Pentru comenzi telefonice: 0374.471.155
Pentru comenzi telefonice: 0374.471.155 | Program Call Center: Luni - Vineri, 9:30 - 17:00
Stimati clienti, datorita sarbatorilor Pascale este posibil sa apara intarzieri in livrarile coletelor. Ne cerem scuze pentru inconvenient. Paste fericit, plin de sanatate!
Tinctura de Ardei Iute: Reguli de consum, beneficii in cazul inflamatiilor, contraindicatii

Tinctura de Ardei Iute: Reguli de consum, beneficii in cazul inflamatiilor, contraindicatii

Postat in: Dieta si sport
Alexandra Nelepcu
de , Farmacist Diriginte
Data publicării: 10 mai 2023 Ultima actualizare: 11 mai 2023

Tinctura de ardei iute este o solutie alcoolica concentrata obtinuta prin macerarea ardeiului iute in alcool. Ardeiul iute (Capsicum annuum) este o planta originara din America Centrala si de Sud, cunoscuta pentru gustul sau iute si proprietatile sale benefice pentru sanatate.

Tinctura este utilizata in medicina traditionala ca un remediu natural pentru diverse afectiuni, inclusiv pentru tratarea durerilor de cap, a congestiei nazale, a durerilor articulare si musculare, precum si pentru imbunatatirea circulatiei sanguine. De asemenea, se spune ca ajuta la pierderea in greutate, deoarece ardeiul iute poate creste metabolismul si poate reduce apetitul.

Totusi, este important sa fiti atenti la dozajul tincturii de ardei iute si sa o utilizati cu precautie, deoarece poate fi extrem de iute si poate cauza iritatii sau arsuri ale pielii, mucoaselor sau ochilor. De asemenea, este recomandat sa consultati un medic inainte de a utiliza tinctura de ardei iute, mai ales daca aveti probleme de sanatate preexistente sau luati medicamente.

Cum se prepara tinctura de ardei iute

Tinctura Ardei-iute este atent formulata pentru usurarea digestiei, stimularea circulatiei sangvine si calmarea durerilor reumatice. Sustinerea digestiei si stimularea circulatiei sangelui sunt demersuri cu atat mai importante cu cat ritmul vietii noastre devine tot mai alert si stresant, iar alimentatia noastra devine tot mai haotica (mese neregulate, asocierea gresita a alimentelor, mancatul in graba si la ore improprii), procesata (devitalizata, lipsita de enzime) si plina de toxine, aditivi si cu un profil nutritional dezechilibrat.

Astfel, digestia, in special pe fondul unor dezechilibre la nivelul microbiotei intestinale (intolerante), dar si a unor dereglari de natura hepatobiliara („bila lenesa”, „ficat gras”) sau pancreatica (productie insuficienta de enzime), poate avea de suferit, afectarea sa devenind evidenta odata cu aparitia balonarii, meteorismului, arsurilor gastrice asociate sau nu cu reflux gastroesofagian, a starilor de greata, inapetenta sau a poftelor alimentare exagerate. Nevoia menajarii sistemului nostru digestiv, in care functiile stomacului au un rol major, devine si mai evidenta in perioadele stresante cand nu putem avea mese regulate, de sarbatori, cand consumam alimente grele si dupa episoadele de post, cand facem trecerea de la o alimentatie restrictiva la una mai permisiva.

Beneficiile oferite de catre tinctura de ardei iute

Tinctura de ardei iute are multiple beneficii pentru sanatate, datorita proprietatilor sale antiinflamatorii, antioxidante si analgezice. Iata cateva dintre cele mai importante beneficii ale tincturii de ardei iute:

Ajuta la ameliorarea durerilor: Tinctura de ardei iute poate fi utilizata pentru a ameliora durerile de cap, durerile musculare si articulare si alte tipuri de dureri, datorita proprietatilor sale analgezice.
Imbunatateste circulatia sanguina: Consumul de tinctura de ardei iute poate ajuta la imbunatatirea circulatiei sanguine, ceea ce poate fi benefic pentru sanatatea inimii si a sistemului circulator.
Stimuleaza digestia: Ardeiul iute contine capsaicina, un compus care poate ajuta la stimularea secretiei de sucuri gastrice si enzime digestive, ceea ce poate imbunatati digestia si poate ajuta la prevenirea indigestiei si a altor probleme digestive.
Sustine sistemul imunitar: Tinctura de ardei iute contine vitamina C si alte substante nutritive care pot ajuta la sustinerea sistemului imunitar, ceea ce poate ajuta la prevenirea infectiilor si a altor afectiuni.
Ajuta la pierderea in greutate: Ardeiul iute contine capsaicina, un compus care poate ajuta la cresterea ratei metabolice si la reducerea apetitului, ceea ce poate fi benefic pentru cei care doresc sa piarda in greutate.
Are proprietati antiinflamatorii: Ardeiul iute contine compusi cu proprietati antiinflamatorii, ceea ce poate ajuta la ameliorarea inflamatiei si a altor probleme asociate cu inflamatia, cum ar fi artrita.
Efectele medicinale ale ardeilor iuti sunt legate de diferiti constituenti, cum ar fi capsaicina, uleiul fix, tiamina, proteinele si acidul ascorbic.

Capsaicina, un derivat insolubil in apa al acidului homovanilic si principalul ingredient activ din ardeiul iute, este responsabil pentru senzatia de caldura pe care o ofera consumatorului si este utilizat pentru tratamentul tulburarilor inflamatorii, cum ar fi psoriazisul si artrita reumatoida, neuropatia diabetica, nevralgia postherpetica, cefaleea cluster, dermatita sau eczema, greata si varsaturi postoperatorii, hiperactivitate a vezicii urinare, calculi biliari, anorexie, hemoroizi, printre altele.

Poate stimula saliva si enzimele digestive ale pancreasului, intestinului subtire si, de asemenea, stimuleaza cresterea parului. Activitatea anticoagulanta, prevenirea pneumoniei de aspiratie, protejarea jonctiunilor neuromusculare de neurotoxina botulinica Clostridium A si imbunatatirea functiei cognitive sunt, de asemenea, atribuite proprietatilor benefice ale capsaicinei. Capsaicina aplicata local este utilizata si in durerea musculo-scheletica cronica si tulburarile de piele.

Tinctura de ardei iute pentru durere si inflamatie
Capsaicina, un constituent major al ardeilor iuti, blocheaza substanta P, care transmite senzatii de durere in corp. Tinctura de ardei iute este utilizata topic pentru a calma multe tipuri diferite de durere, inclusiv neuropatia diabetica, zona zoster, migrena, dureri de spate, artrita, crampe menstruale si nu numai. Tinctura de ardei iute este un stimulent topic important, deoarece prin actiunea sa revigoranta, amelioreaza adesea durerea locala, oferind rapid o ameliorare a durerii.

Tinctura de ardei iute poate ajuta, de asemenea, cu reducerea intensitatii durerii si a inflamatiei din articulatii si muschi. Capsaicina ca agent topic a fost bine studiata pentru capacitatea sa de a imbunatati fluxul sanguin, ducand la vindecarea durerii musculare si articulare si chiar a tesutului deteriorat. Cresterea fluxului sanguin ofera o sursa de nutrienti vindecatoare pentru tesut. Multe persoane apeleaza la aceasta tinctura pentru a trata durerile musculare, precum si zonele cu circulatie slaba.

Tinctura de ardei iute este un remediu natural popular pentru durerea si inflamatia datorita continutului sau ridicat de capsaicina. Capsaicina este o substanta chimica care se gaseste in ardeiul iute si care are proprietati antiinflamatorii si analgezice. Atunci cand tinctura de ardei iute este aplicata pe piele, capsaicina activeaza receptorii vaniloidi din piele, ceea ce duce la o senzatie de incalzire si arsura.

Capsaicina actioneaza prin legarea de receptorii vaniloid (TRPV1) din celulele nervoase, ceea ce duce la blocarea transmiterii semnalului de durere catre creier. In plus, capsaicina poate reduce inflamatia prin inhibarea eliberarii unor substante proinflamatorii, cum ar fi prostaglandinele.

Cand este utilizata sub forma de tinctura, capsaicina este absorbita rapid in piele si patrunde in tesuturile inflamate sau dureroase, unde poate reduce durerea si inflamatia. Tinctura de ardei iute poate fi aplicata pe zona afectata de durere si inflamatie, cum ar fi muschii sau articulatiile, prin masaj usor.

