Pentru comenzi telefonice: 0374.471.155
Pentru comenzi telefonice: 0374.471.155 | Program Call Center: Luni - Vineri, 9:30 - 17:00
Stimati clienti, datorita sarbatorilor Pascale este posibil sa apara intarzieri in livrarile coletelor. Ne cerem scuze pentru inconvenient. Paste fericit, plin de sanatate!
Terapia cu aerosoli cu corticosteroizi sintetici: Cand se recomanda, contraindicatii

Terapia cu aerosoli cu corticosteroizi sintetici: Cand se recomanda, contraindicatii

Alexandra Nelepcu
de , Farmacist Diriginte
Data publicării: 30 iunie 2023 Ultima actualizare: 3 iulie 2023

Aerosolii cu dexametazona pot fi un tratament eficient pentru unele afectiuni respiratorii, dar este important ca aceasta sa fie prescrisa si administrata corect de catre un medic. Dexametazona este un corticosteroid care are efecte antiinflamatoare si imunosupresoare. Aceste proprietati pot fi benefice in tratamentul anumitor afectiuni respiratorii, cum ar fi astmul, bronsita sau boala pulmonara obstructiva cronica (BPOC).

Atunci cand este administrata sub forma de aerosol, dexametazona ajunge direct in caile respiratorii, unde poate reduce inflamatia si simptomele asociate afectiunilor respiratorii. Aerosolii cu dexametazona pot fi utilizati ca parte a unui tratament mai amplu, care poate include si alte medicamente, cum ar fi bronhodilatatoarele (care ajuta la deschiderea cailor respiratorii) sau antihistaminicele (care reduc reactiile alergice).

Este important de mentionat ca administrarea aerosolilor cu dexametazona trebuie facuta strict conform indicatiilor medicului. Doza si frecventa administrarii vor depinde de severitatea afectiunii si de evaluarea medicului in privinta nevoilor individuale ale pacientului. De asemenea, este important sa se monitorizeze atent efectele secundare posibile ale corticosteroizilor, cum ar fi supresia imunitatii, riscul de infectii sau efectele sistemice.

Ce este dexametazona si care sunt contraindicatiile

Dexametazona este un corticosteroid sintetic care are efecte asemanatoare hormonilor naturali produsi in organism de catre glandele adrenale situate deasupra rinichilor. Este un medicament care se administreaza doar la indicatia medicului si poate fi recomandat atat la adulti, cat si la copii intr-o gama mare de afectiuni. Atunci cand sunt prescrisi in doze mai mari decat nivelul obisnuit din sange, steroizii au efecte antiinflamatoare (reduc inflamatia) si ajuta la ameliorarea simptomelor afectiunilor inflamatorii, cum ar fi crupul (laringotraheobronsita), artrita si astmul.

De asemenea, dexametazona deprima sistemul imunitar, fiind recomandata in boli autoimune (in care sistemul imunitar produce anticorpi impotriva propriilor tesuturi), cum ar fi artrita reumatoida sau lupusul eritematos sistemic. Atunci cand este administrata pentru greata si varsaturi, dexametazona actioneaza asupra unor substante chimice din creier si reduce acea senzatie de rau. Pe scurt, Dexametazona este un medicament din clasa corticosteroizilor si are un efect asemanator cu hormoni produsi de glandele adrenale, care sunt situate deasupra rinichilor. Dexametazona este o forma sintetica a acestor hormoni si are proprietati antiinflamatoare, imunosupresoare si antialergice.

In momentul in care steroizii sunt administrati intr-o doza mai mare decat nivelul obisnuit regasit in sange, sterozii au rol antiinflamator, adica sunt capabili sa reduca inflamatia. Medicamentele steroizi sunt utilizate intr-o mare varietate de situatii medicale de urgenta, precum si pentru multe alte afectiuni inflamatorii acute si cronice, dar si in diferite stari de boala. Deoarece are un efect puternic antiinflamator, este folosita in tratamentul unor afectiuni inflamatorii, cum ar fi astmul, boala pulmonara obstructiva cronica (BPOC), artrita reumatoida si colita ulcerativa. Dexametazona este recunoascuta a fi un medicament cu actiune lunga.

De asemenea, dexametazona poate fi utilizata in tratamentul afectiunilor alergice, cum ar fi rinitele alergice sau urticaria, pentru a reduce reactiile alergice si inflamatia asociata. Poate fi administrata in diferite forme, inclusiv sub forma de tablete, injectabil, creme sau unguente topice si sub forma de aerosoli pentru administrare in caile respiratorii. Steroizii pot fi utilizati pentru afectiuni alergice, atunci cand tratamentul conventional nu este eficient.

