei, calmarea tusei, bronsite, pentru cazurile in care pacientii se confrunta cu angina pectorala.
Proprietatile sale antimicrobiene puternice recomanda tataneasa in orice infectii pe care le avem de-a lungul vietii, in tataneasa avem si cantitati mari de antioxidanti naturali, se reduce stresul oxidativ de la nivel celular si de la nivelul tesuturilor, prevenindu-se astfel bolile circulatorii, inflamatorii si neurodegenerative. Produsele si ceaiurile cu tataneasa au efecte hepatoprotectoare. Se amelioreaza simptomatologia hepatitelor cronice si cirozelor-s-a constatat, in urma administrarii regulate de tataneasa, ca a scazut lipodistrofia si s-a limitat proliferarea conjunctiva la nivelul santurilor hepatice interlobulare.
Muschii si scheletul vor beneficia de pe urma folosirii tatanesei sub forma de ceaiuri mai ales. Tataneasa provoaca mineralizara oaselor fracturate, toate tesuturile deteriorate se repara rapid, se imbunatateste depunerea de colagen si se reduce inflitratul celular inflamator cu 46%. Ranile se vindeca rapid odata ce ai inceput sa folosesti tataneasa cat mai des. Alantoina promoveaza deja diviziunea celulara, biosinteza tesutului conjuctiv, oaselor sau cea a cartilajelor este incurajata. Iritatiile si afectiunile dermatologice comune sunt mai usor de gestionat daca se aplica creme, geluri cu tataneasa pe piele.
Se reduce edemul de la soare mai rapid, tataneasa are efecte recunoscute antinociceptive, inhiba durerea. Scapi de durerile de spate, de problemele cu articualtiile si oasele, de hemoroizi si de multe alte afectiuni asemanatoare. Escarele si hernia vor fi mai usor de gestionat cand ai si tataneasa inclusa in tratamentele topice. Sistemul respirator poate beneficia si el de pe urma folosirii tatanesei, ea trateaza cu succes si amelioreaza afectiuni pulmonare grave, ale gatului, de exemplu traheo-bronsite, bronsite, pneumoniole trenante, tuberculoza pulmonara. Se elimina secretiile toxice din arborele bronsic, din plamani, stimuleaza refacaaerea tesuturilor ce au fost deja afectate de anumite infectii.
Aparatul excretor va avea o functionare mai buna odata ce te-ai invatat folosesti si tataneasa in tratamentele tale, infectiile urinare, renale, pietrele la rinichi si problemele vezicii urinare nu vor mai fi factori importanti de stres pentru tine. La femei sunt prevenite fibroamele si adenofibroamele mamare si uterine, chisturile ovariene, polipii intestinali si stomacali. In caz de entorse cremele cu tataneasa pot face minuni, dispar durerile si inflamatiile locale.
Nu este recomandat sa administrezi, aplici tataneasa pe rani deschise, cei care au boli hepatice, sufera de alcoolism sau de cancer vor evita orice fel de contacte cu tataneasa. Varstnicii, copiii sau femeile gravide au interzi la tataneasa indiferent de tipul de produse. Nu se va aplica crema de tataneasa pentru o perioada indelungata pe piele pentru ca riscati sa aveti si substantele periculoase din ea in sange mai repede decat va asteptati.
Cum sa folosesti corect suplimente si dermatocosmetice care contin tataneasa
Ce alte produse pe baza de tataneasa exista si sunt sigure pentru folosirea zilnice? Ceaiul de tataneasa, dar doar sub forma de cataplasma cand ai probleme cu oasele, muschii, pielea, hemoroizii, balsam, cu aplicare topica doar, pentru rani, dureri, inflamatii, crema cu extract de tataneasa, pentru leziuni cutanate, restructureaza tesutul conjunctiv, unguente diverse, pentru inflamatii, dureri osteo-articulare, dureri de spate sau mialgii puternice.
Sa nu uitam nici de tinctura, pentru reumatism, artrite, luxatii, entorse, hemoroizi si contuzii, de pulberea de tataneasa, pentru afectiuni gastrice, administrata in doze foarte mici si doar la recomandarea medicului specialist. Daca tii cont de toate aceste recomandari si stii cum anume sa folosesti corect toate produsele pe baza de tataneasa te vei simti mai bine si nici nu vei avea mari probleme cu organismul si cu simptomele normale care insotesc cele mai banale afectiuni.
Pelinul: Cum recunosti planta, beneficii pentru sanatate, contraindicatii
Pelinul (Artemisia absinthium) este o planta recunoscuta pentru aroma sa distinctiva si pentru presupusele beneficii pentru sanatate. Cu toate ca este originar din Europa, pelinul creste usor si in alte climate, inclusiv in anumite zone din Asia, Africa, America de Sud si Statele Unite. Are tulpini albe catifelate sau verzui-argintii, frunze galben-verzui si flori de culoare galben deschis sau pal. Toate partile componente ale plantei au fost folosite in scopuri medicinale timp de sute de ani. Pelinul este folosit pentru a elimina viermii intestinali, in special viermii rotunzi si oxiurii. Acesta este motivul pentru care este recomandat ca parte a procesului de eliminare a parazitilor. In plus, ceaiul de pelin este recomandat persoanelor care se confrunta cu anorexia, insomnia, anemia, lipsa poftei de mancare, flatulenta, durerile de stomac, icterul si indigestia.
BIBLIOGRAFIE:
Ali SI, Gopalakrishnan B, Venkatesalu V. Pharmacognosy, Phytochemistry and Pharmacological Properties ofAchillea millefoliumL.: A Review. Phytotherapy Research. 2017;
Dosoky NS, Setzer WN. Maternal Reproductive Toxicity of Some Essential Oils and Their Constituents. International Journal of Molecular Sciences. 2021;
Tadić V, Arsić I, Zvezdanović J, Zugić A, Cvetković D, Pavkov S. The estimation of the traditionally used yarrow ( Achillea millefolium L. Asteraceae) oil extracts with anti-inflamatory potential in topical application. Journal of Ethnopharmacology. 2017;
Hajhashemi M, Ghanbari Z, Movahedi M, Rafieian M, Keivani A, Haghollahi F. The effect of Achillea millefolium and Hypericum perforatum ointments on episiotomy wound healing in primiparous women. The Journal of Maternal-Fetal & Neonatal Medicine: The Official Journal of the Europen NJ an Association of Perinatal Medicine, the Federation of Asia and Oceania Perinatal Societies, the International Society of Perinatal Obstetricians. 2018;
Firouzabadi M, Pourramezani N, Balvardi M. Comparing the Effects of Yarrow, Honey, and Breast Milk for Healing Nipple Fissure. Iranian Journal of Nursing and Midwifery Research. 2020;