Este important sa tineti cont de faptul ca tinctura de ardei iute poate fi iritanta pentru piele si poate provoca o senzatie de arsura sau de mancarime la nivelul zonei de aplicare. De asemenea, este important sa evitati contactul cu ochii sau cu alte zone sensibile ale corpului. Inainte de utilizare, ar trebui sa testati tinctura pe o zona mica a pielii pentru a verifica daca apare o reactie alergica sau iritativa.

Cremele sau unguentele pe baza de extract de ardei iute pot reduce durerea si sensibilitatea de la osteoartrita, de exemplu. Potrivit unui studiu, participantii care au beneficiat de aplicarea cremei de trei ori pe zi la locurile in care au avut dureri au observat ameliorari ale durerii. Cu toate acestea, unii oameni care incearca acest tratament experimenteaza o senzatie neplacuta de arsura ca efect secundar.

In concluzie, tinctura de ardei iute poate fi utilizata pentru a ajuta la reducerea inflamatiei datorita proprietatilor sale antiinflamatorii. Capsaicina, substanta activa din ardeiul iute, poate reduce inflamatia prin inhibarea eliberarii unor substante proinflamatorii, cum ar fi prostaglandinele. In plus, tinctura de ardei iute poate creste fluxul sanguin la nivelul zonei afectate de inflamatie, ceea ce poate ajuta si la reducerea durerii.

Ce este tinctura de propolis? Asemanari cu tinctura de ardei iute

Atunci cand vorbim de tinctura de propolis cu alcool exista studii de laborator care sugereaza ca unele substante active din propolis pot inhiba dezvoltarea celulelor canceroase sau pot induce chiar distrugerea acestora. Este vorba despre acid cafeic, quercetina, resveratrol, genisteina si galangina. Unele teste in vivo au aratat ca flavonoidele din propolis pot inhiba dezvoltarea cancerului oral, de plamani, de piele, de san si multe altele.

Cu toate acestea, o mare parte dintre cercetarile din acest domeniu au implicat celule izolate sau studii pe animale. Asadar, e nevoie de dovezi stiintifice mai clare pentru ca medicii sa recomande produsele terapeutice din propolis ca tratament anticancer. Conform aceleiasi analize din 2015, propolisul pare, de asemenea, sa previna acumularea de fosfat de calciu in cavitatea bucala. Fosfatul de calciu este componenta principala a placii dentare.

Tot ce vrei sa stii despre propolis

 

Articole similare
Nutritie: Topinambur, sau napul porcesc, cum trebuie consumat Nutritie: Topinambur, sau napul porcesc, cum trebuie consumat

Cu o denumire ciudata si un gust inconfundabil, leguma topinambur sau anghinarea de Ierusalim a fost ignorata foarte multa vreme, desi este o sursa excelenta de vitamine si de minerale, oferind si fibre sau proteine celor care o includ in alimentatia zilnica.

6 septembrie 2024
Edited 6 septembrie 2024
citește articolul
Nutritie: Ce este maniocul, reguli de consum, contraindicatii Nutritie: Ce este maniocul, reguli de consum, contraindicatii

Maniocul sau casava, originar din Brazilia, America de Sud, este o planta perena cultivata in multe tari din zonele tropicale si subtropicale. Descoperita de catre exploratori spanioli si portughezi prin secolul al XIV-lea, casava sau maniocul a ajuns rapid sa cucereasca intreaga lume prin gustul sau si prin simplitatea gatirii, folosirii in medicina.

9 august 2024
Edited 9 august 2024
citește articolul
Nutritie: Ce este tigva, cum se poate consuma, contraindicatii Nutritie: Ce este tigva, cum se poate consuma, contraindicatii

Leguma tigva (calabash) se gaseste pe toate continentele, nu se stie care este originea sa pana acum. La nivel de localizare putem discuta insa de originea tigva, este este in Africa, Asia, de unde se aduc semintele la un moment dat si apoi se tot raspandeste in Europa. Se cultiva si in alte tari si este intalnita in gradini.

5 aprilie 2023
Edited 5 aprilie 2023
citește articolul

Informatiile din acest articol nu trebuie sa inlocuiasca consultarea unui specialist sau vizita la un medic. Orice recomandare medicala continuta de acest material are scop pur informativ. Concluziile sau referintele nu sunt tipice si pot varia de la individ la individ si pot depinde de stilul de viata al fiecaruia, de starea de sanatate, dar si de alti factori. Aceste informatii nu trebuie sa inlocuiasca un diagnostic avizat.

Top 10 produse recomandate

Articolele 1 la 4 din 7 total

Pagina