Dexametazona – utilizari
Afectiuni alergice si dermatologice (exacerbari acute de astm, dermatita, rinita)
Tulburari endocrine (insuficienta adrenocorticala — in combinatie cu un medicament mineralocorticoid, cum ar fi fludrocortizonul, hiperplazie suprarenala congenitala)
Boli gastrointestinale (enterita, colita ulcerativa)
Tulburari de hematologie (anumite tipuri de anemie, trombocitopenia imuna)
Boli neoplazice (leucemie, limfom)
Sistemul nervos (exacerbarea acuta a sclerozei multiple, edemului cerebral asociat cu tumora cerebrala primara sau metastatica, craniotomie sau leziuni la nivelul capului)
Afectiuni ale ochilor (de exemplu, uveita)
Boli renale (sindrom nefrotic idiopatic, lupus)
Boli respiratorii (anumite tipuri de tuberculoza sau pneumonie)
Tulburari reumatice (anumite tipuri de artrita, lupus)
Dexametazona este utilizata intr-o varietate de afectiuni si situatii medicale. Iata cateva dintre utilizarile comune ale dexametazonei:

Afectiuni inflamatorii: Dexametazona este folosita pentru a reduce inflamatia in afectiuni precum artrita reumatoida, lupus eritematos sistemic, polimialgia reumatica, poliartrita reumatoida juvenila si colita ulcerativa.
Afectiuni respiratorii: Dexametazona poate fi utilizata in tratamentul astmului bronsic, bronsitei cronice, bolii pulmonare obstructive cronice (BPOC) si a altor afectiuni respiratorii cu componenta inflamatorie.
Alergii: Dexametazona poate fi utilizata pentru a reduce reactiile alergice si inflamatia in afectiuni precum rinita alergica, urticaria si angioedemul.
Afectiuni dermatologice: Dexametazona poate fi aplicata local sub forma de crema sau unguent pentru a reduce inflamatia si mancarimea in afectiuni dermatologice, cum ar fi eczema, psoriazisul si dermatita de contact.
Afectiuni oftalmologice: Dexametazona este utilizata in forma de picaturi oftalmice sau unguent pentru a trata inflamatia si iritatia oculara asociata cu afectiuni oculare inflamatorii, cum ar fi conjunctivita alergica si uveita.
Terapie imunosupresoare: Dexametazona poate fi administrata in doze mai mari pentru a suprima sistemul imunitar in anumite afectiuni autoimune, precum boala Crohn, lupusul eritematos sistemic si vasculita.
Dezametazona pentru afectiuni respiratorii
Aerosolii cu dexametazona pot fi utilizati ca parte a tratamentului pentru anumite afectiuni respiratorii, insa eficienta lor poate varia in functie de conditia medicala specifica si de indicatiile medicului. Prin inhalare sub forma de aerosoli, dexametazona poate ajunge direct la nivelul cailor respiratorii si poate reduce inflamatia si simptomele asociate unor afectiuni respiratorii, cum ar fi astmul sau boala pulmonara obstructiva cronica (BPOC).

Astmul: Aerosolii cu dexametazona pot fi utilizati ca parte a tratamentului de intretinere sau pentru a controla puseele acute de astm. Dexametazona ajuta la reducerea inflamatiei in caile respiratorii, ceea ce poate duce la o imbunatatire a simptomelor astmatice, cum ar fi tusea, respiratia suieratoare si dificultatea in respiratie. Cu toate acestea, in tratamentul astmului, exista si alte optiuni de medicamente, cum ar fi inhalatoarele cu corticosteroizi pe termen lung.

BPOC: In cazul persoanelor cu BPOC, care prezinta inflamatie cronica si ingustarea cailor respiratorii, aerosolii cu dexametazona pot fi utilizati pentru a reduce inflamatia si pentru a ameliora simptomele. Cu toate acestea, tratamentul BPOC este complex si poate include si alte medicamente, cum ar fi bronhodilatatoarele si oxigenul suplimentar, in functie de gravitatea afectiunii.

Cum actioneaza aerosolii cu dexametazona in tratarea afectiunilor respiratorii

Mecanismul de actiune al aerosolilor cu dexametazona in tratarea afectiunilor respiratorii este complex si implica mai multe aspecte:

Reducerea inflamatiei: Dexametazona inhiba productia de substante inflamatorii si citokine in caile respiratorii, reducand astfel inflamatia. Aceasta poate ajuta la ameliorarea umflaturii si a congestiei cailor respiratorii si poate contribui la deschiderea cailor respiratorii ingustate.
Suprimarea reactiilor alergice: Dexametazona poate suprima reactiile alergice in caile respiratorii prin inhibarea eliberarii de histamina si a altor substante implicate in procesul alergic. Acest efect poate fi benefic in cazul astmului si altor afectiuni respiratorii alergice.
Reducerea sensibilitatii cailor respiratorii: Dexametazona poate reduce sensibilitatea cailor respiratorii la stimuli precum alergenii sau iritantii, ceea ce poate contribui la reducerea simptomelor cum ar fi tusea si respiratia suieratoare.
Este important de mentionat ca aerosolii cu dexametazona actioneaza local in caile respiratorii, deoarece sunt inhalati direct in plamani. Acest mod de administrare permite o concentrare mai mare a medicamentului la nivelul tintei terapeutice si minimizeaza efectele secundare sistemice asociate cu administrarea orala sau injectabila a corticosteroizilor. Cu toate acestea, este esential sa utilizati aerosolii cu dexametazona conform indicatiilor medicului dumneavoastra.

