Pentru comenzi telefonice: 0374.471.155
Pentru comenzi telefonice: 0374.471.155 | Program Call Center: Luni - Vineri, 9:30 - 17:00
Stimati clienti, datorita sarbatorilor Pascale este posibil sa apara intarzieri in livrarile coletelor. Ne cerem scuze pentru inconvenient. Paste fericit, plin de sanatate!
Traista-ciobanului: Cum recunosti planta, beneficii pentru organism, cum sa o folosesti corect

Traista-ciobanului: Cum recunosti planta, beneficii pentru organism, cum sa o folosesti corect

Postat in: Sanatatea ta
Alexandra Nelepcu
de , Farmacist Diriginte
Data publicării: 9 august 2023 Ultima actualizare: 14 august 2023

Traista-ciobanului este originara din Europa, insa de acolo s-a raspandit cam in toata lumea. Denumirea sa vine de la capsula in forma de traistuta, tipica acestei plante. O vom gasi in gradina, pe campuri, pe pajisti, solurile trebuie sa fie uscate si sa fie mereu soare. Desi este o planta comuna, foarte multa lume nu stie de ea si de proprietatile sale excelente cand vine vorba de sanatate si de anumite afectiuni.

Usor de recunoscut prin forma sa tipica, traista-ciobanului este mica, are doar 20 de cm inaltime, ramurile sale se intind pe toata tulpina. Florile sunt albe, au patru petale, semintele, frunzele, radacinile sunt comestibile, chinezii sunt cei care o prefera si o cauta mereu, uneori este utilizata si in oprirea hemoragiilor. Ateroscleroza este evitata, la fel si angina pectorala, insuficienta cardiaca, permeabilitatea capilarelor este reglata.

Sanatatea sistemului digestiv este mentinuta daca vom include in dieta si ceaiurile cu traista-ciobanului, este prevenita diareea, are si efecte astringente. In caz de hemoragie stomacala, planta poate sa o opreasca, la fel cand apare si hemoragia pulmonara si cea uterina. Ulcerul gastric si duodenal va fi inchis mai usor daca vom avea in alimentatie si traista-ciobanului, enteritele nu vor mai pune asa mari probleme, inflamatia intestinala se va reduce daca vom face o cura de traista-ciobanului cel putin trei luni la rand.

La femei se regleaza mai bine ciclul menstrual, sunt prevenite crampele puternice si durerile tipice perioadei menstruatiei. Inflamatia sanilor, simptomele menopauzei ar putea fi tratate mai simplu daca se va consuma si traista-ciobanului. Sangerarile post-partum sunt reduse daca se consuma inainte si ceai din traista-ciobanului.

 

Vitamine si minerale, plus multe substante benefice pentru intregul organism

Hemoptizia, cistitele, dismenoreea ar putea fi tratate cu ajutorul plantei cu proprietati excelente pentru corpul uman. Si tot la femei, in caz de infectii cu candida se recomanda traista-ciobanului pentru spalaturi vaginale, la fel si cand apare inflamatia la nivelul sanilor, cauzata de o infectie, mai ales la femeile care alapteaza. Barbatii sau femeile care sufera de hemoroizi, atrofie musculara, hernie inghiala, femeile care au prolaps uterin au un aliat de nadejde in traista-ciobanului. In trecut era un cautat stimulant al functiei sexuale la barbati.

Traista-ciobanului contribuie la sanatatea sistemului cardiovascular, previne bolile grave de inima, insuficienta cardiaca. Scade tensiunea arteriala, o mentine in limite normale, AVC-urile si atacurile de cord sunt prevenite si ele. In plus, daca discutam despre circulatia sangelui in organism si inima, sunt evitate aritmiile si problemele cu functionarea inimii, cu bataile neregulate ale inimii din diverse motive.

Din punctul de vedere al substantelor continute in traista-ciobanului, in planta, gasim taninuri, energizante, flavonozide, diuretice, antiinflamatoare, saponozide, diuretice, colina, stimulant al contractiilor musculaturii netede de la tubul digestiv, de la uter si vezica urinara. Se adauga rezine, steroli, acizi organici si grasi, dar si vitaminele A, K, B2, C, potasiu, calciu, fier.

Interesant este ca traista-ciobanului consumata sub forma de ceai poate avea proprietati antifebrile, dizolva si calculii biliari, este excelenta si pentru piele, se poate folosi in creme si unguente hidratante, calmante. Furunculele, acneea sau alte probleme ale pielii tinere ar putea as dispara mai rapid odata cu utilizarea acestei plante. Continutul mare de vitamina A, acid ascorbic si acid linoleic, acizi grasi Omega-3 va fi important pentru sanatatea intregului organism, pentru ochi si pentru imbunatatirea functionarii organelor interne vitale.

Reactiile adverse si cine nu are voie sa foloseasca traista-ciobanului

Sa nu uitam nici de reactiile adverse rare ale plantei traista-ciobanului. Pot sa apara rar dificultati de respiratie, dureri de gat, piept, urticarii si iritatii, piele inrosita, inflamatii locale, oboseala si somnolenta, probleme digestive, modificari la nivelul glandei tiroide, de regula de functionare, se modifica tensiunea arteriala si pulsul.

Nu au voie sa foloseasca traista-ciobanului cei care iau deja medicamente pentru subtierea sangelui, cei care au avut deja atac de cord, femeile gravide aflate in ultimele luni de sarcina si care au complicatii, pentru ca se poate induce avortul si se stimuleaza contractiile uterine. Timpii de coagulare a sangelui se vor modifica, asa ca este bine sa eviti consumul de traista-ciobanului daca vei trece prin orice fel de operatie.

La copii este de evitat administrarea de ceai sau orice alt preparat cu traista-ciobanului intrucat va duce la cresterea accelerata a leucocitelor din sange. Orice anticoagulante, anticonceptionale sau corticoterapia prin care treceti vor avea efecte diminuate sau aproape inexistente daca se administreaza in paralel si traista-ciobanului. La pacienti cu hipertiroidie sau cu litiaza oxalica se interzice folosirea plantei, la fel si la cei cu insomnie cronica, hiperexcitabilitate sexuala, nervoasa, daca au epilepsie si boala Parkinson, depresie severa-planta este si asa un excitant nervos, asa ca se vor inrautati lucrurile, simptomele.

Traista-ciobanului se poate administra pacientilor sub forma de ceaiuri, doua lingurite de planta sau un pliculet peste care se va turna apa clocotita, 200 ml, se infuzeaza 15 minute, se strecoara si se bea. Tinctura de traista-ciobanului se prepara doar din plante proaspete, care sunt tocate marunt. Se toarna peste ele rachiu de fructe, cereale. Se lasa doua saptamani la macerat, se strecoara, se pun in sticle sigilate. Se bea de trei ori pe zi lichidul, 12 picaturi puse in apa, ceai.

 

Concluzii despre planta. Ce trebuie sa retinem

Pentru hemoroizi sunt bune baile de sezut cu traista-ciobanului. Uleiul volatil cu actiune hemostatica este bun pentru orice fel de hemoragii interne, este diuretic si antiinflamator, deci este simplu de folosit in multe afectiuni. Si tot traista-ciobanului ne va proteja si de insecte, are seminte ce produs compusi vascosi la umezire, insectele acvatice in principal se lipesc de compus si vor muri.

Acestea ar fi, in mare, utilizarile si beneficiile pentru sanatate asociate traiestei-ciobanului. Este bine de stiut ca planta se poate gasi foarte usor fie de cules, fie la piata, de cumparat, dar si la plafar, sub forma de diverse produse. Este mai bine sa cumparam de la magazine specializate ce avem nevoie, preparatele, si sa evitam sa le facem noi.

Intotdeauna se va discuta cu un medic cand vrem sa urmam tratamente de lunga durata cu ceaiuri sau tincturi, alte produse pe baza de traista-ciobanului ca sa nu avem probleme de sanatate si mai mari. Doar medicul specialist va sti care este istoricul tau medical, ce ai voie si ce nu ai voie sa iti administrezi chiar daca este vorba doar de plante care sunt aparent inofensive.

Sceletium: Miracolul Africii, o planta care te ajuta sa scapi de anxietate

Sceletium, o planta suculenta care isi are originea in Africa de Sud, este cunoscuta si sub denumirea de Kanna, iar numele sau stiintific este „Sceletium tortuosum”. Pe parcursul timpului, aceasta a fost utilizata de catre populatiile indigene din regiune, pentru proprietatile sale medicinale si pentru efectele sale psihotrope.