Dexametazona trebuie utilizata doar sub supravegherea si prescriptia unui medic, deoarece are potentialul de a avea efecte secundare si de a interactiona cu alte medicamente. Doza si durata tratamentului vor fi determinate de medic, luand in considerare afectiunea specifica si nevoile individuale ale pacientului.

Functii si componente ale sistemului respirator. Ce trebuie sa retinem

Sistemul respirator ne permite sa vorbim, sa mirosim, incalzeste aerul ca sa ajunga la temperatura corpului si asigura umiditatea necesara de care are nevoie corpul nostru. El asigura oxigenul pentru celulele din corp, il ofera acestora, elimina dioxidul de carbon prin expiratie spontana, protejeaza caile aeriene de substante chimice si de iritanti. Daca discutam despre partile sistemului respirator, acesta sunt gura si nasul, sinusurile, gatul, traheea, tuburile bronhiale, plamanii si sistemul de vase de sange ce permite functionarea intregului sistem respirator. Musculatura si oasele permit aerului sa fie inhalat si expirat, aici discutam despre diafragma, coaste. Adaugam si alveolele, bronhiolele, capilarele, lobii pulmonari, pleura, epiglota, laringele.

Afectiunile care ajung sa nu mai permita sistemului respirator sa functioneze normal pot fi generate de iritanti, de virusuri, bacterii, de inaintarea in varsta, de anumite afectiuni severe. Se poate discuta despre alergii, astm, infectii diverse, pneumonii, raceli, gripe, COPD, cancere. Desigur, aici putem avea o multime de alte boli pe care le intalnim sau nu intr-o viata de om. Important este sa stim ca sistemul respirator are nevoie mereu de atentie sporita si de ingrijire daca nu vrem sa ajungem in spital si pe tratamente foarte puternice.

Lucruri pe care trebuie sa le stii pentru a evita problemele de respiratie

Bibliografie:

Necrotizing Enterocolitis in Pulmonary Atresia with Intact Ventricular Septum; J. Hassoulas et al., 1985;
Neonatal Intussusception Misdiagnosed as Necrotizing Enterocolitis; American Journal of Perinatology, 1995;
Are Scores Reliable in Predicting the Need for Surgery and Mortality in Necrotizing Enterocolitis, Delphine, 2016;
Wernicke's Encephalopathy Complicating Pregnancy in a Woman with Neonatal Necrotizing Enterocolitis and Resultant Chronic Malabsorption; Ned L Williams et al., American Journal of Perinatology, 2009;

Articole similare
Pietrele la rinichi la femei. cauze si preventie Pietrele la rinichi la femei. cauze si preventie

Crizele renale la femei au multe similitudini cu crizele renale de la bărbați dar sunt și anumite diferențe. În primul rând la femei, datorită fizionomiei aparatului uro-reproducător, pietrele la rinichi provoacă uneori mai puține dureri decât în cazul bărbaților.

27 martie 2020
Edited 12 ianuarie 2023
citește articolul
Lucruri pe care nu le stiai despre sistemul tau imunitar Lucruri pe care nu le stiai despre sistemul tau imunitar

Sistemul imunitar joacă rolul unui al doilea creier al oganismului și lucrează într-o colaborare perfectă cu sistemul cerebral. În condițiile actuale, în care alimentația nu este tocmai sănătoasă, plină de junk food-uri, în care asistăm la o creștere a poluării atmosferice, iar sedentarismul face parte din rutina noastră zilnică, fiecare dintre noi are nevoie de o stimulare a sistemului imunitar.

25 martie 2020
Edited 12 ianuarie 2023
citește articolul
Cum alegi un produs pentru stimularea ovulatiei Cum alegi un produs pentru stimularea ovulatiei

Mio-inozitolul este unul din cei 9 izomeri ai inozitolului, substanţă care are un rol important în înmulţirea şi diferenţierea celulelor. Mio-inozitolul intervine în funcţionarea receptorilor insulinici şi unele studii arată că îmbunătăţeşte funcţia ovariană şi induce ovulaţia, reglează transmiterea informaţiei intra şi extra celular, îmbunătăţind echilibrul hormonal feminin. Mio-inozitolul a fost identificat ca un factor dietar important necesar

25 martie 2020
Edited 11 ianuarie 2023
citește articolul

Informatiile din acest articol nu trebuie sa inlocuiasca consultarea unui specialist sau vizita la un medic. Orice recomandare medicala continuta de acest material are scop pur informativ. Concluziile sau referintele nu sunt tipice si pot varia de la individ la individ si pot depinde de stilul de viata al fiecaruia, de starea de sanatate, dar si de alti factori. Aceste informatii nu trebuie sa inlocuiasca un diagnostic avizat.

Top 10 produse recomandate

Articolele 1 la 4 din 9 total

Pagina