Aceasta planta are in alcatuire o diversitate de substante active, spre exemplu alcaloizii si compusii mesembrinati, care sunt responsabili de efectele sale. Sceletium a fost folosit in mod traditional pe post de afrodisiac,  cu scopul de a stimula apetitul si energia, dar si pentru a diminua anxietatea, stresul si depresia. In egala masura, planta a mai fost utilizata si in practicile tribale pentru a creste rezistenta si pentru a contribui la adaptarea la conditiile de mediu dificile.

In prezent, sceletium este comercializat pe post de supliment alimentar sau in forma de extract, capsule sau pulbere. Acesta este promovat pe post de remediu natural pentru diminuarea anxietatii, imbunatatirea dispozitiei si cresterea energiei mentale. Cu toate acestea, este necesar de stiut faptul ca cercetarile stiintifice cu vedere la folosirea sa sunt inca limitate si nu exista suficiente dovezi pentru a sustine in mod concludent eficacitatea sau siguranta utilizarii acestuia.

Inainte de a pune in consum orice supliment alimentar sau planta medicinala, inclusiv sceletium, este recomandat sa discutati cu un profesionist medical. Acest lucru se practica deoarece planta poate intra in contact cu alte medicamente pe care le  puteti consuma sau cu alte afectiuni medicale pe care le prezentati, iar in urma acestora aparand efecte adverse.

Bibliografie:

Abdel-Rahim IR, Using of endophytic Saccharomycopsis fibuligera and thyme oil for management of gray mold rot of guava;
Alamgeer, Pharmacological evaluation of antihypertensive effect of aerial parts of Thymus linearis benth;
Ali G, Chemical composition, α-glucosidase inhibitory and anticancer activity of essential oil of Thymus vulgaris leaves;
Alshaikh NA, Susceptibility of fluconazole-resistant Candida albicans to thyme essential oil;
Boruga O, Thymus vulgaris essential oil: chemical composition and antimicrobial activity;

Articole similare
Nutritie: Ce este prazul salbatic, reguli de consum, contraindicatii Nutritie: Ce este prazul salbatic, reguli de consum, contraindicatii

Prazul salbatic face parte din familia cepei, usturoiului sau salotei, se gaseste in mai toate tarile care se afla in apropiere de Marea Neagra, Marea Adriatica, Marea Mediterana, din Portugalia si Egipt si pana in Romania. Gustul seamana cu cel de ceapa verde, dar mirosul este de la usturoi, este usor de folosit in orice fel de retete de primavara, in supe, in preparate cu oua, se poate mura sau se poate pune in salate, este foarte bun si crud, dar si gatit

20 iunie 2024
Edited 20 iunie 2024
citește articolul
Nutritie: Ce este tigva, cum se poate consuma, contraindicatii Nutritie: Ce este tigva, cum se poate consuma, contraindicatii

Leguma tigva (calabash) se gaseste pe toate continentele, nu se stie care este originea sa pana acum. La nivel de localizare putem discuta insa de originea tigva, este este in Africa, Asia, de unde se aduc semintele la un moment dat si apoi se tot raspandeste in Europa. Se cultiva si in alte tari si este intalnita in gradini.

5 aprilie 2023
Edited 5 aprilie 2023
citește articolul
Nutritie: Tragopogon, sau planta stridiilor, cum se poate consuma Nutritie: Tragopogon, sau planta stridiilor, cum se poate consuma

In lumea plantelor si legumelor sunt foarte multe specii si soiuri pe care s-ar putea sa le fi consumat deja fara sa stii neparat cum se numesc. Un exemplu excelent de leguma cu o denumire foarte ciudata si greu de retinut, dar cu niste valori nutritionale peste asteptari este trapogonul. Originar din Mediterana, trapogonul, Tragopogon porrifolius, face parte din familia Asteraceae si este cunoscut mai degraba ca „planta stridiilor”.

5 aprilie 2023
Edited 6 aprilie 2023
citește articolul

Informatiile din acest articol nu trebuie sa inlocuiasca consultarea unui specialist sau vizita la un medic. Orice recomandare medicala continuta de acest material are scop pur informativ. Concluziile sau referintele nu sunt tipice si pot varia de la individ la individ si pot depinde de stilul de viata al fiecaruia, de starea de sanatate, dar si de alti factori. Aceste informatii nu trebuie sa inlocuiasca un diagnostic avizat.

Top 10 produse recomandate

Articolele 1 la 4 din 7 total

Pagina